5 умения за успех в живота, на които да научим децата ни

Децата и парите: 3 причини децата ни да бъдат финансово грамотни
02.11.2020
Безплатен уебинар за родители „Финансово грамотно дете – мисията възможна“
08.04.2021

5 умения за успех в живота, на които да научим децата ни

Децата не се раждат с „упътване за употреба“ и това прави нашата роля като родители още по-трудна. Съществуват много „школи“ и „модерни течения“ за възпитание и отглеждане на деца, много от които с противоположен подход в своите идеи и начини за целта. Това заедно с желанието на всеки родител да бъде „перфектен“, прави задача още по-трудна. В тази статия ще ви споделя най-важните 5 умения, с които ще осигурим добър живот на нашите деца и ще ти подаря моята първа електронна книга по темата.

Как открих моята рецепта за успех?

Когато се роди първата ми дъщеря, имах огромната амбиция да я направя по-добра версия на мен самата. Дори много преди да стана родител съм си представяла как един ден ще науча моите деца на толкова много неща, които аз не съм успяла да направя. Исках да бъда „перфектен“ родител с „перфектно“ дете.

Малко след раждането ѝ осъзнах, че това е невъзможно. Няма как да я науча на неща, които аз самата не умея или да развия в нея качества, които аз не притежавам. След това мое „прозрение“ започнах да гледам по-спокойно на родителството. Затова продължих да уча и развивам себе си и да бъда един добър пример за подражание на дъщерите ми.

Кои са уменията, които искам моите деца да притежават?

Определено списъкът с житейски умения, на които е добре да научим децата си, не се изчерпва само с тези пет умения. За мен те са като стъбло на дърво, от което тръгват клоните. Колкото по-здраво расте това стъбло, толкова по-устойчиво ще бъде на промените в заобикалящата го среда и дори някой клон да се пречупи, важното е основата да е здрава.

Затова със съпруга ми избрахме на основата на нашия светоглед и опит, тези пет умения като ключови за бъдещите успехи на децата ни.

Умение № 1 Да управляват добре своите финанси

За много родители финансовото образование на децата им се свежда до обяснения, които звучат горе-долу по следния начин: „Парите не растат на дървета“, „Стига само си ми искал пари“, „Това не мога да си го позволя“ и други подобни.

Докато тези родителски мъдрости издържат изпитанието на времето, техните деца ще бъдат изправени пред много повече изпитания в бъдеще. Животът им ще бъде много по-труден, отколкото би трябвало да е и ще им трябват много повече усилия, за да се научат на добро финансово управление.

Ние не искаме това да се случи с нашите дъщери. Затова им предоставяме опит от първа ръка в печеленето, спестяването и харченето на пари. За нас е важно още сега, когато са деца, да развием в тях безценни умения, необходими за управление на личните им финанси като възрастни.

По какъвто и житейски път да поемат, тези умения ще играят ключова роля, защото както знаем, парите ни съпътстват през целия ни живот и от умението да ги управляваме зависи нашето благосъстояние.

Умение № 2 Да се грижат за своето здраве

Много хора започват да се грижат за себе си и за своето здраве едва, когато тялото откаже да функционира нормално. Само че тогава в повечето пъти се оказва, че е твърде късно.

За да не се налага децата ни да стигат до такива крайни ситуации,  искаме от ранна детска възраст да ги запознаем с ползите от това да пазят своето здраве. Все пак тялото ще им служи цял живот и трябва да изградят умението да се грижат добре за него.

За съжаление повечето родителски напътствия в тази посока, се свеждат до думи като „Облечи се, защото е студено“, „Не пий студена вода, за да не се разболееш“, „Не тичай, защото ще се изпотиш“. Признавам си, че и аз съм прибягвала до тях, но това което искам да ги науча, е да могат да се грижат сами за себе си. Не мога да бъда неотлъчно до тях, затова е добре от малки да разберат кое е добро за здравето им.

За храненето също се опитвам да създам правилни навици. Знам че е много изкушаващо да си хапват разни лакомства в лъскави опаковки. И защото знам, че забранените неща са най-сладки, имаме дни за „вредна храна“. Те са не повече от веднъж в месеца и то в малки количества. Няма да ви лъжа – обичам тези дни. Но всички у дома знаем, че това е изключение от правилото. Не залитаме в крайности в здравословното хранене – за нас е важно да се храним с домашно приготвена и полезна храна.

Умение № 3 Да не спират да учат

Колкото повече учи човек, толкова повече отваря ума си за широк спектър от възможности и разбира за нови неща, което го прави по-мислещ и можещ.

Децата трябва да бъдат подготвени за този непрекъснато променящ се технологичен свят, да бъдат адаптивни към заобикалящата ги реалност, да придобият умения, необходими за навигация във все по-сложен и богат на информация свят.

