Семейни финанси: 3 стъпки за създаване на общ семеен бюджет

Децата и парите: Как да си го позволим?
30.03.2020
Децата и парите: 3 причини децата ни да бъдат финансово грамотни
02.11.2020

Семейни финанси: 3 стъпки за създаване на общ семеен бюджет

Знаеш ли, че най-честата причина за споровете вкъщи са парите, но не тяхната липса, а по какъв начин да се харчат. За да има хармония в семейството, в този материал ще ти споделя опита ми със съставянето на семеен бюджет и ще ти предложа три стъпки за това как да се стиковат двама души по отношение на него.

Причината да пиша точно на тази тема е, защото много често ми се случва хората да споделят, че не са на едно мнение с техните партньори по отношение на семейния бюджет. Не съм експерт в брачните отношения и не мога да анализирам откъде идват проблемите, но съм чела, че голям процент от неразбирателствата в едно семейство се дължат именно на различията по отношение на харченето на парите. Посочват се много причини за това, като се започне от чисто полови различия и свързаните с това възприятия за живота и се стигне до предшестващ житейски опит или възпитание в детска възраст.

Според моите наблюденията, една от причината се корени в това, че в семейства темата за парите е табу. Мои приятелки споделят, че дори не знаят каква е заплатата на съпрузите им, не знаят кой колко харчи, а още по-лошо, за какво. Нямат никакви общи финансови цели. А на въпроса ми защо това е така, отговарят, че когато стане дума за пари винаги се карат и спорят с половинките им, затова избягват да засягат тази тема.

Честно казано не разбирам защо тази тема трябва да предизвиква подобен тип отношение. Със сигурност, в едно семейство има много други важни неща като разбирателството, обичта, уважението, общите цели и ценности. С риск да ме помислите за твърде меркантилна, за мен темата за парите стои редом до тях, защото те съпътстват всичко в нашия живот. И не толкова дали ги има и колко са, а дали се управляват умно. Затова е важно да бъде обсъждана. А ако не с нашия партньор, то с кого?!

За мен, ако няма съгласие и разбирателство по отношение на семейните финанси, ще започнат да „куцат“ и другите сфери в нашите отношения, което ще се отрази на комуникацията помежду ни като цяло и може да има и фатален край за двойката.

Общото виждане по отношение на семейните финанси има и благоприятно отношение върху децата. Първо, защото ако родителите непрекъснато се карат, заради парите, в децата се създава впечатление, че те са нещо лошо, което може да има негативно отражение по-късно по отношение на възприятието им за тях. От друга страна, семейство с общи възгледи за парите, може да даде добър пример на децата, как те в бъдеще да управляват парите си.

Успехът на семейството във финансово отношение започва от общия семеен бюджет, за формирането на който взимат дейно участие и двамата партньори. В много семейства финансовата тежест се поема от единия от двамата. Често това е мъжът, особено около раждането на дете, което за известен период лишава жената от възможността да допринася за общите приходи.

Може би в това се крие причината финансовите планове да се правят от мъжете и те да управляват семейните финанси. Но ако това е така в името на общото благо е добре много бързо да се преосмисли това поведение и то да премине към взаимност, независимо кой допринася повече за наличието им.

Първата крачка към семейния бюджет

Първото и основно нещо е да се изяснят общите цели, ако те до този момент не са определени. Защото каквото и да си говорим много голяма част от целите имат финансово изражение. Ние с Тони (Стойне) разделяме нашите цели на три вида. Първите са дългосрочни, като например на каква възраст искаме да се оттеглим от активната работа, т.е. да се пенсионираме, какво образование искаме да осигурим на децата – частно или държавно, в България или чужбина и други подобни. Вторите са краткосрочни, т.е. такива които трябва да постигнем в следващите няколко години. И накрая идва ред на едногодишните.

