4 мегатренда и как да инвестираме в тях

3 причини защо не съм милионер (все още)
17.09.2018
3 оправдания, които пречат на финансовия ни успех
05.11.2018

4 мегатренда и как да инвестираме в тях

Дългосрочното инвестиране в добре балансиран портфейл от различни сектори или региони е доказало своите ползи. Въпреки това, има глобални тенденции, които са още в самото начало и ще се развиват през следващите години. Ако инвестираме в тях, може да очакваме много по-висока доходност от пазарната (като и рискът е по-висок). В тази статия ще ви разкажа за 4 такива мегатренда и как да инвестираме и спечелим от тях.

Какво представляват мегатрендовете и как може да инвестираме в тях?

През 1982 година в книгата си „Мегатрендове – 10 нови насоки, които ще трансформират живота ни“ Джон Найсбит ни насочва към идеята да следим какво се случва в света около нас и какви са тенденциите, които ще се развиват в бъдеще и ще засегнат почти цялото човечество. 36 години по-късно, установяваме, че повечето от нещата описани от автора са се случили (като глобализация, икономика на знанието и други). Ако се научим да разпознаваме тези мегатрендове, ще може и да инвестираме в тях (в краткосрочен и дългосрочен план).

Три са основните начини да спечелим от новите тенденции:

Да създадем собствен бизнес, базиран на тези трендове. Това е най-печелившият, но същевременно и най-рисковия вариант. Ако „хванем вълната“ в някой сектор и сме едни от първите, имаме огромен шанс за успех и натрупване на богатство. Пример за това са доста стартъп-и, които са се фокусирали върху блокчейн технологията и нейните възможности. Очакват ни невероятни промени през следващите години почти във всички сектори от икономиката. Идеи, които са били замразени, защото не е съществувало подходящо (и сравнително евтино) технологично решение, сега променят цели индустрии.

Да инвестираме в акции на компании. Тази опция винаги съществува – да участваме като акционери в компании, които предлагат продукти в някой от бързоразвиващите се отрасли, базирани на мегатрендове. Рискът тук е по-малък, отколкото при собствения бизнес, но и печалбите си имат лимит. Компании като Amazon, Netflix, NVIDIA и други са типичен пример за инвестиции в глобални тенденции.

Да инвестираме в целия сектор. Това е възможно, благодарение на стотиците ETF-и, които се създадоха през последните години, за да отговорят на търсенето от инвеститорите, които искат да следват мегатрендовете. Да вложим парите си в „кошница“ от компании (може да са от 10 до над 1,000) е с доста по-малък риск от това да инвестираме само в една или две от тях. За мен, основният риск тук е как точно се избират компаниите, които да влязат в определен ETF. За S&P500, DJI или NASDAQ100 нещата са ясни, но кой определя кои са най-добрите представители на Video Gaming индустрията, например?

За себе си съм направил микс от горните инвестиции и съм вложил пряко в два нови технологични проекта, в няколко акции на американски компании и в индексни фондове. За начинаещи, препоръчвам основно инвестиция в ETF-и и малък процент директно в акции.

Ето кои мегатрендове аз следя и инвестирам в тях:

1. Блокчейн сектор

През последните години голяма популярност придобиха криптовалутите и много хора „инвестираха“ по някой долар в биткойн, етериум, лайткойн и други. Когато цената им растеше, имаше доста ентусиасти, които „живееха живота на мечтите си“, но когато тя падна драстично, изчезнаха от хоризонта. Въпреки че имаше хора, които спечелиха от този бум, за мен, криптовалутите в сегашния им вид не са инвестиция, а чиста спекулация без никакъв фундамент.

Малко на заден план остана технологията, която стои зад тези онлайн валути, а именно – блокчайн-а. В буквален превод означава „верига от блокове“, в които се съхранява информация, която не може да се променя. Едно от най-големите предимства на тази технология е нейната децентрализация и сигурност. Не съществува „централен сървър“, където се пазят записите, а те са разпределени в цялата мрежа.

Блокчейн технологията е идеална среда за развитие на проекти от т.нар. споделена икономика, в които хората нямат нужда от посредник, за да взаимодействат помежду си. Също може да се приложи за отрасли, където има много участници и доверието помежду им е ключово. Такива отрасли са транспорта, финансите, инвестициите и други.

Най-големият ETF, инвестиращ в компании, които развиват проекти, свързани с блокчейн технологията е Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK). Може да разгледате неговото портфолио, като основният риск при него е как се определя дали една компания трябва да влезе във фонда или не. Това е сравнително субективно и е далеч от прозрачността на списъка в S&P500, например.

