вторник , 16 октомври 2018

4 мегатренда и как да инвестираме в тях

Дългосрочното инвестиране в добре балансиран портфейл от различни сектори или региони е доказало своите ползи. Въпреки това, има глобални тенденции, които са още в самото начало и ще се развиват през следващите години. Ако инвестираме в тях, може да очакваме много по-висока доходност от пазарната (като и рискът е по-висок). В тази статия ще ви разкажа за 4 такива мегатренда и как да инвестираме и спечелим от тях.

Какво представляват мегатрендовете и как може да инвестираме в тях?

През 1982 година в книгата си „Мегатрендове – 10 нови насоки, които ще трансформират живота ни“ Джон Найсбит ни насочва към идеята да следим какво се случва в света около нас и какви са тенденциите, които ще се развиват в бъдеще и ще засегнат почти цялото човечество. 36 години по-късно, установяваме, че повечето от нещата описани от автора са се случили (като глобализация, икономика на знанието и други). Ако се научим да разпознаваме тези мегатрендове, ще може и да инвестираме в тях (в краткосрочен и дългосрочен план).

Три са основните начини да спечелим от новите тенденции:

Да създадем собствен бизнес, базиран на тези трендове. Това е най-печелившият, но същевременно и най-рисковия вариант. Ако „хванем вълната“ в някой сектор и сме едни от първите, имаме огромен шанс за успех и натрупване на богатство. Пример за това са доста стартъп-и, които са се фокусирали върху блокчейн технологията и нейните възможности. Очакват ни невероятни промени през следващите години почти във всички сектори от икономиката. Идеи, които са били замразени, защото не е съществувало подходящо (и сравнително евтино) технологично решение, сега променят цели индустрии.

Да инвестираме в акции на компании. Тази опция винаги съществува – да участваме като акционери в компании, които предлагат продукти в някой от бързоразвиващите се отрасли, базирани на мегатрендове. Рискът тук е по-малък, отколкото при собствения бизнес, но и печалбите си имат лимит. Компании като Amazon, Netflix, NVIDIA и други са типичен пример за инвестиции в глобални тенденции.

Да инвестираме в целия сектор. Това е възможно, благодарение на стотиците ETF-и, които се създадоха през последните години, за да отговорят на търсенето от инвеститорите, които искат да следват мегатрендовете. Да вложим парите си в „кошница“ от компании (може да са от 10 до над 1,000) е с доста по-малък риск от това да инвестираме само в една или две от тях. За мен, основният риск тук е как точно се избират компаниите, които да влязат в определен ETF. За S&P500, DJI или NASDAQ100 нещата са ясни, но кой определя кои са най-добрите представители на Video Gaming индустрията, например?

За себе си съм направил микс от горните инвестиции и съм вложил пряко в два нови технологични проекта, в няколко акции на американски компании и в индексни фондове. За начинаещи, препоръчвам основно инвестиция в ETF-и и малък процент директно в акции.

Ето кои мегатрендове аз следя и инвестирам в тях:

1. Блокчейн сектор

През последните години голяма популярност придобиха криптовалутите и много хора „инвестираха“ по някой долар в биткойн, етериум, лайткойн и други. Когато цената им растеше, имаше доста ентусиасти, които „живееха живота на мечтите си“, но когато тя падна драстично, изчезнаха от хоризонта. Въпреки че имаше хора, които спечелиха от този бум, за мен, криптовалутите в сегашния им вид не са инвестиция, а чиста спекулация без никакъв фундамент.

Малко на заден план остана технологията, която стои зад тези онлайн валути, а именно – блокчайн-а. В буквален превод означава „верига от блокове“, в които се съхранява информация, която не може да се променя. Едно от най-големите предимства на тази технология е нейната децентрализация и сигурност. Не съществува „централен сървър“, където се пазят записите, а те са разпределени в цялата мрежа.

Блокчейн технологията е идеална среда за развитие на проекти от т.нар. споделена икономика, в които хората нямат нужда от посредник, за да взаимодействат помежду си. Също може да се приложи за отрасли, където има много участници и доверието помежду им е ключово. Такива отрасли са транспорта, финансите, инвестициите и други.

Най-големият ETF, инвестиращ в компании, които развиват проекти, свързани с блокчейн технологията е Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK). Може да разгледате неговото портфолио, като основният риск при него е как се определя дали една компания трябва да влезе във фонда или не. Това е сравнително субективно и е далеч от прозрачността на списъка в S&P500, например.

2. Интернет на нещата

Интернет на нещата (от английски Internet of Things или съкратено IoT) е концепция за мрежа от устройства, които комуникират помежду си. С развитието на световната мрежа и все по-бързия достъп до нея, вече се произвеждат голям брой домакински уреди, машини и дори цели сгради с вградени в тях сензори и други хардуерни елементи, които им позволяват да правят много анализи и да изпращат информация на мобилните устройства на техните собственици.

Един от най-простите примери е отоплението в нашите домове. Има климатични системи, които могат да се настройват от разстояние с помощта на мобилни приложения. Така, може да загреем жилището ни, още докато сме на път за вкъщи. С помощта на изкуствения интелект, вграден в тези системи, може системата да се самообучава и да знае какви са нашите предпочитания за температура и влажност на помещението, какъв е нашият работен график, кога излизаме и кога се прибираме, кога си лягаме и т.н.

Най-голямото предизвикателство пред тази сфера е да се създаде или наложи единен стандарт за свързаност между отделните устройства. Компании като Google, Nest, Apple, Samsung и други имат много разработки за IoT, но все още секторът е в начален етап на развитие. През следващите години се очаква да се вложат стотици милиарди долара в подобряване на свързаността между устройствата и изчистване на сегашните пропуски. Почти безгранични са възможностите на тези технологии за бизнеса, който става все по-автоматизиран и все повече софтуер и машини заместват човешкия труд.

