Американски, европейски или български ETF-и

Мини пенсиониране на 40 – струва ли си?
11.02.2019
Новите милионери на България
05.03.2019

Американски, европейски или български ETF-и

Борсово търгуваните фондове (ETFs) са инвестиционни инструменти, които имат много предимства пред традиционните взаимни фондове. Те дават достъп до много пазари и различни видове активи срещу сравнително ниски комисионни. За съжаление, от 1 януари 2018 година повечето популярни американски ETF-и не са достъпни за българи. В тази статия ще ти разкажа какво може да направим в тази ситуация, с какви фондове може да ги заменим и какви предимства дават европейските и българските борсово търгувани фондове.

Какво ни даде ЕС и какво ни взе?

До края на 2017 година много българи инвестираха в популярни американски ETF-и като SPDR S&P 500 ETF Trust, Vanguard Total Stock Market ETF, Invesco QQQ Trust, SPDR Gold Shares и други. Те се търгуваха на Нюйоркската фондова борса и бяха достъпни през основните платформи за търговия на ценни книжа като Interactive Brokers и Saxo Bank Trader.

В началото на 2018 година влезе в сила един регламент на Европейската комисия, който се нарича The Packaged Retail and Insurance-based Investment Products (PRIIPs) и се превежда на български като Пакети с инвестиционни продукти на дребно и основаващи се на застраховане инвестиционни продукти (ПИПДОЗИП). Този документ е във връзка с Директива 2014/65/ЕС (MiFID II).

Спирам вече със сложните думи и съкращения. Цялата работа е да улесни нас, дребните инвеститори, да изберем най-подходящите продукти. За тази цел, въпросната PRIIPs изисква от всеки фонд да съставя документ, който се нарича Key Information Document (KID) или Документ с ключова информация за инвеститорите. В него трябва да се опише какъв е продуктът, какви рискове крие той, какви са разходите за закупуването и управлението му и друга важна информация.

Защо ви разказах всичко това?

Защото големите американски борсово търгувани фондове не могат (или не искат) да съставят такъв документ и съответно не отговарят на цитирания регламент. Резултатът е, че те вече НЕ са достъпни за европейски граждани – непрофесионални инвеститори, включително и българи. Разбира се, има родни инвестиционни посредници, които веднага намериха начин да заобикалят тази забрана.

Каква е алтернативата?

За мен, „американските“ ETF-и бяха най-добрата опция за инвестиции в злато, S&P500, NASDAQ, DJIA и други активи, защото имат най-ниските такси за управление (между 0.2% и 0.4% на година), както и ниски комисионни за покупка ($2 до 100 дяла). Сега, трябва да решавам дали да продължавам да инвестирам в тях, като заобикалям посочените регламенти или да избера други борсово търгувани фондове, които отговарят на PRIIPs регулациите.

Тъй като за мен не е опция да заобикалям закона, трябва да избера друг начин да инвестирам в американски индекси, ценни метали и други активи. Звучи лесно, но на практика се оказа малко по-сложно, отколкото си мислех. На първо място, трябва да избера европейска борса, от където да си купя съответните ETF-и. Елиминирах от списъка Лондонската фондова борса (заради Брекзит), Италианската борса (Borsa Italiana) заради дълговите проблеми в страната и рецесията, както и по-малките борси в Европа.

Основната причина за това е, че ETF-ите са борсово търгувани инструменти и малка, неликвидна или не толкова стабилна борса може да окаже влияние върху цената на инструментите и възможността ми да ги продам (по-ниска ликвидност). Във финалния ми списък останаха борсите в Париж, Франкфурт, Амстердам …и Дъблин.

Що се отнася до разходите при покупка и продажба, при моя брокер и 4-те борси са с еднакви комисионни (0.15% на сделка или минимум 6 евро). В сравнение с 2-та долара в САЩ разликата не е малка, но ще свикна.

