Струва ли си да инвестираш с малки суми?

Принцип за успех, който може да не ти хареса, но работи
29.04.2024
IPO на Paysera България – видео интервю с Филип Мутафис
31.05.2024

Струва ли си да инвестираш с малки суми?

Често чувам, че няма никакъв смисъл да инвестираш с малки суми, защото печалбите ще са минимални, а и добрите възможности са само за хората с много пари. В тази статия ще ти споделя дали това е истина или само мит и в какво може да инвестираш само със 100 – 200 лева на месец.

Питай на воля 

Още от създаването на имейл бюлетинаФинансова независимост със Стойне Василевсъм дал възможност на абонатите да ми задават въпроси за лични финанси и инвестиране. Реших да отворя ФОРМАТА ЗА ВЪПРОСИ и за читателите на сайта. Така че, ако имаш нещо, което те интересува по управлението на твоите пари, питай.

Формата ще е отворена постоянно по 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Аз ще избирам най-подходящите въпроси и ще отговарям тук или в бюлетина (не е късно да се регистрираш и да получаваш всеки понеделник информация, която не публикувам на други места, а и все още е безплатна).

И така, днешният въпрос, на който ще отговоря е на Илина Каменова и звучи така „Смяташ ли, че има смисъл да се опитвам да инвестирам в момента, при положение, че мога да отделям доста малки суми на месец (100 – 200 лева) и имам сравнително нисък доход в момента – при положение, че цената за ежедневни неща се вдига и може би ще намалее още сумата, която мога да отделя? 

Когато стане въпрос за инвестиране, много хора имат оправдания защо да не започнат сега, а когато изкарват по-висока заплата, когато си изплатят кредита или когато някой друг разход отпадне. Ако наистина в момента имаш нисък доход и високи фиксирани разходи, много трудно ще намериш пари за инвестиране. Все пак си мисля, че ако човек работи, ще може да задели поне 50 или 100 лева на месец. Казвам го от личен опит.

Въпросът е какво да правим с тези пари, т.е. какви са ни приоритетите. Единият вариант е да ги похарчим за необходими неща като храна, наем, транспорт, битови сметки и други (това са базови нужди).

Другият е да отидат за пътуване, козметика, кино и други подобни разходи (това са нашите желания). Третият вариант е да отидат за инвестиции (това е нашето бъдеще).

Всеки е чувал, че колкото по-рано започнем да инвестираме, толкова по-добре и по-високи суми ще имаме след години. Това е така благодарение на сложната лихва, която започва да действа много бързо след 10-тата година.

Ако тези 200 лева на месец Илина започне да ги инвестира сега при 10% годишна доходност, то след 20 години ще има над една нелоша сума от 153,000 лева. Ако направи същото, но започне след 10 години и инвестира 10 години, то ще има само 41,000 лева или 3 пъти по-малка сума. Ако изпусне само 5 години от тези 20, то общата сума ще е 83,000 лева (почти наполовина).

Да започнеш рано, дори с малки суми, има още едно огромно предимство. То е свързано с натрупването на знания и умения. Дори да прочетеш всички книги за инвестиране в света и да изгледаш всички видеа по темата в YouTube, ще имаш само една добра теоретична подготовка, която изобщо не е достатъчна, за да инвестираш успешно. Ще ти трябва и реален опит, а това отнема време.

Ще ти трябват поне 2-3 години на пазара, за да разбереш основните зависимости и явления, които отказват влияние върху цената на твоите активи. Горе-долу и толкова време ще ти трябва, за да изградиш собствена успешна стратегия и да започнеш да виждаш как емоциите ти влияят на инвестиционните ти решения.

В момента е възможно човек да инвестира с малки суми (дори 100 лева на месец) и да трупа реални знания, умения и опит. Загубата на пари е най-добрият учител, а научените уроци ще се отплатят в огромни печалби в бъдеще. Ако тези уроци ги научиш с малко пари, ще  е доста по-безболезнено, отколкото с по-високи суми, особено ако те не са само твои, а семейни, например.

В какво може да инвестираш с малки суми? 

Буквално във всичко – от злато, през акции до недвижими имоти. Ако се питаш как става това, ще ти задам един въпрос: Знаеш ли как се яде слон? Хапка по хапка. Така е и при инвестициите – големите активи се раздробяват на малки хапки, които всеки може да си купи с минимална сума.

