Стефан Трашлиев и Стойне Василев за финансовата 2017 година

1 милион по-богати българи
03.01.2017
Smart Money Club 2.0
17.01.2017

Стефан Трашлиев и Стойне Василев за финансовата 2017 година

Тази статия е по идея на Стефан Трашлиев. Той е индивидуален трейдър, издател на форекс списание trade4win.info и автор е на поредицата „Уроци на трейдъра милионер“. В материала сме представили неговото и моето виждане за развитието и тенденциите на финансовите пазари в САЩ и България през 2017 година, както и инвестициите, върху които ще се фокусирам през тази година.

Стефан Трашлиев: Като индивидуален участник на финансовите пазари внимателно следя американския фондов пазар и по-специално представянето на индексите, тъй като те отразяват не само процесите в щатската икономика, но оказват силно влияние и върху останалата част от световните пазари. В своите прогнози за настоящата 2017 година мненията са диаметрално противоположни.

Някои анализатори са твърде оптимистични и смятат, че възходящото движение при акциите на американските компании ще продължи все така устремно. Има обаче и инвеститори, които са крайно песимистични и твърдят, че 2017 година ще бъде белязана от началото на нова световна криза. Моите лични очаквания клонят повече към втория сценарий и в този смисъл смятам, че ключовите думи за инвестициите през тази година трябва да бъдат внимание и предпазливост.

Тези две думи принципно са ключови, когато става въпрос за инвестиране и търговия на финансовите пазари, но за 2017 година вниманието и предпазливостта трябва да бъдат значително повишени. Няколко са причините за това и първата от тях е цифрата 7. Веднага се набива на очи приликата в изписването на настоящата година и на една друга, която десетилетие по-рано донесе най-голямата криза в съвременната ни история. През 2007 година и в следващите година и половина индексите реализираха значително пропадане, като Дау Джонс намаля с повече от 50%.

Позоваването на историята

обаче не свършва дотук – ще ви посоча и още два примера, също със стъпка назад от по едно десетилетие. През 1997 година е източноазиатската финансова криза, която с домино ефект се разпростира и върху останалата част от световната икономика. Тя не е толкова знаменателна по сила, но я споменавам тъй като в нея се съдържат много прилики със сегашната ситуация.

Още десет години назад се случва легендарният черен понеделник. Само за седем часа на 19 октомври 1987 година Дау Джонс губи повече от 22 процента от стойността си, а заедно с това се стопяват и повече от 560 млн. долара. Нужно е да напомним обаче, че тогава индексът на сините чипове е 2,500. Лесно можем да изчислим какъв би бил ефектът от подобно пропадане сега, когато индексът гони 20,000.

За някой подобна цикличност може и да се стори твърде повърхностна за правенето на „сериозни“ прогнози, но не се заблуждавайте – сянката на тези събития много лесно може да повлияе върху настроенията на инвеститорите, особено ако започнат по-сериозни разпродажби на активи.

А това през 2017 год. е твърде възможно да се случи, тъй като през март се навършват цели 8 години на възходящо движение на щатските индекси. А всеки знае, че трендовете на финансовите пазари винаги са временни. Абсолютни рекорди записаха през 2016 год. наблюдаваните от мен американски индекси, а технологичния NAS100 надмина дори върха от дот-ком балона през 2000 година. Лично за мен обаче този възход не е причина за оптимизъм, дори напротив – намирам го за

Сериозна аномалия

Причината за това е, че докато индексите правят върхове, икономиката на САЩ не е на върха. Това недвусмислено признава и новият президент Доналд Тръмп в своето предизборно послание – „Да направим Америка велика отново!“. Дори и да приемем, че той успее да го постигне в предстоящите 5 години, възходът едва ли ще започне директно от тези високи нива. По моето лично мнение, много е възможно цените на акциите (индексите) първо да се върнат до реалното ниво на икономиката, а това е доста по-надолу от настоящите им нива.

Не мислите ли, че е аномалия капитализацията на американската икономика да съставлява почти 55 на сто от световната. В същото време тя е почти толкова, колкото е и държавният дълг на САЩ – 20 трилиона долара. Нормално ли е според вас,  капитализацията на водещата американска компания (Apple и Google често се сменят на първото място), достигнала напоследък повече от 700 млрд. долара, да е по-голяма от тази на Русия или на цели 10 държави, между които Турция, Португалия, Чили, Перу, Финландия, Норвегия и други. Та почти толкова е и капитализацията на всички компании в целия Китай, а все пак там се скъсват от производство.

