Успешно завърши първият в България цялостен курс по лични финанси

Нов курс по лични финанси “Какво не ни казва Кийосаки?”
01.09.2014

Успешно завърши първият в България цялостен курс по лични финанси

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Когато преди няколко месеца стартирахме първия в България наистина цялостен курс по лични финанси си поставихме амбициозната цел в една серия от 10 модула (всеки с по две обучения) да обхванем всички съществени теми, свързани с управлението на парите. Задачата се усложни, защото искахме да поканим едни от най-добрите професионалисти и практици в съответните области, които имат умението да предават сложните теми на разбираем език.

И тъй като знанията най-добре се усвояват, когато се прилагат на практика и в игри, стимулиращи реални ситуации, бяхме предвидили работилници (workshops), в които разигравахме различни казуси и реални примери. Разбира се, имаше и достатъчно време за дискусии между участниците „на кафе” в лятната градина на хотела, където бяха обученията.

Участниците

Обратната връзка на участниците в този курс ни показа, че сме изпълнили всичките тези задачи успешно. Но, нека ви разкажа повече за хората, които ни се довериха и се включиха в нещо, което досега не е правено в България. Общо 61 човека се включиха в нашите модули, като 15 от тях завършиха успешно целия курс и получиха заслужено сертификати.

Ето какво споделиха част от тях:

Най-много участници имаше на Модул №5 Предприемачеството и парите, на който бяхме поканили един от най-добрите предприемачи в България – Христо Попов. Той сподели неговото виждане и даде много примери от богатия си опит за парите, партньорите в бизнеса, предприемачеството, образованието и други. Ето част от неговата лекция:

Аз вярвам, че човек най-добре се учи когато прилага на практика наученото в различни игри. По време на курса, основната цел (освен да повишим финансовата си грамотност, за да вземаме умни и информирани решения за нашите пари) беше и да се забавляваме в различните игри, симулиращи реални ситуации. Вижте част от една такава симулация – съдебен процес срещу банковата система:

Клуб на инвеститора

По време на курса възникна идеята участниците в него да се събират в неформална обстановка, за да обсъждат различни финансови събития и продукти. Кръстихме го Клуб на инвеститора и вече има три издания. Срещите са всяка предпоследна сряда на месеца в различни столични заведения, а официалната напитка e сайдер :). Планираме това да се превърне в традиция и всички участници в нашите курсове да имат възможност да се срещат в бъдеще, оформяйки една общност от успешни хора.

Екипът

Започвам с благодарностите. На първо място искам да благодаря на Вито, Боби и Пепи от бизнес общност „Републики за взаимопомощ” за подкрепата и помощта по време на курса. Въпреки, че в началото имаше малки пропуски, с течение на времето нещата се стиковаха и участниците получиха презентации и организация на много високо ниво. Ще продължа работата си с тях, макар и в малко по-друга насока, но за това ще ви разкажа в някой друг материал.

Спонсорите

Благодаря на нашите спонсори от Инвестиционен посредник Карол и от Карол Капитал Мениджмънт за партньорството и подкрепата по време на курса. Горещо препоръчвам техните услуги, а професионалистите, които бяха лектори на курса се справиха блестящо и отговориха и на най-трудните въпроси на участниците.

Медийните партньори

Благодаря на нашите медийни партньори, защото без тях събитието нямаше да е същото. Освен с представянето на различните модули в техните сайтове, техни представители присъстваха и на курса, за да се убедят лично, че това, което правим е полезно, като за участниците в обученията, така и за техните читатели. Благодаря на Любомира и целия екип на Media Start, Ади от apieceofAdi.com, Теди от ЗдравДух, Радослав Благоев от LevelsUp, Денислав от SportIdeas, Данаил Дукат от bizblog.bg и на Борил Богоев.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Лекторите

