Пътуването започва

Онлайн уроци „Пътят към финансовата свобода”
17.09.2012
Част Първа: Лични финанси
26.09.2012

Пътуването започва

Както вече разбрахте уроците, които подготвям ще включват и трите основни теми в този сайт – лични финанси, собствен бизнес и мениджмънт. Причината е, че за да постигнете финансова свобода трябва да преминете и през трите стъпки. Пътят до нея няма да е лек и без препятствия, затова ще ви дам карта, за да може да се ориентирате къде сте и какво ви очаква. За начало ето основните ориентири:

Първата стъпка е да се научите да управлявате парите си, независимо как сте ги спечелили – от заплата, пенсия, наем или собствен бизнес.

Втората стъпка е да създадете собствен бизнес. Дори да сте на много висока позиция и да получавате висока заплата, вие сте просто наемник. Работодателя по всяко време може да ви уволни, затова трябва да се съобразявате с неговите решения, независимо дали ви харесват или не. В тази стъпка ще се научите как се създава собствен бизнес.

Третата стъпка е да се научите да управлявате на първо място себе си, след това екипа ви (независимо дали сте мениджър или предприемач) и не на последно място ресурсите и процесите. Дори бизнеса ви да се разрасне и да си наемете хора, който да го управляват, вие ще трябва да вземате основните решения за бъдещето му.

Ще ви дам един пример: Империята Virgin се състои от повече от 200 независими компании, които си имат свое ръководство. Въпреки това, основателят на компанията-майка Ричард Брансън не спира да участва в глобалното им управление, за да ги направи още по-успешни и да постигне по-ефективна синергия между тях.

За кого ще се полезни тези уроци?

Според мен ще са полезни на всички хора, които искат да управляват по-добре парите си, да направят успешни инвестиции, да започнат или развият собствен бизнес или по-добре да управляват екипа си. Ще се постарая уроците да са достатъчно задълбочени, но без да навлизам в излишни детайли и технически термини, за да могат повече хора без специализирано образование да се възползват от тях.

За автора… или защо аз ще пиша такива уроци?

Сега интернет е пълнен с всякакви хора, които пишат по различни теми. Всеки сам може да прецени дали да се възползва от техните съвети или не. За себе си ще кажа, че имам над 10-годишен опит в различни финансови институции, в които съм консултирал стотици, дори хиляди клиенти – от физически лица до компании с над 1 млрд. лева годишен оборот. Образованието ми също е във финансовата сфера – бакалавър „Счетоводство и контрол” и магистър „Корпоративен мениджмънт”. През тези години съм участвал в много обучения в България и в чужбина и съм придобил няколко сертификата.

През тази една година, от както съществува сайта доказах, че съветите, които давам са честни и безпристрастни, базирани на моя опит и моите знания. Това не може да се каже за финансовите консултанти, които работят в банките и другите финансови институции. Техните съвети са пристрастни и защитават интересите на техните работодатели.

Как ще са организирани уроците?

Те ще са разделени на три основни части : Лични финанси, Собствен бизнес и Мениджмънт. Ще направя отделна секция на сайта, където уроците ще са подредени хронологично – Урок 1, Урок 2, Урок 3 и т.н. Може да ги четете в този ред или да отидете директно на урока, който ви интересува.

Икони, които ще бъдат използвани в уроците са:

Тази икона ще посочва важна информация в текста. Изразът Nota bene произлиза от латински и буквално означава „отбележи добре“.

 

Тази икона ще показва ситуации, в които може да допуснете грешка и да се „подхлъзнете”. Четете внимателно текста към тази икона, за да избегнете тези често допускани грешки.

 

Лична история или реален пример. Когато видите иконата със стария капитан, това означава, че следва история от моя опит или от този на мои близки или клиенти, на която съм бил пряк свидетел.

 

Тази икона показва, че урока е свършил и е време за неговото обобщение. Ще се опитам в сбит вариант да очертая основните неща, които са включени в настоящия урок.

 

С тази икона ще обозначавам въпросите за домашно. Те ще включват практически казуси и въпроси за самоподготовка, които ще обсъждаме в коментарите към съответния урок. Те ще ви помогнат да приложите на практика нещата, които сте научили и дори и да не ги пишете, ще е полезно да помислите за няколко минути върху тях.

 

Тази иконка означава, че следва тест върху последните няколко урока. Този тест ще ви покаже дали сте усвоили знанията от предишните уроци.

