Как се печели от сайт за финансови съвети?

Тайните на блогъра
06.08.2012
Името остава, но ще има нов сайт
28.11.2012

Как се печели от сайт за финансови съвети?

За днес бях планирал статия за една страхотна бизнес идея, но едно събитие от миналата седмица ме накара да променя малко реда на материалите. Това събитие беше отворената работилница „Мениджър или предприемач”, организирана съвместно от Софийски университет и Института за предприемачи на Сиско. Ще ви разкажа накратко за нея. Пред публиката излязоха 4-ма младежи, които са авторите на сайта за култура http://stand.bg. Те бяха в ролята на т.н. „проблемни”, т.е. имаха някакъв проблем, който участниците в тази дискусия трябваше да решат.

А техния проблем беше, че сайта е вече на 3 години, има сравнително висока посещаемост, много фейсбук фенове, но не генерира приходи (с изключение на 2-3 рекламодатели). Това беше довело до сериозен спад в ентусиазма на авторите, всеки от които работеше и на трудов договор. Отделянето на голяма част от тяхното свободно време, без ясен резултат и бъдеще, ги беше изнервило.

Предложенията на публиката

Публиката задаваше различни въпроси и даваше различни предложения – от афилиейт програма за продажба на билети за концерти до мобилно приложение за културния живот в София. В края на срещата се замислих, че и аз съм в тяхното положение. Все още не съм изчистил бизнес модела на Финансовите съвети на Бат’ Тони. И реших да се поставя в ролята на „проблемния”, а вие да сте хората, която дават предложенията. Докато, на самата работилница публиката беше доста разнообразна („събрана от кол и въже”, както каза един младеж и това не беше далеч от истината) и въпреки това, предложенията бяха смислени и наистина приложими, аз мисля, че читателите на този сайт са доста по-добри специалисти в онлайн бизнеса.

Началото

И така, за да ми дадете точните съвети и предложения, трябва да знаете какъв е проекта и какъв е проблема. Въпреки, че повечето от вас са запознати с историята на този сайт, ще я разкажа отново, съвсем на кратко. Стартирах сайта преди около година и половина. Основната ми цел тогава беше да давам индиректно някакви съвети за бизнеса на мои близки и познати. Публикувах няколко статии и им дадох адреса на сайта. Но, той заживя собствен живот. Постепенно реших, че сайта може да ми служи като интернет визитка за това, което правя – да давам съвети по различни бизнес въпроси.

Апетита идва с яденето

С времето посещенията се увеличиха, редовните читатели също. Стартирах няколко успешни поредици и сайта стана един от популярните в тази ниша. Преди няколко месеца пуснах няколко реклами от google adsence, но прихода от тях е малък. Втората цел (сайта да ми служи като електронна визитка) беше по-успешна. Станах сравнително разпознаваем в тази неголяма общност от хора, които се интересуват от собствен бизнес, лични финанси и мениджмънт. Написах няколко статии, които бяха публикувани в други сайтове и се оказаха доста четени. Дори участвах в едно предаване по TV7.

Всеки си има проблеми

Сега за проблема. Въпреки, че сега ентусиазма и мотивацията са ми високи, това може би няма да е така след 1-2 години и ще съм в положението на момчетата и момичетата от stand.bg. Личеше си, че нещата не са такива, както в началото. Имаше някаква умора и лека форма на отчаяние (дано да не съм прав). И аз, като тях, се надявам някой ден този сайт (или други услуги, свързани с него) да носи толкова приходи, за да не се налага да работя на друго място. И аз, като тях, сега съм на кръстопът. Накъде да поема? Кой е успешния бизнес модел? Ще ви представя няколко идеи, над които съм мислил, а вие ще кажете дали стават или не.

В началото бе рекламата

Първата, разбира се, е реклама. Сега имам няколко реклами от google adsence, но те не са особено печеливши. Разговарял съм и с няколко банки и небанкови институции за реклама или представяне на техни продукти, но сумите, които предлагат те са наистина минимални. И основното правило тук, което знае всеки онлайн предприемач е, че без трафик няма как да се печели от реклама. А много големи приходи от реклама с нишов сайт в България, са почти невъзможни. Има и изключения като www.NovaVizia.com, но според мен, г-н Христов печели повече от съпътстващите дейности като онлайн курса за продажби, електронната книжарница и различни присъствени обучения. Така, че идеята с рекламата, май няма да стане.

Мишката ще изяде книжката

Втората идея е платена електронна книга. Тази идея е доста популярна, доколкото виждам. Мислил съм, когато приключи онлайн курса „Пътят към финансовата свобода”, статиите от него да ги включа в една такава електронна книга (с известна редакция, разбира се). Но, според мен, пазара все още не е узрял за тази идея. Имам приятел, който работи в една от големите вериги книжарници и той ми каза, че електронните книги в техния сайт не са особено популярни. Причината е, че у нас все още няма култура електронните книги да се купуват. Всеки си взема електронен четец с идеята да си сваля безплатни книги. Ако някой има опит с този тип продукт, нека сподели, ще съм му благодарен.

Специалист, специалист, колко да е специалист…

Третата е платен онлайн курс или платени консултации. Това е свързано с втората ми цел – сайта да ме представя като финансов специалист. Това, май е най-реалистичната идея. И сега давам съвети на всички, които ми ги искат или не 🙂 , просто трябва да ги направя платени. Мисля, че дори в Българи ще се намерят хора, които искат да управляват по-добре парите си или да развият бизнеса си. Този курс може да е смесица между присъствени лекции и онлайн занимания. За начало може да се предлага в сайтовете за колективно пазаруване като Grabo, но нека не ви насочвам твърде много.

