Безплатна електронна книга за финансова грамотност

Наръчник за родители: Уроци за парите според възрастта на вашето дете
10.08.2015
Пълно ръководство: Как да запишем качествено аудио в домашни условия
21.10.2015

Безплатна електронна книга за финансова грамотност

Напоследък често се говори за финансовата грамотност и за ползите от нея, но как да преценим дали може да управляваме добре личните ни финанси и какви дългосрочни резултати ще ни донесе това. Във втората ми безплатна електронна книга съм се постарал да дам отговори на тези въпроси.

В нейните 48 страници ще откриете много практични съвети за това как да превърнете парите във ваши предани помощници, а не в строги господари. Стъпка по стъпка, заедно ще извървим пътя към повишаване на вашата финансова грамотност и по-богатото ви и щастливо бъдеще.

За да достигнете до избраната цел, трябва да знаете къде се намиране в момента, нали? Ще ви помогна в тази задача. В книгата е включен Тест за определяне на вашата финансова грамотност, който ще ви служи като ориентир какво правите добре в момента с вашите пари и какво може да подобрите в бъдеще.

Продължаваме с малко финансова математика и основни формули, които ще са ви нужни, за да повишите финансовата ви грамотност и да сте в час с парите ви. Някои от отговорите на задачите сигурно ще ви изненадат, но по-добре сега да ги научите, отколкото да загубите реални пари.

Следващата част от книгата е за саморефлекция, т.е. да отделите време, в което да стигнете до отговорите, които търсите и вашето разбиране за парите, богатството и всичко свързано с тях.

Следва един поглед във вашето бъдеще – плашещ, но и твърде възможен, ако продължавате да вървите по отъпкания път на познатото. Този ден, за който говорим в книгата ще дойде по-бързо, отколкото сте очаквали и тогава няма да имате време да реагирате. Добрата новина е, че имате добри съюзници в това начинание – времето и желанието ви за промяна (а щом четете тази статия, то е налице).

Включил съм в книгата и две истории, които ще ви покажат важността на човешките чувства и емоции. Първата е от Холивуд, а втората е за живота на американски милионер от арменски произход. Те ще ни помогнат да поставим нашите цели и да ги следваме.

Постепенно навлизаме в темата за спестяването и инвестирането. Въпреки че изглежда просто и лесно, повечето хора се препъват именно тук, на първата стъпка по пътя към финансовата свобода. Спестяването изисква от вас да проявите самоконтрол и воля, като не изхарчвате всичко до стотинка, а ви остава някаква сума в края на месеца, т.е. това е въпрос на психология. От вас се изисква да промените поведението и нагласите си (което е най-трудно), защото сте взели съзнателното решение да спестявате, а не да харчите всичко. Има много начини да се мотивирате, за да спестявате. Най-силният от тях е поставянето на цели (а това, всъщност, е и основната идея на спестяването). Ако знаете, че заделяте пари за нещо, което желаете или имате нужда, мотивацията се постига по-лесно.

Инвестирането, от друга страна, изисква да повишите своята финансова култура, за да изберете правилните инвестиции с ниво на риска, който може да понесете. Пак има малко психология, но много повече е четене, разговори, сравняване, анализи и малко математика.

В книгата са включени почти всички достъпни инвестиции, в които може да вложите парите си, както и практически съвети как да изберете тези, които са добри за вас, а не по принцип.

Ще се радвам да споделите вашите впечатления за тази книга, както и да ми пишете, ако имате някакви въпроси, свързани със засегнатите теми, на info@smartmoney.bg.

За да получите тази безплатна електронна книга, трябва да се включите към нашия Бюлетин. Над 1600 умни хора вече го направиха и вече получават полезна информация за техните лични финанси. А ако вече сте записани за него, проверете си пощата – там ви чака вашата книга.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

4 Comments

 1. Костадин каза:

  Как мога да получа книгата? Нещо не мога да се оправя. Благодаря предварително!

 2. Цветелина Радева каза:

  По какъв начин може да се достъпи книгата?

 3. Ivelina Karalilova каза:

  Харесва ми достъпната идея!

 4. Ivan каза:

  Здравейте,бих желал да получа от вашите безплатни книги на Ст.Василев, благодаря Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.