Децата и парите: 3 причини децата ни да бъдат финансово грамотни

Семейни финанси: 3 стъпки за създаване на общ семеен бюджет
21.04.2020
5 умения за успех в живота, на които да научим децата ни
02.03.2021

Децата и парите: 3 причини децата ни да бъдат финансово грамотни

Ние като родители не искаме да отглеждаме неграмотни деца, нали? Желаем нашите деца да се справят добре в училище и да имат познания по всички предмети. Фокусирайки се върху доброто усвояване на учебния материал, забравяме за още една друга грамотност – финансовата. Тя рядко влиза под светлините на прожекторите и не отдаваме голямо значение дали детето ни се справя добре с управлението на парите или не. За да не чакаме то да стане голямо и само да се сблъска с трудностите на реалния живот, в тази статия ще ви споделя трите основни причини да повишим финансовите знания на нашите деца още днес.

Светът е различен

Светът, в който живеем, е значително по-различен от света на нашите родители, баби и дядовци. Правилото тогава е било да ходиш на училище, да получаваш добри оценки, да си намериш сигурна, добре платена работа и да останеш там до пенсия. Не е имало необходимост от допълнителна квалификация или допълнително учене, защото нещата са се променяли с много бавни темпове. А след като са се пенсионирали, държавата се е грижила за тях.

Днес правилата на живота са много различни. Сега учим, получаваме добри оценки, намираме си работа, продължаваме да учим, за да имаме добра квалификация, намираме си нова работа, отново учим, за да не изоставаме спрямо по-младите ни колеги и така до пенсионирането. И докато това се случва, трябва да натрупаме достатъчно пари, защото когато се пенсионираме правителството няма да се погрижи за нашите ежедневни разходи.

През 21 век не е от толкова голямо значение какви оценки има децата в училище, каква професия ще имат, защото те ще се изправят пред същите финансови проблеми и икономически предизвикателства, както тези които не са се справяли добре в училище. Не са малко примерите за лекари, адвокати, или мениджъри в големи компании, които имат финансови проблеми. И както казва Робърт Кийосаки „Проблемът не е в това колко изкарваш, а колко остава в края на месеца“.

Какво показват данните?

От 2018 година Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) оценява и финансовата грамотност сред 15-годишните. Целта на това тестване е да се установи способността на учениците да използват познанията и уменията си в условията на реални житейски ситуации.

С риск да прозвуча като поредната новинарска емисия, но и в тази класация България изостава значително. Нашите тийнейджъри се нареждат на 16-то място от общо 20 държави, като първенци за естонските деца.

В случая не е от толкова голямо значение кой къде е в класацията, а притежават ли компетентности, които да им помогнат за самостоятелна обществена реализация и успешна адаптация към променящата се реалност.

И именно към това ние като родители, да не казвам като общество, трябва да се стремим. Да подготвим следващото поколение за всички финансови предизвикателства, с които може да се сблъска. Защото същите тези ученици, ще бъдат следващите ни политически и правителствени лидери, мениджъри, лекари, инженери.

Защо е необходимо децата да бъдат финансово грамотни?

Сигурно не са малко родителите, които четейки тази статия си казват „Що за глупости са това? Децата са деца и не трябва да ги занимаваме с неща за големи?“ или пък друга моя любима реплика, когато спомена, че уча Кари как да печели и харчи пари, е „Аз моето дете го уча на други ценности. Искам то да бъде добър човек. Не искам парите да бъдат най-важни в неговия живот.“ Кой е казал, че Кари ще стане лош човек? Тя просто ще знае се изкарват пари и по-важното според мен – как тя да ги управлява, а не те нея.

Затова ето моите три причини да образовам финансово моите деца:

1. Ще избегнат финансовите проблеми, с които ние сме се сблъскали

Някои от нас са преживели хиперинфлацията от 1996 година, други кризата от 2008 година. За съжаление през 2020 година отново сме изправени пред нови финансови затруднения, които са засегнали или ще засегнат много домакинства. А други са имали финансови проблеми и без общоикономическата ситуация да е затруднена. Определено не е добре човек да загуби основния си източник на доходи, а именно работата, и да се чуди как да продължи да издържа семейството си.

През месец март и април имаше статистика, че българите имат спестени пари, с които могат да издържат без да работят, само един-два месеца (дори не искам да споменавам, че имаше такива, на които парите няма да им стигнат и за две седмици). За наша радост много хора ни се обадиха и писаха, че благодарение на финансовите съвети, които получават от нас и повишената им финансова грамотност, не са притеснени и са се справили добре с временните финансови затруднения. Това ни кара да вярваме, че ако подготвим добре нашите деца, те няма да имат финансови проблеми, когато започнат сами да се грижат за прехраната си.

Съвсем от друг ъгъл погледнато финансовата грамотност ще им помогне и за по-добри отношения с партньорите им. Според много изследвания една от основните причини за разводите са именно финансови. А ние искаме те да имат добри и хармонични отношения със своите половинки, да създадат дом и семейство. Няма да задълбавам повече в този аргумент, защото наистина може някой да ме упрекне в прекален материализъм.