Ако вярваме в IoT и инвестираме част от нашите спестявания в борсово търгувани фондове (или конкретни акции) от тази индустрия, може да постигнем доходност над пазарната. Най-големият и известен ETF за тази индустрия е Global X Internet of Things Thematic ETF (SNSR). Той инвестира в компании, които произвеждат полупроводници, сензори, интегрирани решения и продукти, както и такива за разработка на умни коли и домове.

Сред топ компаниите на този фонд към днешна дата са DexCom Inc (DXCM), Garmin Ltd (GRMN), Sensata Technologies Holding PLC (ST), Skyworks Solutions Inc (SWKS) и други. В портфолиото му близо 60% са компаниите от САЩ.

3. Марихуана за медицински цели

Това е малко по-екзотичен сектор, който обаче има своите предпоставки за развитие. Марихуаната за медицински цели и лична употреба е пазар за близо 10 милиарда долара и расте с около 40% на година. В 29 щата на САЩ е разрешена употребата на това вещество, а в Канада се очаква пълната му легализация. Все пак, да не забравяме, че у нас канабисът за медицински цели е забранен, а притежанието и пушенето му са криминализирани.

През последните години десетки компании в Северна Америка започнаха производство на марихуана, както и всичко свързано с нейното отглеждане – напояване, торове, осветление и други. Част от тях са публични и донесоха стотици (дори хиляди) проценти доходност за последните години. Разбира се, както всеки нов сектор от икономиката, има опасност от прекалено много играчи в него и свръхпредлагане, което ще доведе до понижаване на цените и на печалбите. Също така, се очакват и по-строги регулации, което може да се отрази негативно на резултатите на компаниите в сектора.

Най-популярният ETF, който следва индекса North American Medical Marijuana Index Total е Return Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF.

4. Изкуствен интелект (AI)

Доскоро този термин се използваше само във научно-фантастичните филми, но от няколко години все по-често навлиза и в нашето ежедневие (предимно от новини за нови разработки в тази сфера). Изкуствения интелект и машинното учене имат огромен потенциал да променят бизнеса на милиони компании по света и живота на човечеството като цяло. Инвестициите, които се правят в този сектор ще надхвърлят 50 милиарда долара още през следващата година.

Като концепция AI се разработва от десетилетия, но тя стана популярна с появата на шахматния суперкомпютър Deep Blue на IBM, който беше първата машина, която победи световния шампион по шах Гари Каспаров в мач през 1996 година. Сега, все повече компании използват изкуствения интелект в техните бизнес процеси.

Пример за това е Salesforse, която предлага цялостни решения за продажбения процес на една фирма. Тя използва AI в нейния софтуер, за да прави предвиждания за действията на клиентите, техните покупки, да им предлага различни опции (на база на техните действия и предишни решения) и да автоматизира много от процесите на база на предварително зададени параметри и самообучаващи се софтуерни програми.

Разбира се, и в тази сфера сме почти в началото на нейното развитие, но има огромен потенциал за бизнеса и хората. Някои учени дори казват, че разработването на AI е едно от най-важните условия за оцеляването на човечеството и осъществяването на далечни космически пътувания.

Аз разглеждам тази сфера от гледна точка на моите инвестиции и съм вложил част от моите спестявания в компании като Google, NVIDIA, Salesforse и други, които правят продукти, свързани с изкуствения интелект и купуват компании, които се развиват в тази сфера. Също така, има много технологични ETF-и, но този, който е специализиран в сферата на роботиката и AI е Global X Robotics & Artificial Intelligence Thematic ETF. Може да разгледате в кои точно компании инвестира и каква е неговата стратегия за следващите години.

Това бяха 4 от най-важните мегатрендове от последните години и как може да инвестираме и спечелим от тях. Разбира се, статията е само с информативна цел и не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа. За мен, тези по-екзотични борсово търгувани фондове или компании от сектори, които ще се развиват бурно в бъдеще, са добро допълнение към останалите ми инвестиции.

Стани част от над 11,500 имейл абонати и получи подарък 2 електронни книги

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

4 коментара

 1. Чрез кои агенции има възможност да се инвестира в точка 2 или 4 от България ?

 2. Георги

  Здравейте,

  Благодаря за интересната статия!

  Каква е процедурата за инвестиране в ETF и акции на компании? Как мога да закупя такива финансови инструменти от България?

 3. Свържете се с някой инвестиционен посредник и проучете възможностите. Може да закупите акции или дялове от съответен фонд чрез тях или ви дават достъп до платформа и вие извършвате покупката самостоятелно.

 4. На въпроса на Стойне кой определя „кои са най-добрите представители на Video Gaming индустрията, например“ то мога да каже, че геймърите определят, а пък и те не са чак толкова много колкото другите компании. Още повече, че имаме само двама производителя на видео карти и останалите са производители на игри. ETF-ът за гейминг индустрията е GAMR. Аз не можах да инвестирам в него защото моят инвестиционен посредник не ми позволи, тъй като съм ритейл инвеститор, а този ETF няма KID (Кey Information document) и според MiFID2 регулациите трябва да имам 500 000 в инвестиции и да съм професионал за да го направя. Успех ако някой има такъв акаунт 🙂 (не ползвам БГ инвестиционен посредник !)
  Относно AI ми звучи мазохистично да инвестирам в него, т.е нещо което е голяма опасност за мен, за работните места и за обществото като цяло. Илон Мъск е на същото мнение ! 🙂 Ние с естествения интелект имаме серизоен проблем какво остава за изкуствения… 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.