2. Интернет на нещата

Интернет на нещата (от английски Internet of Things или съкратено IoT) е концепция за мрежа от устройства, които комуникират помежду си. С развитието на световната мрежа и все по-бързия достъп до нея, вече се произвеждат голям брой домакински уреди, машини и дори цели сгради с вградени в тях сензори и други хардуерни елементи, които им позволяват да правят много анализи и да изпращат информация на мобилните устройства на техните собственици.

Един от най-простите примери е отоплението в нашите домове. Има климатични системи, които могат да се настройват от разстояние с помощта на мобилни приложения. Така, може да загреем жилището ни, още докато сме на път за вкъщи. С помощта на изкуствения интелект, вграден в тези системи, може системата да се самообучава и да знае какви са нашите предпочитания за температура и влажност на помещението, какъв е нашият работен график, кога излизаме и кога се прибираме, кога си лягаме и т.н.

Най-голямото предизвикателство пред тази сфера е да се създаде или наложи единен стандарт за свързаност между отделните устройства. Компании като Google, Nest, Apple, Samsung и други имат много разработки за IoT, но все още секторът е в начален етап на развитие. През следващите години се очаква да се вложат стотици милиарди долара в подобряване на свързаността между устройствата и изчистване на сегашните пропуски. Почти безгранични са възможностите на тези технологии за бизнеса, който става все по-автоматизиран и все повече софтуер и машини заместват човешкия труд.

Ако вярваме в IoT и инвестираме част от нашите спестявания в борсово търгувани фондове (или конкретни акции) от тази индустрия, може да постигнем доходност над пазарната. Най-големият и известен ETF за тази индустрия е Global X Internet of Things Thematic ETF (SNSR). Той инвестира в компании, които произвеждат полупроводници, сензори, интегрирани решения и продукти, както и такива за разработка на умни коли и домове.

Сред топ компаниите на този фонд към днешна дата са DexCom Inc (DXCM), Garmin Ltd (GRMN), Sensata Technologies Holding PLC (ST), Skyworks Solutions Inc (SWKS) и други. В портфолиото му близо 60% са компаниите от САЩ.

3. Марихуана за медицински цели

Това е малко по-екзотичен сектор, който обаче има своите предпоставки за развитие. Марихуаната за медицински цели и лична употреба е пазар за близо 10 милиарда долара и расте с около 40% на година. В 29 щата на САЩ е разрешена употребата на това вещество, а в Канада се очаква пълната му легализация. Все пак, да не забравяме, че у нас канабисът за медицински цели е забранен, а притежанието и пушенето му са криминализирани.

През последните години десетки компании в Северна Америка започнаха производство на марихуана, както и всичко свързано с нейното отглеждане – напояване, торове, осветление и други. Част от тях са публични и донесоха стотици (дори хиляди) проценти доходност за последните години. Разбира се, както всеки нов сектор от икономиката, има опасност от прекалено много играчи в него и свръхпредлагане, което ще доведе до понижаване на цените и на печалбите. Също така, се очакват и по-строги регулации, което може да се отрази негативно на резултатите на компаниите в сектора.

Най-популярният ETF, който следва индекса North American Medical Marijuana Index Total е Return Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF.

4. Изкуствен интелект (AI)

Доскоро този термин се използваше само във научно-фантастичните филми, но от няколко години все по-често навлиза и в нашето ежедневие (предимно от новини за нови разработки в тази сфера). Изкуствения интелект и машинното учене имат огромен потенциал да променят бизнеса на милиони компании по света и живота на човечеството като цяло. Инвестициите, които се правят в този сектор ще надхвърлят 50 милиарда долара още през следващата година.

Като концепция AI се разработва от десетилетия, но тя стана популярна с появата на шахматния суперкомпютър Deep Blue на IBM, който беше първата машина, която победи световния шампион по шах Гари Каспаров в мач през 1996 година. Сега, все повече компании използват изкуствения интелект в техните бизнес процеси.

Пример за това е Salesforce, която предлага цялостни решения за продажбения процес на една фирма. Тя използва AI в нейния софтуер, за да прави предвиждания за действията на клиентите, техните покупки, да им предлага различни опции (на база на техните действия и предишни решения) и да автоматизира много от процесите на база на предварително зададени параметри и самообучаващи се софтуерни програми.