2. Ще бъдат подготвени по-добре за живота след завършване на училище

В българската образователна програма не е включен предмет, в който децата да се учат да бъдат финансово грамотни. В последните няколко години се направиха доста плахи опити в тази посока, като в предмета Технологии и предприемачество са включени няколко урока по лични финанси. Като причина да не се включи като отделен предмет в училище, е посочена натоварената програма на учениците и изучаването на други предмети.

Не съм против изучаването на предмети като химия, физика или пък география. Те също допринасят за развитието на децата, обогатяват им общата култура. Дори може някои от тях да бъдат запленени от някоя наука и след това да я превърнат в своя професия.

Но дори да стане световноизвестен химик, който да допринесе много за развитието на човечеството, той също ще получава заплата. А от начина, по който ще я управлява, ще се определи общото му благосъстояние.

Затова е важно да бъде подготвен възможно най-рано и да получи добро на финансово образование, което да го научи да превръща парите, които печели чрез своята професия, в богатство и финансова сигурност за цял живот.

3. Ще се научат да ценят парите

Още от най-ранна възраст децата виждат магията. Вие вадите портфейла си от чантата, бъркате вътре, изваждате някаква хартия и хоп в ръцете на малкото човече стои шарена и забавна играчка. Хубаво е така да изглеждат нещата в очите им, но до 2-3 годишна възраст. В един момент е добре да им разкрием загадката как се случва тази магия. Колкото по-рано се случи това, толкова по-добре.

Един добър начин това да се случи, е като дадем на децата контрол над собствените им пари. В началото ще допускат грешки, ще ги губят, ще си купуват глезотии. Важното е да не им спестим тези грешки. Учейки се от тях, те стават възрастни, които могат да управляват добре парите си.

Когато Кари получава пари, аз й ги давам тя да определи в коя касичка да ги сложи (тя има касички за различните „разходи“) и след това за какво по-точно да бъдат похарчени. Е веднъж се случи да загуби 20 лева. Пари, които беше изкарала с труд (както и друг път съм споменавала, че ние плащаме на Кари за допълнително свършена работа, извън обичайните задължения). Те й трябваха за една книга, която е част от поредица, която събира.

Излишно е да казвам, че не извадих от моите пари и не купих книгата, а тя трябваше отново да ги събере. Колкото и странно да звучи, аз бях много доволна, от тази случка. Многократно съм й повтаряла до този момент, че трябва да пази парите си и да помни къде ги слага, но моите думи влизаха от едното ухо и излизаха през другото. Но след като ги загуби, тя стана много по-внимателна и старателно прибира парите си, а след това проверява дали са там. Определено не беше най-хубавият момент, но пък беше много ценен, защото се научи да цени това, което има.

Живеейки в потребителско общество, което е заобиколено от хиляди възможности за харчене на пари, и където забавеното удовлетворение изглежда като остаряла концепция, е по-важно от всякога да бъдем финансово образовани. Предоставяйки на нашите деца опит от първа ръка в печеленето, спестяването и харченето на пари, ще развием в тях безценни умения, необходими за управление на личните им финанси като възрастни.

Какви други причини може да посочиш нашите деца да бъдат финансово грамотни?

Ако тази статия ти е харесала и искаш да разбереш повече за това как научиш децата ти да управляват умно парите си и да ги ценят, харесай нашата Facebook страница SmartMoney Kids и се включи във Facebook групата Финансова грамотност за деца.

Адриана Манолова
Казвам се Адриана. Част от екипа на SmartMoney.bg от самото му създаване. По професия съм юрист. С времето открих, че моята сила не е да помагам на хората, като спазвам буквата на закона. Моята сила е да помагам на другите да изясняват ценностите и приоритетите си, да формулират целите си, които ще допринесат за материалното и душевното им благополучие и да ги насърчавам в процеса на постигането им. Затова завърших програмата на Noble Manhattan и в момента съм сертифициран коуч. Също така организирам и провеждам играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки. Последните два проекта, по които активно работя са лични финанси за жени и лични финанси за деца.

2 Comments

  1. Алекс каза:

    Има един голям проблем и това е че на всякъде по света ние предпазваме децата от разговори за пари. А това е нещо което те рано или късно трябва да научат, за инвестициите и как да ценят времето си. В момента има и добри инструменти с които може да научим децата на по-голяма независимост. Револют позволява да се създаде карта за деца, така че те от малки да разберат, че дебитната карта на татко и мама не е бездънна яма от възможности. И ако искат нещо трябва да преценят кое е най-важното за тях.

  2. Диляна Тодорова каза:

    Чудесна статия, поздравления! Една от най-важните ни задачи като родители е просвещението на децата по финансови въпроси, на мен също ми е приоритет. Заобикалящата ни действителност става все по-сложна и ориентацията в нея все по-трудна. За съжаление няма да доживеем времето, в което държавите да инициират подобно обучение в училище. Живея от 21г. в Германия и тук положението е същото. На икономиките са нужни непросветени граждани, които да консумират възможно най-много и да живеят над възможностите си. Затова незаменими и изключително важни източници на информация стават алтернативни медии: блогове, сайтове като вашия, книги…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.