Сега сте вие

Май това бяха идеите. Очаквам вашите предложения. Може да ми задавате въпросите, които ви интересуват, като коментари към тази статия.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

82 Comments

 1. Красимира Йончева каза:

  Тони, всеки предприемач има моменти в своята биография, когато е на кръстопът дали да зареже всичко. Сайтът наистина е твоята електронна визитка, от която става ясно точно с какво се занимаваш. За съжаление бизнесът в България не е много склонен да плаща за реклама- бюджетите за реклама са доста оскъди ( с малки изключения- напр. мобилните оператори) или въобще няма такива. Така, че това с рекламата е малко несигурно. Може би платени банери на сайтове за счетоводство, финансови институции, фирми за отпускане на бързи кредити.
  Успех!

 2. Красимира, все още съм далече от този момент със зарязването, но и той ще дойде, рано или късно. Просто видях бъдещето си на тази работилница и не искам да стигна до същото положение, в което бяха младежите от stand.bg.

  Права си, че в Българи бюджетите за реклама, особено в интернет, не са високи. А и ракламодателите предпочитат магазинни сайтове с много посещения (има някаква логика). Но, дори да намеря рекламодатели, сумите няма да са много високи. Малко е по-добре от нищо, но все пак.

 3. Dude каза:

  Tony няколко коментара:
  1) Забрави за Адсенс на БГ сайт, цената на клик е мизерна в сравнение с тези на английските, и трябва да имаш сигурно по 10000 клика, за да изкараш нещо. Така че го махни, поне да не дразни читателите, (аз имам адс блокър и дори не съм разбрал, че имаш реклами, ама много хора може и да нямат)
  2) От рекламния бюджет за цялата страна около 4-5 % минават през интернет, няма голяма нагласа да се дават пари за таава реклама все още, и трябва да си доволен на 20-30 лв банери на месец уви. Виж на нова визиа имат публиувани цени за реклама, и може да се ориентираш. П.С имам някакъв спомен, че дори Тодор прави под 4к на месец от блога, защото го беше поставил като цел, да ги стигне тези пари. Т.е прав си- печели повече от странични дейности , като обучения, консултации и т.н.

  Та и ти трябва да си там- изнасяй семинари- за теб е почти едно и също пред колко човека ще говориш. Почни по-кротко – зала за 20-30 човека. Предполагам, че наемът и за един ден е не повече от 100-150 лв. Пусни им на тея хора цена от 25-30 лв на ден на човек. Трябват ти 6 да дойдат, за да си break even.

 4. Благодаря, Dude. Много полезен коментар. За Адсенс си абсолютно прав. Имам още малко да стигна до минимума за изплащане и ще махна рекламите.

  За банерите, разни финансови институции, които ми пълнят реалната поща всеки ден с листовки, дават само 20-ина лева за банер, което май няма смисъл.

  Да, май някакви обучения ще се окажат най-добрата идея. Но и там се изисква доста подготовка за темите, времетраене на отделните модули и други. Просто ще ми трябва малко повече време.

 5. И аз като блогър съм мислим по тези въпроси. Моя отговор е: най-добрия вариант е да се започне с консултации и постепенно да развиваш услугите, които предлагаш – книга,започни с безплатна книга и виж колко човека ще я свалят, по-късно и хартиена или платена е-книга, обучения, съм или съвместно с други с подобни на твоите знания. Чрез контактите, които създаваш и популярността има шанс и за банер реклама..

  Съвместни проекти с други колеги също за интересна възможност..

 6. Ако ще печелиш от трафик и реклама, ще ти трябва много трафик и много популярни постове.

  Ако се насочиш към някакви обучения или консултации, ще трябва да си промениш типа постове в сайта и да станат по-специализирани. (Тук може би и някакви контакти от работата ще са ти полезни като източник на клиенти.)

 7. Теодора каза:

  Тони, според мен можеш да помислиш за нещо като в Нова Визия. Да направиш като приложение към блога електронен магазин за продажба на книги от финансовата сфера.

  Когато напишеш собствена книга, можеш да я преведеш на английски и да я продаваш и в амазон.

  Също така може да си обявиш цени за платени консултации по скайп като начало, за да не ти се налага да плащаш наем на зала.

  По някое банерче на месец според мен също не пречи.

  Впрочем не предполагах, че имаш намерение след време сайтът да стане основния ти източник на средства 🙂

 8. Какво имаш предвид под по-специализирани?

 9. Пламен каза:

  С блогването се хванах преди около 2 години. Имам няколко сайта- за нови технологии, и за “триковете” в продажбите.

  Проследил съм успехите на блогърите извън България. Бях впечатлен от успехите на 21 годишния Michael Dunlop- http://www.incomediary.com/

  Ето, в неговия блог една от основните му теми е “Монетаризирането на уебсайта”- и той обучава и подготвя хората за това. От това идва и бизнеса му.

  В неговия сайт има и материал за най- печелившите 50 блогъра в света. Всички те печелят впечатлящи суми.

  Така че тогава си мислех точно това- какъв е моделът, по който може да се печели от блогването.

  Но както и ти, и аз още не съм намерил правилния начин за себе си. Имам някои идеи, и дискусии като тази могат да помогнат за тяхното реализиране.

 10. Това с електронната книжарница е доста мащабна идея и ще измести фокуса. При нея е по-важна логистиката, отколкото доброто познаване на финансовата материя.

  Това, че няма цял живот да съм одитор е ясно и затова идеята ми е сайта или услуги, свързани с него да станат, ако не основния, то поне значителен източник на доходи в дългосрочен план (именно затова не бързам веднага да го монетизирам по някакъв начин).

 11. sparko каза:

  Добро утро. Мисля, че за курсовете, клиентите ще искат ценз от теб. И при техен провал ще трябва да застанеш с името ти. Под ценз имам предвид – не ACCA сертификата ти. Ще се въздържа от по-нататъшни коментари, защото блогването ми е напознато като материя. Поздрави,

 12. sparko каза:

  Друго се замислислям – след като гледа участието в баркод. Ако е възможно, това е и полезно, да водиш 10 минутна рубрика в някое от тези предвания. От виртуалния в реалния свят. Това би до дало по-голяма распознаваемост.

