Онлайн уроци „Пътят към финансовата свобода”

Уроци, уроци, но какви…
30.08.2012
Пътуването започва
21.09.2012

Онлайн уроци „Пътят към финансовата свобода”

Днес е първия учебен ден и няма по-подходящ момент да стартирам новия ми проект. Но всичко по реда си. Първо искам да благодаря на всички, които са гласували в анкетата за това, каква да бъде темата на поредицата от онлайн уроци. Безапелационен победител е Тема №1 за стартирането на собствен бизнес с около 53%, на второ място е темата за управлението на личните финанси и на последно място е темата за мениджмънта. Резултатите не са изненадващи, защото аз стартирах сайта именно с идеята да помагам и онлайн (не само лично) на всички онези собственици на малък бизнес, които търсят съвети по една или друга тема.

В последствие включих в сайта и темата за личните финанси, защото много мои приятели и роднини имат проблеми с парите и по точно с тяхното управление. Много от тях останаха без работа, с огромни ипотечни кредити и лизингови вноски за новата кола. Те нямаха заделени никакви пари, въпреки че повечето получаваха немалки заплати, които им стигаха само до следващия превод. За щастие, много от тях си намериха работа, но преживяха много тежки месеци. Те ги научиха по-добре да управляват парите си.

Други мои близки загубиха голяма част от спестяванията си поради незнание за това как функционират финансовите пазари. Те се довериха на различни консултанти, които им обещаваха безрискова доходност от над 100%, ако си купят акции от поредното IPO или от онази високотехнологична компания в САЩ, която ще направи революция в интернет.

Накрая добавих в сайта и статии за мениджмънт. Причината беше, че когато започнах да отговарям за управлението на хора, нямаше кой да питам как да направя това или онова. Образовах се от интернет и от различни книги. Много ми помогна и факта, че съм сменил няколко фирми и съм работил с десетки мениджъри, всеки със собствен стил и разбирания. Стремях се да избягвам техните грешки. Тъй като одитор имах достъп до много аспекти от дейността на компаниите-клиенти, внимателно наблюдавах и действията на техните мениджъри. Полека-лека си изградих някакъв стил на управление, който напасвам към конкретните ситуации.

За съжаление, все още има много мениджъри, които са станали такива само на база на някакви връзки или не са били готови за този пост. Това, само по себе си не е проблем. Проблемът е, че те със своите действия вредят на компаниите, за които работят. Това се изразява най-вече в изпуснати срокове, липса на организация, масово напускащи служители, напрежение на работното място и други. Решението е просто – тези хора трябва да се научат как да бъдат ръководители. Следващия въпрос е дали тези мениджъри искат да се развиват или не. Темата е доста деликатна, защото никой не иска да му казват как да управлява хората си.

Поради изброените по-горе причини ще последвам съвета на Христо (за който му благодаря). Ще свържа трите теми (лични финанси, собствен бизнес и мениджмънт) в поредица от уроци, защото те са стъпки от един и същ процес. Не познавам човек, който да е изградил успешен бизнес без да може да управлява личните си финанси или да има мениджърски качества. Тези три теми са също в основата на „стълбичката на успеха”, както я нарече Николай Жеков. Тази стълбичка води до финансовата свобода. За мен, този термин означава парите да работят за вас, а не вие за тях. Това са още тъй наречените пасивни доходи. Те могат да са от успешно изграден бизнес или от добре инвестирани средства.

Има още една причина, поради която реших да започна с темата за личните финанси, да премина през собствения бизнес и да стигна до мениджмънта и тази причина е лична. В този сайт пиша предимно за моя опит и за нещата, които ме вълнуват. И сега ситуацията е такава. От няколко месеца съм семеен и със съпругата ми вече имаме общ бюджет, който се стремим да изпълняваме. Също така, заделяме част от месечните доходи в различни фондове – почивка, нова кола, ремонт на вилата и други. Един от тези фондове се казва „Собствен бизнес”. Вече има известна сума в него и разглеждаме различни варианти какъв да е той. Тъй като сега и двамата работим, няма да имаме възможност да отделяме много време за него, което ще наложи да се наемат външни хора, а те трябва да се управляват.

Вече разбрахте причините за моето решение. Сега и за самия проект. В поредицата от уроци ще проследим историята на семейство Петко „Сметко” Икономов и жена му Стефания „Стефи” Икономова. Заедно с тях ще извървим дългия и нелек път към финансовата свобода. Пътят им започва с научаването на основните уроци за управлението на парите, преминава през създаването на собствен бизнес и неговото успешно управление. Накрая семейство Икономови постигат тази финансова свобода и могат да се отдадат на тяхната обща страст – да пътуват.

Очаквайте скоро Урок №1.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. Maria каза:

  Браво за идеята. Очакваме с нетърпение уроците. Успех и всичко най-хубаво

 2. Ехааа, Тони вече е семеен човек! Да ти е честито, бате Тони, и да ви е сладък семейния живот! 🙂

  Очаквам с нетърпение поредицата!

 3. Миглен каза:

  Чудесно, чакам с нетърпение и аз поредицата!

 4. Благодаря за пожеланията.

 5. feeria каза:

  Честито за жената:)
  Браво за идеята за поредицата!
  Успех и в двата проекта!

 6. Благодаря. Дано и двата са успешни 🙂

 7. Николай Жеков каза:

  Е, Рая, не е зле от време на време да има и малко горчилка в семейния живот. Така после още повече ще им се услажда 😉
  Но най-важното..
  Пожелавам им и на двамата, да не се отърват от страхотно здраве и много любов, дано!

  Иначе, и аз чакам поредицата с интерес. Най-вече за да видя мнението и гледната точка на един семеен мъж, което малко ми липсва в безкрайно интересния и вълнуващ блог на Рая 😉

  Успех Тони!!!

 8. Теодора каза:

  Звучи много интересно! Нямам търпение. Поздрави и от мен за сватбата. Изглежда, че със съпругата ти имате доста общи идеи и интереси. А това е важно и ще те дърпа много напред. Желая ви много здраве и щастие 🙂

 9. @Ники – ах, мъжка солидарност! :))

  Благодаря ти за комплимента 🙂 И на мен ми прави ми впечатление колко различно звучат блоговете на Тони, Теди, и моя, макар като тематика да са близки.

 10. Поредицата ще е много интересна и полезна и ще я следя с интерес.

  Полезно би ми било ако споделиш повече за заделянето на част от месечните доходи в различни фондове.

 11. bella каза:

  Честито!
  Пожелавам ви интересен живот и читави хора по пътя ви!

  По отношение на новия проект- на добър час!

 12. Благодаря ти, bella.

 13. Честито на младото семейство и от мен! 🙂
  На добър час, Тони!
  Много любов, постигане на финансова свобода и успех на проекта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.