Собствен бизнес? О, това не е за мен

Кой е победителят в конкурса „Стани автор при Бат’ Тони”?
17.06.2013
Грант Лебьоф е звездата в третото издание на „King of Sales”
19.06.2013

Собствен бизнес? О, това не е за мен

Много са малко тези, които биха се осмелили да стартират собствен бизнес или изобщо биха си помислили за това.

Две са главните причини, които според мен влияят най-силно. И двете ги свързвам със Страх и Мързел:

1) В днешно време (особено в България) на хората ни е много трудно да поемаме отговорност, независимо под каква форма е тя – дали ще става въпрос за стартиране на бизнес или изнасяне от семейното жилище в самостоятелно или под наем. Да не говорим за съжителство с интимния партньор и „правенето” на деца…

2) Другата причина, която отново е много често срещана сред българското общество е , че хората (по неясни за мен причини) не осъзнават когато са добри в неща, които нямат нищо общо с тяхната работа и могат да им донесат допълнителни доходи. Други не виждат възможността  да практикуват професията си и извън работното място.

И дори да се опиташ да им  кажеш – „Хей ти си добър в това! Защо не започнеш да си докарваш допълнителни доходи?” или „Защо не практикуваш професията си извън работа?” – ще получите десетки оправдания като „ Това няма как да стане”, „То толкова много хора се занимават с това”, „Изпуснах момента”, „Нямам достатъчно време”, „Хората вече нямат пари, за какъв бизнес ми говориш” и т.н. И най-много да поспорите известно време без резултат.

Разбира се, хората трудно биха си признали, че ги е страх да направят нещо. Много по-лесно е да измислиш оправдание, поради което не искаш да стартираш бизнес, отколкото да кажеш, че те е страх да го направиш. При мързела е същото – много по-лесно е да кажеш мързи ме, вместо да се поразмърдаш малко и да извършиш нужното действие.

Стартирането на бизнес като цяло не е нищо сложно. Имате някаква идея. Решавате по какъв начин ще я реализирате. Смятате грубо (хубаво е да не е много грубо :)) колко ще ви струва. Отваряте една фирма. И започвате. Проба – грешка. Фалираш бързо и евтино. Проба – грешка… и тук някъде е успехът. От Вас зависи дали ще имате куража да стигнете до него.

Единственото, което трябва да направим е да действаме, независимо какво ни говорят всички около нас. Независимо, че всяка вечер по новините говорят колко е гадно в България. Ако ние не се престрашим, не спрем да слушаме хората как „Това няма как да стане”, не изгоним мързела, и разберем, че всичко е в нашите ръце. Ще продължаме да не виждаме възможностите, които светът ни предлага. И рискуваме да живеем живот, в който няма да бъдем свободни. Вместо това ще бъдем контролирани от хора, които са се осмелили да стартират собствен бизнес. Които са имали куража да преминат през всички неуспехи, докато един ден дойдем ние, които не сме го направили и започнем да работим и да изкарваме парите на тези хора.

Ако ме питате дали стартирането на собствен бизнес е за Вас?

Да точно за Вас е! И точно Вие сте човекът, който може да го направи!

Пътят към успеха не е прекалено дълъг, животът е твърде кратък. Нека да се опитаме да бъдем свободни…

„Човекът, който никога не е грешил, никога не е опитвал да направи нещо ново. Много хора не смеят да започнат нещо ново от страх пред провала. Но често онези, които са претърпели поражение, стават най-успешните хора на света, защото те знаят цената на своя успех” казва Алберт Айнщайн.

Борис Бачев
Здравейте, казвам се Борис Бачев. По образование съм инженер и магистър по икономика. Винаги съм се стремил да трупам опит в различни области. След множество незабравими моменти и провали вярвам, че успях да намеря нещото, което ме прави щастлив и ме поддържа жив и концентриран. Към настоящия момент управлявам Студио Грейс & Боо - studiograceandboo.com - компания, която предоставя иновативни ONline и OFFline решения за стартиращи и действащи бизнеси. Управляваме и два собствени онлайн магазина. Единият е в областта на текстилната и рекламна индустрия - shtampi.bg, вторият - в областта на изкуството и уникални подаръци по поръчка - graceandboo.com. От 23-годишна възраст се опитвам да тествам почти всяка идея, която ми се изпречи на пътя. Имах честта да организирам най-успешното Национално участие на България в областта на леката авиация в Германия - АЕРО 2014. Моята най-голяма страст са бизнес планирането и иновацията във всичките й форми! Най-голямата ми мечта е да летя в космоса. Вярвам, че младите хора, и не само те, можем и трябва непрестанно да променяме себе си и страната ни към по-добро. Единственото, което е нужно да направим, е да действаме заедно и да сме все по-активни. Защото наистина "Съединението прави Силата!" А и нека бъдем честни. На никой не му пука за нас и ние трябва да воюваме за свободата си. Лична и национална... Благодаря Ви! С уважение, Борис Бачев.