Разбира се, и в тази сфера сме почти в началото на нейното развитие, но има огромен потенциал за бизнеса и хората. Някои учени дори казват, че разработването на AI е едно от най-важните условия за оцеляването на човечеството и осъществяването на далечни космически пътувания.

Аз разглеждам тази сфера от гледна точка на моите инвестиции и съм вложил част от моите спестявания в компании като Google, NVIDIA, Salesforce и други, които правят продукти, свързани с изкуствения интелект и купуват компании, които се развиват в тази сфера. Също така, има много технологични ETF-и, но този, който е специализиран в сферата на роботиката и AI е Global X Robotics & Artificial Intelligence Thematic ETF. Може да разгледате в кои точно компании инвестира и каква е неговата стратегия за следващите години.

Това бяха 4 от най-важните мегатрендове от последните години и как може да инвестираме и спечелим от тях. Разбира се, статията е само с информативна цел и не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа. За мен, тези по-екзотични борсово търгувани фондове или компании от сектори, които ще се развиват бурно в бъдеще, са добро допълнение към останалите ми инвестиции.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

16 Comments

 1. Nikolay каза:

  Чрез кои агенции има възможност да се инвестира в точка 2 или 4 от България ?

 2. Георги каза:

  Здравейте,

  Благодаря за интересната статия!

  Каква е процедурата за инвестиране в ETF и акции на компании? Как мога да закупя такива финансови инструменти от България?

 3. Живко каза:

  Свържете се с някой инвестиционен посредник и проучете възможностите. Може да закупите акции или дялове от съответен фонд чрез тях или ви дават достъп до платформа и вие извършвате покупката самостоятелно.

 4. Тони каза:

  На въпроса на Стойне кой определя “кои са най-добрите представители на Video Gaming индустрията, например” то мога да каже, че геймърите определят, а пък и те не са чак толкова много колкото другите компании. Още повече, че имаме само двама производителя на видео карти и останалите са производители на игри. ETF-ът за гейминг индустрията е GAMR. Аз не можах да инвестирам в него защото моят инвестиционен посредник не ми позволи, тъй като съм ритейл инвеститор, а този ETF няма KID (Кey Information document) и според MiFID2 регулациите трябва да имам 500 000 в инвестиции и да съм професионал за да го направя. Успех ако някой има такъв акаунт 🙂 (не ползвам БГ инвестиционен посредник !)
  Относно AI ми звучи мазохистично да инвестирам в него, т.е нещо което е голяма опасност за мен, за работните места и за обществото като цяло. Илон Мъск е на същото мнение ! 🙂 Ние с естествения интелект имаме серизоен проблем какво остава за изкуствения… 🙂

 5. Веселин Петров каза:

  Здравейте,

  Поздравления Стойне за статията.

  @Тони, и се сблъсках със същият проблем, тъй като регулацията за ETF-те, мисля, че влезна от Август. Както ти посочи:

  1) Вариант 1 – е да се докаже, че човекът, който ще инвестира е професионален инвеститор и отговаря на 2 от 3те условия а) капитал от поне 500,000 USD б) поне 40 доказуеми сделки (по 10 за всеки куотър) за последната година в) поне една година стаж във институция\компания от финансовия сектор и търговия на деривати.

  2) Вариант 2 – да се изчака съответните ETF-фондове да изпрят KID към съответните борси.

  Засега аз също не съм намерил алтернатива, ако някой има идей, нека сподели.

  Благодаря предварително!

 6. Георгиев каза:

  И аз не мога да закупя нито един от споменатите ETF-и. Ползвам Карол. Като гледам всички коментирали имат същия проблем.

  Е тогава какъв е смисъла от статията, Стойне?

 7. Стойне Василев каза:

  Георгиев,

  Статията няма никакъв смисъл за хората, които търсят готови решения. Не си позволявам често да посочвам конкретни инвестиции и май направих грешка с тази статия, защото всеки се хваща за конкретния ETF или акция (даже някой ми беше написал, че Salesforce “не стават”, след като съм направил 50% доходност за една година), а не как може да спечели от тях. Да, някои фондове не са достъпни в Европа, но други са. Има и акции на компании.

