Скъпи сънародници, време е да действаме!

Как може да се справим сами с интернет маркетинга
23.10.2013
Регистрация на Start-up компании
03.11.2013

Скъпи сънародници, време е да действаме!

Постоянно чувам как в България нещата са гадни, отвратителни и всякакви други подобни негативни определения. Но в действителност, като се огледам, не виждам нищо по-различно от държавите,  които съм имал удоволствието да посетя.

И все по-често си мисля, че всъщност проблемът ни не е държавата, а самите ние и по-точно – слабоинформираността ни, която идва от факта, че масово хората в България използват телевизията като главен източник на информация.

Друг много голям проблем е, че не се вслушваме в хората, които ни дават полезната информация като: „Как да стартираме бизнес? Как да подобрим начина си на живот?” и т.н.

И винаги, когато някой се опита да ни обясни, че има много възможности и всеки може да се опита да бъде предприемач, масово го сочат с пръст и му се смеят.

По новините всяка вечер се говори само за негативните неща – убийства, престъпления, фалити, кризи, протести и никой не споменава за положителното. Да. Положителното. Тук, може би по-голямата част от хората, които четат тези редове, вече са си помислили – „Този е поредният луд. Какво положително е видял да се случва в България?”.

Ежедневно в страната ни се организират различни семинари, форуми, лекции, конференции, уебинари и още много други, на които можем да разберем какво се случва по света и у нас. По какъв начин хората там и в България правят бизнес? Как можем да го направи и ние? И голяма част от тях са безплатни.

Винаги, когато съм присъствал на такива мероприятия, съм си задавал въпроса – „Защо, ПО ДЯВОЛИТЕ, по новините не се споменава за това събитие и на повечето присъстват малка група хора, които често дори са почти едни и същи?” Може би нарочно?. Ще Ви оставя сами да си отговорите на този въпрос.

В България нещата вече не са, каквито бяха. Дошло е времето да „изплуваме от блатото”. Светът вече знае за нас и ставаме все по-интересни за инвеститорите, туристите и много други групи.

Масово хората в държавата ни, без да са ходили по света, казват, че в Щатите и други големи страни е много хубаво, което не е точно така.

Там вече всичко е направено, измислено, създадено. А при нас, тепърва има какво да се създава. Георги Камов (иноватор) много добре описва в едно изречение реалността в България – „Ние сме в период, в който старото не работи, а новото още не е заработило”. България е перфектното място за предприемачите.  Не случайно вече има и няколко български инвестиционни фонда, които инвестират в стартиращи бизнеси. Има не малко и чуждестранни, които оперират на нашата територия.

Да, повечето от техните инвестиции са насочени към IT сектора, но има много хора със свободен капитал, банките са пълни с пари. Ами европейските фондове? България е в ЕС само от 6 години. Реално, ние усвояваме тези средства само от 2-3 години. Представете си, ако започнем да усвояваме 50-60-70%, а защо не и 100% от европейските средства. Но, хората трябва да бъдат малко по-активни, да се интересуват. Никой няма да дойде, да ни почука на вратата и да ни каже, че има един фонд с няколко милиона за стартиране на бизнес и ето ви малко парички да си харчите.

Колко хора знаят за съществуването на „Национален иновационен фонд” към „Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, който е насочен към новостартиращи бизнеси? И тук повечето ще кажат – „Ами никой не ми е казал”. Ами, ако когато огладнеем, чакаме храната да дойда сама при нас от магазина? Какво ще стане? Ше умрем от глад! Същото е и когато се нуждаем от пари. Вместо да седим да псуваме правителството, шефа, държавата, можем да се поразмърдаме и да започнем да се оглеждаме за възможностите, които света ни предоставя.

Наскоро един приятел като се върна от бригада в Щатите ми сподели, че там е установил колко мързелив е бил преди да отиде и как сега разбира един от основните проблеми на нашето общество. Да. Ние сме мързелив народ! Чакаме някой друг да свърши нашата работа. Нас дори ни мързи да мислим! И това е грозната истина!

Ерата, в която живеем, е с неограничени възможности. В България има много проблеми за решаване. А това е любимото поле за изява на предприемача. Защото истинския предприемач иска да решава проблемите на обществото, да създава стойност, да помага на другите, да действа. Сега е момента да впрегнем целия си наличен ресурс и да накараме света да замълчи и да се чуди от постигнатите резултати!

Българите сме изключително интелигиентен народ, с невероятен дух и неограничен потенциал. Но от нас и само от нас зависи дали ще се възползваме от изгодната позиция, в която се намираме.

Единственото, което трябва да знаем, е, че трябва да се мобилизираме и да действаме ЗАЕДНО!

Защото наистина СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА и както е казал един от най-великите българи в нашата история „ДЕЛА НИ ТРЯБВАТ, А НЕ ДУМИ…!

Борис Бачев
Здравейте, казвам се Борис Бачев. По образование съм инженер и магистър по икономика. Винаги съм се стремил да трупам опит в различни области. След множество незабравими моменти и провали вярвам, че успях да намеря нещото, което ме прави щастлив и ме поддържа жив и концентриран. Към настоящия момент управлявам Студио Грейс & Боо - studiograceandboo.com - компания, която предоставя иновативни ONline и OFFline решения за стартиращи и действащи бизнеси. Управляваме и два собствени онлайн магазина. Единият е в областта на текстилната и рекламна индустрия - shtampi.bg, вторият - в областта на изкуството и уникални подаръци по поръчка - graceandboo.com. От 23-годишна възраст се опитвам да тествам почти всяка идея, която ми се изпречи на пътя. Имах честта да организирам най-успешното Национално участие на България в областта на леката авиация в Германия - АЕРО 2014. Моята най-голяма страст са бизнес планирането и иновацията във всичките й форми! Най-голямата ми мечта е да летя в космоса. Вярвам, че младите хора, и не само те, можем и трябва непрестанно да променяме себе си и страната ни към по-добро. Единственото, което е нужно да направим, е да действаме заедно и да сме все по-активни. Защото наистина "Съединението прави Силата!" А и нека бъдем честни. На никой не му пука за нас и ние трябва да воюваме за свободата си. Лична и национална... Благодаря Ви! С уважение, Борис Бачев.

