Биткойн или злато – какво да изберем?

Как да защитим личните си финанси и инвестиции от кризата
13.04.2020
Какво да правим в криза, ако инвестирамe дългосрочно
11.05.2020

Биткойн или злато – какво да изберем?

От появата си новият дигитален актив биткойн достигна безпрецедентна стойност, която изуми хората по целия свят. Въпреки че първоначално той струваше няколко цента, най-високата стойност достигна през 2017 година, когато един биткойн се търгуваше за 20 000 щатски долара. Така, тази криптовалута бързо придоби репутацията на “цифровото злато”. От другата страна е класическият благороден метал. В тази статия ще направим сравнение между двата актива и кой е за предпочитане – биткойн или злато.

Защо златото е толкова ценно?

Използването на златото като пари

В системата на пазарна икономика златото е валута. То има цена и тази цена се колебае спрямо други валути като американския долар, еврото или японската йена. Златото може да се купува и съхранява, но обикновено не се използва директно като начин на плащане. То обаче е много ликвидно и може да се конвертира в пари сравнително лесно в почти всяка валута по света.

От това следва, че златото функционира, както други валути по редица начини. Има моменти, в които цената на златото се движи нагоре и моменти, когато други валути или класове активи се представят ценово по-добре от него.

Можем да очакваме златото да се представя още по-добре, ако дойде момент, в който доверието в хартиените валути намалее – в кризисни моменти, по време на войни и когато пазара с акциите претърпява значителни загуби.

Инвеститорите могат да търгуват злато по много начини, включително закупуване на физическо злато, фючърсни договори и златни ETF-и. Инвеститорите също могат да участват в движението на цените, без да притежават основния актив, като купуват договори за разлика (CFD).

Златото и щатският долар

Златото и щатският долар винаги са имали интересна връзка. В дългосрочен план падащият щатски долар означава повишаваща се цена на златото. В краткосрочен план рязко падащият щатски долар може също да има отрицателно влияние върху цената на златото.

Съотношението на щатския долар към цената на златото е резултат от системата на Бретън Уудс. По това време международните сетълменти са се правили в долари и правителството на САЩ обещава да ги изкупи за фиксирано количество злато. Докато системата на Бретън Уудс приключва през 1971 година, САЩ се превръща в световна икономическа сила.

Важно е също, че златото и валутите са динамични и имат няколко фактора, които влияят върху цената им. Цената на златото се влияе много повече от инфлацията, щатския долар и войните.

Златото е глобална стока и следователно отразява глобалните фактори, а не само настроението в икономиката. Цената на златото падна през 2000 година, когато британското правителство продаде голяма част от златните си запаси.

Злато и биткойни: Недостигът увеличава цената

Stock-to-Flow модел

Моделът Stock-to-Flow за биткойн първоначално е предложен от потребител на Twitter, наречен PlanB, въпреки че подобни инструменти се използват в традиционните инвестиции от десетилетия.

Единствените нужни стойности за модела „Stock-to-Flow“ са:

  • Съществуваща наличност – Запас
  • Годишна доставка/ производство – Поток

Докато даден актив притежава известни стойности за тези данни – като криптовалути, злато, сребро или други ценни метали – можем да използваме модела за да правим прогноза за бъдещата цена.

Важно е обаче да разберем, че този модел в крайна сметка няма смисъл, когато броят на биткойн достигне максималното наличната доставка от 21 милиона BTC.

Най-опростено Stock-toFlow модела представлява съотношението между размерът на запасите или резервите – Stock на актива и годишния поток (още производство, добив) – Flow на актива. Взимайки Stock на биткойн – броят на биткойн в обращение – към момента на написването на тази статия е почти 18 335 000 – докато Flow е броят на биткойн, произведен за година, който е в съответствие с текущата награда от 12,5 BTC на блок до ~ 650 000 BTC годишно. А тази година той предстои да се разполови. Повече за това в следващия раздел.

Златото има най-високото съотношение между запасите и потоците – 62. Или за да се произведат сегашните нива на запази от злато ще са необходими 62 години производство. Среброто има съотношение 22, докато в момента Bitcoin е с 27. Тези високи съотношения между запасите и потока ги правят парични стоки.

Източник – ZPX Satoshi&Co

Биткойн халвинг

Както мнозина знаят, доставката на Bitcoin (BTC) е ограничена. Веднага след като бъдат генерирани 21 милиона монети, мрежата ще спре да произвежда нови монети. Това е една от основните причини, поради които биткойн често се нарича “цифрово злато” – също като жълтия метал, в света има само ограничено количество и един ден всичко това ще бъде добито.

В момента има около 18,34 милиона BTC в обращение, което е около 85% от горната граница – но това не означава, че криптовалутата ще достигне своите граници в обозримо бъдеще. Причината за това е протоколът, който е кодиран в blockchain от самото начало:

Халвинг (разполовяване на наградата) на биткойн се извършва на всеки 210 000 (или около 4 години) блока и изчисляването на нови биткойн става по-трудно – точно както при добив на злато, където с времето става все по-трудно да се намерят нови запаси.

Така всеки път, когато се случи халвинг биткойн, миньорите получават 50% по-малко BTC за изчисляване на нов блок.

Злато и биткойн: Прилики и разлики

Прилики

И биткойнът и златото са спекулативни инвестиции. За разлика от акциите и облигациите, те не се основават на фактори като плащания на доходи и лихви. Що се отнася до техните ценови движения, отговорът е сложен и при двата актива.