 8. Georgi каза:

  Здравей Стойне,аз инвестирам и търгувам от 4 години и едва наскоро ми се “избистри” подобна стратегия.Кръстил съм я “нови неща на пазара” и моят топ три е: 1-биткойна,2-марихуаната,3-дроновете.
  Като по добрият вариянт според мен е да се инвестира направо в акции на такива компании.За съжаление съм изтървал “влака” и при трите,пък и всяко ново нещо трябва да се хване съвсем в началато,за пример биткойна е вече на 10 години.
  Но тази статия е мислене в правилната посока,търсене на компании с голям потенциал да растат.
  Другата стратегия върху която мисля е проблем в определен сектор или компания/дъно/.За пример ще дам дъното при петрола през януари 2016год.Тогава петрола стигна 27 долара за барел.За съжаление и тогава не се възползвах по най добрия начин,но какво да се прави човек се учи от грешките си.
  Скоро си купих книгата ти и сега я чета.

 9. Стойне Василев каза:

  Georgi,

  Това е идеята на статията. Аз изпускам сигурно 90% от всички възможности, но се опитвам да хвана поне 10%, които ми носят добра доходност. Има още по-добри индустрии от тези в статията, но те са съвсем в началото и са много рискови и непознати.

 10. Georgi каза:

  Мен най много ме е яд че хубавите книги за финанси не са преведени на български,виждам че имаш и такъв раздел/за книги/.Пък и българските ИП не предлагат обучение.Аз колкото повече се интересувам ,толкова повече ми става ясно че имам много да уча.
  Книгата ти е много подробна и е написана така че и съвсем начинаещ да разбере всичко.Ще съм ти благодарен ако можеш да обясниш на разбираем език какво представляват фючърси,опции,варанти.На мен ми звучат еднакво и много объркано?

 11. Георгиев каза:

  “Статията няма никакъв смисъл за хората, които търсят готови решения. Не си позволявам често да посочвам конкретни инвестиции и май направих грешка с тази статия, защото всеки се хваща за конкретния ETF”

  Стойне, опитваш се да заобиколиш основателна критика. Щом сам си избрал да предложиш конкретни фондове (готови решения), съвсем логично е да провериш дали читателите ти имат достъп до тях. Ако нямат, статията е просто теория.

 12. Стойне Василев каза:

  Георгиев,

  Това не са конкретни решения, а читателите са намерили начин да ги реализират на практика. Поне тези, които са търсили.

 13. Борис Иванов каза:

  Здравей Стойне и поздравления за пректасно написаната книга, която е първа по рода си в България!

  Аз лично очаквам това което се случи след легализирането на марихуаната в САЩ да се повтори и в Канада, които са съвсем в началото на този етап.
  Интересувал ли си се кои са по-големите “играчи” на пазара на марихуана в Канада и дали те предлагат акции, а също така дали вече е създаден ETF, който ги обхваща?
  Напълно осъзнавам, че споменаването на конкретни имена не е съвет за покупка и всеки който чете статиите ти трябва да го знае. Дори телевизии като Bloomberg го правят постоянно с уговорката, че анализите им, както и тези на техните гости не представляват съвет за инвестиции.

  Абсолютно не съм съгласен с теб, че тази статия е била грешка! Напротив, инвестирането в мегатрендовете има потенциал да превърне инвеститорите в тях, които са с висока толерантност към риска, в много успешни такива. Споменаването и краткият анализ на определени имена е напълно достатъчно за всеки, който е достатъчно мотивиран да ги проучи и да реши на собствена отговорност да инвестира в тях или не, както и да открие начина за това.

  Ще се радвам да прочета и някакъв материал от теб за “още по-добри индустрии от тези в статията, но те са съвсем в началото и са много рискови и непознати” или поне да го изброиш в коментар тук и всеки който би се заинтересувал да свърши домашната си работа и да ги проучи. Отново отговорността ра решенията и действията си остава напълно индивидуална. Моето лично мнение е, че е напълно достатъчно човек да инвестира и в такива минимални суми, които е готов да загуби изцяло, с цел по-добра диверсификация. Тези малки инвестиции след време биха могли да изпреварят всички други.
  Според мен това е поначало красотата на инвестирането в ценни книжа:)

  Поздрави,
  Борис

 14. georgi каза:

  Батерии за електромобили.

 15. Сотир Рангелов каза:

  Страхотна статия! Благодаря! Все още съм в началото на инвестиционния процес (събиране на информация), но съм убеден, че тази статия със сигурност е една от най-полезните на български език в момента с конкретни съвети за мегатрендове за начинаещ инвеститор.

 16. Поздравления за статията. Същата не може да бъде грешка, тъй като е обобщаваща и насочваща. Оттук насетне всеки си взима сам решенията. Поздрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.