Забрави за баланса между работата и личния си живот! Има нещо по-добро

Най-скъпите финансови грешки, правени от мои клиенти [истински БГ истории]
08.03.2016
7 грешки с парите, които почти всеки от нас прави, но не иска да си признае
28.03.2016

Забрави за баланса между работата и личния си живот! Има нещо по-добро

Ти можеш да растеш в кариерата си или да развиваш бизнеса си, да прекарваш време със семейството си, да излизаш с приятели, да учиш чужд език и да практикуваш любимото си хоби.

Интернет е пълен с материали как да го направим, като най общо съветите са да спим по-малко, да организираме деня си по-добре и забравим за работата си, когато напуснем офиса.

Ако мислиш, че това е възможно – просто го направи. Успех!

А може ли всичко, което правиш да стане едно цяло и де не е нужно да търсиш някакъв баланс между работата и личния си живот?

Сега ще ти споделя как аз постигнах това и как може да го направиш и ти. Отдели само 10 минути, за да прочетеш тази статия, която може да промени начина, по който живееш и работиш.

Какво казват цифрите?

Аз като счетоводител по образование и одитор по призвание обичам да си правя сметката и да работя с конкретни цифри. Да вземем за пример Петко, който живее в София и работи в отдел „Човешки ресурси“ на голяма международна компания. Той е семеен и има момченце на 5 години.

Петко разпределя времето си по следния начин:

Сън – 8 часа.

Работа – 9 часа (винаги се налага да остане „малко“ след работно време, няма как).

Обедна почивка – 1 час, в която се говори за работа.

Пътуване до офиса + паркиране – 2 часа.

Закуска и вечеря – 1 час.

Време за семейството, за почивка, за лична хигиена и за други дейности – 3 часа.

И какво излиза – ние прекарваме в работа (и дейностите, свързани с нея) около 12 часа на денонощие, 8 часа спим и 4 часа правим всичко останало, което наричаме личен живот.

Самата дума „баланс“ означава равновесие, но какво равновесие имаме между 12 часа работа и 4 часа личен живот?

Едното е 3 пъти повече от другото.

А и какво означава „личен живот“, като през тези 4 часа трябва да се нахраним, да се изкъпем, да си измием зъбите и още куп неща, които нямат нищо общо с нашето развитие и отношенията ни със семейството и близките ни?

Има нещо сбъркано в цялата концепция, нали?

Ако последваш съветите на статиите, които споменах в началото, най-много да „откраднеш“ няколко часа от съня ти. Но тогава ще пострада и работата, и личния ти живот.

От другата страна на баланса

Да предположим, че ти не обичаш цифрите и гледаш по-отгоре на нещата. За теб баланса е по-скоро духовното или мисловното равновесие между това, с което си изкарваш хляба и свободното ти време, а не грубото разпределение на времето.

За теб имам една история: Братухчо Въчев работил една много хуманна и престижна професия – касапин в кланица в село Пъщърнак. Логото на фирмата било едно щастливо прасе и надпис отдолу „Коледата на 1992 година“ (тогава била създадена фирмата).

Братухчо не си харесвал особено работата, даже я мразел и всеки път посягал към ножа с отвращение. Често сънувал кошмари с духовете на закланите прасета и се събуждал облян в пот. Но трябва да го разберете – той не е имал друг избор, а и заплата от 420 лева и половин прасе на месец не е за изпускане.

В края на работния ден, нашият герой си измивал старателно ръцете, свалял работната униформа и се прибирал вкъщи. В свободното си време, Братухчо се занимавал с активна гражданска дейност – бил председател на местния клон на фондация за защита на животните.

Може да сте го гледали в репортаж по БТВ преди няколко седмици, когато той и още няколко члена на неговата фондация направили жива верига около един мравуняк, за да не го стъпкват хората, защото са останали само още 34,173 такива в България.

Впоследствие, обявили гладна стачка, но тя попаднала, защото част от стачкуващите тайно яли кюфтета, произведени от кланицата в село Пъщърнак.

Освен като защитник на животните, Братухчо бил известен и като един от най-големите привърженици на веганството и редовно организирал 30-дневни онлайн предизвикателства, наречени MasterVegan.