UCITS или още едно съкращение, което е добре да знаем

В Европейската комисия са царе на регулациите, регламентите, директивите и всякакви други законодателни инициативи. UCITS (The Undertakings for the Collective Investment in Transferable Securities) e документът, който регулира управлението и продажбата на взаимни фондове в ЕС (тук попадат и ETF-ите, които нямат отделна регулация, но това е друга тема).

Това съкращение ни трябва по една проста причина – да си намерим подходящи европейски борсово търгувани фондове. Ако те имат UCITS в името си, най-вероятно са достъпни за нас, като граждани на ЕС. Всъщност, има и такива, които нямат това съкращение в името си и отговарят на PRIIPs, но те са по-скоро изключение.

И така, пускам в търсачката на сайтове като https://www.justetf.com/ или https://www.etf.com/ ключовите думи „SP500 ETF UCITS“ и воала – излизат ми резултати на борсово търгувани фондове, които мога да си купя. Избирам iShares Core S&P 500 UCITS ETF (CSPX), например, и той си има всичко – търгува се на повечето европейски борси, достъпен е в платформата ми, има си KID (онзи важен документ) и мога да си го купя. Общата сума на активите, които управлява е близо 31 милиарда долара, което е добре за мен.

Идеята е, че колкото повече активи управлява, толкова е по-добре, защото е по-стабилен и неговите дялове се търгуват повече (по презумпция, въпреки че има и изключения). Не искам да правя реклама, а и това не е инвестиционен съвет, но се оказа, че iShares имат много добри европейски ETF-и, в които инвестирах.

Какви са предимствата на европейските борсово търгувани фондове спрямо американските?

Освен недостатъците (по-високи разходи за покупка, продажба и управление), европейските фондове имат едно важно предимство пред американските и това е данъчното им третиране. За капиталовата печалба (нарастването на цената на съответния фонд) не се дължат данъци в България. Например, ако сме купили 10 дяла по 100 евро от някой ETF и ги продадем на 120 евро след 2 години, върху разликата от 200 евро не дължим данъци. При „американските“ трябва да начислим 10% върху печалбата и да внесем съответния данък (загубите не се приспадат).

Друго важно предимство е по-ниските разходи за банкови или извънбанкови трансфери, защото е по-евтино превода на сума в европейска банка, отколкото в американска. При превод на 5,000 долара са ми взимали и $70, което не е малко като процент. Има и още един позитив и той е при смърт на титуляра по дадена сметка. В САЩ над определена сума наследствените данъци са доста високи (за разлика от Европа), но ако искате повече подробности, се консултирайте с адвокат.

В края на краищата, тази регулация е добре дошла за европейските фондове и вече огромна част от инвестициите на гражданите на ЕС си остават на Стария континент (като изключим тези фондове, които инвестират в американски индекси, например). Това ще доведе до все повече UCITS продукти, увеличаване на конкуренцията и намаляване на таксите. За нас, като физически лица, ползите са, че ще спестим 10% върху капиталовата печалба (според сегашното законодателство).

Къде останаха „българските“ ETF-и?

Да не забравяме и борсово търгуваните фондове, които може да си купим на нашата родна фондова борса. Те се предлагат от Експат Капитал и за много от индексите, това е единствения начин да инвестираме в тях. С тези ETF-и имаме достъп до пазарите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватска, Сърбия, Македония, Румъния, Гърция и разбира се, България.

Независимо кой точно ETF ще изберем, това е един от най-добрите начини да инвестираме на различни пазари по света. С ниските си такси и пълната прозрачност, която предлагат, този инструмент имам място в портфейлите на всеки, който иска да се възползва от растежа на фондовите пазари. Разбира се, както и при всички останали активи, и този е свързан с риск от понижаване на цената.

Посочените в тази статия инвестиционни възможности не са препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

12 Comments

 1. Александър каза:

  Прекрасна статия! Благодаря!