Важно е да уточним, че пазарната капитализация в никакъв случай не отразява истинското икономическо състояние, а е аритметичен резултат от броя на акциите, умножени по тяхната пазарна цена. А това бързо и драстично може да се промени, когато инвеститорите осъзнаят, че цените на акциите твърде много са се отдалечили от реалните си стойности. Именно затова се казва, индексите се качват по стълбите и слизат с асансьора.

Веднага искам да отбележа, че „помпането“ на балона може да продължи още месеци наред, а и няма как да познаем дали той ще се спука с гръм и трясък или „изпускането на парата“ ще започне бавно и полека. Затова още веднъж апелирам за повишено внимание и предпазливост. Освен това, в никакъв случай не съветвам някого да започне да играе индекси или акции на късо, защото все още липсват ясни индикации, че корекцията (кризата) е започнала. Внимателни трябва да бъдем дори когато това се случи, защото подобни пропадания обикновено са твърде резки и в двете посоки, а това крие голяма опасност да реализираме по-големи загуби, отколкото сме заложили със своите стопове.

При съставянето на своите очаквания за американския фондов пазар през настоящата 2017 година непременно трябва да вземем предвид, че това е и първата година от мандата на новия президент Доналд Тръмп. Неговото влияние върху щатската икономика се коментира крайно противоречиво, а предколедното рали в края на 2016 година, което последва неговия избор, не съм склонен да приема като началото на възход, а по-скоро като типичните за малките инвеститори покупки на върха.

Още веднъж искам да подчертая, че към дата на тази публикация моментът за скъсяване на индекси все още НЕ е дошъл и аз в никакъв случай НЕ съветвам някого да го прави. Но считам, че е много препоръчително да имаме будни сетива в това отношение през настоящата 2017 година, защото едно голямо пропадане на щатските индекси неизбежно ще има ефекта на доминото, ще стигне до Европа и непременно до България.

Стойне Василев: В края на миналата година се случиха две много важни събития, които ще определят нашето бъдеще за години напред – изборът на ген. Румен Радев за президент на България и последвалата оставка на правителството, и избирането на милиардера Доналд Тръмп за 45-тия президент на САЩ.

Никой не знае как точно ще се отразят тези промени върху бъдещето на всеки от нас, но за едно съм сигурен – има много хора, които са притеснени от ситуацията в България и по света, и се чувстват несигурни за своите доходи, работа, бизнес и за финансите си като цяло. Това е нормално. Всеки нов период в управлението на дадена страна поражда страх от неизвестното, особено ако не сме наясно точно какви политики ще се следват.

Досегашната ни история, а и доколкото познавам човешката природа, показват, че в такива периоди на промени, хората взимат нелогични решения, основавайки се само на своите чувства и емоции. Те не са добър съветник и често водят до катастрофални резултати.

В този материал ще дам моето виждане за ситуацията в България през настоящата 2017 година, както и активите, в които ще инвестирам. Разбира се, това в никакъв случай не е препоръка за покупка или продажба. Решенията си ги вземате вие и вие си носите отговорност за тях.

Първият фактор, който силно ще влияе върху възможностите за инвестиции у нас през настоящата година е политическата нестабилност преди избора на нов парламент и правителство. Очертават се трудни преговори и неясно мнозинство. Малко вероятно е, независимо от резултатите от изборите, да се направят значителни реформи в проблемни сфери като образование, здравеопазване, съдебна система и други.

Тази несигурност, разбира се, че влияе на големите инвеститори и на всеки един от нас, когато взима решение къде да вложи парите си. Аз ще се насоча към 3 вида активи, в които смятам да инвестирам по-активно през тази година. Какво ще е разпределението, ще зависи от анализ на конкретните продукти и инструменти.

Дялове от бизнес

Това е един от най-рисковите активи, но може да ни донесе и сериозни печалби. През миналата година си промених малко отношението към бизнесите, в които участвам. Преди това бях само инвеститор с малък дял, който не се меси особено в развитието и управлението на бизнеса, а само получава относително пасивен доход. Това не беше лош подход, но имах слаб контрол върху размера на моите приходи.

През 2016 година стартирах официално и моята бизнес коучинг практика, въпреки че и преди това работех с различни малки бизнеси. Моите знания и умения служат като лост, който може да увеличи драстично потенциала на бизнесите, с които работя. При възможност и добри предложения, бих станал съдружник с малък дял във фирми с потенциал срещу помощ за развитието на бизнеса. Ако имате предложения, пишете ми. Под дялове от бизнес имам предвид минимум 15-20% от капитала на фирмата. Не е като да притежаваш мажоритарен дял, но пък и ангажимента е по-малък.