Затова искаме да научим дъщерите ни да не губят детското си любопитство и да се стремят към научаването нови и нови неща. За нас е важно да разберат, че ученето не включва само четене на учебници. За целта ги насърчаваме да бъдат отворени и възприемчиви, да се учат от житейски ситуации (както положителни, така и отрицателни), от други хора, които са добри модели за подражание, от пътувания до различни места.

Умение № 4 Да могат да управляват своя онлайн живот

Колкото и да не ни се иска да признаем, нашите деца живеят в един онлайн свят – в социалните мрежи са техните приятели, игрите и забавленията са в мобилните им устройства. Много родители водят битка срещу това и се опитват да ограничават децата си. Но няма какво да се лъжем – те рано или късно ще вземат телефона в ръцете си и ще потънат в приключенията и мигновеното разнообразие, което им се предоставя в интернет.

Родителският контрол може да бъде полезен, особено за по-малките деца, като ги предпазват от неподходящо съдържание. Но насаждането на деца на здравословни онлайн навици е в крайна сметка по-полезно и трайно. Добре би било да покажем на децата си как да търсят информация в мрежата, да ги научим как да оценяват източниците, как да живеят своя онлайн живот и най-важното – как да се връщат в реалността.

Ние не искаме да лишаваме децата ни от възможността да се възползват от богатството на информация, която интернет предлага, но се опитваме да ги научим как да избягват многото му клопки. Желанието ни е да изградим в тях критично мислене, което да им помогне да идентифицират измамната информация и дезинформацията, която залива интернет пространството.

Умение № 5 Да могат да постигат дългосрочни цели

Живеейки в потребителско общество, в което сме заобиколени от хиляди възможности и където забавеното удовлетворение изглежда като остаряла концепция, е по-важно от всякога да усвоим умението да отлагаме удоволствието и да си поставяме дългосрочни цели.

Моменталното удовлетворение може да е приятно, но знаем, че за да постигнат стабилни успехи, трябва да умеят да постигат свои дългосрочни цели. Затова ги учим да упорстват и да не се отказват от важното за тях. Независимо дали крайната цел е достигане на академични или спортни достижения или спестяване за специална покупка, умението да извървяват пътя от начало до край ще им помогне да постигнат значителни успехи в живота.

Как да помогнем на децата да усвоят тези умения?

Няма универсални рецепти как да развием тези 5 умения в нашите деца. Аз бих препоръчала първо ние да ги придобием, преди да ги предадем на нашите деца. Това, с което аз мога да ви бъда полезна най-много са техники за изграждане на Умение № 1 Да управляват добре своите финансови ресурси.

Когато голямата ми дъщеря Кари започна да проявява интерес към парите, реших че е време да ѝ предам моите знания и опит за личните финанси. Мислех си, че щом аз мога да управлявам добре парите си и съм постигнала финансови успехи, ще ми бъде лесно да я науча и нея.

За съжаление се оказа по-сложно отколкото очаквах и не беше достатъчно само да говоря и показвам това, което знам. Както всяко нещо при работата с деца, и финансовото образование има своите особености.

Започнах да търся информация за това как подобна информация да бъде предадена на малко дете. Отне ми време докато пресея приложимото от неприложимото. На принципа проба-грешка разбрах кой подход как работи и какви резултати дава.

Това ми помогна да изградя своя стратегия за финансово образование на дъщеря ми. За да я „валидирам“, мои приятели също я приложиха върху техните деца. За мое щастие даде добри резултати и при тях.

Напълно осъзнавам, че тя е все още малка и че имаме да извървим още много път към нейната финансова независимост. Но едно съм сигурна – посоката е вярна.

Ако и ти искаш да помогнеш на детето ти да има финансови успехи в бъдеще, не е нужно да минаваш по моя път и да се ровиш в необятното поле от информация и да пресяваш приложимото от неприложимото. Аз ще го направя вместо теб!

Как може да стане това?

Включи се в безплатния имейл бюлетин, където ще споделям с теб всички мои знания, както и опитът ми в тази дейност. Два пъти в месеца ще получаваш директно в твоята поща напълно безплатно практически и приложими материали.

Като подарък ще получиш моята безплатна електронна книга „Как да помогнем на детето ни да има финансови успехи в бъдеще?“

Адриана Манолова
Казвам се Адриана. Част от екипа на SmartMoney.bg от самото му създаване. По професия съм юрист. С времето открих, че моята сила не е да помагам на хората, като спазвам буквата на закона. Моята сила е да помагам на другите да изясняват ценностите и приоритетите си, да формулират целите си, които ще допринесат за материалното и душевното им благополучие и да ги насърчавам в процеса на постигането им. Затова завърших програмата на Noble Manhattan и в момента съм сертифициран коуч. Също така организирам и провеждам играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки. Последните два проекта, по които активно работя са лични финанси за жени и лични финанси за деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.