8 Comments

 1. Таня каза:

  Добро и като идея и добро като план за изпълнение. Нямам и против варианта проба-грешка, проба-грешка и фалит или дай Боже успех. Пропускаме обаче цената на цялото това удоволствие. Тъй като съм премерен оптимист искам да изразя мнението си. За започването на какъв да е бизнес е необходим някакъв капитал, пък бил той и минимален. Какво излиза тогава? За първоначален капитал ще търсим заеми. Заеми от познати – към настоящия момент невъзможно. Тогава попадаме в лапите на банките, НО само при условие, че имаме подходящо апетитно недвижимо имущество. Ами, ако нямаме такова?!?!? А пък ако имаме такъв, в настоящите условия това би било непремерен и неоправдан риск.

 2. Стойне Василев каза:

  Таня, защо трябва да започваш бизнес с кредит? Това не е много умно решение и не за друго, а защото то те ограничава. Вместо да мислиш как да разширяваш бизнеса, ти се средоточаваш върху намаление на разходите.

  Другото нещо е, че не е необходим голям капитал, за да започнеш бизнес и винаги може да се намари. Попитай случаен предприемач с колко пари е започнал ПЪРВИЯ си бизнес. Аз имам много познати със собствен бизнес и най-голямата сума, която съм чул в отговор е 5,000 лева. Това много пари ли са? Не мисля.

 3. Това с кредита е доста относително поради спецификата на бизнеса, който искаш да започнеш. Въпреки това възможностите за започване на бизнес с относително ниски първоначални разходи са огромни, тъй като имаме късмета да живеем в ерата на интернета, където възможностите са неограничени. В този ред на мисли точно сега е момента да се възползваш от това.

 4. Стойне Василев каза:

  Да, аз също мисля, че сега има неограничени възможности за започване на бизнес. Единственото нещо, което трябва да преодолее всеки е Страхът от провал.

 5. Много зависи разбира се сектора, в който сме решили да развиваме бизнес. Но да бъдем оптимисти. Ако искаш да развиваш бизнес, за който е необходимо да инвестираш голяма сума пари (примерно за оборудване) и ти не разполагаш с тази сума и не ти се захваща с банки, следователно в този момент не си избрал подходящият бизнес. Вероятността да фалираш е много по-голяма ако се хвърлиш на дълбокото и инвестираш голямата сума без да имаш някакъв опит зад гърба си с по-малки суми.
  Няма спор, че в момента има възможности за бизнес с абсолютно нулева инвестиция.

 6. Dude каза:

  Интересно, авторът дали е пробвал наистина или само дава теоретичен акъл. Аз хич не тръгнах с проба грешка, но за 8 месеца бизнесът глътна около 25к и не виждам как ще извадя повече от 5 от него. Та проба и грешка върви , ако отваряш сигурно цветарници. Но сериозни неща не могат да се правят на проба и грешка. Искате ли да ви оперира лекар на тоя принцип?

 7. Стойне Василев каза:

  Dude, пробвал е и има опит, но нека той сам разкаже.

 8. Dude, до скоро управлявах малък онлайн еротичен магазин, който започнах със 100лв. инвестиция и още на първият месец бях на 200лв печалба. Постепенно, но с денонощна работа успях да увелича печалбата. Преди около месец прекратих това начинание поради няколко причини. като за последният месец (осми от стартирането) печалбата ми беше 830лв. Иначе през годините съм търгувал с много и най-различни стоки. Това е една от основните грешки, който допускат стартиращите фирми. И много мои познати са се парили по този начин. Стартират. Инвестират огромна сума. И фалират. В случай, че си инвестирал 25к и в момента не виждащ как можеш да изкараш повече от 5к – това значи, че си се хвърлил много на сляпо. Интересно ми е какъв бизнес си стартирал? Би ли споделил?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.