Клуб „Финансова независимост“ те очаква! [+една мечта]

IPO на Инфинити Капитал АД – видео интервю с Георги Димитров
28.06.2021
10 книги за инвестиране, които всеки трябва да прочете
27.09.2021

Клуб „Финансова независимост“ те очаква! [+една мечта]

Ако работим усилено за постигането на нашите цели и мечти, те стават реалност. През последните 3 месеца аз и екипът на SmartMoney.bg комбинирахме лятната почивка със създаването и развитието на няколко проекта, за които ще ти разкажа в тази статия и как те могат да са ти полезни, за да управляваш по-умно твоите пари и бизнес. Ще ти споделя и за трудностите при осъществяването на една моя голяма мечта (ще ти е много ценна тази информация, ако и ти я имаш).

Клуб „Финансова независимост“

Може би ти е направило впечатление, че регистрационната форма за финансовите консултации, които предлагам, беше затворена през последната година и половина. Основните причини бяха раждането на дъщеря ни Ема през миналата година, пандемията и ангажиментите по други проекти, за които ще ти разкажа след малко.

От 7 септември регистрационната форма отново ще бъде отворена за хората, които искат да работят с мен за постигането на техните финансови цели и мечти. Ако ти си от тях, имам няколко изненади за теб. Първата е новият клуб „Финансова независимост“, в който ще членуват всички, които са избрали програмите „Стабилни основи“ и „Растеж“. Освен затворената Facebook група, в която ще обсъждаме техники, инструменти, инвестиции и начини да постигнем финансова независимост в България, като бонус всеки член ще получи една групова онлайн сесия, на която ще отговарям на всички зададени въпроси.

Целта на този клуб е да създадем общност от хора, които искат в някакъв момент да не разчитат на заплатата или бизнеса си, а да имат свободата да пътуват, да се отдадат на хобито си, да отделят повече време за семейството си и всичко, което поискат. Всеки в клуба ще може да разчита на помощта на останалите и да споделя знанията и уменията, които има. Идеята ми е в следващите месеци да създавам ексклузивни материали, имейл бюлетини, видеа и други за членовете на клуб „Финансова независимост“, но ще ти споделя допълнително за тях.

Станах ActionCOACH бизнес треньор

Искам да ти споделя, че с полагането на финалния изпит на 4 септември вече съм сертифициран бизнес треньор към ActionCOACH България и мога да съм още по-полезен на компаниите у нас. На 10-дневното сертификационно обучение се запознах със страхотни хора от много градове в България, които са топ професионалисти в тяхната сфера.

ActionCOACH е глобална компания с над 25 години натрупан опит в над 80 държави по света, като бизнес треньорите помагат всяка седмица на над 15,000 бизнеса, част от които са в България. Ако искаш и ти да постигаш високи резултати в твоя бизнес или да станеш треньор, пиши ми.

А самото обучение беше едно от най-добрите, на които съм бил, като 5 дни бяхме на живо във Варна и 5 дни онлайн. Преподаваха ни топ експерти от България, Турция и Португалия. Не на последно място, това беше едно невероятно приключение с много игри, дискусии, и споделяне на лични истории (а за волейбола на плажа в 7.30 часа сутрин и търсенето на Лада в центъра на Перник, ще ти разкажа в друга статия). Беше наистина интензивно обучение, но си заслужаваше. Препоръчвам го на всеки, които иска да има допълнителни или основни доходи като бизнес треньор.

Успешен първи сезон на InvestPRO

Другият важен проект, по който работих доста интензивно през последната година беше първият сезон на цялостната онлайн програма за лични финанси и инвестиции InvestPRO, в която съм един от основателите. Близо 800 души ни се довериха и преминаха програмата, а лекторите дадохме всичко от себе си, за да предадем нашите знания и умения за няколко месеца. Най-важното за мен е, че тези хора създадоха общност, която се подкрепя и напредва доста бързо. Имаше участници с основни познания, които вече са умели инвеститори и печелят немалки суми от техните вложения.

За втория сезон сме подготвили допълнителни модули, още по-практични видеа и сесии, както и нови лектори. Аз не обичам да се хваля, затова ако искаш да разбереш дали програмата си струва, попитай някой от участниците от първи сезон. Очаквай скоро информация за следващото издание на InvestPRO.

SmartMoney Kids

През тази година се роди още един проект, който е насочен към бъдещето на България – нашите деца. Със съпругата ми Ади създадохме SmartMoney Kids, чиято дейност ще е насочена към подобряване на финансовата грамотност на децата у нас. След успешния едномесечен онлайн курс „Моята първа финансова цел – мисията възможна“ през юни, в началото на септември започна и неговото второ издание, в което се включиха 30 деца между 1 и 4 клас.

