Онлайн бизнесът – възможност за теб и за България

Как да изградим бизнес система [пълно ръководство + практически примери]
03.10.2016
Да подкрепим малкия бизнес в България
24.10.2016

Онлайн бизнесът – възможност за теб и за България

Винаги съм казвал, че интернет предоставя невероятни възможности и всеки, дори без особени знания и подготовка, може да започне онлайн бизнес или да създаде допълнителен източник на доходи. Но как да стане това? Един от най-подходящите хора в България, който знае отговорът на този въпрос е Александър Ненов, един от най-успешните онлайн предприемачи у нас. Вместо кратък отговор, той написа страхотна статия, специално за читателите на SmartMoney.bg. Ето я и нея:

Често хората ме питат: “Е, как да печеля от интернет?”. Някои го правят сериозно, а други на майтап. В най-честия случай хората търсят нещо като скрита формула, тайна пазена от конспиративно общество или картонче, което да изтъркат с монета и  там да пише “спечелихте от интернет”.

Когато говорим за бизнес, е добре да разбираме и думи като ,,печеля’’ и ,,спечеля’’ и разликата между тях. Когато искаме да правим бизнес, е добре да използваме думата ,,печеля’’, защото тя предполага дългосрочност – многократно повтарящо се действие. Докато ,,спечеля’’ се отнася  по-скоро за тото феновете, които спечелват няколко лева еднократно… и никога повече.

След като поставихме основата е време  да защитя неудобната теза, че онлайн бизнесът е единственият шанс за страната ни, бизнеса в нея и гражданите като цяло.

Нека да посмятаме. В България живеят около 7 153 784 граждани по данни на НСИ. От тях около 1 461 786 са пенсионери, които на всяко тримесечие намаляват като брой. Причината е смъртността и отрицателния прираст на населението. Според различни източници броят на ромите в страната реално е между 800 000 и 1 500 000, а децата до 15 години са малко под 1 000 000.

Въпреки че голяма част от ромите, децата и пенсионерите поработват (легално или не), те не са сред групата на платежоспособните граждани в страната. Причината е, че и голяма част от работоспособното население, наето на трудови договори, което според нашата сметка е около 4 000 000, също не получава задоволително възнаграждение за труда си.

Дотук със скучната статистика!

Причината да ви покажа тези данни, които не са тайна за повечето от нас е, че трябва да си дадем реална сметка какво се случва с държавата ни. Ако пред вас има 20 или повече години живот и искате да го прекарате в нашата държава, трябва сериозно да се замислите над тези цифри, защото те пряко ви засягат.

Независимо дали сте служител или предприемач, стандартът ви на живот зависи от общото състояние на страната. Ако произвеждате обувки, например,  то вие ще можете да продавате на онези 4 милиона, от които реално платежоспособните възлизат на под 800 000 човека. Така целият ви пазар е в размерите на един малък европейски град, който се свива ежедневно.

Колкото по-малко потребители могат да си позволят вашата стока, толкова по-малко продажби и печалби ще правите, докато самият вие станете част от статистката на пенсионерите, които получават смешна пенсия. Защо пенсиите ще са още по-малки ли? Защото няма да има млади хора, няма да има бизнес, няма да има перспектива за развитие.  Малък пазар, малки печалби, малки данъци, малки пенсии, малки мечти и малки хора.

Но това може да се промени. И немалко българи вече са запретнали ръкави. Ако има някой, който ще изведе страната ни от отрицателната спирала, това са предприемачите, стартиращи онлайн бизнес!

Как онлайн бизнесът може да промени всичко?

Доскоро хората над 40 смятаха, че интернет е само за глупаци, а истинските пари са в търговията офлайн. Дори еднократните сделки за милиони или дори милиарди се смятаха за нещо нагласено, нещо, което у нас не е възможно или е чиста проба късмет.

Но  ето какво прави онлайн бизнеса различен. Ще ви дам един пример с дребен производител на хидравлични помпи от Казанлък. Фабриката работи, но конкуренцията е огромна и нещата не са като едно време. Руският пазар вече не е толкова лесен за обслужване и търсенето там е на пазарен принцип, а не както е било преди по плана за петилетката. Подобни бизнеси все по-често затварят врати, защото нямат представа как да реализират своята продукция.

Сега си представете същата тази малка фабрика с  една единствена разлика – предприели са действия по наемане на хора или фирми, които да реализират тяхното дигитално представяне,  да намират нови клиенти, по нови начини, на нови пазари…

Всъщност нещата са по-прости отколкото изглеждат. Ако всяка фирма, производител или фрийлансър поддържа добре своя уебсайт на английски език или на езици, които се говорят на пазарите, на които той иска да излезе,  той може без много усилия  да привлече вниманието на клиенти от целия свят.

Пример от нашата практика

В продължение на години развивахме своите уебсайтове на български, а английската ни версия отлежаваше някъде настрани, тъй като знаете приказката за обущаря, който ходи бос. Един петък моят колега каза: “Е, хайде да го пуснем най-после този сайт” и в рамките на 3 часа реализирахме всичко и сайтът беше онлайн. Извършихме всичко, което правим за нашите клиенти, без да си даваме много зор. Две седмици по-късно около обяд получих обаждане от чуждестранен номер.

