Тайните на блогъра

Елате на Форума
14.05.2012
Как се печели от сайт за финансови съвети?
16.10.2012

Тайните на блогъра

На последната среща на Sofia Business Community ме питаха как успявам да поддържам сайта и да пиша толкова често (по две статии на седмица). Сега ще ви разкрия Тайната. При мен тя действа безотказно. И тя е…ранното ставане. Преди няколко месеца последвах съвета на Робин Шарма (да, този с ферарито), който беше следния: Спи по-малко. Това е най-добрата инвестиция, която може да направи живота ти по-продуктивен. На повечето хора са достатъчни 6 часа, за да поддържат отлично здраве. В продължение на 21 дни опитвай да ставаш с 1 час по-рано и така ще си изработиш мощен навик. ПОМНИ качеството, а не количеството на съня е важно. И само си представи да имаш 30 часа повече месечно, за да се отдадеш на важни за теб неща.

И така, след 21 дни аз изработих мощен навик да ставам в 6.00 часа всяка сутрин от понеделник до петък и в 7.00 часа през уикенда и другите почивни дни. Не съм правил изключение от това правило дори, когато бях на море. Защо ви разказвам всичко това ли? И каква е връзката с блогването? Ами, именно ранното ставане ми помага при намирането на време за писане на статии в сайта, отговаряне на читатели, коментиране и споделяне на полезна информация в социалните мрежи, като Facebook.

Всяка делнична сутрин след 7 часа съм в любимото ми кафе Onda и започвам да работя по сайта на нетбук Acer Aspire One (забравих да кажа в началото, че ще има продуктово позициониране :). Първо си проверявам служебната поща BatTony@battony.com. Ако има писма и въпроси, отговарям на всички. Ще го правя докато писмата не станат няколко хиляди на ден :). След това проверявам профилите в социалните мрежи. Започвам с Facebook. Преглеждам новините и ако има нещо интересно го споделям на фен-страницата. Правя същото и в LinkedIn и Google+.

След това, ако имам вдъхновение започвам да пиша статия. За идеи ми помага едно приложение, което се казва Pocket (преди това Read it Later). През седмицата, когато чета нещо интересно го съхранявам там и винаги ги преглеждам преди да започна да пиша. Другият мощен инструмент, който ползвам е Word 1.0, т.е. молив и малък тефтер, където записвам гениалните си идеи :).

Статиите ги пиша в Word и след това ги копирам в текстовия редактор на WordPress. Стремя се всеки материал да има силен увод, добро изложение, в което да представя основната идея и отворено към читателите заключение, с което ги подканвам и те да представят тяхната гледна точка по темата. Още докато пиша поста следя броя на думите в него. Чел съм на много места (а и съм го установил лично), че статиите между 500 и 800 думи се възприемат най-лесно. Разбира се, случвало се е да се отклоня от това правило в името на доброто изложение по някой въпрос.

След като напиша статията и я редактирам няколко пъти, започвам да мисля какво да бъде заглавието. То трябва да е хем „зарибяващо” (привличащо), хем да има поне една ключова дума (като финанси, собствен бизнес, пари и др.) и в същото време да се разбира, за какво е статията. Това е доста трудно и не винаги успявам да включа всички тези елементи. След това избирам ключовите думи за статията и в коя категория на сайта да попадне. Това е малко по-лесно.

Следващата задача е да се избере най-подходящата снимка за съответната публикация. Най-често използвам снимки от сайта sxc.hu, намерени с Google (които после обработвам) или собствени снимки. Винаги нося фотоапарат със себе си и ако има нещо, което ми направи впечатление и може да го използвам в някоя статия, го снимам.

Статията вече е готова и я публикувам. Старая се да го правя сутрин преди 9.00 часа, т.е. преди повечето хора да са отишли на работа или да са станали, ако работят от вкъщи. След това споделям статията в Twitter, Facebook, LinkedIn, TopBlog и Svejo. Не винаги успявам да направя това сутринта. Ако не ми остане време, докато си пия кафето, я споделям чак вечерта, защото в офиса всички социални мрежи са забранени (както и много други знайни и незнайни сайтове).

Следващото действие е да прегледам и гласувам за други статии в Svejo. По-принцип не съм голям фен на този сайт, защото повечето хора там гласуват за дадена статия, без да я четат или само я отварят и излизат (такива са повечето ми читатели от там). Но има и такива, които остават в сайта 20 и повече минути, което означава, че все пак са намерили нещо интересно и полезно в него. Най-често публикувам в делнични дни. През уикенда наблягам на социалните мрежи и най-вече Facebook.

През деня отговарям на различни коментари в сайта или от Форума. Засега, все още имам достъп до тях, но както вървят нещата в скоро време ще го спрат. Другото нещо, което правя, когато ми остане малко време е да чета и да коментирам статии на колеги блогъри (тези, до които имам достъп). Понякога се получават хубави дискусии там, които ме вдъхновяват за нови статии и рубрики.