Въпреки че Братухчо Вълчев е съвсем реален човек (проверете го в Google), неговата история е само плод на въображението на автора. Но пък има съвсем реални хора, които работят нещо, което е много далеч от това, което искат да правят. Може би и ти си сред тях.

Да, може би точно ти, искаш да внесеш малко красота в живота на хората, но трябва да работиш на грозно бюро и по цял ден да попълваш грозни екселски таблички.

Или пък ти, който искаш да промениш света, но сега не може дори да промениш температурата на климатика в офиса.

Ами ти – нали искаше да пътуваш и да стартираш туристически блог? Какво стана? Имаш ли баланс в живота си?

„Професионално изкривяване“ или…

Според мен, този баланс между работата и личния живот е невъзможен. Нито като брой часове, нито като чисто мисловно равновесие.

Хората, които се опитват да го постигнат, си докарват само стрес, защото или не си доспиват, или претоварват от работа, за да успеят да си тръгнат навреме от офиса.

Те много приличат на човек, който се опитва да нареди пъзел с парчета от различни картини. Просто не се получава.

„Голям умник си, няма що. Аз това много добре го знам, но какво да направя? Нищо не зависи от мен“.

Какво е решението?

На първо място, да се погледнеш в огледалото и да си кажеш „Да, за мен работата е най-важното нещо на този етап от живота ми и аз й посвещавам голяма част от времето и енергията ми“.

Ок, не беше трудно, нали?

Ако сте напълно убедени в това, което казвате на себе си и изборът е осъзнат, вие сте на прав път и не ви е нужен баланс, а просто правилно подреждане на приоритети.

Но, ако искаш да правиш нещо друго, нужно ти е да постигнеш цялост в живота си, т.е. работата и личния ти живот да са в хармония и да се подчиняват на един и същи ценности.

Малко неясно звучи, нали?

Ще бъда малко по-конкретен. Имаш ли приятели, които имат „професионално изкривяване“ и гледат как да декорирани масите, когато сте на заведение или колко камерна е дограмата на фризьорския салон.

Какъв е съвета ни към тях?

„Забрави за малко работата, сега не си в офиса, отпусни се“. И аз бях така. Когато бях кредитен експерт, оглеждах всяко магазинче и всеки търговски обект, за да преценя колко стока има, какъв оборот прави и дали мога да му дам кредит или не.

Като одитор преценявах ефективността на процесите и как могат да се променят на всеки бизнес, с който имах досег.

Мисля, че вече стана ясно – не е нужно да търсите баланс, а намерете такава работа, в която да не е нужно да играете някаква роля и да правите неща, които не ви харесват, а да вложите цялата си страст и тя да стане вашия живот, а не една неприятна част от него.

Сега като предприемач аз не разделям живота си на работа и лично време, а всичко е едно цяло. Както се досещате, не търся и баланс, защото не се опитвам да уравновесявам две части на някаква везна.

Работя по 24 часа (дори като спя, сънувам решения на някои бизнес казуси) и личния ми живот също е по 24 часа в денонощие. Ако нещо е против ценностите ми или не ми харесва, просто не го правя.

Намери си работа, която ти харесва и никога няма да ти се налага да работиш

Тази мисъл на Конфуций много ме дразнеше преди, защо искрено вярвах, че идеалната работа не съществува.

За мен важеше максимата, че ако си харесваш работата, значи я вършиш неправилно (замислете си – има доста истина в това).

Това беше, когато се опитвах да постигна баланс в живота си и все не ми се получаваше. Просто ми е трябвало статия като тази, за да ме накара да се замисля.

Аз нямах този късмет, но ти го имаш. Ако съм те накарал да се замислиш поне за миг, значи съм постигнал целта си.

Сега сподели статията в социалните мрежи, за да помогнеш и на твоите приятели да спрат да търсят така мечтания баланс и да заживеят живота си в цялост.

И още нещо – до Академията за стартиране на бизнес СтартБизнес.bg остават само 10 дни и 10 свободни места. За тях даваме отстъпка от 80 лева с промокод LAST10.

Побързайте, че не остана време и места!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.