Оказа се, че се обажда човек със собствен бизнес за заключващи механизми и ролетни щори от… Манхатън, Ню Йорк. Искаше среща с нас. Не бяхме инвестирали в нищо освен в превода на сайта  и оптимизацията му. Отне ни само две седмици, за да излезем на пазара в САЩ. Отначало мислехме, че това е случайност, докато не получихме запитвания от целия свят. Вече работим спокойно за ОАЕ, Сингапур, САЩ, Италия, Китай, Великобритания и други.

Примерите по-горе обаче изискват вие да продавате свой продукт (хидравлични помпи или друго), или своя услуга.

Представете си обаче, че правите бизнес без да имате нито продукт, нито услуга, но въпреки това продавате онлайн на клиенти оттатък океана и печелите пари ежедневно. Напълно възможно е и това се прави от мнозина.

Един прост пример

Фирма хикс в Канада произвежда продукт, който тя иска да продава на хората по света. Тя дава комисионна на всеки, който изпрати потребител на сайта му и реализира продажба. От вас се иска само да се регистрирате в сайта на фирма хикс и да започнете да я промотирате пред потребители. При всяка покупка вие ще получавате комисионна по своята сметка.

Тази схема на работа е известна като афилиейт и е известна отпреди 15 години. Причината да не е много популярна е, че хората не й вярват… защото са българи, а темата за народопсихологията е тежка и трудна. И все пак възниква въпросът  ,,Как да им вярвам, че ще ми платят, ако успея да докарам клиент?”.

Моят съвет е:  спрете да се тормозите напразно, а намерете клиенти. Ако ви излъжат, тогава се тормозете. Афилиейет пазарът в САЩ генерира над 5 000 000 000 $ годишно. Във Великобритания годишно се харчат 1.3 милиарда паунда за разплащане към афилиейт партньори. Над 75% от фабриките в пазара в Австралия се управлява от една единствена афилиейт мрежа.

Ако вие сте интернет потребител, който купува различни продукти и услуги онлайн, независимо дали са за 5  или за 5000 лева, то бъдете сигурни, че поне в половината от случаите някой по веригата е взел комисионна, като ви е насочил към правилния сайт, от който да купите. И в това няма нищо нередно – ако аз вярвам, че дадена услуга е добра и ви я препоръчам, защо да не взема комисионна за това?

Сега си представете световния пазар. Не само Канада, не само САЩ… според последни данни интернет потребителите са малко над 3 400 000 000 и техният брой се увеличава постоянно. Това, което можете да направите е следното – да продавате на пазара в Казанлък, да продавате на пазара в България, да продавате на пазара в САЩ или да продавате в целия свят…

Ако повече български компании, малки предприемачи и фрийлансери погледнат към безкрайните пазари извън страната, те ще могат да си осигурят постоянен ръст на приходите и бизнеса като цяло. Така негативната тенденция очертана от мен в дългосрочен план може да бъде обърната. В наша полза. А междувременно всеки един поел по този път ще подобри качеството си на живот чрез влизане на свежи парични потоци в сметките си.

Ако темата ви допада и искате да научите как да започнете да печелите от интернет или как да подобрите своите интернет бизнес елате на семинара „Как да печелим от Интернет?” с Александър Ненов, който ще се проведе на 13 октомври в София.

Повече информация и билети за събитието можете да намерите на адрес: http://alexnenov.tothetop.bg

Успех!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

4 Comments

  1. Само бих допълнил няколко начина да се промотира чрез афилиейт, а именно:
    Правите си собствен сайт или FB група и почвате да публикувате интересна информация за продуктите, полезни статии, снимки. С времето хората почват да ви търсят като информационен ресурс за дадения продукт. Съответно идват и продажбите. Тоест начина вие да продавате чрез афилейт и да вземете комисионна е чрез някакъв тип собствена медия ( блог, инфо сайт, сайт за снимки, видео клипове и.т.н. ).

  2. Валентин каза:

    Днес всички казват, че интернет е бъдещето. Но, в интернет става все по-трудно, защото натам са се запътили всички умни хора. Интернет беше великолепна възможност преди 10 години. Затова, сега си струва да се потърси други златни възможности, в реалните сектори. 🙂

  3. Валентин, мда следва VR, AR и подобни. Но в Интернет не значи, че няма. Човек може да си изкарва хляба и с добив на злато с легенче в България и даже е за предпочитане пред седене на бюро за 800лв. А, това са го правили преди 4000 години същото. Дори мога да кажа и че с печатно издание може да изкарваш пари. Разбира се всички тези модели трябва да са по-гъвкави, креативни и да използват технология за да си успешен.

  4. А иначе ако ти харесва онлайн и офлайн има много неразработени възможности в сферата на поддръжката, ремонтите и.т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.