Какво трябва да знаем при покупката на смартфон 2

Как да стана богат?
21.08.2013
Какво трябва да знаем, когато застраховаме жилището си
04.09.2013

Какво трябва да знаем при покупката на смартфон 2

В първата ми статия, която е озаглавена „Какво трябва да знаем при покупката на смартфон“ бях наблегнал на концепцията за необходимост от инвестицията на определена сума пари в модерен телефонен апарат и голям капацитет от всевъзможни екстри, по-накратко наричан „смартфон“. В този текст ще изместя темата и ще наблегна върху технологичното с  идеята всичко, което ще напиша да бъде полезно за читателите и даде общо взето представа за всеки по отделно какво би било най-добре за него.

Започвайки, нека първо да изясним накратко какво наистина представлява „смартфона“. Преведено буквално от английски език „smartphone” означава „умен телефон“  и да, той наистина може да e  „умен“ , тъй като диапазона от функционалност е сравнима с тази на домашния ви компютър или лаптоп, че дори и повече. Смартфоните се различават от обикновения телефон с широкия си дисплей, който се явява и средство за управление, както и операционната система, която всъщност им дава живот.

Покупката на подобен продукт за някои хора може да се окаже голямо приключение свързано с много „умуване“ и колебаене и заради това ще се опитам да ви представа  моя начин да преценя, кой апарат на пазара би ми свършил работа, когато опрем до този момент.

1. Каква марка телефон и  с каква операционна система да избера?

В днешно време пазарът на смарфони е много динамичен и компаниите се стремят постоянно да глезят и да предлагат на потребителите различни и иновативни продукти. Най-известните марки на пазара са Apple, Samsung, HTC,Sony, LG, Blackberry, Motorola и Nokia. Има много изписани теми по-въпроса коя е най-добра от тези, но като цяло лидерите са Apple и Samsung, а HTC и Sony ги следват плътно.

Коя е най-добрата на пазара е много трудно да се каже и когато се колебаете, най-добре прегледайте ревютата на телефона, който ви грабва (има много добри ревюта на почти всеки телефон в български специализирани сайтове). В тези ревюта ще добиете представа наистина какво може да прави телефона ви, какви са плюсовете и минусите му, дали ви харесва дизайна му и много други. Също така там може да намерите сравнения между две или три марки и модели телефона, между които примерно се колебаете. Моя съвет е да изгледате и прочетете преди да предприемете покупката на такъв апарат, тъй като инвестицията на парични средства в това може да не бъде малка.

Операционната система на смартфона ви също не е за пренебрегване. Тя е изключително важна, понеже тя е тази, която дава живот на вашия смартфон и с нея ще боравите всекидневно. Всяка марка телефон е обвързана с определена и различна операционна система. Най-масовите са iOS, Android и Windows. За предимствата им и недостатъците също доста е изписано и ако никога не сте работили с подобно нещо, също препоръчвам да поразровите в интернет, да прегледате ревюта на тези операционни системи и да прецените, кое ви най-харесва, като си пуснете някое клипче в youtube, за да я видите в действие.

Марката, модела и операционната система са взаимно свързани. Примерно няма как даи ви харесва най-масовия модел на пазара iPhone, но да искате да го използвате с Android. Също така няма как да използвате iOS (операционната система създадена единствено за продуктите на Apple) на Samsung, HTC, Sony и др. Хубавото на Android и Windows  е, че се предлагат за почти всички други марки телефони и ако сте решили да го използвате, то имате по-обширен избор марки и модели.  Друг плюс е, че тук не говорим само за телефони от високия клас, а за по-евтините модели също. Разбира се ако смартфона ви е от по-нисък клас, то операционната система ще е по-стара версия, с по-ограничени функции, но това е логично.

2. Колко пари и за какво устройство съм готов да дам?

Тук отговора е във функционалността, която търсите от вашия смартфон. Ниския клас смартфони, които вървят в диапазон от 200-350 лева са ограничени от функциолноста и то логично. Самите смарфони не притежават големите и качествени дисплей, камери, иработка, както и не работят качествено с операционните системи от по-ново поколение създадени за високите класове. Ако просто се нуждаете от по-модерно устройство за разговори, прилична, но не толкова добра камера, както и интернет да си проверите имейла + нещо допълнително(като музика от слушалките, макари не толкова качествена), то това е правилния избор за вас. HTC, Samsung, Nokia, Sony и др. Предлагат широка гама от избор на Android и Windows смартфони от този клас. Можете да намери доста прилични модели от порядъка на 250 – 300 лева, но не очаквайте чудеса от тях.

Една от най-полезните функции на смартфоните е навигацията

Една от най-полезните функции на смартфоните е навигацията

Средния клас смартфони се произвеждат за хора, които нямат голяма нужда от високотехнологично чудо, но все пак активно работят с интернет, използват имейла си често, някои приложения, музика и др. Изработката и функционалността им се различава доста от ниския клас, но не може да достигне високия. Все пак може да се намерят много сполучливи модели от Samsung, Sony и HTC, които да свършат работа на обикновения потребител. Цената на подобно устройство е от 400-600 лева. Хубавото тук е, че наистина има голямо разнообразие от модели за тази цена ако сте от типа потребители, които описах, то избора ви трябва да се спре на такъв апарат който ви хареса.

