5 бизнес идеи за 2018 година

Безплатен начин да намерим нови клиенти за бизнеса ни
16.10.2017
Събуди се, време е да ставаш!
06.03.2018

5 бизнес идеи за 2018 година

Все повече хора искат да напуснат скучната си работа от 9 до 6 и да станат предприемачи. В тази статия ще ти представя моите 5 бизнес идеи, които може да стартираш през 2018 година с капитал до 5,000 лева. Разбира се, добрата идея е само първата крачка към един успешен бизнес. Останалото зависи от теб и твоето желание да промениш света и да изкараш пари от това.

Идея 1: Детска занималня със спортни активности

Дори да оставам настрана проблемите с приема в детските градини и училищата, много трудно е да се намерят детски центрове и занимални, където децата ни ще се забавляват, ще учат нови неща и ще спортуват. Тук не говоря за детските кътове в заведенията или спортните клубове. Те са полезни, но виждам, че все повече родители търсят нещо различно.

В спортните клубове (за футбол, волейбол, баскетбол, тенис и други) се набляга на високите резултати и децата, които нямат толкова талант или този спорт не им е любим, са изолирани. Стига се и до конфликтни ситуации между амбициозните родители и треньорите, защо тяхното дете е било резерва, защо не му подават и т.н. Всичко това създава стрес за децата.

Решението е детски център, в който да има различни спортни активности, но да се залага на забавлението, работата в екип и развитие на различни умение. Знам, че за много майки „забавлението“ не е опция за техните деца, защото те искат да се набляга на „образователното“, „чуждите езици“ и предмета, с който ще кандидатстват, но ако се замислим, знанията от училище се забравят, но остават навиците и уменията, които ни служат цял живот.

Не на последно място, в тези занимални ще се говори и за здравословното хранене, а няма децата да се тъпчат с пица, солети, пържени пилешки пръчици и сандвичи със салам, както е в много датски центрове и на рождени дни.

Идея 2: Курсове за домашни майстори

Нашето поколение май ще е последното, което ще може да смени изгоряла крушка, да си боядиса жилището и да си направи ограда на вилата. Сегашните деца не строят къщичка на дървото или колиба за кучето, а изграждат онлайн градове. Миналата година си купихме нов апартамент и трябваше да се направи ремонт. Една от основните грешки, която допуснах с моя „майстор“ беше, че не разбирах логиката на това, което прави и последователността на действията му.

Един курс за домашни майстори ще ми е много полезен, а вярвам и на много от вас. Разбирам тезата, че всеки трябва да прави това, от което разбира, но в България тя не работи. Ако в някоя западна страна не получиш това, за което си платил, има неустойки и обезщетения, както и може да съдиш другата страна. У нас, дори да имаш договор, ако майсторът си е „остави ръцете“, какво ще направиш? Ще го съдиш? Фирмата му е с 2 лева капитал.

Средните разходи за ремонт на новозакупено се движат между 20 и 50 хиляди лева, като може да достигнат и много повече. Ние си правил сметката на парите в магазина, а се доверяваме на някакъв майстор или строителна бригада и им плащаме десетки хиляди левове за нещо, което може да се окаже не толкова качествено. Не е нужно да сме експерти в строителството, но базови познания по темата ще са ни много полезни. Трябва само някой да направи курсове за домашни майстори. Защо да не си ти? Аз бих се записал.

Идея 3: Стикери и аксесоари за велосипеди

Защо да не съчетаем две нови тенденции, които се развиват през последните години – търсене на индивидуализма и карането на велосипеди. Сигурно сте виждали колела, които са боядисани в различни цветове и имат уникални стикери с имената на собствениците, на фирми, с черепи, лисици, вълци, лъвове и други животни. Все повече млади хора избират този начин на придвижване и така избягват задръстванията в големите градове, като в същото време се движат и поддържат формата си.

За начало, може да се направи онлайн магазин за индивидуални стикери, както и аксесоари като фарове, заключващи устройства, калници, резервни части и други. Ако те са с уникален дизайн и ще направят велосипеда „тунингован“, още по-добре. Аз вярвам в тази идея и търся партньори, с които да я реализирам.

Идея 4: Лични финансови консултанти

Това е друга идея в която вярвам и работя усилено по реализацията ѝ. Не бързай да си казваш, че нямаш икономическо образование, не знаеш да инвестираш и други подобни. Ако мислиш, че служителите в банките и застрахователните брокери са доценти по финанси, жестоко се лъжеш. На първо място е желанието да помагаш на хората да управляват по-добре парите си. Останалото може да се научи и да след това да се практикува.

Няма да повярваш колко много посредници и служители на финансови компании не могат да направят разлика между взаимен и индексен фонд, не знаят какво се случва със спестовната част от една застраховка Живот и си мислят, че доходност от 2-3% на година е „върха на сладоледа“ (като го сравняват с лихвите по депозити, които са 0.05%, е така, но има много други възможности). Ти може да си следващото поколение личен финансов консултант, като заедно да променим пазара в България. Пиши ми, ако се искаш помагаш на хората да стават по-богати и ти да печелиш от това.