 13. Andy каза:

  Сега ме караш да направя нещо което ненавиждам у другите хора. Много мразя някой да ми каже ” това няма да стане” казвам му : ” няма невъзможни неща на този свят, само гледай!” Ама сега няма как да не ти кажа че “бизнес моделът” ти е загуба на време. Няма да изкараш пари от това. Надявам се да ме опровергаеш ама на дали. Промяната от наемен работник до предприемач трябва да се случи в главата ти. Докато мислиш по този начин не вярвам да се получат нещата. Защо по дяволите се отказа от онзи ресторант на бабката. Защо не опита? Това е реален бизнес.
  Поздрави и дано да успееш. Ще те наблюдавам:)

 14. Имам предвид… по-специализирани 🙂 Конкретика. Цифри.

 15. Тони, още нещо.

  Значи конкретно от блога не знам колко пари можеш да изкараш. НО.

  Имаш всички предпоставки да изкарваш пари от обучения или консултации. Блогът ти ще е просто средство да ги популяризираш. Имаш финансови познания, имаш сертификати, работиш в София, имаш контакти, имаш пари да вложиш в някакво ново начинание като консултации. Насочи се натам.

  Тоест, не мисли как да изкараш пари конкретно с блога си, а мисли как да изкараш пари с познанията си и използвай блога като ПОМОЩНО средство за този бизнес – а не блогът ти да е самия бизнес.

 16. Какъв ценз имаш предвид? Нещо като “имам опит в това или онова”. А, иначе, това е ясно, че си заставаш с името зад всяко нещо, което правиш.

 17. sparko каза:

  Значи, аз съм сетифициран SWIFT експерт, и фигурирам в базата на SWIFT. Т.е. като идват при мен за консултация, искат от мен и да им представя документа. Това имам предвид под ценз.

 18. Анди, не мисля, че в интернет не можеш да направиш бизнес. А и не е ли по-добре да правиш това, от което разбираш. За да съм честен, не разбирам много от ресторантьорство и не знам дали този проект щеше да е успешен. Бил съм барман и сервитьор, но тава нищо не означава. То, ако ставаше само с гледане, кучето щеше да има месарски магазин.

  Ето, сега имаш възможност да ми кажеш какво да направя, за да стана успешен онлайн предприемач. Дай ми конкретни стъпки. Микрофона е твой…

 19. Мда, това ми е третата идея и е най-приложима, май. То, блога, така или иначе го ползвам по-скоро за реклама на моите знания и опит, отколкото като източник на приходи.

 20. Dude каза:

  Подготовката е еднократна за всяка тема, а може да бъде правена веднъж/два пъти месечно. Т.е за 4-5 часа труд на тема, ще може да водиш примерно 10 пъти семинар. Ако нещата вървят, ще намериш зала за 30-40 човека и така.
  За да си гарантираш break even- пускаш примерно 10 промо пакета с 10лв отдолу и след това квото дойде е бонус.

 21. Конкретно за тази сфера (лични финанси и собствен бизнес) няма сертификати или те са непознати в България. Сертификатите, които имам или съм процес на придобиване са именно в сферата на мениджмънта, счетоводството, финансовите процеси и институции, т.е. са доста приложими в това, за което пиша и каквото искам да правя. Но, тези сертификати, сами по себе си не са толкова важни.

  Важното (според мен) е това, че съм работил в банки като кредитен специалист, правил съм анализ на различни бизнеси, правил съм одит на банки, инвестиционни посредници и др., а сага давам препоръки как да се подобрят процесите в една застрахователна компания, част от голяма финансова група. Това, дали имам сертификати или не, не мисля, че е основното. Те са по-скоро билета да влезеш в киното. След като си вътре, той не ти трябва. Така мисля, но може и да греша.

 22. sparko каза:

  Не съм съгласен. Изхождам от моя опит. Винаги се иска сертификат. Същото важи и когато се правят тим билдинг и т.н. Но, явно сферите са различни. Има и друго – това с купоните в Грабо и.н. няма ли да те направи “евтин”. ?

 23. Има такава опасност, но там най-лесно се стартира и се набират клиенти. Един приятел откри салон за масажи (физиотерапевт е) и така стартира. Привлече много клиенти в началото, повечето от които сега са му редовни. Ясно, че не е същото, но все пак.

 24. За лични финанси обучение според мен няма смисъл. Тези, които имат нужда от него, не го съзнават, а и да го съзнават, нямат пари. Насочи се към една от останалите сфери. И не се тревожи толкова за сертификата, по-важно е да имаш познанията и опита.

 25. sparko каза:

  хм .. защо има тогава сертифицирани институти, колежи, курсове? Езикови, професионални, и т.н.? Когато участваш в проектно състезание, едно от условията е да си сертифициран за дадена дейност? Ти, когато преглеждаш документите по ЕС програмите, не гледаш ли това? Или ? Но съм далеч, да поучавам който и да е било. Поиска мнение, и го получи. От там на сетне, който иска да развява пръст, правейки се на гуро, без опит, да заповяда …

 26. Георги каза:

  Здравей Стойне,

  Първо искам да те поздравя за инициативата ти с този блог. Това е тема, която живо ме интересува, и се радвам, че вече мога да се информирам и на български език.

  Това, което аз бих направил в твоя случай, е онлайн курсове – като бих ги “пакетирал” в три варианта: “основи”, “основи + конферентни разговори”, “основи + конферентни разговори + 1:1 консултации”.

  Бих написал безплатна книга и бих я давал на сайта / блога срещу e-mail адрес и бих направил автоматичен newsletter с “един съвет седмично” (или от този тип). Идеята е да има повече безплатно съдържание, да напомням за себе си периодично и да се изградя като авторитет.