Високия клас или бизнес клас смартфони са каймака на тази технология. Битката между компаниите производители тук, както вече споменах е наистина люта понеже това са апаратите, които носят най-много приходи за тях. Най-големите и най-добрите марки на пазара са Apple, HTC, Samsung и Sony. Разбира се има и други, но това са най-масово продаваните и най-успешните марки. Цената на тези апарати започва от 800 лева и може да достигне над 1,300 лева. Смартфоните от високия клас са изработени с доста качествени материали, притежават най-модерните камери, широк  дисплей, хардуер и операционна система. Всяка една  марка и производител се стреми да предложи нещо уникално, което да я отличи от другите.

Ако сте решили, че ви трябва телефон по-мощен в някои случаи от вашия компютър, ще го използвате активно като интернет браузър, когато сте на път, за забавления, игри, слушане на музика с качествен звук или просто ви трябва представителен телефон, тъй като сте бизнесмен, то тук трябва да се спре вашия избор. Най-вече в сайтовете за мобилни телефони са изписани хиляди страници със сравнения и ревюта на тези смартфони, така че много сериозно ви препоръчвам преди да дадете много пари за такова устройство, прочетете какво всъщност може да прави, разгледайте топ моделите, харесайте си, пак прочетете статии с плюсовете и минусите му и преценте сами за себе си. Не ви препоръчвам да се консултирате с персонала от магазина, от който ще го вземете, тъй като в повечето случаи не са компетентни и им е все едно дали ще ви продадат Sony, Samsung, Iphone или др. Интернет е най-безпристрастния консултант, използвайте го!

Когато вече сме преценили, какво устройство, модел, марка и прочие да си купим, идва дилемата от къде и по какъв начин. Вариантите тук са три : от мобилен оператор, от магазин или втора употреба.

Ще говоря за смарфоните от високия клас понеже те заслужават повече внимание, тъй като цените им са относително високи и се нуждаят от повече умуване, а и същото може да се отнася и за другите класове, но на по-ниска цена.

Мобилните оператори предлагат редица промоции на смартфони. Уловката при тях е, че те предлагат сматфона на една сравнително ниска цена за пазара, но единствено при условието, че подпишеш една или две години договор, за да използваш техните услуги. За разлика от други страни, където буквално ти подаряват смартфона, за да подпишеш договор, тук нещата не са така. За да дам пример колко струва апарата от мобилен оператор ще взема един от най-рекламираните, масовите и добри смартфони на пазара за пример, а именно Samsung Galaxy S4.

Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4

ВИВАКОМ предлагат няколко варианта на своите потребители. Първия е да купите апарата в кеш без да се обвързвате с каквито и да е договори, просто отивате и си купувате апарата за 1300 лева с ДДС (цената не е точна, може да се получи разлика, но не голяма с реалността). Втория вариант е да си вземете апарата на доста по-ниска цена, но с подписването на едногодишен или двугодишен договор и определен тарифен план.

Тъй като ние ще си взимаме смартфон ще взема тарифния план Net&Call Top за пример, тъй като той включва комбинация от безплатни минути към други мобилни оператори и неограничен интернет достъп, а също така е от средния клас тарифни планове (нито най-скъпия, нито най евтиния).  Цената на този абонаментен план е 17.80 лева с  ДДС, който включва 30 безплатни минути към всички оператори и 1,500 мб данни на максимална скорост, което означава, че мобилния ви интернет ще бъде значително по-бърз, докато не стигнете лимита от 1,500 мб, след което пак ще имате интернет , но не на тази скорост.

Апарата ви при подписването или преподписването на този тип договор ще струва в кеш 899.90 с ДДС  лева за двугодишен или 929.90 лева при подписването на едногодишен договор с Виваком на този абонаментен план. Разбира се такава сума пари в кеш не всеки може да си позволи и поради тази причина операторите предлагат и лизинг, който представлява 44.90 лева на месец за апарата Samsung Galaxy S4 + 17.80 лева абонаментна такса. В този случай смартфона ви ще струва 1077.60 лева, но имайте в предвид, че трябва да подпишете двугодишен договор за лизинг и абонаментен план и разходите ви за телефонната сметка ще започват от 62.70 лева с ДДС на месец.

Разбира се има и различни комбинации от по-скъпи абонаментни планове и по-ниска цена на апарата и обратното, но като цяло идеята е тази. Има и ще един вариант, ако сте съществуващ клиент на този оператор и искате да си вземете само апарата на лизинг и също така сте доволен от абонаментния си план, то ще трябва да го преподпишете за следващите 2 години. Тогава Samsung Galaxy S4 ще ви струва 49.90 лева на месец = 1197.60 лева за две години.

