2018 година за мен: Фокус, умни пари и бърнаут

5 истини за живота, които научих през миналата година
17.12.2018
Инвестиционна игра 2 – резултати и класиране
21.01.2019

2018 година за мен: Фокус, умни пари и бърнаут

Началото на всяка година е време да направим равносметка за изминалите 12 месеца и поставим целите си за следващите. 2018 година беше най-успешната за мен в професионално отношение, но това си имаше съответната цена. Каня те заедно да направим едно пътешествие назад във времето, за да видиш с моите очи изминалата година. Ще ти разкажа лични неща, които съм споделял само с най-близките ми хора. Затегни колана. Потегляме.

Фокус

Няколко поредни години си обещавам, че няма да се разпилявам в различни дейности, а ще се фокусирам върху дългосрочните ми цели и в тях ще вложа цялото си време и енергия. За съжаление, това оставаше само на думи. Винаги се намираха хора и проекти, на които съм казал веднага „ДА“, без да помисля как това ще се отрази на останалите ми ангажименти. Още по-лесно се съгласявах, когато крайният срок беше след няколко месеца. Времето тече бързо и скоро трябваше да си плащам за онова невинно „да“.

През 2018 година съм казал стотици пъти „НЕ“ и това ми позволи тя да е най-успешната година досега. Преди това си мислех, че всеки нов проект може да ми донесе ползи, а и не знаеш „от къде ще изскочи заека“. Осъзнах по трудния начин, че всяко „не“ на нещо, което ще ме отклони от моя път, е всъщност едно огромно „ДА“ на моите дългосрочни цели.

Пропилях ценно време и енергия, за да се харесам на всички и да помогна на всеки в беда. Сега, си давам поне 24 часа преди да отговоря на всяко предложение, независимо дали е за кратка среща от 30 минути или за участие в проект, който ще се развива поне няколко години.

Знам, че когато си в началото на нещо ново, е трудно да отказваш ангажименти, но с времето ще установиш, че над 80% от тях ти губят времето и енергията. Фокусирай се в тези 20%, от които ти ще извлечеш най-голяма полза, а не този, който ти го предлага. Законът на Парето важи за всяко нещо, което правиш.

Умни пари

Второто значимо нещо, което се случи през 2018 година е написването и издаването на първата ми книга на хартия „Умни пари“. Имаше много перипетии около създаването ѝ, изборът на подходяща корица (за това много ми помогнаха всички приятели във Фейсбук, които коментираха първия вариант), структурирането на съдържанието, корекциите, обема и крайната ѝ цена.

„Умни пари“ излезе точно за моя рожден ден на 27 юли и това беше един чудесен подарък за 38-годишнината ми. Чувството, когато за първи път взех в ръце хартиената книга, беше неописуемо. Една над 20 годишна мечта се беше сбъднала – да има книга за финанси, написана от българин на ясен и разбираем език, и да е приложима за България, а не преведена от западен или руски автор.

За да съм честен, не вярвах, че „Умни пари“ ще постигне успеха, които последва. Все пак, говорим за първа книга в нишова категория на неизвестен автор. В нея не се разказва нито за очилат магьосник (като Хари Потър), нито за търсене на Свещения Граал (като в „Шифърът на Леонардо“), нито дори за пикантерии от българския хайлайф (като при Венета Райкова), а за това как да управляваме умно парите си. Кой иска някой да му дава акъл за това как да харчи собствените си пари?

Оказа се, че не съм бил прав. Още с издаването си „Умни пари“ стана бестселър не само в категорията на бизнес книгите, а и една от най-продаваните като цяло в повечето онлайн и реални книжарници. И това е така до ден днешен. Хиляди хора прочетоха книгата, като получих обратна връзка от почти цяла България, както и от българи, които живеят в Русия, Гърция, Великобритания, Испания, САЩ, Бразилия, Германия и много други страни. Имаше хора, които купуваха по 15-20 копия и ги подаряваха на приятели, дори без поводи.

Бърнаут

За разлика от повечето хора, аз не бързам да премина през лошите ми периоди, а се опитвам да науча важните за мен уроци, дори и с цената на допълнително количество болка. След толкова много работа (и успехи) през 2018 година, логично беше в края на декември да се стигне до това прегаряне, за което говорят всички. Тялото и ума ми имаха нужда от почивка и си я взеха, след като се разболях. При мен така стават нещата – докато не ме тръшне някаква настинка, не спирам. Този път беше малко по-тежко от обикновена вирусна инфекция и трябваше наистина да забавя оборотите.

И преди ми се е случвало да стигам до бърнаут синдрома. Всеки път преминавам през едни и същи фази. Започвам с „Пак ли ми се случва?“, последвано от „Но, нали си почивах повече през тази година?“. След това преминавам на „Повече няма да работя толкова много!“ и „През следващата седмица няма да пипам нищо“. Минават няколко дни в размисли и страсти, и отново съм готов да се върна на пистата на живота, където искам да постигна моите професионални и лични цели.

Разказвам всичко това, не за да се оплаквам или за да се правя на интересен, а за да ти покажа от личен опит, че това прегаряне е нормална човешка реакция на външни събития и емоционална нагласа. За щастие, бърнаутът е само синдром и ако се вземат мерки е като мускулната треска след тежка тренировка – предупреждение следващия път да загрееш мускулите преди да ги натоварваш.

Какво постигнах през 2018 година

Мислех да не правя такъв списък за миналата година, но се оказа, че за да я „пусна“ и тя да си остане в миналото (а аз да продължа напред), трябва да отчета успехите си. Те ми показват, че съм на прав път и има смисъл от това, което правя. Разбира се, те се са само мои, а ти и останалите читатели на сайта, абонатите на имейл бюлетина и общността, която се създаде около „Умни пари“, сте допринесли в голяма степен за тях. Благодаря ти!

