Американски, европейски или български ETF-и

Борсово търгуваните фондове (ETFs) са инвестиционни инструменти, които имат много предимства пред традиционните взаимни фондове. Те дават достъп до много пазари и различни видове активи срещу сравнително ниски комисионни. За съжаление, от 1 януари 2018 година повечето популярни американски ETF-и не са достъпни за българи. В тази статия ще ти разкажа какво може да направим в тази ситуация, с какви фондове може да ги заменим и какви предимства дават европейските и българските борсово търгувани фондове.

Какво ни даде ЕС и какво ни взе?

До края на 2017 година много българи инвестираха в популярни американски ETF-и като SPDR S&P 500 ETF Trust, Vanguard Total Stock Market ETF, Invesco QQQ Trust, SPDR Gold Shares и други. Те се търгуваха на Нюйоркската фондова борса и бяха достъпни през основните платформи за търговия на ценни книжа като Interactive Brokers и Saxo Bank Trader.

В началото на 2018 година влезе в сила един регламент на Европейската комисия, който се нарича The Packaged Retail and Insurance-based Investment Products (PRIIPs) и се превежда на български като Пакети с инвестиционни продукти на дребно и основаващи се на застраховане инвестиционни продукти (ПИПДОЗИП). Този документ е във връзка с Директива 2014/65/ЕС (MiFID II).

Спирам вече със сложните думи и съкращения. Цялата работа е да улесни нас, дребните инвеститори, да изберем най-подходящите продукти. За тази цел, въпросната PRIIPs изисква от всеки фонд да съставя документ, който се нарича Key Information Document (KID) или Документ с ключова информация за инвеститорите. В него трябва да се опише какъв е продуктът, какви рискове крие той, какви са разходите за закупуването и управлението му и друга важна информация.

Защо ви разказах всичко това?

Защото големите американски борсово търгувани фондове не могат (или не искат) да съставят такъв документ и съответно не отговарят на цитирания регламент. Резултатът е, че те вече НЕ са достъпни за европейски граждани – непрофесионални инвеститори, включително и българи. Разбира се, има родни инвестиционни посредници, които веднага намериха начин да заобикалят тази забрана.

Каква е алтернативата?

За мен, „американските“ ETF-и бяха най-добрата опция за инвестиции в злато, S&P500, NASDAQ, DJIA и други активи, защото имат най-ниските такси за управление (между 0.2% и 0.4% на година), както и ниски комисионни за покупка ($2 до 100 дяла). Сега, трябва да решавам дали да продължавам да инвестирам в тях, като заобикалям посочените регламенти или да избера други борсово търгувани фондове, които отговарят на PRIIPs регулациите.

Тъй като за мен не е опция да заобикалям закона, трябва да избера друг начин да инвестирам в американски индекси, ценни метали и други активи. Звучи лесно, но на практика се оказа малко по-сложно, отколкото си мислех. На първо място, трябва да избера европейска борса, от където да си купя съответните ETF-и. Елиминирах от списъка Лондонската фондова борса (заради Брекзит), Италианската борса (Borsa Italiana) заради дълговите проблеми в страната и рецесията, както и по-малките борси в Европа.

Основната причина за това е, че ETF-ите са борсово търгувани инструменти и малка, неликвидна или не толкова стабилна борса може да окаже влияние върху цената на инструментите и възможността ми да ги продам (по-ниска ликвидност). Във финалния ми списък останаха борсите в Париж, Франкфурт, Амстердам …и Дъблин.

Що се отнася до разходите при покупка и продажба, при моя брокер и 4-те борси са с еднакви комисионни (0.15% на сделка или минимум 6 евро). В сравнение с 2-та долара в САЩ разликата не е малка, но ще свикна.

UCITS или още едно съкращение, което е добре да знаем

В Европейската комисия са царе на регулациите, регламентите, директивите и всякакви други законодателни инициативи. UCITS (The Undertakings for the Collective Investment in Transferable Securities) e документът, който регулира управлението и продажбата на взаимни фондове в ЕС (тук попадат и ETF-ите, които нямат отделна регулация, но това е друга тема).

Това съкращение ни трябва по една проста причина – да си намерим подходящи европейски борсово търгувани фондове. Ако те имат UCITS в името си, най-вероятно са достъпни за нас, като граждани на ЕС. Всъщност, има и такива, които нямат това съкращение в името си и отговарят на PRIIPs, но те са по-скоро изключение.

И така, пускам в търсачката на сайтове като https://www.justetf.com/ или https://www.etf.com/ ключовите думи „SP500 ETF UCITS“ и воала – излизат ми резултати на борсово търгувани фондове, които мога да си купя. Избирам iShares Core S&P 500 UCITS ETF (CSPX), например, и той си има всичко – търгува се на повечето европейски борси, достъпен е в платформата ми, има си KID (онзи важен документ) и мога да си го купя. Общата сума на активите, които управлява е близо 31 милиарда долара, което е добре за мен.

Идеята е, че колкото повече активи управлява, толкова е по-добре, защото е по-стабилен и неговите дялове се търгуват повече (по презумпция, въпреки че има и изключения). Не искам да правя реклама, а и това не е инвестиционен съвет, но се оказа, че iShares имат много добри европейски ETF-и, в които инвестирах.

Какви са предимствата на европейските борсово търгувани фондове спрямо американските?