  Това са по-скоро “техническите” детайли, но ето защо мисля, че този тип продукт би бил най-печеливш:

  1. Платената електронна книга е нещо, което много бързо ще се появи из торентите и форумите. Много трудно би могъл да опазиш един pdf от разпространение. Има начини, но не си струва времето и разходите, за да ги реализираш.

  2. Adsense, както вече си се убедил, е нещо, от което не може да се печели добре, освен ако не поддържаш мрежа от сайтове.

  3. Да продаваш рекламно пространство е OK, но по-скоро като допълнителен източник на приходи от сайта, а и прекалено много реклами биха отблъснали посетителите ти.

  Преди доста време изкарах курс по основи на инвестирането, който се състоеше от 3 двучасови Skype сесии. Този курс беше изключително полезен за мен, въпреки прекалено ниската му цена.

  От няколко години се занимавам с онлайн търговия, но е в друга сфера и за друг таргет. Нямам опит с българския пазар и не знам как би реагирал.

  Каквато и форма да избереш, си ме спечелил на 100% като клиент. 🙂

  Поздрави,
  Георги

 27. Защо да няма смисъл от обучение за личните финанси? Ако акцента е поставен върху инвестициите, според мен, може и да се намерят желаещи.

 28. Здравей Георги,

  Благодаря ти за добрите идеи и се радвам, че сайта ти харесва. За онлайн курса, това с пакетите му звучи много добре. Явно трябва да го обмисля по-детайлно.

  Относно безплатното съдържание, то ще е основното, каквото и да правя. Платените неща ще са тези хора, които искат да научат малко по-сложни неща или да решат конкретен проблем или с по-накратко искам на този сайт да има полезни неща за всеки.

 29. Andy каза:

  Продавай в eBay

 30. Какво? Плетени чорапи или ордените на дядо? Какво би продавал един истински предприемач?

 31. Е то тогава ще е обучение по инвестиции, не по лични финанси :))

 32. Владимир Узунов каза:

  Относно приходите от реклама искам да питам нещо. Мислил за следния модел? Не ти да търсиш рекламодатели, а самите читатели да имат възможността да попълват форма, в която те самите да посочват името на конкретна компания, от чиито продукти се интересуват. Идеята е после да отидеш при фирма Х и да кажеш: “Момчета, 20 читатели на блога ми се интересуват от вашите продукти. Разполагам с техните имена и контакти. Как бихте оценили тази информация?” Разбира се, думите може и да не са съвсем същите :D.

  ПС: какво мислиш за бисерите? Са или не за тук?

 33. Това мога да го направя, ако имам не 20, а 200 или 2,000 и то пак, тези клиенти не са гарантирани. Но, мога да помисля. Това е доста иновативен метод за реклама в България.

  На бисерите много се смях. Мисля, да ги пусна някой петък, за разтоварване през уикенда. Какво ще кажеш?

 34. @Рая – Пак ще е за лични финанси, защото инвестициите са част от доброто управление на парите.

 35. По принцип ако искаш да изкарваш пари от това бих казал да зарежеш блога и да си купиш един английски домейн и да почнеш на английски да пишеш защото там ако имаш 500 посещения дневно само от аффилиейт и от реклама ще докарваш 500 долара месечно, а там небето е лимит и неусетно ще стигнеш 2000-3000 посетителя дневно с твоя хъс и знания. Иначе за монетизация на блога си мисля че най-добре да се следва модела на Тодор Христов, ел. книжарница ( той мисля не се занимава с логистика ами просто препраща заявките и всичко му е автоматизирано ) Другото което е онлайн курс за обучения както е направил Тодор. Мисля че от семинари и.т.н. с физическа локация ще е голяма хамалогия. Истината е че БГ трафика е много малък и ако нямаш едно 5000 мейл абоната не очаквай да имаш голям трафик от гугъл или където и да е. А как да стигнеш до 5000 мейла, има различни начини…

 36. Владимир Узунов каза:

  Точно това щях да кажа – че трябва някой петък да се пуснат. Ако може да е още този петък, ще е идеално, но ти ще кажеш дали имаш възможност.
  Относно този метод – вярно е, че клиентите не са гарантирани, но при всички положения коефициентът на конверсия ще е по-добър. Ако при стандартните реклами е 1:100, така може да е 1:10. Съответно би могъл да получиш 10 пъти повече пари на потенциален клиент. От друга страна пък само малка част от посетителите ще проявят интерес към конкретна компания. Просто дадох идея. Може би трябва да се обмисли по-обстойно.

 37. Хах 🙂 Тони, да маркетираш курс по инвестиране като курс по лични финанси… ХАРАКИРИ.

 38. По-скоро обратното – Курс по инвестиране (което е по-популярно и разбираемо), в който са включени основни принципи от управлението на личните финанси.

 39. Това не съм го разглеждал като вариант, но може и това да е начина. Като пазара е малък, отиваш на по-голям. Само, че в този сайт, първо никога моя английски няма да е на ниво на native speaker и второ, не знам дали ще уцеля темите и нещата, които интересуват тези читатели.

  При Иван от gotwealth.net май не е станало точно така (поне засега, де). Ел. книжарница е вариант, но пак, аз обичам да чета книги и никога не съм ги пробавал. Също така, мисля, че за българския пазар две такива нишови книжарници ще са много.

  Между другото, на тази работилница се запознах с едни момчета, които сега работят в Пиреус банк и казаха, че сте работили заедно по някакви проекти и от теб са разбрали за моя сайт (благодаря, за което).

 40. За идеята ще помисля.

  За статията, четвъртък и петък съм командировка и не знам дали ще имам мрежа в хотела (малко комунистически ми изглежда 🙂 ).

