7 грешки с парите, които почти всеки от нас прави, но не иска да си признае

Забрави за баланса между работата и личния си живот! Има нещо по-добро
14.03.2016
Как да постигнем СВОБОДАТА?
01.04.2016

7 грешки с парите, които почти всеки от нас прави, но не иска да си признае

Българите сме известни с това, че разбираме от всичко и може да си говорим на различни теми – от какъв да е стартовият състав на националния отбор по футбол до как ще се оправи държавата.

Когато обаче става въпрос за пари, нещата са различни. Никой не иска да говори за това как управлява личните си финанси, а още по-малко какви грешки е допуснал.

Ако повече си говорехме на тази тема, щяхме да предотвратим много стрес, проблеми и разбити съдби, причинени от неразумни финансови решения.

В тази статия съм събрал тези грешки с парите, които почти всеки от нас прави, но не си признава.

Грешка № 1 Да не разбираме документите за кредит, които подписваме

През ръцете ми са минали хиляди договори за кредити (включително и ипотечни), но при голяма част от тях условията са така написани, че дори човек с финансово образование  трудно би се ориентирал върху какво точно се подписва.

За съжаление, много хора твърде късно откриват, че са се доверили на неподходящите хора – банковите служители. Освен че е добре да разбираме какво пише в договора ни за кредит (особено, ако е по-дългосрочен), трябва да се запитаме дали има здрава икономическа логика в условията, които ни предлагат банките.

Ако вие сами не може да се ориентирате в тази материя, се обърнете към специалист в тази сфера, които да защити интересите ви.

Срещу една нищожна сума на база на целия кредит ще си купите много важно нещо – спокойствие.

Грешка № 2 Голяма част от доходите ни да отиват за вноски по кредити

Това е втората грешка, за която не говорим дори с близките и приятелите ни. Въпреки че няма точно установено правило, от финансова гледна точка е препоръчително не повече от 25% от личните ни или семейни доходи да отиват за вноски по заеми.

Този праг много рядко се спазва, особено от хората в големите градове. Да, там жилищата са по-скъпи, но струва ли си да жертваш всичко останало (като образование, развлечения, почивки, транспорт и много други) в името на едни четири стени?

Грешка № 3 Да не вярваме на партньора си за финансовите дела

От наскоро проведено проучване в България се оказва, че над 40% от запитаните не знаят колко точно са доходите на партньора им. Също така, един от всеки трима не е честен (меко казано) за финансовите дела с останалите членове на домакинството.

Тук е мястото да си признаем, че всеки от нас си има фонд „И аз съм човек“ и транзакциите в него се пазят в по-голяма тайна от тази в швейцарските банки. И после се чудим защо толкова много бракове приключват с конфликти, свързани с пари.

Грешка № 4 Да не мислим дългосрочно за нашите деца

Темата за парите е табу в повечето семейства и така децата няма как да научат на основните финансови принципи и да ги прилагат след това в живота. А това за мен е едно от основните умения и е толкова важно, колкото писането и смятането.

Тъй като имаме малко дете, голяма част от обкръжението ни са семейства с деца на възрастта на дъщеря ни. Това, което забелязвам е, че повечето от децата са доста презадоволени от играчки, дрехи, сокчета, шоколадови яйца, сладоледи и още каквото се сетите. Това е решение на всеки родител и не искам да се бъркам във възпитанието на чужди деца (най-малкото не съм детски психолог или педагог).

За мен е много важно не само детето ми сега да е отрупано с вещи и да се изпълнява всяка негова прищявка, а и какво бъдеще може да му осигурим. В каква среда ще живее? Каква ще е детската градина, в която ще ходи? В какво училище ще учи? Ще имаме ли достатъчно средства, за да изследваме нови места с дъщеря ни? Ще има ли тя пари да продължи образованието си в добър университет?

T ова са част от въпросите, които си задавам. Когато споделих това с други родители, те ми казаха, че „всичко ще се нареди от само себе си“ и не е нужно да ги мисля много тези неща. По-голямата част от тях не бяха мислили за неща, по-дългосрочни от това къде ще ходят на море след 2 месеца.

Да, сигурно всичко ще се нареди, но така разчитаме на някой друг (съдбата) да свърши нашата работа. Колкото по-рано помислим за по-дългосрочните ни цели, толкова повече шанс имаме да ги постигнем.

Грешка № 5 Да купуваме нови неща

Да си купиш нова кола е въпрос на престиж. Да, може да е по-нисък клас и да е по-малка, отколкото ни трябва, но пък е нова. А това, че стойността й пада с 30% още щом излезе от магазина, е само статистика.

Ако си купиш кола на 2 или 3 години, може да е много по-добра покупка, но трябва да се унижаваш като казваш, че е „на старо“. Това важи и за много други неща.

Аз не виждам нищо лошо да си купуваш втора употреба неща. Досега за дъщеря ни, която вече е на 2 години и 2 месеца сме ползвали предимно използвани столчета за кола, проходилки, колички, кошарки и много други.

Също така, икономиката на споделянето набира все повече скорост. Вече не е нужно да си купиш нещо, за да го използваш, а може просто да го наемеш – от кола и жилище до електрически уреди.

Грешка № 6 Да харчим повече за подаръци от необходимото

Ако има нещо, за което малко хора говорят, това е каква е сумата, която годишно дават за подаръци. Ще се изненадате, че хората с по-високи доходи от средните харчат между 10 и 15% от доходите си за различни видове подаръци.

За да не се изложим пред „чужденците“, даваме значителни суми всяка година, като пика са Коледните празници и рождените дни на близките ни хора.