Лекторите, които поканихме на цялостния курс по лични финанси са доказани професионалисти в техните области и могат с лекота да предадат сложната материя на прост и разбираем език. По време на курса те споделиха десетки реални примери от тяхната практика. В екипа от лектори имаше от икономически журналисти (Мариян Йорданов) до успешни предприемачи като Христо Попов. Ето и всички лектори:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”5344″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”thumbnail” style=”vc_box_border_circle” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Стойне Василев е ентусиаст и мечтател. Основател е на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България – SmartMoney.bg. Вярва, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Има повече от 11 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Мисията в живота му е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансова си грамотност.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”5616″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”thumbnail” style=”vc_box_border_circle” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Виталий Зарейчук е предприемач и един от основателите на “Републиките за взаимопомощ”. Преди години не е знаел почти нищо за управлението на личните средства. Заел се е самостоятелно с обучението си и открил за себе си една много важна, но често пренебрегвана от хората част от живота. Горещо ви препоръчва да преминете нашите обучения и да промените живота си във ваша полза.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”5569″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”thumbnail” style=”vc_box_border_circle” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Александър Николов е портфейлен мениджър на ДФ Адванс Източна Европа и заместник-председател на Съвета на директорите на Карол Капитал Мениджмънт. В Карол Капитал Мениджмънт е от създаването на дружеството през 2003-та година, също така участва в инвестиционния съвет на Адванс Инвест. От началото на 2006-та година застава начело на екипа, който подготвя създаването на договорен фонд Адванс Източна Европа, а в момента е негов портфейлен мениджър.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”5583″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”thumbnail” style=”vc_box_border_circle” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Христо Попов, изпълнителен директор на Fast Track Europe. Христо Попов е основател на 31 компании в сферата на търговията, бързо оборотните стоки, недвижимите имоти, Интернет търговия и други. През последните 10 години е осъществил над 90 сделки с недвижими имоти, управлявал е 8 сливания и е извършил 3 успешни продажби на компании.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”5577″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”thumbnail” style=”vc_box_border_circle” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Ангел Рабаджийски има над 10 г. опит в областта на капиталовите пазар. Лецинзиран брокер на ценни кница от КФН. Изпълнителен директор на ИП Карол. Член на Съвета на директорите на Централен Депозитар АД, член на Комитета по управление към Гаранционния фонд на ЦД. Награда мениджър на годината на Инвестиционен посредник 2008 г. – в-к “Банкеръ”.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”5579″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”thumbnail” style=”vc_box_border_circle” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Димо Димов е ръководител отдел “Международни пазари” в ИП Карол с над 13 години опит в търговията на валутните пазари. Завършил е Финанси в СА “Д.А. Ценов” – Свищов. Активно търгува на световните финансови пазари, определя себе си като агресивен трейдър.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”5580″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”thumbnail” style=”vc_box_border_circle” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Йордан Калоянчев е брокер на международните пазари в Карол,  като търгува предимно с валутни двойки на Forex пазара. Като собствен стил на търговия Йордан определя по-консервативен и разумен подход към пазарите, уповаващ се най-вече на търпение и добрата дисциплина на трейдъра.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”5581″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”thumbnail” style=”vc_box_border_circle” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Георги ГеоргиевПортфейлен мениджър на ИД “Адванс Инвест”. Той е част от екипа на Карол Капитал Мениджмънт от началото на 2008 г. Започва работа като финансов анализатор на фондовите пазари за региона от Източна Европа (специално Русия, Румъния, България, Хърватска) и консултира клиенти, инвестиращи на тези пазари. От април 2012 г. е портфолио мениджър на най-стария български взаимен фонд – ИД “Адванс Инвест”. Притежава лиценз за инвестиционен консултант от КФН, като преди да започне работа в Карол има опит в структурите на Алфа Финанс Холдинг и Булброкърс.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”5582″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”thumbnail” style=”vc_box_border_circle” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Щелян Калчев, iброкер/собственик, iBrokers Plus. Недвижимите имоти са част от живота ми вече 11 години. Обичам работата и професията си! Заповядайте на семинара, за да разберете как да правите инвестиции в имоти с лекота и по правилния начин, като избягвате скъпоструващите грешки и излишния стрес. Кратка професионална визитка на Щелян: – Сертифициран брокер на недвижими имоти (Национално Сдружение Недвижими Имоти) – Сертифициран ментор по обучителни програми за брокери – Дългогодишен опит като консултант и мениджър в топ международни и български агенции – Управлява и развива екип от над 30 брокери в София и страната.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”5584″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”thumbnail” style=”vc_box_border_circle” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Мариян Йорданов, журналист и анализатор капиталови пазари в Investor.bg. Мариян Йорданов е първият служител в Инвестор.БГ АД – работи в компанията от края на 2000 г. до момента. За тези 13 години е заемал различни длъжности – главен модератор на коментарите във форума на Investor.bg, както и журналист и анализатор (отново в Investor.bg), главен редактор на Start.bg, Директор за връзка с инвеститорите, Оперативен директор. Имал е активна роля по стартирането на сайтовете Snimka.bg, Netkelner.bg и останалите проекти на групата.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”5585″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”thumbnail” style=”vc_box_border_circle” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Светослав Халачев, експерт в Животозастраховането. Аз съм Светослав Халачев, Дипломиран икономист магистър от УНСС /МИО/немска гимназия. Имам около 17-18 години разнообразен търговски опит основно в сферата на продажбите – модели B2B, B2C, маркетинга и финансовото бюджетиране и планиране. Понастоящем водя обучения и презентации, свързани с търговски умения и конкретни логики на животозастраховането, показани през личните финанси.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Залата

Благодаря на домакините ни от хотел Сити Авеню за перфектната организация, която съпътстваше всеки наш модул.

И за финал…

Всеки край е едно ново начало. Ако някой от вас е пропуснал първото издание на курса, съвсем скоро ще представим новия курс, който ще е още по-добър, по-полезен, с повече реални казуси и игри. Очаквайте скоро информация за него, а дотогава разгледайте снимките от първия ни курс:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Kaloyan Tsvetkov каза:

    Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.