През 2013 г. председателят на Федералния резерв Бен Бернанке каза на Конгреса, че не е сигурен какви всъщност са критериите определящи цената на златото.

Никой наистина не разбира цената на златото- Бен Бернанке

Що се отнася до Bitcoin, пазарни наблюдатели са предоставили различни начини за оценка на цифровата валута. Томас Лий, управляващ партньор и ръководител на научните изследвания в Fundstrat Global Advisors, заяви на 18 октомври 2017 година, че Bitcoin ще достигне $6,000 до края на следващата година.

Той основава прогнозата си на ключовата роля на използването и заяви, че стойността на цифровата валута ще нараства бързо с нарастващия брой потребители на биткойн.

Интересното е, че прогнозите му се сбъднаха, а биткойн надмина 6,000 долара на 20 октомври 2017 г.

Разлики

Една от най-забележителните разлики между златото и биткойн е, че благородният метал е физически обект, докато биткойн е изцяло дигитален.

Както текущото, така и максималното количество биткойн са известни по всяко време. По-конкретно, протоколът за биткойн ограничава общата сума до 21 милиона, а бъдещите потребители могат лесно да разберат онлайн колко биткойна са били добити до момента.

Когато става въпрос за злато, никой не знае колко от ценния метал е останал на земята. Миньорите могат да намерят злато под земята, а то съществува и в морската вода. Някои компании дори започнаха работа по създаването на космическа индустрия, която да извлича ценни метали от космоса.

Друга важна разлика между двата актива е, че макар златото да е стока, Bitcoin се оказва все още труден за квалифициране.

Преглед на предимствата на Биткойн

  • Инфлацията намалява наполовина на всеки 4 години, което прави работата по-предвидима
  • Биткойн съдържа сатоши като субединица, което означава, че за разлика от златото, могат да се изпращат дори много малки суми пари
  • BTC са много по-лесни за прехвърляне от златна лента
  • Дигиталната валута става все по-приета като средство за размяна

Преглед на предимствата на златото

  • Златото се използва в много области на промишлеността и има висока присъща стойност
  • Златото е признато средство за размяна от хиляди години

Коя е по-добрата инвестиция – злато или биткойн?

През изминалата година много анализатори и икономически експерти прогнозираха рецесия. Техните прогнози бяха се оказаха верни, още повече с появата на пандемията. След много години бичи пазар, инвеститорите, които са загрижени за средствата си, започнаха да търсят начин да преместят активите си в по-стабилни класове активи.

Традиционната стъпка би била да се хеджира срещу нестабилността на пазарите със злато. Това се е оказвал ефективен метод в миналото, но по-нова алтернатива е поставянето под въпрос на безопасното убежище на старата школа. Биткойн въведе нова ера на цифровите валути.

Като водеща криптовалута Bitcoin има много от характеристиките на дадена валута, но с някои уникални функции, които биха могли да я направят безопасно убежище на парите в криза. В крайна сметка обаче зависи от всеки инвеститор дали биткойнът е подходящо безопасно пространство във време на пазарни смущения.

Безопасно убежище ли е златото?

Има няколко фактора, които превръщат златото в сигурно убежище. Той е ценен като материал за потребителски стоки като бижута и електроника, освен това е оскъден. Независимо от търсенето, предлагането остава непропорционално малко. Златото не може да бъде направено като компания, която издава нови акции, или банка, която да напечата пари. Той трябва да бъде изваден от земята и обработен.

Съответно златото няма почти никаква връзка с активи като валути и индекси на акции (като S&P 500). Скъпоценният метал беше прикачен за долара до 1971 година, когато президентът Никсън прекъсна връзката между американската валута и златото.

Оттогава тези, които не искат да участват изцяло в колебанията на фондовата борса са инвестирали в злато.

Обикновено златото се справя добре с кризите, защото дори и да не поскъпва непременно е актив, който остава стабилен, докато други падат и това го прави доста полезен за хеджиране. А когато повечето хора бягат от акции и инвестират в злато, цената съответно се повишава.

Може ли биткойн да бъде убиецът на златото?

Биткойн предизвика сензация от 2009 година насам. Мнозина вече посочиха Bitcoin като „дигиталното злато“ поради слабата му връзка с всички останали активи – особено акциите. Пазарните участници все още могат да си спомнят 2017 година, когато цената на биткойн надхвърли цената на единична тройунция злато за първи път.

Важен въпрос пред всички инвеститори –  тези, които търсят да продават акции обмислят ли инвестиране в криптовалутата?

След анализа и сравнението със златото, дългосрочен план не би трябвало да навреди да се инвестира поне малко в биткойн. Докато глобалната пазарна капитализация е много трилиони долари, биткойн засега е само 200 милиарда долара.

Потенциалът за растеж е огромен, като се има и предвид, че досега сравнително малко хора са инвестирали в биткойн. Ще наблюдаваме с интерес как биткойн ще се държи в предполагаемо трудните икономически времена през следващите няколко години. Ако се задържи стабилен, този факт може да последва интереса на други бъдещи инвеститори.

Деан Дечев
Интересът ми към биткойн и блокчейн започна през 2016 година, когато бях завладян от фундаментите и от проблемите, които тези технологии могат да решат. Вярвам, че тяхното бъдещо масово приложение, ще настъпи по естествен начин, заедно с информираността на потребителите и инвеститорите за сметка на спекулативното и неинформирано навлизане в сектора, което наблюдавахме през 2017-та. За това създадохме bitcoin-capital.bg, където има всичката нужна информация, за да станете част от новата дигитална революция успешно и безопасно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.