 41. Знаете ли как да осигурите правна защита на вашата онлайн собственост и да се предпазите от атаки? – http://epravo.webfaceconsult.com

  Ако за такъв курс има пазар, значи за всеки курс би имало. Колко хора биха дали 240 лева, за да си защитят правно картинките на техния сайт, които са с източник Google 🙂

 42. Не всичко ценно е сложно и свързано с цифри. Принципите са си принципи, ако ги научиш, може да ги приложиш с всякакви цифри.

 43. Павел Конишев каза:

  Една екзотична идея от мен:
  Блогът се доразвива с платформа за начинаещи предприемачи, които могат да представят идеите си за бизнес. И тук следва по-интересното за тези географски ширини: осигуряване на мрежа от бизнес ангели, които при желание могат да инвестират в тези проекти. Ако до тук се изпълни, бизнес моделът може да бъде или бизнес ангелите да ти плащат такса, за да са с активни профили или да получаваш също някакъв процент от бъдещия проект – например бизнес ангелът инвестира сума Х в проекта срещу 40% от фирмата, а за теб например 1, 2 или 5%.

 44. S-irena каза:

  Тони,
  Знам, че моята “работа” е доста по-лесна, след като прочетох всички интересни и стойностни идеи дотук. Включвам се в дискусията, защото в някаква степен и аз съм в сходна позиция..
  Правят ми впечатление сайтовете на някои “водещи” адвокатски кантори, както и личните блогове на разни “водещи” адвокати. Определено е ясно, че като се опитваш да се представиш вещ по даден проблем, целта е да привлечеш клиенти. Същото и като постоянно показваш, че следиш докладите на водещите институции.
  Основният принцип, от който следва да тръгнеш, е да дефинираш “целевата група” – хората, до които искаш да достигнеш – т.е. потенциалните клиенти и да разработваш услугите спрямо техните нужди. По-горе има доста идеи и за концепцията и за техническото изпълнение. Както се казва – няма попътни ветрове за този,който не знае къде отива.
  Във всички случаи – особено в този момент на криза – темата за “личните финанси”, в аспекта, който вече коментира, е особено актуална, така, че остава “само” да й намериш собствената добавена стойност. По въпроса за консултациите – аз бих заложила на личния контакт с хората, защото той създава здрави и трайни връзки и би служил като алтернативна на блога ти платформа за реклама и разпространение на услугите. Успех!!!

 45. Привет. Поздравления за отличния сайт. И аз имам подобен проблем като твоя, за съжаление приходи от реклама и други подобни източници са кът и се постигат трудно. Това, което отличава блога ти е спецификата на темите, които засягаш. Пари, финанси,приходи, разходи, източници. Имаш солиден опит, виждал си какво ли в тази област. Всъщност знанието, опита и съветите са това, което можеш да продадеш. Защо не курс по Асса на сносна цена, защо не курс по кариерно развитие в сферата на счетоводството и одита, защо не курс по входящи тестове за Голямата четворка, защо не съвети за одитори и счетоводители и прочие. Примерно, аз имам финансово образование, но поради грешка в кариерното ми развитие няколко години съм работил в друга сфера. Искам да се върна в сферата на финансите, но ме режат. Ако имаше курс как да взема входящите тестове за Биг 4 на приемлива цена щях да се запиша. Ето такива идеи ми идват в главата за опита, знанието и съветите.

 46. Идеята не е лоша, но мисля, че бизнес ангелите (особено в България) разчитат предимно на лични контакти или собствени платформи. Аз познавам някои хора, които имат пари и искат да ги вложат в някакви проекти, но се свързват с бъдещите предприемачи в инициативи като StartUp Weekend.

 47. Димитър, благодаря ти за идеите. Наистина, статиите, свързани с одита са едни от най-четените. Получавам и много писма от хора, които се интересуват от одит и как могат да работят в Голямата четворка или в други одиторски фирми. Ще помисля върху тази идея. Може да се окаже печеливша. Най-малкото мога да напиша още статии по тази тема.

 48. Благодаря S-irena. Личния контакт е наистина най-важен. Сега се опитвам да посещавам различни събития, свързани с “моите” теми и мисля, че съм сравнително разпознаваем на тях. Мисля, да продължавам в същия дух и каквото сабя покаже 🙂

 49. feeria каза:

  Според мен, най-добре е за начало да направиш малко бенчмаркинг.

  Най-подходящи ми се струват специализираните блогове за фитнес, за йога, за SEO и други компютърни специалности, за домашни любимци, за правни и счетоводни услуги и т.н..
  Раазгледай ги, анализирай ги, ако можеш поговори с блогърите. Мисля, че така ще изкристализира някоя добра идея и печеливш бизнес модел.

  Интернет е пълен с блогове за съвети и мнения, но според мен печелят само тези, които предлагат готов завършен продукт ( с възможност за персонализация ), а не просто информация и генерални съвети.
  /Това, според мен, е основният проблем и на хората от stand.bg/

  Аз например, си купих пакет от един фитнес блог /lubomirivanov.com – препоръчвам го силно/, защото имаше готов продукт – програма от упражнения и хранене, която той адаптира за моите параметри.
  / колко моята програма реално е различна от другите аз не знам, но за мен си беше много добра и ми помогна / + безплатно е-книга + 3 месеца безплатни консултации.

  Ако беше се ограничил само до съвети и общи постановки, нямаше да има какво да купя.
  Пак щях да го посещавам, но само като кибик.

  И малко личен опит:)
  Аз поддържам 2 сайта. Единият е от 5-6 години и е общо за рисувано стъкло. Има вази, фруктиери, шишета, лампи … абе ..хиляда неща.
  Другият е само за малък сегмент от асортимента.
  Специализиран е за сватбени артикули и то само за 3 неща – подаръчета за гостите, шампанско и чаши + за пълнеж , малко тейбълки и номера за маси.
  Познай, кой носи повече клиенти. В пъти повече.
  И то при положение, че повечето от нещата в новия сайт си ги имаше и в стария на същите цени.

