Най-доброто от мрежата за твоите лични финанси #2

Една мечта се отлага …засега
09.10.2017
Парите или свободата?
23.10.2017

Най-доброто от мрежата за твоите лични финанси #2

Първата селекция от материали за твоите лични финанси се възприе много добре и получих страшно много имейли и съобщения за полезността на тази рубрика. Отнема ми поне няколко часа, за да събера на едно място най-ценните неща от мрежата и ще се радвам, ако споделиш на какви статии да наблегна. Ето и втората порция:

4 неща, които трябва да знаем за биткойна като инвестиция – Напоследък много се говори за криптовалутите и ръста в техните цени. Това веднага привлече интереса на доста рисково настроени хора, които искат да изкарат бързи пари. Резките промени в цената на биткойна и останалите виртуални валути обаче, ясно показаха, че освен да се печели, може и да се загуби от тази нова „инвестиция“. В тази статия има 4-те основни неща, които трябва да знаем, ако сме решили да вложим парите си в някоя от популярните криптовалути.

Имаме ли време за нашите лични финанси? – Да си непрекъснато зает се е превърнало в синоним на важен и успешен. Това „нямам време“ е завзело всички аспекти от нашето ежедневие – бързаме в работата си, вкъщи, във взаимоотношенията си. Всичко това се отразява върху нашия живот. Все по-често ще чуваме и ще изпитваме синдром, наречен „бърнаут“ (или прегряване), а гуру-тата по продуктивност ще стават още повече. След здравето, има една важна област в живота ни, която страда от цялото това бързане – нашите лични финанси.

Няма да е все така… – Всеки от нас трябва да има в джоба си бележка, на която пише „Няма да е все така“, за да му напомня, че нещата са преходни. Това важи с пълна сила за нашия стандарт на живот. Според статистиката, пикът на доходите в България достига между 55 и 60-годишна възраст, а след това рязко спада, когато човек се пенсионира. В развитите страни, доходите на хората, след оттегляне от активна работа, са приблизително същите, както преди това. Дори в момента да имаме високи доходи и да може да си позволяваме много неща, няма да е все така, и ни чакат трудни години, ако не помислим за бъдещето си.

5 неща, които могат да бъдат и актив, и пасив – Има много хора в България, които предпочитат да спестят 1 лев, вместо да го похарчат и това да им донесе ползи за 5 лева в бъдеще. Именно това е разликата между активите и пасивите, които купуваме, а също и между бедните и богатите (като възможности и мислене) хора. В тази статия ще ви разкажа за 5 неща, които може да са и инвестиции, и обикновени разходи. Зависи как ги използваме.

Интернет университет – курсове по икономика и финанси – Тези курсове са изключително полезни за хора, които търсят повече гъвкавост в своето образование – било на професионално или непрофесионално ниво. Освен това позволяват на всеки човек от която и да е част на света да учи от най-добрите специалисти в неговата сфера срещу в повечето случаи сравнително ниска цена.

Пик на растежа – Доходността при взаимните фондове продължава да набъбва – Взаимните фондове продължават да са една от най-добрата алтернатива за доходност в България на фона на нулевите лихви по депозитите, а позволяват инвестиция със сравнително малки суми. Ръстът на капиталовите пазари в страната и чужбина остава основният двигател при тях.

Къде най-често грешат купувачите на имоти? – все повече хора искат да инвестират в имоти, но има много подводни камъни, за които трябва да внимаваме.

Това е най-добрата инвестиция, според Уорън Бъфет – Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет твърди, че най-добрата инвестиция, която човек може да направи, е “ненадмината, не може да бъде обложена с данъци и дори инфлацията не може да ни я отнеме“.

9 навика, които ще ви помогнат да забогатеете – Може би си мислите, че милиардерите имат свръхвъзможности или някаква тайна, която им е помогнала да постигнат милиардерския си статут, но това не е така. Когато човек се поразрови в техните навици, става ясно, че много от милиардерите правят няколко неща, които са едни и същи.

Средното време за прочитане на всяка статия е около 7-8 минути, а това прави един час от вашето време.

Това е сделката: четене -> прилагане на написаното -> резултати -> анализ на резултатите

Залогът е по-доброто ви бъдеще. Получавам много писма от хора, които не са го направили, и имат финансови затруднения, които се отразяват върху всички сфери от живота им. Вместо да се наслаждават на ежедневието си и хубавите неща, те мислят как да погасят някой кредит, как да съберат някаква сума за екскурзия на детето или как ще живеят с 200 лева пенсия. Не е приятно. Всеки от нас го е изпитвал. В една от статиите – Няма да е все така, продължението беше “а ще става по-лошо, ако…“. Прочетете я.

И за финал, вече си направих профил в Instagram и всеки, който се интересува къде ходя и какво правя за моя бизнес и моите лични финанси, може да ме последва.

До скоро,
Стойне

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.