Идея 5: Заснемане с дрон

Дроновете стават все по-достъпни и популярни. Все по-често ще виждаме различни събития, които се заснемат от въздуха с тези устройства. Защо не хванеш „вълната“ и не създадеш фирма, която предлага различни услуги с дронове. На първо четене се сещам за сватби и различни корпоративни събития, но списъкът може да стане много дълъг. Защо да не намери приложение и в продажбата на луксозни къщи, например?

Ако бизнеса не потръгне, винаги може да шпионираш съседите или помогнеш на някоя малка телевизия да направи сензационен репортаж за държавен служител, който си е построил палат до някой язовир. Хора сме, трябва да си помагаме.

Това бяха моите 5 бизнес идеи, които може да реализираме през 2018 година с капитал до 5,000 лева. Ако и ти имаш не по-малко гениални хрумвания как може да се правят пари в България, сподели ги като коментар под тази статия или под поста във Facebook.

Ето и селекцията ми за предишните години:

5 бизнес идеи за 2017 година

5 бизнес идеи за 2016 година

5 бизнес идеи за 2015 година

5 бизнес идеи за 2014 година

5 бизнес идеи за 2012 година

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

7 Comments

 1. Бай Аврам Бакалина каза:

  Още 2 работещи идеи, които съм реализирал през годините като допълнителен доход, но могат да се развият и като малък бизнес или по-скоро занаят.
  1. Дребни ремонти по домовете.
  Хората ставаме все по-заети и съм стигнал до извода, че е почти невъзможно да намериш някой, който да ти обърне прозорците след смяна на дограма, да ти боядиса гаража или да прегради терасата. Все пипкава работа или врътня, както му викат майсторите и на тях не им се занимава.
  Не се искат кой знае какви умения, стига да мислиш преди да действаш и да работиш чисто (все неща неприсъщи за повечето майстори). Минимална първоначална инвестиция. Аз лично започнах с една маламашка, мистрия, кофа, валяк и четка. С първите спечелени пари си купих бормашина. За една събота и неделя вадех колкото на редовната работа за 2 седмици. По едно време обмислях дали да не се занимавам само с това.
  2. Изработка и поддръжка на малки фирмени уеб сайтове.
  Не е толкова сложно колкото звучи. Всеки може да си го направи и сам стига малко да прочете и пак стигаме до ключовия момент- да мисли!!!. Има много готови CMS платформи (Joomla, Drupal, Open Cart и т.н), които могат да се разучат буквално за часове.
  Повечето малки фирми не разполагат със сайтове поради ред причини: собствениците са заети и нямат време и не знаят къде да се насочат, мислят, че е много скъпо и т.н.
  Ако отидете при такъв човек, предложите му продукт, съобразен с нуждите му (в повечето случаи 3-4 страници), на разумна цена и без особен ангажимент от негова страна, освен информацията за бизнеса и малко снимки (даже съм годил да снимам и аз) ви гарантирам 90 процентов успех.
  И тук инвестицията е почти нулева- основно време и няколко стотака за професионални шаблони. Тук има възможност и за един вид пасивен доход. В повечето случаи шефа пита уплашено – а като се наложи да сменим някоя снимка или текст (което в 99 процента от случаите се налага веднъж годишно) или как да си подновя хостинга и домейна (все абстрактни неща за повечето хора). Тогава Вие сте на ход: мога да Ви предложа всичко това да бъде вършено от мен срещу разумна годишна такса.
  Това е от мен, тествано и работещо.

 2. Slavcho каза:

  Супер статия, но пропускаш едно нещо. МЛМ бизнеса в БГ е доста голям и дава възможност да се започне от нулата без абсолютно никакви инвестиции, а печалбите, повярвайте ми са доста добри! Ето едно предложение което може би ще се стори интересно на амбициозните хора искащи да започнат собствен бизнес.

 3. Yanislav каза:

  И на мен ми се върти 4-та точка, дори не толкова заради личния приход, колкото заради раздразнението ми в нелогичното боравене с пари на масата народ. Понеже сте писали “Пиши ми, ако се искаш помагаш на хората да стават по-богати и ти да печелиш от това.”. Ето – пиша 😀

 4. Стойне Василев каза:

  Yanislav,

  Ние направихме вече една среща за бъдещето на ЛФК и ще има още такива. Ще подготвим и специално обучение за всички, които искат да практикуват тази професия.

 5. Ели каза:

  Аз също пиша във връзка с 4-та точка „Пиши ми, ако се искаш помагаш на хората да стават по-богати и ти да печелиш от това.“ Бих искала да помагам на хората праилно да изразходват парите си.

 6. Борис Нохчев каза:

  Здравейте, аз имам огромен интерес от идеята за Лични финансови консултанти.
  Видях, че ще има специално обучение и съм заинтересован къде и кога ще се проведе.

 7. Благодаря за прекрасните материали! Моля повече видеа!За съжаление понякога не ми остава време за четене, но за слушане. Са сега по няколко статии на ден успявам, но ако беше плейлиста щяха да са много повече! Благодаря ти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.