  Разбира се, ти пишеш блог и има специфика, но все пак някои неща са универсални.

  От предложените по горе идеи, на мен лично ми допаднаха основно идеята за он-лайн обучения и за платените консултации и съвети по конкретни проекти.

  Он-лайн книжарницата не е за сам и зает с друго човек.
  Както и курсовете оф-лайн.
  Е-книгите са доста подценявани от повечето хора, по мои наблюдения. Не е справеливо, но е така. Но пък са чудесни за допълващ продукт или бонус. Могат да остана за по нататък.

  Мисля, че за успеха са важни следните неща:

  1. Фокусиране върху малък, но перспективен сегмент. Останалите посетители нямат значение, дори пречат.

  2. Продаване на твоите лични компетенции – това, в което си най-добър.
  Може би познанията ти за одита и счетоводството. Експертното ти мнение и “вътрешната” за отрасъла информация е това, за което си заслужава да плати човек.

  3. Предлагане на добре дефиниран продукт.
  “Финансови съвети” не е добре. Твърде е общо.
  Одит за малки (пък и средни) фирми е много по-конкретно и полезно.

  “Защо не курс по Асса на сносна цена, защо не курс по кариерно развитие в сферата на счетоводството и одита, защо не курс по входящи тестове за Голямата четворка, защо не съвети за одитори и счетоводители и прочие.”
  – това е!

  4. Предлагане на специфичен продукт.
  Трябват ти хора, които имат силна и добре осъзната нужда, а не само смътното желание да “подобрят финансовото си състояние”.

  5. Трупане на експертни знания.
  Курсове, обучения, семинари. По възможност със сертификати и дипломи, които да се показват за престиж.

  6. Трупане на добра репутация.
  Участие в предавания, интервюта. Изнасяне на лекции по събития … изобщо създаване на добър имидж на експерт.

  Със сигурност има и още , но не ги зная, за съжаление:)
  Във всички случаи, ти желая успех!

 50. feeria, благодаря ти за съветите. Наистина много са полезни и ще ги прочета още няколко пъти един по един, за да преценя как се вписвам аз в тях.

  Има значение от колко време се занимаваш с интернет продажби. Аз си мислех, че за 1 година съм научил почти всичко, но май не е така и има още много неща да науча. Благодаря ти още веднъж, че сподели с мен и читателите тези съвети и част от твоя опит.

 51. feeria каза:

  Ще се радвам, ако съм помогнал.
  Това са съветина неспециалист и са на базата на моя неголям опит в интернет /последните 2 години/.
  Мисля, че ще е интересно, ако и други от читателите ти споделят своя личен опит като потребители.
  Вероятно, ще се открои нещо общо?

  Какво са си купили, от къде, защо по интернет, защо от конкретния сайт/блог и т.н.

  Защото хипотезите са едно, а реалното поведение е друго.

 52. Stanislava Getova каза:

  Привет и от мен 🙂
  Мисля, че за този качествен Блог ти трябват нови хоризонти т.е. по-голям пазар и най-лесно се сещам за англоезичния, при все че има и други…що се отнася до нивото на английски – вярвам, че ще има преводачи, които да се впуснат в това приключение било то и за процент от бъдещи продажби или за натрупване на опит.
  Ако искаш на запазиш БГ аудиторията си може да се пробваш с паралелни страници на Блога(на двата езика) или за всеки език различни Блогове и така взаимно ще се подхранват…мисля, че е чисто самоубийство да нямаш английска версия 🙂

  Поздрави: Станислава Гетова, Friendly – Design and Animation

 53. Здравей Станислава, точното изразяване на майчиния език на читателите е доста важна предпоставка за успех. Сега се сещам за една статия на Рая от Bulgarian Money Blog в един чуждестранен сайт, където коментиращите се бяха хванали за едни ескимоси, вместо да видят същността на статията. Колкото и добре да зная английски, никога няма да е на нивото на някой англичанин или американец.

  Другото нещо е, че аз не съм писател. Аз съм по-скоро специалист, който иска да споделя знанията си и опита си, а те са приложими най-вече в България. Затова, поне за сега, ще се съсредоточа този сайт да стане най-посещавания и най-добрия за лични финанси и собствен бизнес в България. Когато се случи това, ще помисля и за други пазари. Надявам се да е скоро 🙂

 54. Stanislava Getova каза:

  Стойне, благодаря за бързия отклик на моите разсъждения.
  Всичко, което казваш е така и е нормално да преминеш към по-големи пазари, когато ти се чувстваш подготвен, аз самата преживявам точно това.
  Да пишеш на своя майчин език е най-докосващо, за публиката, използваща твоя език – безспорно. Има обаче уловка в това, защото така се поставяш в капана на удобното и задоволявайки нуждата на малцината се затваряш към мнозинството.
  Убедена съм, че англоговорящата публика ще намери ценни неща, в това което пишеш, защото колкото и да е за локалния пазар в него има доза Универсалност. Не бива да се плашим от това, че чуждата публика няма да разбере българското ни мислене, дяволът не е толкова черен :)…с времето всяка публика се опознава…
  Иначе относно езика ти пожелавам да намериш в бъдеще добри преводачи, които изобщо не са малко в България и вярвам, че все още има хора, които са готови да се включат като доброволци, заради добра кауза.

  Желая ти успех!

  С уважение:Станислава

 55. feeria каза:

  А според мен, стой тук и се бори за дял от нашия пазар.
  Мисля, че максимата “мисли глобално, действай локално: важи в пълна сила за твоя случай.
  Разбира се, има много продукти /най-вече интелектуални/, които могат да се продават успешно в цял свят, независимо дали си българин, индиец или таджикистанец.
  Но финансовите съвети , поне според мен, не са от тях.
  Нито законодателството, нито културата, нито манталитета на хората са универсални.
  Да не говорим за неизбежната ксенофобия.
  Сигурен съм, че повечето американци (да не говорим за западно-европейците) ще се отнесат към финансовите съвети на един българин, така както ние бихме се отнесли към съветите на един угандиец, примерно.
  С предубеждение!
  Несправедливо, но факт:(

 56. feeria каза:

  А и как ще преведеш на англиски ‘БАТ, ТОНИ’ ?

