3-те принципа на успешните семейства

Всичко, което трябва да знаеш за твоята „Зона на комфорт”
26.10.2015
3 урока от училище, които трябва да забравите веднага
09.11.2015

3-те принципа на успешните семейства

Ако перифразираме известната мисъл на Лев Толстой, може да кажем, че всички успешни семейства си приличат, а всяко семейство е неуспешно по своему. Едно от основните неща, което обединява всички успешни семейства и техните деца, е постигнатия баланс в отношението им към парите и тяхното управление.

В тази статия ще ви представя доказани във времето принципи, които следват тези семейства. Те са базирани на опита ми като финансов консултант и срещите ми със стотици клиенти.

Защо са важни семейните финанси?

Когато сме самостоятелни нещата с личните ни финанси изглеждат лесни – ние решаваме какво да си купим, дали да спестяваме и къде да инвестираме. Когато имаме семейство или живеем с партньора ни, управлението на парите може да се окаже трудно и да възникнат спорове.

За мен, в това нищо необичайно – истината се ражда в спора, а и решенията се вземат в интерес на всички, а не в полза на един член на домакинството. Въпросът е тези конфликти да са съзидателни и от тях да се ражда нещо, а да не са безсмислени караници за дреболии.

Според наскоро проведено международно проучване, парите са и най-честата причина за скандалите вкъщи, като те са и втората по ред причина за разводите, след изневерите.

Ако не искате и вие да попаднете в тази статистика, вижте основните принципи за управлението на семейните пари, които са доказали своята полезност:

Принцип № 1 Семейният съвет решава важните въпроси

Успешните семейства имат много правила, които спазват, но едно от основните е, че всеки негов член има равни права. Какво означава това на практика? В много семейства само единия от партньорите има ангажименти в определена дейност.

Например, само мъжът взима еднолични решения за управлението на семейните финанси (какво ще се плаща, колко ще се спестява, какво ще се купува и т.н.), като жената няма никакво участие в тази сфера, да не говорим за децата. Темата за парите се превръща в табу и изобщо не се говори за нея.

Това може да доведе само до спорове и конфликти, а те знаете как завършват, ако не се овладеят навреме. Имал съм много клиентки, които след развода им не могат да се оправят финансово с години, защото са оставили бившият им съпруг да се занимава с парите вкъщи. Има и мъже в това положение и не си мислете, че тези случаи са срещат рядко.

Децата в такива семейства се чувстват изолирани от вземането на решенията, свързани с парите и когато пораснат ще си търсят партньор, които да се занимава с управлението на парите, защото такъв модел са видели в семейството.

Какво е решението на този казус?

Семейният съвет е една универсална и доказана във времето формула, която съм срещал в доста книги по темата, както и съм видял на практика в много от успешните семейства, които съм консултирал.

Но, какво означава това на практика?

На този съвет участват всички членове на семейството, независимо колко са големи. На него се взимат всички важни решения, които засягат домакинството.

Сигурно си мислите, че ще се съберете с децата в неделя следобед и просто ще им кажете, че тази година ще ходите за една седмица на ски в Банско. Грешка! Това не действа.

Решенията на този съвет се взимат не от най-властния му член или с мнозинство, а с единодушие. „Как така?” ще ме питате.

Ако се върнем на примера с почивката, трябва всеки член на семейството да се чувства добре на избраното място, а не родителите да решат еднолично, а децата да не им се ходи там.

Знам, че изглежда малко странно и далеч от нашите разбирания, но повярвайте ми, това действа. Виждал съм в много семейства родителите да обсъждат с децата си техните семейни финанси и тяхното управление.

Децата ще се научат, че са важни и ще придобият знания и умения, които ще им служат до края на живота им.

Нашата дъщеря е още малка, но вече я включваме в семейния съвет и я питаме за неща като на кое от селата да отидем, къде да си празнува рождения ден и други. Така, тя има избор и поема отговорност за решенията си. Това липсва при много възрастни.

Принцип № 2 Сходно отношение към парите

Всеки от нас има различни ценности, опит и отношение към света, формирани в миналото му и много трудно биха се намерили двама души с еднакъв житейски път.

За да се изгради една стабилна връзка, обаче, отношението на партньорите към парите и тяхното изкарване, харчене и инвестиране, трябва да е поне сходно.

В началото на една връзка може да не забелязваме тези разлики, но с течение на времето, те могат да се окажат решаващи за бъдещото съжителство или семейство.

Ако единия от партньорите е с „широки пръсти” и харчи до стотинка това, което получава, а другия иска да спестява и инвестира, ще е много трудно те да създадат стабилно и успешно семейство.

Инструментът, който може да се ползва при известни различия в отношението към парите, е семейният план, в който са заложени целите на семейството за 5,10 и повече години напред.

За да се постигнат тези общи цели, двамата партньори трябва да работят в една и съща посока. На практика това означава да се спазват определена дисциплина, която ще позволи да се спестява на месец предварително съгласувана сума.

