Smart предприемачи: Максим Бехар

Какво е дигитален маркетинг и как да се възползваме от него?
31.03.2015
Smart Предприемачи: Деян Витанов
09.04.2015

Smart предприемачи: Максим Бехар

Днес продължаваме с втория гост в рубриката ни Smart предприемачи Максим Бехар, който даде специално интервю за SmartMoney.bg. Той е водещо име в областта на публичните комуникации в България и в Европа. Изнася лекции в десетки престижни университети, форуми и конференции по целия свят. Той е вицепрезидент на Световната PR асоциация (ICCO), председател на Борда на Световния комуникационен форум в Давос, Швейцария, както и на десетки други местни и международни бордове и форуми.

През 1994 година създава в София M3 Communications Group, водеща ПР компания, която управлява и до днес. Той е също така и президент на чешкия офис на най-голямата ПР корпорация в света Hill+Knowlotn Strategies.

Автор е на книгите “Вторичен инстинкт”, “111 правила във Фейсбук” и “Поколението F”, стигнала с английската си версия до 4 място по продажби в Amazon.com. Максим Бехар е почетен консул на Република Сейшели в България. Обожава новите технологии, свири на барабани, пее благотворително, скача с парашут и играе запалено голф.

Разкажете повече за себе си и бизнеса си?

Един обикновен работохолик и перфекционист. Обичам това, което правя, защото всяка минута се намирам на пресечната точка между бизнеса и творчеството. И двете са силно зависими един от друг и ние с колегите ми от M3 Communications Group постоянно ги балансираме, което си е голямата предизвикателство в Големия Занаят наречен Public Relations. Извън офиса – уроци по барабани и пеене, сауна, голф и приятни компании с добри вина.

Как и кога стартирахте?

Преди повече от 20 години. Първото ми “убежище” беше малко апартаментче в центъра на София, наех го от дългогодишния кмет на Царево Петко Арнаудов, който тогава тъкмо беше избран и го остави празен. Започнах сам, после имах секретарка, после нямах секретарка… Беше неповторима романтика, която се изживява само веднъж. Офисът беше точно два етажа под апартамента, в който живеех и денят ми започваше още в 6 часа по пижама, след което се качвах да си взема душ и да си сложа костюм и вратовръзка… Нямах търпение да започне денят и когато се свечеряваше съжалявах, че толкова бързо свършва.

Лесно ли взехте решението?

Точно се разделях с журналистиката и по-скоро решението ме взе, а не аз него. Беше постепенно и логично. В главата ми стояха думите на Уинстън Чърчил: “Можеш да постигнеш много неща с журналистиката, стига да знаеш точно кога да се откажеш от нея”. Бях на 40 години и на поканата ми за рождения ден имаше само едно единствено изречение “Живота започва на 40!”. Вярвах го и затова се получи.

С колко пари стартирахте?

Около 1000 долара, взети назаем от приятели. На третия месец им ги върнах. Тогава бяха много пари.

Как ви дойде идеята за вашия бизнес?

Просто исках да правя това, което и досега – публично, прозрачно, етично и професионално да съветвам големи международни компании как да се дължат по-добре в българската медийна среда. От това разбирах и беше логично с тези си познания да вляза в бизнеса.

Със съдружник ли работите или сам? Защо?

Работя сам. Нямам отговор на въпроса защо. Така се случи, в България трудно се правят партньорства, особено с такива като мен, които са  “self made” или “самонаправили” се бизнесмени. Винаги съм се притеснявал, че споделената отговорност води до безотговорност  и това е главната причина партньорства, които съм пробвал досега да не са се получавали.

Кое е най-големият урок, който научи като предприемач?

Всеки ден уча уроци. И те за безкрайно много и всичките са големи. Може би този – и най-лошото решение е по-добро от невзетото решение

Коя е най-голямата ви грешка?

Големи грешки ни си спомням, но със сигурност съм правил. Може би фактът, че твърде много държа на достойнството си, а в консултантският бизнес то не винаги е най-добрият съветник.

Как приемате провала?

С болка, много изживявам и се тормоза, не съм свикнал на провали, просто си взимам уроци. Един от основните ми девизи в бизнеса са думите на Далай Лама: “Ако изгубиш, не губи уроците”

Кое е най-голямото ви постижение?

Това, което ме очаква утре.

Какво цените у хората, с които работите?

Кооперативноста, чувството, че са един екип, интересните идеи, проактивността, лоялността и трудолюбието. Всичко друго е съпътстващо, но не основно.

Кой успява в България?

Много работещите, интелигентни, честни и почтени хора. Така се успява за постоянно. Ако успееш по друг начин, то това е временен и случаен успех.

Какво ще кажете на хората, които искат за напуснат работа и да стартират бизнес?

Направете го още днес!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

8 Comments

 1. Георги каза:

  Максим Бехар се заливаше с кофа студена вода в подкрепа на пострадалите от НАВОДНЕНИЯТА в Мизия!!! Такава предприемаческа идея не знам на кой друг може да му хрумне, ако не на него…

 2. Привет, това няма нищо общо с предприемачествотол Беше просто идея в моя офис и то доста успешна –
  събрахме доста пари за пострадалите от неводненията, точно когато имаха огромна нужда от тях… това е дамо една малка, много малка част
  от всички благотворителни акции, които сме правили през годините. Стоя зад всяка една от тях и ще се радвам повече предриемачи да правят
  и това:)

  Поздрави,

  Максим

 3. Niki каза:

  Предприемачите не губят хора, страдащи от феодално отношение, от липса на внимание,професионализъм и фирмена етика. Г-н Бехар – започнете да чете отново за това как се управляват ХОРА!

 4. …ами Ники – аз това правя повече от 20 години. Добро или лошо, за това говорят резултатите на компаниите ми, както и нашите клиенти.

  И фирменното отношения, и професионализмът и етиката винаги са били водещи в моя бизнес!

  Поздрави,

  М.

 5. Niki каза:

  Г-н Бехар, уважавам Ви защото сме от една и съща страна на бизнеса, донякъде сме и конкуренти в сферата, която работим – това е една от причините Ваши кадри да идват при мен на работа и да знам повече от останалата аудитория какво и как се случва.Тук в никакъв случай не оспорвам резултати и клиенти, а управление на хора.

 6. …. Понеже говорим сериозно за предприемачество, един от принципите, които винаги съм спазвал като закон е никога да не гледам, пък камо ли да се бъркам, в канчето – разбирай в офиса – на другите.

  Още повече на колеги, които са ми конкуренти или партньори.

  Много често, дори твърде много често, много кадърен служител се проваля в офиса на друга компания, просто защото не си пасва с екипа, или с управителя. И обратното – често неудачник може да стане “суперзвезда” в друг офис, защото синергията в него отговаря на характура му…

  И още нещо. В моите компании е строго забранено служителите да говорят за предишните си работодатели или екипи, няма как да не се промъкне я клюка, я персонална обида, с право или не, я някое нездраво настроение, моментна емоция или пък елементарно неволно слагачество… Човещина си е.

  Та, казвам това, защото си говорихме за предприемачество и за уроците, които всеки има да сподели.

  Поздрави и успехи,

  Максим

 7. Максим, много коректни и уравновесени коментари по повод атаките на “Ники”! Поздравления! Виждам, мъдростта вече Ви спохожда. 🙂

 8. Иван каза:

  Привет Максим ,а предлагате ли работа ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.