Нашите амбиции не спират дотук и създадохме цялостна Детска финансова академия, която ще стартира в началото на месец октомври 2021 година, като тя ще има 4 нива – АБ на икономиката, Лични финанси, Инвестиране и Предприемачество. В нея ще подготвяме децата за предизвикателствата на днешния свят и ще им помогнем те да управляват по-умно финансите си и да разберат ключови неща като държавни финанси, данъци, пенсионна система, спестяване, инвестиране, допълнителни доходи, предприемачество и други.

Има още малко време до старта на Детската финансова академия и няколко свободни места, едно от които може да е за твоето дете. Запиши го сега, за да не си казваш после „Ако имаше такова нещо по мое време, нещата щяха да са различни“, каквато обратна връзка съм получавал за нашите обучения.

Мечтите се превръщат в реалност

Една от най-големите ми мечти е да живея в къща. Преди няколко години тя се отложи във времето, но ето че дойде и този момент. Тъй като Ема е още малка, а Кари свикна с училището и занималнята, със съпругата ми Ади решихме да си купим или построим къща, където да живеем с двете ни дъщери лятото и да я ползваме за уикендите и училищните ваканции.

Основните ни критерии бяха къщата да е до 30 минути от Перник и до час от София, да има минимум 2 спални + всекидневна, да има голям и равен двор (над 600 кв.м), да е в по-голямо село с магазини, да има добър интернет, да е на асфалтова улица (а не някаква вилна зона с черен път), да вода от централен водопровод, да има обитаеми къщи наоколо и да няма набези от крадливи хора. Бяхме си определили бюджет от 50,000 евро.

Първоначално решихме да търсим построени вече къщи. Селектирахме селата, които отговарят на нашите критерии и започнахме огледите. От големия избор в сайтовете за имоти се оказа, че над 90% от обявите са фалшиви (т.е. вече къщите са продадени или брокерите ги ползват, за да „зарибяват“ клиенти). Все пак останаха 10-ина имота, които горе-долу съвпадаха с нашите виждания.

Ще ги разделя в две категории. В първата категория бяха къщите между 40,000 и 80,000 лева (под тази сума не може да се намери нищо подходящо, особено след пандемията). Всички те бяха стари – строени до 1990 година. Дори без да разбирам много, повечето от тях имаха конструктивни проблеми и бяха строени по метода „Направи си сам“ без документи, с некачествени материали, а част от тях имаха пукнатини и течове. Бърза сметка показваше, че ще трябва да дадем поне още 60,000 лева минимум за поправка на покрива, вътрешна тоалетна и основен вътрешен ремонт и външна изолация.

Втората категория бяха къщите над 80,000 лева. Те също бяха на по 20+ години, но собствениците бяха направили част от ремонтните дейности – сменена дограма, вътрешна тоалетна или поправен покрив. Тези, които харесахме (всъщност, две) бяха над 120,000 лева и имаха нужда от допълнителни ремонтни дейности, а и проблеми с документите за собственост (къщата не отговаряше на строителните разрешителни и имаше разминавания в площта). За над 150,000 лева може да се намерят къщи, които са готови за нанасяне и поне 5 години няма да има нужда да се поправя нещо, но те ни бяха извън бюджета. Предпочитам да дам тези пари за инвестиционен имот, който да ми генерира наеми, а не за лятна селска къща.

Тогава намерихме имот с площ около 600 кв.м със започната къща до първа плоча. Селото отговаряше 100% на нашите критерии. Купихме и съседния парцел и така общата площ стана около 1,200 кв.м. Дворът го осигурихме, но какво да правим със започнатата къща, която по документи я нямаше в нотариалния акт? Първоначално мислехме да я съборим, а в имота да изградим сглобяема къща или да си купим направо преместваема.

Докато оправяхме документите за имота и неговите граници, всички ни казваха, че е по-добре да довършим започнатата къща, защото вече имаме нещо готова, а и преместваемите и сглобяеми къщи имат много проблеми (един от тях е, че не могат да се продадат, защото са временни обекти). Послушахме съветите и започнахме по трудния път. Първо изчистихме парцела и го заградихме, а след това направихме конструктивно, архитектурно, ВиК и електрическо обследване, като крайният резултат е узаконена постройка и архитектурен план за довършването ѝ.

Следващата стъпка беше разрешителното за строеж, което се забави малко повече от очакваното, но вече сме на финала с него. Предстои ни строежа на втория етаж и покрива, слагането на дограма и врати, като се надявам това да стане до края на тази година, а следващата да завършим и останалите неща. Дали ще сме там през лято 2022 година, не мога да кажа, защото има твърде много неизвестни. А комуникацията със строителни фирми и бригади ще опиша в друга статия.

Това бяха проектите, по които работих през последните 3 месеца и ще напиша отделни статии за част от тях. Началото е поставено и съм сигурен, че ще намериш ценни неща в тях, защото те са създадени за теб! 

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.