 57. Станислава, не се съмнявам, че има добри преводачи, които ще ми помогнат в това. Също така, има със сигурност универсални принципи и идеи, които биха били полезни независимо къде се намираш. Проблемът (ако може да се нарече така) е, че още не съм узрял за тази идея 🙂

  Ако намеря някой добър преводач, който е живял достатъчно дълго в англоезична страна и е съгласен да работим заедно по сайт на английски, ще обмисля идеята пак.

  Благодаря ти, отново, за това предложение.

 58. Stanislava Getova каза:

  Здравейте Feeria,
  съгласна съм с вас в първата част на вашето експлике, не и във втората.
  Хората те възприемат такъв какъвто ти се възприемаш. Нужно ни е по-голямо самочувствие на нас българите, защото по нищо не отстъпване, дори някои неща сме по-добри.
  За Уганда не знам, но имам приятели индийци и определено имам високо мнение за тях. Живеем в глобално село и хората блестят с това, което могат, а не по вторични белези и причини…трябва да се пребориш за авторитета си и колкото по-бързо се настроиш глобално, толкова повече приятели ще намериш от различни страни и езици…а да знаеш само един чужд език е дори недостатъчно в наши дни

 59. Stanislava Getova каза:

  не е нужно да се превежда, в това му е чара, на звуково ниво звучи достатъчно добре: ‘БАТ, ТОНИ’…

 60. Според мен обаче наистина след време би било добре блога да стане двуезичен. Наистина всяка страна има своите особености, но ще дойде време когато лимита у нас ще бъде изчерпан. Затова трябва да се заложи след време на подобно разширяване. Инача, каквото и да си говорим истината е в направата на продукт от който хората имат нужда и искат да потребяват. Само така парите ще дойдат.

 61. Въпреки че съм запознат сравнително добре със законодателството във финансовата сфера на САЩ, Англия и част от западноевропейските страни, най-малкото манталитета на хората там е различен. Прав си, че финансовите съвети не са толкова универсални, както други стоки и услуги.

  Между другото, Рая от Bulgarian money blog се обърна към чуждата публика и сега пише на английски. Ще следя развитието на блога й. Това ще е добра индикация, защото и тя пише на подобни теми. Не знам как ще се отрази тази промяна на читателите от България.

 62. Мда, когато имам по 5,000 уникални читателя на ден, може би ще трябва блога да стане двуезичен. До тогава има GTranslate в горния десен ъгъл, който дава задоволителни резултати.

 63. Благодаря, че ме споменаваш, Тони 🙂

  Следим се взаимно 😉

 64. feeria каза:

  И аз следя с интерес придвижването на Рая към световния пазар.
  Според мен, ще е от полза да не афишира, че е от България.

 65. Е! Че то това ще убие голяма част от замисъла! Напротив, смятам да го тръбя навсякъде! 🙂

 66. Какви са първите ти впечатления, откакто блога е на английски? Може би е още рано, но все пак=

 67. Л. Тошев каза:

  Според мен трябва да смениш името на блога, понеже Бат Тони не ми вдъхва доверие, в крайна сметка продаваш информация, съвети а самото име на блога, самия домейн ми вдъхва недоверие, помисли върху това. Питах няколко човека, какво мислят, като чуьа името, всички го асоциираха с нещо лошо…

 68. Здравейте г-н Тошев,

  Аз мисля, че името на блога е уникално и вдъхва доверие на стотиците читатели всеки ден, за което съм им благодарен. Ако Вие имате някакво предложение, ще се радвам да го споделите. Винаги съм се допитвал до читателите за важните промени в блога.

  Колкото до това, с какво се асоциира един домейн и дали е подходящо дадено име, помислете за имена като Yahoo! или Google. В началото са звучали странно, но после техните създатели са ги напълнили със съдържание и сега целия свят ги използва. И последен пример – http://ilyan.com/ – най-добрата компания за създаване на цялостната визуална среда. Мда, има разлика – той не е Бат’ Илян 🙂

 69. feeria каза:

  Абе, и Yahoo и Google са доста добре подбрани имена.
  Първото име се свързва със “сърфирането” в интернет,
  а другото си има история.
  Във всички случаи името не е най-важното нещо, но е на едно от първите места по значение. Защото от него незапознатите с теб и блога добиват първо впечатление. Нещо като дрехите , с които си облечен оф-лайн.
  При положение , че искаш да те възприемат като финансов експерт (повтарям – незапознатите с твоята личност, биография, позиции , опит и тн.), логично е да помислиш какви асоциации предизвиква фамилиарното БАТ,ТОНИ.

 70. feeria каза:

  А последният пример с ilyan.com изобщо не е в твоя подкрепа. Аз не бих предположил, е това е сайт на сериозна компания, а просто блог от типа “и аз мога”.

 71. feeria, като по-стар в интернет-занаята, дай някакво предложение. Няма ли да ми отнеме много време да се популяризира име като financialadvices.com, moneylessons.com, businesslessons.com, StoyneVasilev.com или нещо подобно.

  Все си мисля, че BatTony.com не е по-лошо от RichDad.com, например. Друг блог, който следя редовно е на Тимур (и неговите командоси), а той определено е доста добър специалист. Дай някакъв съвет, че напоследък всеки се е вторачил в името 🙂

  Дори няма да споменавам за Бат Бойко, да се свети името му 🙂

 72. feeria каза:

  Амин!
  Бат’Бойко е уникален и неповторим:)
  Ние не сме достойни дори да му носим куфарчето:)

  Аз същосъм начинаещ в интернет. Мисля, че има няколко души от коментиращите, които могат да дадат много по-експертни мнения.

