Спящата красавица или разбирането за иновация

От служител към предприемач – какво се промени?
17.09.2014
Съветник на Кийосаки идва в България
02.10.2014

Спящата красавица или разбирането за иновация

Думата “иновации” става все по-модерна – заради времето. Времето е на много технологии, непрекъснати промени и така наречената “криза”, която ни кара да търсим нови начини – тоест да иновираме.

Освен, че е модерна, тази думи е и  малко неясна. Кое е иновация – едно ново нещо иновативно ли е или е само ново?!

Много често на иновацията се гледа като на спящата красавица – прекрасна принцеса, ей там високо, високо в кулата. А само един мъж за цели 100 години има тези сили и способности да стигне до нея и да я целуне.

Та така и с разбирането за иновация – нещо трудно достижимо, само единици хора, надарени със супер специални способности могат да правят иновации.

Извинявайте, но няма да се съгласим. Нашата история е по-малко вълшебна, но много по-положителна за всички нас. Иновация означава положителна и полезна промяна. Когато започнем да правим нещо, правено досега по нов, по-по-добър начин. Или започнем да правим нещо, което не е правено досега, а е полезно.

Всъщност, има три нива на иновации:

Иновационно откритие

Ако има принцеса на върха на кулата, това е иновационното откритие. И то наистина е за малко на брой избраници, на които е по силите да правят иновационни открития. Помните ли скока на Феликс Баумгартнер от 39 километра над земята. Можем да каже, че това е иновационно откритие. Голямата цел на този скок е да даде реални данни за изграждане на спасителни мисии за космонавти. Можем да кажем, че Феликс е юнак, наистина

Иновация с добавена стойност

А за рекламите, които говорят за “Иновация от Schwarzkopf”, сещате ли се? Това е добър пример за иновация с добавена стойност – същия продукт, но правим позитивна промяна, която съществено променя полезността му.

Кайзен

Думата кайзен идва от японски и значи непрекъснати малки, лесни и полезни промени. За тази иновация ни трябва бистър ум, практично мислене и ориентация към подобрения, а не летящ кон. Вярвам, че познавате PSY с неговия Gangnam Style! Е, можем да наречем този забавен танц “кайзен”. Няма космическа наука, даже уроци по танци не са нужни – просто добра и интересна хрумка, която (явно) създава положителна промяна в начина на забавление на много хора и затова е толкова популярна.

Темата за иновациите се изучава като отделно дисциплина в Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси, приемът за която все още е отворен за предстоящата учебна година 2014/2015. Кандидатите може да се възползват от стипендия в размер на 20% от цялата такса на обучение. За да кандидатствате посетете уеб-сайта на магистърската програма.

Светлан Станоев
Светлан Станоев е основател и старши фасилитатор в The Business Institute, както и съавтор на Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси. Неговият професионален път започва като консултант по преструктуриране на бизнеси в KPMG, продължава като финансов директор на “Орбител” и впоследствие като изпълнителен директор на инвестиционния фонд “Серес”. Aвтор e на бизнес инструмента “Мандала на бизнес идеята” – модел за оценка на нови и иновативни бизнес идеи, инструмент, получил признание и приложение в редица стартъп и иновационни инкубатори, големи утвърдени компании в България и чужбина.

1 Comment

  1. Niki каза:

    Боже…колко тежка презентация!
    Светлане…зад привидно ” сложната” дума ИНОВАЦИИ, стои не повече от едно изречение.Всички знаем какво е ИНОВАЦИЯ.Не беше нужно да го споменаваш това цели 18 пъти в този сравнително малък текст !Примерите не бяха удачни.А текстовете прекалено объркващи.Рекламното ти послание за курса си изгуби смисъла…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.