9 Comments

 1. Tzvetana Targovska каза:

  Браво, Борис!
  Адмирирам позитивния дух, който носиш и способността ти да “заразяваш” с него!

 2. Galarad каза:

  Твоят приятел го е усетил много добре, но не го е формулирал точно. Мързелът е част от проблема, но той прикрива друго, по-лошо нещо – неинициативността и погрешното разбиране на това какво е “заслуженото” възнаграждение.

  Неинициативността е нещото, което се възпитава още от училище – трябва да си научиш урока, който ти се преподава, а не да изразиш лично мнение и да го защитиш с аргументи. Съответно, свикваш да приемаш наготово истини и да не възразяваш.

  А погрешното разбиране на това какво заслужаваш се изразява в отказ да работиш, ако не ти плащат достатъчно. “Аз ще му работя за Х лв.” – толкова често срещан израз на възмущение. Всъщност ти никога не работиш за някой, винаги работиш за себе си – създаваш контакти, учиш занаят, трупаш стаж, подготвяш се за следващото стъпало в развитието си.

 3. Preslav Kitipov каза:

  Борис, поздравления! Много си прав. Голямо мрънкане пада. Голяяяямо. Все другият ни виновен. Аз да съм сбъркал? Ко-нье! От друга страна българинът не е за подценяване въпреки прословутия му песимизъм. Какво имам предвид. Стартиращ бизнес с евро пари. Добре. Но за да изпълниш програмата ти трябват средства, а едва след това следва верификацията, т.е. възстановяват ти изхарченото.Още малко за оборотните средства, ако ги нямаш – тежко ти и горко. Смятаме: 20% аванс или 65% ако имаш банкова гаранция (но, коя е тази банка която финансира стартиращ бизнес – няма такава! Впрочем и функциите на банките не е тази, но това е друга тема). Останалите 80% търсиш “от някъде”. Съвсем на скоро чух за известна наша поп изпълнителка – ентусиазирала се за проект на с/ст 50К лева, но разбрала, че трябват оборотни средства – свързващото звено – и до там. Познавам и големи фирми – спечелили проекти за стотици хиляди евро – след това не подписват с договарящия орган. Защо? Тежка администрация, бавна верификация и разбира се нисък административен капацитет в самата фирма. Ще кажеш: Е нали има ръководител на проекта, координатор, счетоводител? Не знам дали имаш представа, колко е трудно да намериш такива, които наистина ще ти водят проекта, особено ако сумата “не си залужава” Ето, че и аз мрънкам :). Не питай старило, питай патило, казва народът. И за да завърша позитивно ще използвам една известна във финансовите среди фраза: “Парите се търкалят по земята, само трябва някой да си направи усилието да се наведе и да ги вземе!” Още веднъж – адмирации за статията!

 4. Galarad, абсолютно съм съгласен с теб. В училище също ни учат как да НЕ работим в екип. Поличаваш оценка “1” ако с някой се опитате да работите заедно на някое контролно и т.н. В България манталитета ни е такъв, че колкото и да получаваме все се чувстваме недооценени и това много трудно ще се промени. Проблемът е в работодателите, които не могат да стимулират служителите, но тук отиваме на друга тема, доста обширна :).

 5. Преслав, така е, администрацията ни в действителност е много “тежка”. Да, има фирми, които печелят проекти за огромни суми и чак тогава започват да търсят нужните им средства, но би трябвало преди да кандидатстваш да си помислил. Това говори, че масово фирмите кандидатстват само за да опитат, пък после като ги одобрят и се оказват изненадани. Аз се надявам, че с времето европейските средства ще стават все по-достъпни за хората. Относно, екипът по проекта – всеки сам си носи отговорността за хората, които избира да управляват този проект.

  Благодаря, на всички за хубавите коментари!

 6. Огнян каза:

  Здравейте, искам да си кажа и аз мнението. Ще цитирам един невероятен герой: понякога седя и си мисля, понякога само си седя …. и докато мислех, открих, че трябва да се започне от първи клас от учениците. Само така ще има шанс след 20 години смелостта на българина да се събуди. Замислям се и за още нещо – какво мога да направя аз, за да променя това? Какво мога да дам от себе си?

 7. Благодаря, за коментара Огнян!
  Наистина е много важно хората да започнем да мислим в тази насока. Не, какво трябва да се случи, за да го направим, ами, какво трябва да направим за да се случи.

 8. Огнян каза:

  Така е! Следващите дни ще се свържа с вас, за да помислим за това заедно. : ))))))))))))))))
  В един коментар на Тони открих, че изразява изцяло моето мнение по въпроса с финансовото образование на децата. Точно заради това ще се свържа с вас следващите дни, за да видим какво можем да направим.

 9. bg mafia каза:

  в БГ държава няма ! от този факт нататък се обезмисля всичко написано от автора ….и моля ви се не ми сравнвайте България с държави като Германия , Канада , Австрия и тн … а тва пък края на статията как всички щели да действат заедно още по-смешно … ние за 24 год съсипахме всичко и сега всеки се спасява сам …. до кога този необоснован опитмизъм???!?!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.