Аз не съм против подаръците (напротив), но да демонстрираш нещо със скъп подарък ми се вижда доста безсмислено. Ако наистина цениш хората, подари им нещо много по-ценно за тях – времето ти. Няма да ти се разсърдят, че вместо скъпа „прахосъбирачка“ си им подарил няколко часа, в които си проявил интерес към това, което ги вълнува.

Грешка № 7 Да не търсим специалист, когато ни трябва

Както споменах в началото, ние разбираме от всичко и никой не може да ни „цака с топла бира“. Ако ни се развали колата, викаме братчеда да подава инструментите, а ние смело отваряме капака и започваме да развиваме и завиваме различни болтчета. Когато се запуши отходния канал, не се обаждаме на специалист, а взимаме кутията с инструменти и се захващаме за работа.

А да искаме акъл от някой и даже да му платим за това, няма как да стане. Точно затова имаме толкова много „измамени“ от големите финансови институции хора. И тогава започва едно псуване на държавата, депутатите, чуждите компании, богаташите и още когото се сетите.

[box type=”shadow” align=”alignleft” class=”” width=””]Aко не ви доставя удоволствие да сте жертва (има много и такива хора), помислете още в началото да наемете специалист, които да ви помогне с финансовите дела, които могат да ви спестят хиляди левове.[/box]

Аз също се доверявам на професионалисти. Счетоводителят ме съветва как да си оптимизирам фирмените разходи. Адвокатът преглежда договорите, които подписвам, а коучът се грижи за душевното ми здраве и как да постигна целите си по-бързо.

Коя е вашата грешка с парите, за която не си признавате дори пред най-близките?

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

9 Comments

 1. Йордан каза:

  Темата много ми допадна. Може би една от мойте грешки е, че започнах да инвестирам от скоро и съм пропилял около 10-тина години, та сега наваксвам. Друга грешка, която отчитам е и много изхарчени за глупости пари, които сега можеха да ми носят един добър дивидент. Говоря на пример за кръчми, мотори, дискотеки, обувки и тем подобни мимолетни и преходни неща. Доста пари съм изхарчил и така да се каже, за да не изоставам от обкръжението си. Обкръжение, което вече не е около мен 🙂 Та хубаво е и човек да може да си направи изводите и да прогледне както се казва, за да продължи по нов път напред. Поздрави!

 2. Павлова каза:

  А още и емоциите ни е една допълнителна грешка. Например, някой роднина иска от нас определена сума пари, но как да му откажем?
  Даваме му пари. Минава време и пак нещата се повтарят. А спестяванията ни “горят” и така постепенно изгарят.

 3. Стойне Василев каза:

  Йордан, аз не мисля, че си пропилял някакво време – просто така се е случило. Сега си поставил ново начало и се концентрирай в бъдещето. Успех ти пожелавам.

 4. Стойне Василев каза:

  Г-жо Павлова, благодаря Ви за допълнението. Това определено е грешка, която никой не си признава – заемите към роднини и приятели.

 5. Миряна каза:

  Голяма грешка, която допреди да се омъжа правех, е че не следях приходите и разходите си. Сега се стараем да го правим много редовно и отговорно и резултатът е феноменален, особено за съпруга ми, който не е спестовник по природа. Може ли да те помоля да ни дадеш съвет за добър специалист, към когото да се обърнем, за да съставим инвестиционен/спестовен план за семейството ни. Много ще ме зарадваш ако кажеш, че ти си на разположение за такава консултация!

 6. Стойне Василев каза:

  Миряна, много се радвам за постигнатите резултати и ти пожелавам още успехи с управлението на парите. Може да ми пишеш на info@smartmoney.bg какво имаш предвид под инвестиционен/спестовен план и ще ще се разберем как мога да ти помогна.

 7. Деяна каза:

  Не съм съгласна, че новата кола е лошо решение. Ако не разбираш от ремонти на автомобили и се окаже, че уж почти новата 3-годишна кола дава дефект, може да влезеш в сериозни разходи, както и постоянна загуба на време покрай ходенето по сервизи. Да не говорим, ако автомобилът е от жизненоважно значение за бизнеса ти или за живота на семейството, например ако караш малкото си дете на ясла на другия край на града.

 8. Тодор Чолаков каза:

  Колата и техниката са много индивидуални неща, които всеки трябва да си решава сам.
  Техниката втора употреба понякога е по-качествена от новата, а евтина нова кола може да има повече проблеми от кола на старо.
  Също е въпрос и на приоритети.
  Колкото до точка 1 – хората не се и опитват да разбират договорите за кредит. Просто защото нямат особен избор. В много малко случаи банката е склонна да преговаря по договора си – можеш да го прочетеш, да питаш това или онова, но всяка промяна във формата или клаузите се отхвърля (може да има изключения за някои клиенти, но едва ли са много).
  С точка 2 съм съгласен само до някъде. Месечната вноска по кредита трябва да е достатъчно малка, НО трябва да се ползва всяка възможност за предсрочно погасяване на колкото се може по-големи суми.

 9. Диана Николова каза:

  И АЗ СЪМ ДОСТА ЗЛЕ ТУК С ФИНАНСИТЕ.НАПРАВИХ ОГРОМНАТА ГРЕШКА ДА ИЗТЕГЛЯ КРЕДИТ ОГРОМЕН ЗА БИЗНЕС И ПОЗНАЙТЕ-ПРОПАДНАХ ОЩЕ НА 8МИЯ МЕСЕЦ.И СЕГА СИ ПЛАЩАМ ПРЕСКЪПО ЗА ТАЗИ ГРЕШКА БЕЗ ДА СЕ ПОСЪВЕТВАМ СЪС ФИНАНСОВ КОНСУЛТАНТ -СТОИНЕ ВАСИЛЕВ:):):).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.