Безплатна електронна книга за финансова грамотност

Наръчник за родители: Уроци за парите според възрастта на вашето дете
10.08.2015
Пълно ръководство: Как да запишем качествено аудио в домашни условия
21.10.2015

Безплатна електронна книга за финансова грамотност

Напоследък често се говори за финансовата грамотност и за ползите от нея, но как да преценим дали може да управляваме добре личните ни финанси и какви дългосрочни резултати ще ни донесе това. Във втората ми безплатна електронна книга съм се постарал да дам отговори на тези въпроси.

В нейните 48 страници ще откриете много практични съвети за това как да превърнете парите във ваши предани помощници, а не в строги господари. Стъпка по стъпка, заедно ще извървим пътя към повишаване на вашата финансова грамотност и по-богатото ви и щастливо бъдеще.

За да достигнете до избраната цел, трябва да знаете къде се намиране в момента, нали? Ще ви помогна в тази задача. В книгата е включен Тест за определяне на вашата финансова грамотност, който ще ви служи като ориентир какво правите добре в момента с вашите пари и какво може да подобрите в бъдеще.

Продължаваме с малко финансова математика и основни формули, които ще са ви нужни, за да повишите финансовата ви грамотност и да сте в час с парите ви. Някои от отговорите на задачите сигурно ще ви изненадат, но по-добре сега да ги научите, отколкото да загубите реални пари.

Следващата част от книгата е за саморефлекция, т.е. да отделите време, в което да стигнете до отговорите, които търсите и вашето разбиране за парите, богатството и всичко свързано с тях.

Следва един поглед във вашето бъдеще – плашещ, но и твърде възможен, ако продължавате да вървите по отъпкания път на познатото. Този ден, за който говорим в книгата ще дойде по-бързо, отколкото сте очаквали и тогава няма да имате време да реагирате. Добрата новина е, че имате добри съюзници в това начинание – времето и желанието ви за промяна (а щом четете тази статия, то е налице).

Включил съм в книгата и две истории, които ще ви покажат важността на човешките чувства и емоции. Първата е от Холивуд, а втората е за живота на американски милионер от арменски произход. Те ще ни помогнат да поставим нашите цели и да ги следваме.

Постепенно навлизаме в темата за спестяването и инвестирането. Въпреки че изглежда просто и лесно, повечето хора се препъват именно тук, на първата стъпка по пътя към финансовата свобода. Спестяването изисква от вас да проявите самоконтрол и воля, като не изхарчвате всичко до стотинка, а ви остава някаква сума в края на месеца, т.е. това е въпрос на психология. От вас се изисква да промените поведението и нагласите си (което е най-трудно), защото сте взели съзнателното решение да спестявате, а не да харчите всичко. Има много начини да се мотивирате, за да спестявате. Най-силният от тях е поставянето на цели (а това, всъщност, е и основната идея на спестяването). Ако знаете, че заделяте пари за нещо, което желаете или имате нужда, мотивацията се постига по-лесно.

Инвестирането, от друга страна, изисква да повишите своята финансова култура, за да изберете правилните инвестиции с ниво на риска, който може да понесете. Пак има малко психология, но много повече е четене, разговори, сравняване, анализи и малко математика.

В книгата са включени почти всички достъпни инвестиции, в които може да вложите парите си, както и практически съвети как да изберете тези, които са добри за вас, а не по принцип.

Ще се радвам да споделите вашите впечатления за тази книга, както и да ми пишете, ако имате някакви въпроси, свързани със засегнатите теми, на info@smartmoney.bg.

За да получите тази безплатна електронна книга, трябва да се включите към нашия Бюлетин. Над 1600 умни хора вече го направиха и вече получават полезна информация за техните лични финанси. А ако вече сте записани за него, проверете си пощата – там ви чака вашата книга.

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

  1. Костадин каза:

    Как мога да получа книгата? Нещо не мога да се оправя. Благодаря предварително!

  2. Цветелина Радева каза:

    По какъв начин може да се достъпи книгата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.