  Имам един въпрос свързан с данъчното облагане: В статията пише, че европейските ЕТФи не се облагат, а в закона има изрази като “ако сделката е сключена на регулиран пазар”. Имайки предвид идващия скоро брекзит, и това че UK може да остане извън този пазар, какъв би бил резултата ако купиш европейски ЕТФи, през UK брокер?

  Поздрави,
  Александър

 2. Иван каза:

  Г-н Василев, благодаря за полезната информация!

  Бихте ли споделил услугите на кой посредник ползвате за ETF на европейски борси, защото таксата от 6Е за покупка/продажба звучи доста приемливо, на фона на масово предлаганите такси. Доколкото знам, български граждани могат да си открият акаунт и в ТД Америтрейд, но не знам дали от там могат да се търгуват ETF на европейски борси – имате ли наблюдения върху това?

  Благодаря предварително и поздрави,
  Иван

 3. Стойне Василев каза:

  Иван,

  Ползвам Interactive Brokers. Не съм ползвал TD Ameritrade и нямам наблюдения върху нея.

 4. Иван каза:

  Благодаря за бързия отговор! IB предполагам през Карол? Това, което ме притеснва при тях (IB) е, че имат месечни такси от 10USD, при неактивност, ако не греша. А аз смятам не да търгувам, а да инвестирам на принципа купи и задръж, така че тези 120 долара годишен разход ми се виждат излишни. Може и аз да не съм се ориентирал добре – ще разгледам тарифите на Карол и условията за IB през тях.

 5. Стойне Василев каза:

  Иван,

  През Карол тази такса е 1 долар на месец, а не 10.

 6. Вилян каза:

  Привет Стойне,

  Много ми е интересно каква ще е съдбата на индексите тракващи Европейския пазар (на акции и държавни облигации) – не е трудно да се досети човек, че всички индекси като се почне от Stoxx 600 та се стигне до Bloomberg Barclays държавните бондове – всички те имат експозиции към UK. Не мога да намеря информация по въпроса, само тра-ла-ла и нищо конкретно. Някаква по-конкретна информация попадала ли Ви е ? Интересно ми е какво се случва и с големия набор от ETF-и на iShares, които са с domicile Ireland …

  ПС. Не ми се мисли и съответните ETF-и какво гмуркане ще направят когато UK решат най сетне да се Брекзитнат…

  Поздрави,
  Вилян

 7. Мартин каза:

  Здравей, Стойне!

  Един вид, за пасивен инвеститор излиза по-евтино през Карол отколкото директно да работя с Interactive Brokers?
  Аз смятам да направя инвестиция, която да не “пипам” до 2030 г.

 8. Калин каза:

  Стойне за да ти е пълна статията трябва да дадеш информация и за комисионните за тези групи от ETFs. Или така нареченото “expense ratio” на английски…. Особено интересно е че на Експат Капитал са едни от най скъпите с над 1-1.5% разходи които се плащат от инвеститора разбира се…

 9. Стойне Василев каза:

  Здравей, Калин,

  Благодаря ти за коментара. Разходите на всеки фонд се променят, а и всеки може да си намери информация за това.

  Колкото до Експат, така е, но да не забравяме, че за част от пазарите техните фондове са единствената алтернатива и не може да инвестираме в тях директно в акции.

 10. Красимир каза:

  Прекрасна статия г-н Василев.
  Интересувам се как се третира данъчно печалбата от инвестицията в американските ETF, които са domiciled в европейска страна – например Германия или Ирландия. Като инвестиция в американски или в европейски ЕТФ? Или казано по друг начин – дължим ли данък печалба или не?

 11. Svetoslav каза:

  Супер Благодаръа за статията г-п Василев!

 12. Николай каза:

  Супер статия. Июа една подробност, че ако купуваме fractional sharea (част от дял), ние всъщонст я закупуваме от ОТC, а не от регламентирана борса и тогава дължим данък. Дали това е така според вас ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.