Голяма част от времето посветено на сайта го прекарвам в гледане на различни анализи и статистики за посетителите, колко време са прекарали на сайта, кои статии са били интересни и кои – не и т.н. Това, заедно с резултатите от анкетата ми помага много, за да разбера какво търсят читателите и какви теми ги вълнуват.

И накрая като заключение мога да кажа от моя наистина скромен опит като блогър (около 1 година), че за да поддържаш хубав, функционален и интересен блог, с много постове и коментари трябва да имаш доста свободно време. Това означава, че трябва или да си фрийлансър, или да работиш при доста либерален работодател (като Държавата), където няма голямо (никакво) натоварване и имаш свободен достъп (включително до социални мрежи като Facebook). В противен случай е много трудно (но не невъзможно).

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. Интересен поглед в “кухнята” 🙂

  Абе, който не се е занимавал с блогване, просто си няма на идея колко работа има зад един сайт. То не са едно или две неща, и определено не е само писане.

 2. Така е. Мен много ме ограничава липсата на свободен достъп до интернет в офиса. Дори на обедната почивка или след работно време не мога да вляза в LinkedIn например. Наистина, наоколо има безплатни wi-fi мрежи и си проверявам профилите през телефона (който, между другото, се оказа много добра покупка и ми върши страхотна работа), но е доста неудобно да се пише нещо.

  Имам много идеи, но не ми остава много свободно време, а и някой път предпочитам да изляза на кафе или да се пека на басейна вместо да работя по сайта. Много искам това да ми е основната работа и да печеля от него достатъчно, за да живея добре, но в България това е невъзможно. Поправи ме, но аз не знам блогър у нас, който се издържа само от сайта си без да има някакво друго офлайн занимание.

  Варианта е с някакви онлайн консултации, но няма все още клиенти в България за тях. Кой нормален човек ще иска някой да му дава акъл и даже да му плаща за това.

  Електронните книги са някакъв вариант, но за мен те са някакъв маркетингов инструмент, а не сериозен източник на доходи. Ти имаш повече опит в това и ако не е така ме поправи. Май е време за Българска Асоциация на Блогърите да се направи 🙂

 3. И ние сме така с нета 🙂

  А за парите – трудно да се издържаш само с блогване. Сигурно може, но е голяма инвестиция на време, което аз нямам. Затова и приходите си стоят като допълнителни, а не като основни 🙂

 4. Теодора каза:

  Тони, много добре си го описал. И при мен нещата вървят по сходен начин. Само дето аз пиша докато детето спи, защото иначе е невъзможно, макар че има и баби, които помагат.

  Тази статия би могла да е доста полезна за някои, които иска да започне собствен блог. Доста хора търсят информация по въпроса. Аз също го правех преди да започна zdravduh.com.

  За това дали има блогъри, които изкарват парите си само с това – не знам. Има и такива, които твърдят, че го правят. Например забелязах, че преди теб в сайта бизнес уроци за начинаещи, Руми от fitnesinstruktor твърди, че печели основно от сайта си.

  Впрочем какво имаш предвид, че ще ти спрат форума?

 5. Теди, доколкото разбрах Руми използва сайта само като маркетингов инструмент. Според мен, тя би продавала тези програми и офлайн, ако работи в някой фитнес. Но, наистина се възхищавам на такива хора, които са превърнали хобито си в печеливш бизнес.

  за Форума имам предвид, че може IT отдела да ми спре достъпа до него. Много от сайтовете са забранени заради името им, което съдържа думи като game, wine и други.

 6. Теди, имам някакъв проблем с пускането на коментари на твоя сайт. Давам submit, отдолу стрелкичките започват да се въртят и дотам. Може проблема да е и при мен, не знам.

 7. И на мен така. Мислех, че е от модерация?

 8. Теодора каза:

  Ще проверя защо. Но сигурно няма да е скоро, защото интернета ми е отчайващо бавен…на село

 9. Теодора каза:

  ок, справих се с проблема!

 10. Стана. Добре, че си бях запазил коментара в един файл 🙂

 11. Абе няма някой който да печели от блог в истинския смисъл на думата, но пък зависи кой какво има предвид под печелене. Има обаче например хора които целия им бизнес модел се гради около блоговете, като например модела на Тодор Христов от Нова Визия и Белчо Христов от БелчоХристов.ком.

  Проблема е в смешния мащаб на пазара ни, малката цена на рекламата на клик и отсъствието на каквито и да е адекватни афилиейт програми. Не виждам обаче проблем да си изградиш блог с по 3000-4000 уникални на ден, който да ти носи 450-600лв от адсенс и вече оттам да мислиш как да увеличаваш прихода. Но просто забравете само с реклама да стане в БГ.

 12. А, да и малко архивни нещица съм ви намерил 🙂

  http://www.alabala.org/1861.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.