Освен недостатъците (по-високи разходи за покупка, продажба и управление), европейските фондове имат едно важно предимство пред американските и това е данъчното им третиране. За капиталовата печалба (нарастването на цената на съответния фонд) не се дължат данъци в България. Например, ако сме купили 10 дяла по 100 евро от някой ETF и ги продадем на 120 евро след 2 години, върху разликата от 200 евро не дължим данъци. При „американските“ трябва да начислим 10% върху печалбата и да внесем съответния данък (загубите не се приспадат).

Друго важно предимство е по-ниските разходи за банкови или извънбанкови трансфери, защото е по-евтино превода на сума в европейска банка, отколкото в американска. При превод на 5,000 долара са ми взимали и $70, което не е малко като процент. Има и още един позитив и той е при смърт на титуляра по дадена сметка. В САЩ над определена сума наследствените данъци са доста високи (за разлика от Европа), но ако искате повече подробности, се консултирайте с адвокат.

В края на краищата, тази регулация е добре дошла за европейските фондове и вече огромна част от инвестициите на гражданите на ЕС си остават на Стария континент (като изключим тези фондове, които инвестират в американски индекси, например). Това ще доведе до все повече UCITS продукти, увеличаване на конкуренцията и намаляване на таксите. За нас, като физически лица, ползите са, че ще спестим 10% върху капиталовата печалба (според сегашното законодателство).

Къде останаха „българските“ ETF-и?

Да не забравяме и борсово търгуваните фондове, които може да си купим на нашата родна фондова борса. Те се предлагат от Експат Капитал и за много от индексите, това е единствения начин да инвестираме в тях. С тези ETF-и имаме достъп до пазарите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватска, Сърбия, Македония, Румъния, Гърция и разбира се, България.

Например, борсовия индекс на Македонската фондова борса е съставен от 10 компании и се нарича MBI10. Към момента, той струва 1.17 лева и е направил доходност от близо 19% за последните 10 месеца. За сравнение, българският индекс SOFIX e паднал с над 11% за същия период.

Независимо кой точно ETF ще изберем, това е един от най-добрите начини да инвестираме на различни пазари по света. С ниските си такси и пълната прозрачност, която предлагат, този инструмент имам място в портфейлите на всеки, който иска да се възползва от растежа на фондовите пазари. Разбира се, както и при всички останали активи, и този е свързан с риск от понижаване на цената.

Посочените в тази статия инвестиционни възможности не са препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

7 коментара

 1. Александър

  Прекрасна статия! Благодаря!

  Имам един въпрос свързан с данъчното облагане: В статията пише, че европейските ЕТФи не се облагат, а в закона има изрази като „ако сделката е сключена на регулиран пазар“. Имайки предвид идващия скоро брекзит, и това че UK може да остане извън този пазар, какъв би бил резултата ако купиш европейски ЕТФи, през UK брокер?

  Поздрави,
  Александър

 2. Г-н Василев, благодаря за полезната информация!

  Бихте ли споделил услугите на кой посредник ползвате за ETF на европейски борси, защото таксата от 6Е за покупка/продажба звучи доста приемливо, на фона на масово предлаганите такси. Доколкото знам, български граждани могат да си открият акаунт и в ТД Америтрейд, но не знам дали от там могат да се търгуват ETF на европейски борси – имате ли наблюдения върху това?

  Благодаря предварително и поздрави,
  Иван

 3. Стойне Василев

  Иван,

  Ползвам Interactive Brokers. Не съм ползвал TD Ameritrade и нямам наблюдения върху нея.

 4. Благодаря за бързия отговор! IB предполагам през Карол? Това, което ме притеснва при тях (IB) е, че имат месечни такси от 10USD, при неактивност, ако не греша. А аз смятам не да търгувам, а да инвестирам на принципа купи и задръж, така че тези 120 долара годишен разход ми се виждат излишни. Може и аз да не съм се ориентирал добре – ще разгледам тарифите на Карол и условията за IB през тях.

 5. Стойне Василев

  Иван,

  През Карол тази такса е 1 долар на месец, а не 10.

 6. Привет Стойне,

  Много ми е интересно каква ще е съдбата на индексите тракващи Европейския пазар (на акции и държавни облигации) – не е трудно да се досети човек, че всички индекси като се почне от Stoxx 600 та се стигне до Bloomberg Barclays държавните бондове – всички те имат експозиции към UK. Не мога да намеря информация по въпроса, само тра-ла-ла и нищо конкретно. Някаква по-конкретна информация попадала ли Ви е ? Интересно ми е какво се случва и с големия набор от ETF-и на iShares, които са с domicile Ireland …

  ПС. Не ми се мисли и съответните ETF-и какво гмуркане ще направят когато UK решат най сетне да се Брекзитнат…

  Поздрави,
  Вилян

 7. По статията за Евро ETF-те и данъчните облекчения, всъщност е точно обратното. Безплатния обяд наречен ,,никви данъци“ всъщност се плаща от обикновения данъкоплатец ( не инвеститор) работещ за икономиката, и работодателя е този който е ощетен за това, който самия той е компанията и икономиката в която съм инвестирал и уж чакам гейн. За това Евро икономиката е слаба без особен растеж и тези правителствени регулации пречат на свободния пазар . Голямото влияние на правителството е равно на никакви лихвени проценти , слаб растеж , тонове регулации и високи данъци. Европа е лошо място за инвестиране. Американската борса прави манго по големи растежи и те компенсират разходите по данъци и комисионни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.