  Моето лично мнение е , че не е толкова важно как се казва домейна ти, колкото – ключовите думи, по които излизаш на първа страница на гугъл.
  Струва ми се, че хората по-малко обръщат внимание на името на домейна
  , отколкото на краткото описание под него в резултатите.
  Важно е , разбира се, и името в заглавната страница.

  По-добре е, разбира се, името на домейна да е колкото се може по-показателно за темите по които пишеш. Не знам колко време ще отнеме да се качиш пак на първа страница, но не вярвам да е много.

  А иначе, richdady.com e добро попадение, защото има пряка връзка с книгите на автора.
  А пък, Тимур не продава нищо чрез блога си, просто пише за кеф. Така, че не е същото.

  Защо не направиш като “Щурците”? На времето, те са обявили конкурс по радиото за име на групата си, която е била нова и си е търсела подходящо име. Името “Щурците” реално го е измислил един слушател.

  Та и ти можеш да обявиш награда (примерно каса бира) за този от многото посетители, който предложи най-доброто име. Правиш анкета, всички гласуваме за предложенията и общо избираме най-доброто?
  Разбира се, трябва да зададеш и параметрите на целеват група, към която се стремиш.

  От тези, които си посочил ти – най-подходящ ми се струва financialadvices.com

  Моите предложения са:
  rich_tony.com 🙂
  tony_rich.com 🙂

  moneytalk.bg

 73. feeria, взе ми думите от устата (или от клавиатурата) :). Още вчера започнах да пиша статия, в която да помоля читателите за малко помощ. Въпросите в нея ще са два – дали да си сменям името и домейна и ако ДА, какво да е новото име.

  Това с rich_tony ми хареса, но не съм толкова богат, а и в България богатите се възприемат доста отрицателно (но всеки иска да е богат). Благодаря ти за идеите.

 74. […] (надявам се) и клиенти. Коментарите към статията Как се печели от сайт за финансови съвети? ме насочиха към това да се рекламирам като финансов […]

 75. Eaten каза:

  Здравей,Бат Тони!
  Искам да ти разкажа една приказка,че нещо темата е зациклила от двадесетина и повече дена,та да я пораздвижим 🙂
  Може за някои да е смешна,пък на други да помогне знам ли.

  “Имало едно време едно “изядено” 🙂 от към финанси момче,което решило да се впусне към тъмните за него дебри на банките и да търси помощ от тях.
  Почнало то да обикаля от банка на банка,от клон на клон с намерението да срещне разбиране от добрите служителки(служители) и да получи най-изгодната оферта за него,та в близките 10-15 години да не плаче до някой дънер,но уви,всеки заставал с усмихнато лице и казва “При нас е най-изгодно”.
  Един ден, както си бродел пак в тъмата,пред него застанал добрия дух.Погледнал момчето и му казал (той добрия дух бил готин пич,разбирал от кредити и таквиз работи 🙂 пък и бил честен спрямо хората) “Виж кво младежо,гледам нещо се луташ насам-натам,що не погледнеш ей тук има много информация за тез банки и техните оферти,аз съм я събирал и съм описал всеки един плюс и всеки един минус не съм пристрастен към някоя от тях ,така че можеш да разбереш всичко.
  Пляснало от радост нашето момче и тръгнало да рови в инфото,да ама не..нещо не се получава няма достъп,”Е ти пък сега” рекъл духа “Пусни едно есемесче по 1,20 с ДДС е ,все пак потрудил съм се,пък и лампата трябва да санирам,зима иде”.
  “Ми кво толкова,по добре 1,20 от колкото 10 години по много повече”,помислило си момчето,-Да си жив и здрав,Джине!!Отивам да се похваля и на батко,че и той бизнес шъ прай,да чете :)”

  Сега сериозно, всъщност не знам,може и само приказка да е и да не може да се реализира,не съм много навътре в нещата,просто ми хрумна,какъв допълнителен доход може да имаш

  Поздрави!!!

 76. @Eaten – Подобна е идеята за новия ми проект (като махнем sms-a). Но, с уговорката всеки търсещ да си има личен Джин 🙂

 77. dimitkoster каза:

  Темата е малко стара, но все пак една идея – в БГ се намира много малко информация за инвестиране и някаква що годе добра възращаемост – около 10% на година. Имам предвид информация къде човек може да вкара малка сума – 2000-5000 лв. Естествено срещу определена комисионна, но тук май вече нещата преминават на съвсем други ниво – инвестиционен посредник.

 78. dimitar каза:

  Г-н Василев,
  сайта Ви както и вие като личност печелите уважението ми.
  Имам една идея за мобилно приложение за телефон, където да се вкарва от потребителят информация за текущи и предстоящи плащания за застраховка за апартаменти, коли, здравни, пенсионни фондове и т.н. По този начин всеки разумен човек с отговорност към околните ще следи бъдещите си плащания, а защо не и доходи от дивиденти, лихви и работни заплати.
  По този начин защо банки и компании да не рекламират през теб!

 79. dimitar каза:

  Успех!

 80. Мая Васкова каза:

  Здравейте. Видях някъде в коментарите предложение за онлайн книга. На мен идеята ми се струва добра, тъй като се опитах да си купя физическата от сайта и не можах защото не живея в БГ. Все пак ще намеря начин да я прочета, макар и по-късно. Ако издадете онлайн книга може и да не се купува толкова в БГ, но аз мога да Ви я преведа на чист испански език, и ако наистина е толкова добра, можем да я предложим не само на Испания, а и на цяла Латинска Америка.

 81. Стойне Василев каза:

  Здравейте г-жо Васкова,

  Благодаря Ви за коментара. През юни 2020 година книгата ми “Умни пари” ще излезе на аудио формат в Storytel и ще може да я слушате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.