 

Това беше картата за вашето пътуване. Потегляме. Приятен път.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. feeria каза:

  Браво!
  Солидна подготовка:)
  Ако продължиш по същия задълбочен начин, аз съм сигурен, че уроците ти ще бъдат много полезни и стойностни.
  Успех!

 2. Доста време си отделил за организиране и обмисляне на уроците.

  Очаквам ги :).

 3. Svetla каза:

  Пожелавам успех на начинанието и чакам с нетърпение уроците. Ще ми бъдат много полезни!

 4. Виктория каза:

  Чакам с нетърпение 😉

 5. my_precious каза:

  Браво, чудесен пътеводител! 🙂

 6. Теодора каза:

  Много са симпатични иконките 🙂

 7. Иванов каза:

  Интересен замисъл. 🙂

 8. Петър каза:

  “Пътуването започва” – страхотно заглавие. Пътници има, а съм сигурен и че пътят ще ни отведе до неподозирани хоризонти!

 9. Миглен каза:

  Това ще е яко!

 10. bella каза:

  Допада ми идеята за анимиране на уроците, както и това, че включваш и трите предложени теми. Ще очаквам с интерес публикациите!
  Успех!:)

 11. Благодаря, bella. Надявам се хората, които са гласували за стартиране на собствен бизнес да имат търпението семейство Икономови да се научат да управляват по-добре парите си и да отворят техния магазин 🙂

 12. iva_lina каза:

  с интерес ще следя “пътуването”:)

 13. Христо каза:

  Стойне стана ми симпатичен още след прочитането на автобиографията ти. Поклон пред ДОБРОНАМЕРЕНОСТТА ти, поклон пред прицизността ти – за всичко си помислил, подготвил. Причината за този пост предложение – което може и да не проявиш интерес, но е важно другите да го разберат стойността на предстоящия ти ДАР ГОЛЯМ. ПРЕДЛАГАМ ДА ОТВОРИШ ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА в която да се вкарват пари като дарение за проекта – аз лично ще вкарвам там 20лв месечно. Призовавам тези които вече са минали по този път да и са покорили този връх на контрол на финансите да подкрепим парично проекта, за да има повече финансово добре хора. За тези които не знаят ви казвам това което Стойне ще направи на много от нас които са минали по този път струва КУПИЩА ПАРИ и ВРЕМЕ, безсънни нощи в четене и подготвяне – за да получим сертифициране, купища материал прочетен на различни езици и отсяване кое работи кое не. След като се научите и успеете – върнете се и позлатете Стойне или помогнете както той прави на други дето не знаят да се научат. Стойне заставам мирно, покланям ти се и те адмирирам. Жеста ти е божествен (за сега като идея – във времето ще разберем ) – Надявм се този пост да се намери начин да се качи централно за да се прочете от повече хора – че тук може и да бъде подминат. Попътен вятър в семейния и в Коучинг процеса.

 14. Благодаря, Христо.

  Тази поредица (както и сайта като цяло) е създадена, за да помогне на повече хора да постигнат финансовите си цели, а не за да спечеля нещо от това. Благодаря ти за предложението, но не мога да го приема.

  Твоя коментар ми напомня на Кулинарната революция на Джейми Оливър. Той е готвач от Лондон, който иска да промени храненето в училищните столове в Англия и САЩ. Има фондация и се бори да се премахнат вредните храни от менюто на учениците и да се заменят с по-здравословни. Неговата кауза има вече десетки хиляди привърженици и нещата започват бавно да се променят.

  Аз се боря да има подобна Финансова революция и хората (особено младите) да не затъват в дългове до края на живота си, а да управляват разумно парите си и да постигнат големите цели в живота си. Тъй като, това не се преподава в училище, а на родителите не им се занимава, трябва някой друг да го направи. Далече съм от популярността на Кулинарната революция на Джейми Оливър, но някой ден, кой знае…

  Поздрави,
  Тони

 15. Христо каза:

  Личи си от самото начало идеята ти е безкористна – аз и не съм очаквал да го приемеш – Цитат от по-горния пост:което може и да не проявиш интерес, но е важно другите да го разберат стойността на предстоящия ти ДАР ГОЛЯМ. … Призовавам тези които вече са минали по този път да и са покорили този връх на контрол на финансите да подкрепим парично проекта, за да има повече финансово добре хора” – Очаквам да си знаменосеца около когото да се съберем и със събраните пари да се направи още успешни проекти

 16. Ivan Gelovski каза:

  Вече се възползвах от някои консултации.
  Поне за мен ми дават нова гледна точка.
  Ще следя публикациите за напред.
  Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.