Ето ги и моите постижения и успехи през 2018 година:

 • Книгата ми „Умни пари“ стана една от най-продаваните в България.
 • На представянето й в София имаше над 320 души, а в Пловдив – над 110 души.
 • Бях един от лекторите на Големия взрив (имаше над 700 участници), като презентацията се казваше „3 доказани начина да увеличим нашето богатство“.
 • Бях лектор на Конференцията Digital4Plovdiv с темата „,Пазарна стойност на Бранда и стойност на потребителя”.
 • Бях лектор в модул „Финанси и счетоводство“ на 9 Academy.
 • Бях лектор на седмица на брака с темата „Как да управляваме умно семейните ни финанси?“.
 • Бях Keynote speaker на Business Lady Awards 2018.
 • Бях участник в юбилейния епизод №100 на подкаста Свръхчовекът с Георги Ненов.
 • Организирахме с екипа на SmartMoney четвъртото поредно издание на Академията СтартБизнес.bg
 • Организирахме с екипа на SmartMoney трето поредно издание на уикенд семинара Машина за пари, като през 2018 година имаше над 100 участници.
 • Организирахме с екипа на SmartMoney шестото издание на първата в България Академия по лични финанси и инвестиции.
 • Организирахме с екипа на SmartMoney третото издание на уикенд семинара „Как да стартираме бизнес от А до Я“.
 • Статиите в сайта SmartMoney са били прочетени над 1 милион пъти през 2018 година.
 • Написах над 100 статии за SmartMoney, 50 за списание Мениджър и още десетки за сп. Човешки ресурси, EVA, Капитал и други.
 • Материалите от седмичната ми рубрика за сп. Мениджър са едни от най-четените за 2018 година.
 • Facebook страницата на сайта има вече над 11,500 последователи.
 • Facebook групата Клуб на инвеститора стана най-голямата и активна общност на инвеститорите в България и има вече над 5,500 члена.
 • Instagram профилът ми събра само за няколко месеца над 1,100 последователи.
 • Имейл бюлетинът на SmartMoney достигна 15,000 абонати, но се разделих с около 3,000 неактивни. Сега средно всеки имейл са отваря от над 40% от абонатите и open rate е над 20%.
 • Работих лично с 10 бизнеса, които постигнаха отлични резултати.
 • Работих лично с над 100 души за управлението на техните лични финанси и инвестиции. Въпреки че годината не беше от най-добрите за инвеститорите, те постигнаха добри резултати.
 • Поставихме началото на общност от независими лични финансови консултанти в България.
 • Дадох десетки интервюта за телевизии, радиостанции, вестници и списания по теми, свързани с лични финанси и бизнес.
 • Екипът на SmartMoney се премести в по-голям и по-хубав офис на ул. Пиротска 90 в София, за който ще ти разкажа скоро.
 • Постигнах добри резултати от моите инвестиции, като продадох част от тях в средата на годината и се подготвих за евентуални спадове на финансовите пазари.
 • През ноември празнувахме 10-годишнина със съпругата ми, откакто сме станали гаджета. За някои може и да не звучи като голямо постижение, но в този динамичен свят трябва да имаш човек до себе си, на когото може да се довериш. Дъщеря ни Кари (почти на 5 години) вече се научи да брои до 1,000, започна да смята и знае всички букви от азбуката. На тема „Лични финанси“ е отличничка. Успешно събра 60 лева и си купи кукла с тези пари. Сега спестява за СПА уикенд с топъл басейн през зимата. Още след 1 януари събра половината от нужната сума (сурвака цялата рода със сурвачка, която сама си направи). Всяко постъпление се записва, както и всеки разход.

Зад всеки от тези успехи стоят стотици часове работа на мен и екипа на SmartMoney.bg, търпение, отдаденото и невероятна страст да сме част от промяната в България. Вярвам, че двете области, в които работим – финансова грамотност и развитие на предприемачеството, ще допринесат в голяма степен за това българите да станат по-богати и по-щастливи, от което ще спечелят всички.

Какво предстои през 2019 година

Скоро ще обявим датите за събитията, които ще организираме през тази година, като освен двата семинара и двете академии, сме подготвили нещо грандиозно за есента на 2019 година, което не е правено досега в България. Планираме и национално турне за представянето на книгата „Умни пари“ в няколко големи града у нас.

През 2019 година започвам работа по два големи проекта. Първият е свързан с платформа, в която всеки лесно ще може да следи и управлява парите и инвестициите си, а вторият е проект за обучение на над 200 души за стартиране на бизнес, като аз съм лектор в частта за личните и фирмените финанси. Друга дейност, в която ще се включа в началото на тази година е свързана с едно IPO на БФБ.

В момента обмислям съдържанието на втората ми книга на хартия и се надявам да започна да я пиша още през 2019 година, за да може да излезе през 2020 година. Не бързам с пускането ѝ, защото искам тя да е още по-успешна и стойностна от „Умни пари“, а това изисква време и енергия. За разлика от певците, които имат първи хитов албум, който си остава единствен, а следващите са посредствени, моето желание е книгите ми да се четат и да са актуални и след 5, 10 или повече години.

А какви бяха твоите успехи през 2018 година? С какво ще я запомниш? Имаш ли планове за тази година?

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

 1. боян каза:

  Браво!
  Само така!
  Спомням си колко малко хора бяхме на една твоя лекция в УНСС, а виж се сега 🙂
  Пожелавам много успехи и през новата година.

 2. Митко каза:

  Поздравления, Тони!
  Желая ти здраве и градиращи успехи и през настоящата и следващите години! 🙂

  С нетърпение чакам да видя реализираният продукт – платформа за управление на финанси и инвестиции, както и следващите ти начинания, разбира се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.