Когато бях тийнейджърка беше много модерно да се попълват лексикони. Любимата ми мисъл, която винаги пишех бе: „Не е важно да се взираме един в друг, важно е да гледаме в една и съща посока“. Тогава надали съм разбирала напълно какъв е смисъла на тази сентенция, просто ми е звучала добре. Днес обаче на базата на опита, който имам знам, че двойка без общи цели трудно би могла да има истински отношение. Рискът е всеки един от нас да гледа в неговата посока и в един момент погледите изобщо да не могат да се засекат и всеки да поеме по неговия път.

Крачка № 2 Навици с парите

На следващо място е добре да установим какви са нашите навици на харчене или иначе казано да водим отчет на разходите. За тази цел ние използваме съвсем проста таблица в Excel. По отношение записването на разходите много хора ме питат как Тони ме е убедил да го правя, защото техните половинки не искат и да чуят за подобно нещо.

Откровеният отговор е, че не му беше лесно. Когато преди повече от 10 години за първи път ми предложи да правим такъв отчет, аз бях категорично против. Помислих, че иска да ме контролира и да следи как харча и без това малката ми заплатка. След време обаче сама започнах (тайно!) да си записвам за какво и колко харча.

За моя голяма изненада само след няколко месечни отчета разбрах къде отиват парите ми и с изненада установих колко много са излишните неща. И тогава разбрах за какво ми е говорил Тони и че целта не е да ме следи мен, а да следим заедно разходите ни. Все пак вече имахме общ бюджет.

И така до ден днешен. Ако трябва да бъда честна, дори в момента аз съм по-постоянна в изготвянето на месечния отчет и понякога се налага да му напомням, че не си е описал разходите. До такава степен се е превърнало в навик, че разликата между планираната за харчене сума и крайният отчет на разходите е със съвсем малка разлика (обикновено до 2-3 лева).

Причината за това е, че осъзнах ползите от отчитането. То ни помага да бъдем по-дисциплинирани в харченето – само за необходимите неща и много рядко (да не кажа изобщо) за нещо необмислено, а още по-малко ненужно. А тази дисциплина пък от своя страна ни помага в постигането на целите. А то пък ни носи удовлетвореност и щастие.

Затова, послушайте половинките си и опитайте да направите, ако искате първо личен отчет, за да тествате как работи, а след това и общ за семейните разходи. Сами ще се убедите, че така финансовите цели се постигат по-лесно. Няма да обяснявам за другите ползи от финансовия отчет, защото Тони подробно е писал за него в много статии и в книгата „Умни пари“.

Последната крачка

Общият семеен бюджет означава не само да отчитаме за какво и колко сме похарчили, а да определим за какво да бъдат изразходвани приходите ни. За целта, след като определим какви са семейните ни цели (независимо от продължителността им), следва да определям и тяхното финансово изражение. След което, на базата на месечните финансови отчети, знаейки за какво и колко харчим, много лесно определяме каква част от приходите ще отделяме за целите, както и на какъв интервал от време.

Ние вече го направихме

Ние също се възползвахме от възможността да останем по-дълго време заедно у дома и да поговорим за нашите финанси, за това има ли промяна в целите, как задаващата се финансова криза ще се отрази на приходите ни, кои разходи бихме могли да отложим и кои да преосмислим. Независимо какви решения ще вземем, важното е в този процес да вървим заедно и да ги взимаме единодушно.

Това бяха 3-те стъпки в изготвянето на семейния бюджет, които спазваме в нашето семейство. Надявам се, те да са ти полезни и да може да ги приложиш и в твоето домакинство. Сигурна съм, че това ще подобри значително финансовото ти положение, както и отношенията ти с твоята половинка.

Адриана Манолова
Казвам се Адриана. Част от екипа на SmartMoney.bg от самото му създаване. По професия съм юрист. С времето открих, че моята сила не е да помагам на хората, като спазвам буквата на закона. Моята сила е да помагам на другите да изясняват ценностите и приоритетите си, да формулират целите си, които ще допринесат за материалното и душевното им благополучие и да ги насърчавам в процеса на постигането им. Затова завърших програмата на Noble Manhattan и в момента съм сертифициран коуч. Също така организирам и провеждам играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки. Последните два проекта, по които активно работя са лични финанси за жени и лични финанси за деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.