За да се направи това е необходимо семейството да изготвя всеки месец семеен отчет за приходите и разходите, който да показва от къде идват парти, къде отиват и колко остават за постигане на целите.

Семейният бюджет е верен помощник, когато трябва да се планират разходите за следващите месеци.

Аз съм привърженик на общ бюджет и общи пари, но всеки от партньорите трябва да носи и лична отговорност за постигането на целите.

Какво се случва, ако единия от партньорите има значително по-нисък доход от другия?

На първо място всеки трябва да се стреми към личен доход, който да му покрива поне собствената му издръжка. Има периоди, в които единият партньор получава по-ниско възнаграждение (като майчинство, обезщетение за безработица или просто по-зле платена работа).

Тогава може да възникне напрежение, защото единия осигурява значителна част от доходите в домакинството, а другия разчита на „милостинята” на другия. Много трудно в такова семейство ще има стабилност, защото се натрупва стрес в партньора с по-високите доходи (чувства се като в капан на работата си), а другият се чувства непълноценен или започва да злоупотребява с това положение.

Не е необходимо в едно семейство двамата партньори да получават еднакви възнаграждения, но всеки от тях трябва да допринася за постигането на общите цели.

Ако единият партньор в семейството иска да си купи нещо лично за себе си?

Логично е в тази ситуация, той да спести от своя доход за покупката на нещо, което ще подобри неговия комфорт, а няма да се ползва от семейството. Така се запазва личната отговорност, а не се разчита на колективна безотговорност.

Какво ще стане, ако мъжът и жената имат отделни бюджети?

Предполага се, че едно семейство има общи цели, мечти и желания, и за постигането им трябва да има общи усилия и общи финанси. Представете си, че има фирма за производство на обувки, в която има два отдела „Леви обувки” и „Десни обувки” и всеки от тях прави съвсем различни по дизайн, големина, цвят и материя обувки. Компанията ще фалира, нали?

Примерът е малко груб, но ако едно семейство няма общи цели, защо е семейство и защо живее под един покрив? Всеки трябва да има своето лично пространство, хобита и забавления, но трябва да гледат в една посока.

Принцип № 3 Успешните семейства инвестират в себе си и в децата си

Този принцип е основополагащ за всички успешни семейства. Партньорите инвестират не само в собственото си развитие професионално и като личности, а и в изграждането на хармонични отношения в семейството. Вярвайте ми – тези усилия се отплащат и така се гради стабилна и щастлива връзка.

Нас никой не ни е учил как да градим успешно семейство, как да преодоляваме конфликти и как да постигаме общи цели. Сега нещата са различни. Има много книги по темата, както и семинари, на които може да научите полезни техники и методи за преодоляване на различията между партньорите и за изграждане на стабилна връзка.

Едно от тези събития е целодневния семинар „Семейството, децата и парите”, който организираме на 7 ноември (събота) в град Перник. На него със семейния терапевт Стоян Георгиев ще дискутираме темата за конфликтите и по-специално тези, свързани с пари и тяхното харчене.

За Семинара остават само още 10 места и те са с 40% отстъпка от редовната цена с промокод LAST10. Побързайте, защото ще свършат и те!

Button

Успешните семейства инвестират и в децата си. Тук нямам предвид да ги пращат на всевъзможни извънкласни занимания само, за да са заети с нещо, т.е. да си купуват собственото спокойствие, а инвестиции в преживявания, в пътувания и в силна връзка с тях.

Всяка минута, която отделим на нашето дете; всеки лев, който дадем за развитието на нашите наследници и всяка книга, която прочетем по темата за възпитанието на децата ни, ще ни се отплати многократно.

Това да имаме успешни деца, които са отговорни за действията си и смело се впускат в предизвикателствата на живота, е безценно. Уроците, които ще научат от нас ще им служат вярно цял живот и ще са основа на тяхната съдба и успешно развитие.

Както не веднъж е ставало на въпрос, финансовата грамотност на българите е много ниска. Основната причина за това е липсата на специализирано обучение в училищата, както и незнанието на родителите как да образоват децата си по темата за парите.

А парите дават право на избор. Ако предадем на децата си основните уроци за финансите, ще им помогнем да станат успешни и отговорни хора.

Елизабета Шуманова, детски психолог ще ви даде съвети и насоки как да повишите финансовата грамотност на децата си и да формират положително отношение към парите и тяхното управление.

Отделете само един ден, за да го подарите на себе си, семейството ви и децата ви, за да присъствате на този Семинар. Има и изненада – освен разходка в Перник има и бонус за всеки участник – безплатно посещение на единствения подземен музей на Балканите.

За Семинара остават само още 10 места и те са с 40% отстъпка от редовната цена с промокод LAST10. Побързайте, защото ще свършат и те!

Button

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.