По този начин може с 10 лева да си купиш една частичка от най-големите компании в света като Apple, Microsoft, Tesla и други. Не е нужно да имаш и стотици хиляди левове, за да си купиш биткойн или недвижим имот. А какво ще кажеш да имаш част от най-големите 500 компании в САЩ? Само срещу 2 лева са твои.

Да започнем да разбулваме мистерията около тези евтини инвестиции. На първо място ти трябва платформа. Сега те са често във вид на мобилни приложения и са достъпни само срещу няколко клика на твоя смартфон.

Едно такова е Revolut. В него има хиляди акции, криптовалути, злато, сребро, стотици индексни фондове и други инвестиции. Минималната сума за покупка на част от тях е 1 евро или 2 лева. Ако разполагаш само със 100 лева на месец, може да си направиш чудесно инвестиционно портфолио в приложението.

А искаш ли да инвестираш в кредити като банките?

Незаконно е да даваш много заеми и да печелиш от лихвите, но има р2р платформи, в които може да го направиш, при това сигурно и законно. Една от тях е Iuvo и минималната сума за инвестиране в един кредит е само 10 лева.

Какво ще кажеш да станеш акционер в дружество със стотици хиляди декари земеделска земя у нас?

Един дял от най-голямата подобна АДСИЦ компания у нас Адванс Терафонд АДСИЦ струва само 3.35 лева. Така няма нужда да се занимаваш с огледи на земеделски земи, преговори за цената, нотариуси, сделки, арендатори и други. Трябва ти само мобилно приложение и малко пари.

За финал 

Каквито и финансови разходи да имаш, все ще може да отделиш 100 – 200 лева на месец. Вместо да ги използваш за поредната импулсивна покупка, която няма да ти донесе нищо, инвестирай ги. Благодарение на технологиите, ще може да си направиш добър инвестиционен портфейл дори с толкова малка сума и всеки месец да го допълваш. Успех!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

5 Comments

 1. Аnгелина каза:

  Аз имам друго притеснение относно инвестирането с малки суми, предвид това, че наистина биха били малки – от сорта на 10-20- 50 лв. и се чудя заслужава ли си цялото усложнение да подавам след това данъчна декларация за притежаването на някакви акции по 1-2 лв.,по-скоро се притеснявам, че мога да изупусна нещо и да получа глоба, по-голяма от евентуалната печалба.

 2. Георги каза:

  Действай смело, след години ще се радваш, че си го направила!

 3. Илиана каза:

  На принципа “една птичка пролет не прави” , и инвестирането с малки суми се вижда безсмислено на много хора. Аз също мога да се включа в това число… Истината е, че тези неща не се преподават в училище и никой няма интерес да те научи как стават нещата, защото никой няма интерес да си успешен, повече от теб самия… Ако имаше кой да ми даде малко побутване, както го направи Стойне Василев чрез книгите и статиите си, вероятно много отдавна щях да съм се “ошлайфала” и да имам повече увереност в сферата на личните финанси и инвестиции.
  Другата пречка е, че за тези неща се говори със сложни термини и хората считат, че нямат необходимата експертиза и увереност да пробват. Естествено е, когато не разбираш от нещо, да не се опитваш.
  Е, аз най-накрая се престраших. Реших мотото ми за 1 година да бъде “Защо не?”
  Ето го и моят скромен опит – Може да не е много, но все пак за 3 месеца и инвестирани около 300 лв в цитираната платформа IUVO, успях да “завъртя” цялата сума и спечеленото е около 4-5 лв. Да, не звучи гордо, имайки предвид, че съм затворила 300 лв., но все пак, тези 4-5 лв са печалба от нещо, което можеше да изразходвам по друг непродуктивен начин, нали? В крайна сметка, един ресторант с приятели е минимум 40 лв на човек, театър – 25-35 лв / билет… Човек може да промени приоритетите и нагласите си винаги, когато пожелае.
  Благодаря за статията!

 4. иван каза:

  има такса при покупката на акции, поне 1$, и тя не се увеличава за по – големи инвестиции, а при миниатурните инвестиции се оказка, че е голям проценти от инвестицията

 5. Стойне Василев каза:

  Здравей, Иван,

  Някои платформи като eToro и trading212 нямат такси за сделките може да купуваш акции дори за 10 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.