Smart предприемачи – Радослав Занков: Ако искаш нещо много силно, просто го направи

Защо да ставам предприемач, след като печеля добре като служител?
27.03.2017
Как да намеря идея за бизнес?
11.04.2017

Smart предприемачи – Радослав Занков: Ако искаш нещо много силно, просто го направи

Днес ви представяме следващия ни гост в рубриката Smart предприемачи – Радослав Занков. Той е собственик на Profirms.bg, която се занимава с регистрация на фирми и правни услуги, както и съдружник в още два бизнеса. В интервюто с него ще разберете как е стартирал, с колко пари и кое е най-голямото му постижение.

Разкажи малко повече за себе си и своя бизнес?

Казвам се Радослав Занков, на 30 години, юрист. В момента притежавам или съм съдружник в общо 3 скромни бизнес начинания – имам собствена фирма за правни услуги, също така съм съдружник в счетоводна къща, а миналата година с моята приятелка и един мой клиент от консултантския ми бизнес, с който впоследствие станахме и приятели, стартирахме един проект, в който никой от трима ни нямаше никакъв опит – търговия с дамски чанти и дрехи.

Как и кога стартира твоят бизнес?

Знам, че ти си застъпник на тезата, че собствен бизнес може да се стартира, докато работиш на заплата. Е, аз също, защото именно така стартирах. Първоначално идеята ми беше да създам сайт за консултантски правни услуги, от който да припечелвам нещо допълнително към заплатата. Така и стана. Бях много ентусиазиран и твърдо решен да успея. Започнах много да се интересувам от дигитален маркетинг и най-вече от SEO, за да мога, разбира се, да съм видим за потенциалните си клиенти.

Постепенно, проектът започна да набира скорост и приходите ми от него започнаха да се изравняват с тези от заплатата. От този момент насетне си дадох сметка, че двете не могат да продължават заедно и едното трябва да спре. Разбира се, избрах предприемачеството и напуснах работа. Впоследствие се появи и счетоводната къща, която в общи линии беше създадена, за да обслужва клиентите от правната фирма, но с времето стана съвсем независим отделен бизнес. По-късно се появи и модното начинание, в което все още се учим.

Лесно ли взе решението?

Да започна беше лесно – не рискувах нищо, защото си имах сигурна работа, която нямаше нужда да напускам. Трудно се взима решението да напуснеш и да се отдадеш изцяло на собствения бизнес. Когато реално започнеш да мислиш за скок в предприемачеството, се появяват и съмненията – дали ще успееш, сега ли е моментът, не е ли по-добре на сигурно, ами ако се проваля какво ще си кажат хората около мен? За щастие „скочих” и това е може би най-доброто решение в живота ми досега.

С колко пари стартира?

Стартирах с около 2,000 лева. Всичките бяха за сайта и SEO обучение. Счетоводството стартирахме буквално без пари, като в началото ползвахме офиса на Profirms. Модния бизнес, така да го наречем, започнахме с доста повече.

Как ти дойде идеята за собствен бизнес?

Много исках да имам нещо свое. Чудех се кое е това нещо, което е свързано с образованието ми и мога да правя, работейки на заплата, без това да пречи на работата ми. Така се роди идеята да създам сайт за регистрация на фирми, който порасна в това, което е днес. Счетоводните услуги се появиха в резултат от търсенето – клиентите ми често ме питаха дали предлагаме такива услуги. В началото ги препращах към познати счетоводители, докато в един момент си дадох сметка, че мога да затворя кръга от бизнес услуги. Така и стана и с мой приятел от детските години създадохме счетоводната къща. Бизнеса с дрехите се появи в резултат от желанието ми да приложа наученото до момента в някаква съвсем различна сфера.

Със съдружник ли работиш или сам? Защо?

В Profirms нямам съдружник, в счетоводството сме двама, а в магазина трима. Когато участваш в повече от едно начинание и то различни, не мисля, че е възможно да си сам във всичко. Първо, няма как да се справяш физически и второ няма как да разбираш от всичко. Аз например, разбирам малко от счетоводство. Както се досещаш, дамските чанти и дрехи също не са ми стихията. Затова правилният съдружник е от ключово значение.

Кой е най-големият урок, който научи като предприемач?

Може би най-големият урок, който научих, е, че човек трябва да следва мечтите си. Знам, клише е, но не и за този, който действително го е осъзнал. Дадох си сметка, че няма причина да не се стремиш към това, което те влече. Колкото и да е „страшно” или дори „налудничаво” за някои или дори за самия теб, ако наистина искаш нещо много силно, просто предприеми действия в тази посока. И тук, дори не говорим само за бизнес и предприемачество, а за живота като цяло. С правилната умствена нагласа, придружена от конкретна цел, план за действие и постоянство, всичко може да бъде постигнато.

Коя е най-голямата ти грешка?

Предполагам, че най-голямата ми грешка предстои, защото до момента не мисля, че съм допуснал чак такава, която да заслужи определението „най-голяма”.

Как приемаш провала?

Провалът е част от играта. Човек няма много опции как да го приеме. От един провал могат да се научат много уроци, които да те направят по-добър. Въпросът е, когато дойде, да можеш да го посрещнеш с правилната нагласа, за да извлечеш положителното.

Кое е най-голямото ти постижение?

В областта на предприемачеството, несъмнено това, че събрах смелост да напусна работа и да заработя за себе си.

Какво цениш у хората, с които работиш?

Способността им да мислят трезво и непредубедено и умението им да правят компромиси в името на каузата.

Кой успява в България?

Същият, който успява навсякъде по света – емоционално интелигентният, който действа.

Какво ще кажеш на хората, които искат да напуснат работа и да стартират бизнес?

Ще им кажа да го направят. Това, което можете да спечелите е многократно повече и по-ценно от това, което рискувате да загубите. Повярвайте в себе си, поставете целта, съставете план и действайте мощно и постоянно. А, и четете много книги! 😉

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.