Най-доброто от мрежата за твоите лични финанси #2

Една мечта се отлага …засега
09.10.2017
Парите или свободата?
23.10.2017

Най-доброто от мрежата за твоите лични финанси #2

Първата селекция от материали за твоите лични финанси се възприе много добре и получих страшно много имейли и съобщения за полезността на тази рубрика. Отнема ми поне няколко часа, за да събера на едно място най-ценните неща от мрежата и ще се радвам, ако споделиш на какви статии да наблегна. Ето и втората порция:

4 неща, които трябва да знаем за биткойна като инвестиция – Напоследък много се говори за криптовалутите и ръста в техните цени. Това веднага привлече интереса на доста рисково настроени хора, които искат да изкарат бързи пари. Резките промени в цената на биткойна и останалите виртуални валути обаче, ясно показаха, че освен да се печели, може и да се загуби от тази нова „инвестиция“. В тази статия има 4-те основни неща, които трябва да знаем, ако сме решили да вложим парите си в някоя от популярните криптовалути.

Имаме ли време за нашите лични финанси? – Да си непрекъснато зает се е превърнало в синоним на важен и успешен. Това „нямам време“ е завзело всички аспекти от нашето ежедневие – бързаме в работата си, вкъщи, във взаимоотношенията си. Всичко това се отразява върху нашия живот. Все по-често ще чуваме и ще изпитваме синдром, наречен „бърнаут“ (или прегряване), а гуру-тата по продуктивност ще стават още повече. След здравето, има една важна област в живота ни, която страда от цялото това бързане – нашите лични финанси.

Няма да е все така… – Всеки от нас трябва да има в джоба си бележка, на която пише „Няма да е все така“, за да му напомня, че нещата са преходни. Това важи с пълна сила за нашия стандарт на живот. Според статистиката, пикът на доходите в България достига между 55 и 60-годишна възраст, а след това рязко спада, когато човек се пенсионира. В развитите страни, доходите на хората, след оттегляне от активна работа, са приблизително същите, както преди това. Дори в момента да имаме високи доходи и да може да си позволяваме много неща, няма да е все така, и ни чакат трудни години, ако не помислим за бъдещето си.

5 неща, които могат да бъдат и актив, и пасив – Има много хора в България, които предпочитат да спестят 1 лев, вместо да го похарчат и това да им донесе ползи за 5 лева в бъдеще. Именно това е разликата между активите и пасивите, които купуваме, а също и между бедните и богатите (като възможности и мислене) хора. В тази статия ще ви разкажа за 5 неща, които може да са и инвестиции, и обикновени разходи. Зависи как ги използваме.

Интернет университет – курсове по икономика и финанси – Тези курсове са изключително полезни за хора, които търсят повече гъвкавост в своето образование – било на професионално или непрофесионално ниво. Освен това позволяват на всеки човек от която и да е част на света да учи от най-добрите специалисти в неговата сфера срещу в повечето случаи сравнително ниска цена.

Пик на растежа – Доходността при взаимните фондове продължава да набъбва – Взаимните фондове продължават да са една от най-добрата алтернатива за доходност в България на фона на нулевите лихви по депозитите, а позволяват инвестиция със сравнително малки суми. Ръстът на капиталовите пазари в страната и чужбина остава основният двигател при тях.

Къде най-често грешат купувачите на имоти? – все повече хора искат да инвестират в имоти, но има много подводни камъни, за които трябва да внимаваме.

Това е най-добрата инвестиция, според Уорън Бъфет – Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет твърди, че най-добрата инвестиция, която човек може да направи, е “ненадмината, не може да бъде обложена с данъци и дори инфлацията не може да ни я отнеме“.

9 навика, които ще ви помогнат да забогатеете – Може би си мислите, че милиардерите имат свръхвъзможности или някаква тайна, която им е помогнала да постигнат милиардерския си статут, но това не е така. Когато човек се поразрови в техните навици, става ясно, че много от милиардерите правят няколко неща, които са едни и същи.

Средното време за прочитане на всяка статия е около 7-8 минути, а това прави един час от вашето време.

Това е сделката: четене -> прилагане на написаното -> резултати -> анализ на резултатите

Залогът е по-доброто ви бъдеще. Получавам много писма от хора, които не са го направили, и имат финансови затруднения, които се отразяват върху всички сфери от живота им. Вместо да се наслаждават на ежедневието си и хубавите неща, те мислят как да погасят някой кредит, как да съберат някаква сума за екскурзия на детето или как ще живеят с 200 лева пенсия. Не е приятно. Всеки от нас го е изпитвал. В една от статиите – Няма да е все така, продължението беше “а ще става по-лошо, ако…“. Прочетете я.

И за финал, вече си направих профил в Instagram и всеки, който се интересува къде ходя и какво правя за моя бизнес и моите лични финанси, може да ме последва.

До скоро,
Стойне

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.