Ако погледнем развитието на икономиката на България през 2016 година, ще забележим, че все по-голям дял в растежа има вътрешното потребление (дела на експорта намалява). Това, заедно с намаляването на безработицата, са добри предпоставки за растеж и през настоящата година. Въпреки някои спорни „нововъведения“ на НАП, данъчната тежест в България е относително ниска (за разлика от осигурителната) и това не би трябвало да спре някой, който иска да стартира бизнес.

Голям потенциал има туристическия бизнес и свързаните с него дейности. Въпреки премахването на дългите почивни дни и отработването, през 2017 година се очаква увеличение на броя на туристите, което включва и вътрешните пътувания на българите. Като стана въпрос за практиката със сливането на почивни дни, през миналата година имаше много фалирали малки бизнеси именно поради тази причина. Месеците май и септември се оказаха с обороти, както през летните месеци и това принуди част от предприемачите да затворят обектите си.

Недвижими имоти

Миналата 2016 година се оказа доста печеливша за всички играчи на имотния пазар – строители, инвеститори, брокери, купувачи и продавачи. Фалитът на КТБ се оказа катализатор на съживяването на този пазар. Въпреки че само малка част от депозитите отидоха за покупка на жилища, това накара много хора да действат, а не да чакат по-добри времена след балона от 2008 година.

Нещо немислимо през последните няколко години се случи през 2016 година – имотите „на зелено“ се изкупуват като топъл хляб. Не знам колко е оправдано да даваш пари дори преди разрешение за стоеж (т.е. няма дори дупка в парцела), но много хора вече го направиха. Цените също тръгнаха нагоре и средно за пазара на жилищни имоти увеличението е 6-7%.

Много хора със свободни пари се насочиха към пазара на наеми. При сегашните нива, средногодишната чиста доходност от отдаването на апартаменти под наем е около 5-6%. Това, заедно с очаквания ръст от 4-5% през следващите години, прави този актив особено атрактивен. Разбира се, ако искате да максимизирате печалбата си и да ограничите риска, трябва да изградите добро портфолио от различни имоти, като предназначение и като локация. Добра краткосрочна доходност може да се реализира и от препродажба на имоти, които са купени „на зелено“. Мои клиенти са реализирали между 30 и 40% доходност за по-малко от година. Това е печалбата им за риска, който са поели.

Въпреки че забелязвам черти от „лудия“ пазар на имоти през периода 2005 – 2008 година, сега сме още в начален етап и се надявам всички да са си взели поуки от бума от тогава и последвалия крах. Очаквам, че многото разрешителни за строеж и излизането на много готови сгради на пазара през тази и следващата година да охлади малко страстите и покупката на имоти да не се превърне в истерия. Това ще забави и растежа на цените, въпреки че в средносрочен план до 10 години, очаквам той да е около 4-5% средно за пазара.

Както всеки актив, ако искате да направите добра и печеливша сделка, трябва да научите колкото се може повече за имотите (видове, локации, доходност, разходи и други), или да се доверите на професионалист за това.

Акции на български компании

В момента около 5% от инвестициите ми са в български акции, но смятам тази година този процент да се увеличи малко. Силният старт на фонда Expat Bulgaria Sofix UCITS ETF, който инвестира директно в акции от индекса Sofix, раздвижи доста пазара в последните месеци на миналата година. За по-малко от 3 месеца активите му достигнаха над 20 милиона лева, а целта му е те да са над 100 милиона лева до края на 2017 година. В този фонд инвестираха, освен индивидуални инвеститори, много чуждестранни фондове, както и няколко български пенсионни компании. Самият индекс SOFIX отчете ръст от 27% за миналата година.

Големият проблем на Българската фондова борса си остава ниската ликвидност и малките обороти. Има дни с оборот под 200 хиляди лева, което е един сравнително малък апартамент в София. Хубавото е, че ETF-а допринесе за покачване на търгуваните суми и имаше дни като 22 декември с оборот от над 17 милиона лева.

Въпреки че има доста песимисти за развитието на българския фондов пазар, компаниите и индексите на него, аз съм по-скоро оптимист в краткосрочен план до 3 години и ще увелича инвестициите си на БФБ през 2017 година.

Това бяха прогнозите ни за 2017 година. Ако тази информация ви е допаднала, може да прочетете и статията на Стефан в списание trade4win.info – Криза или възход ни чака през настоящата година?

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.