МТЕЛ предлагат следното. Взимам за база абонаментния план Mtel Surf&Talk S, тъй като ми се вижда идентичен с този на Виваком. Цената за този абонаментен план е 19.90 лв. С ДДС и включва неограничен интернет с 250 мб на максимална скорост, 500 безплатни минути в мрежата на Mtel, но без безплатни минути към други оператори. Mtel предлагат Samsung Galaxy S4 за 1059.90 лв. С ДДС в кеш при сключването на договор от този тип или за 45.90 лв. На месец за устройството на изплащане, което прави 1,101.60 лв (или по 65.80 лв с ДДС на месец за срок от две години).

ГЛОБУЛ от своя страна предлагат следното. Идентичния абонаментен план на Глобул е Web&Talk и е на цена от 20.99 лева с ДДС. Към нея са включени 500 мб мобилен интернет на висока скорост + други безплатни минути. Цената на Samsung Galaxy S4 е 47.90 при сключване на двугодишен договор,което прави 1,149.60 лева за устройството или по 68.89 лева на месец за срок от две години. При този план не е възможно да платите в кеш устройството, а само на лизинг, за това е най-добре да се поинтересувате подробно за промоциите им, тъй като имат много голям избор от тарифи, пакети и др. Цената на устройството в кеш без да се обвързвате с каквито и да е абонаментни планове е 1,349.90 лева с ДДС.

Това е един прост пример накратко как работят мобилните оператори при предлагането на Смартфоните. Разбира се цените се менят постоянно и за това е най-добре да идете на място, за да ви предложат най-актуалната и най-добрата цена.

Вариант втори, да си купите апарата от магазина е най-лесния, стига да имате пари в брой. Почти във всички големи вериги магазини предлагат повечето модели смарфони с двугодишна гаранция. Разбира се големите вериги предлагат и тези апарати на лизинг за една или две години, но имайте предвид, че тогава ще трябва да изплащате и лихвата на компания посредник, а тогава общата сума за смарфона ви ще надмине 1.400 лева. За съжаление не съм запознат с условията по този вид кредити и не мога да дам точни цифри.

Вариант трети е да си купите Смартфона втора ръка. Тук обаче поемате сериозен риск, понеже никога не може да сте сигурно какво купувате и защо ответната страна го продава. Тъй като това е сложна техника, ако случайно вземете повреден телефон, то сервиза в някои случаи е повече от 50% от себестойността му. Направих кратка справка на Samsung Galaxy S4 втора ръка и установих, че можете да намерите апарата около 900 лева втора ръка.

Ако сте решили да рискувате по този начин ето няколко съвета : при пратка по куриер задължително изисквайте от продавача да ви даде да прегледате обстойно стоката преди да платите; задължително купувайте телефон с гаранционна карта (в нашия случай Samsung Galaxy S4 е много нов модел и трябва задължително да има гаранция); задължително изисквайте кутия, кабели и целия комплект + касовата бележка, ако е възможно, тъй като без тях няма да ви признаят гаранцията при евентуален проблем, а пък така ще се уверите, че телефона не е краден; провайте дали всичко му работи (Wi-fi, Bluetooth, камера, дали звъни, дали приема обаждания, дали няма изгоряли пиксели, дали е удрян някъде видимо).

Това са мойте съвети относно покупката на смартфон. Надявам се статията да бъде полезна на хората, които се колебаят и да отговори на най-важните им въпроси.

Петьо Чолаков
Завършил съм Частна Профилирана Гимназия с Чуждоезиково Обучение 'Челопеч", в с. Челопеч, където учих усилено Английски и Немски като чужди езици. Завърших съм Бакалавърската си степен по "Международни Икономически Отношения" в Стопанска Академия "Д.А. Ценов" през 2012, а в момента съм пред завършването на Магистърската ми степен по "Financial Management" изцяло на Английски език в същото висше учебно заведение. Роден съм в район "Средногорие", където се намират едни от най-големите компании в минната индустрия, не само в България, както и едни от най-големите работодатели в България. През ученическите си и студентските си години съм участвал в различни стажанстки програми във всяко едно от тях, където натрупах различни знания и умения не само в икономическата сфера. В момента работя като Специалист "Доставки и Логистика" във фирма "Росс Ив Инженеринг" , намираща се в район "Средногорие". Фирмата работи пряко с най-големите индустриални предприятия в България.

11 Comments

 1. Браво, Петьо! И за проучването и за статията.

 2. Стойне Василев каза:

  Страхотна статия с много добри съвети и наистина изчерпателно проучване.

 3. Стела каза:

  Статията е чудесна, проучването обстойно, много информативно и полезно. Имам само една малка забележка – думата “впредвид” не съществува, частицата “не”, се пише отделно от глаголите и когато “случай” е в множествено число, завършва на “и”. Дребни грешки, но правят впечатление.

 4. Стойне Василев каза:

  Коригирам ги веднага 🙂

 5. Елиян каза:

  първо се извинявам за думите които ще напиша
  извода от статията е четете в Интернет и нищо друго
  едва ли някой си е мислил, че апарат от 200лв. е същия с този от 1000лв.
  от опит /преди два месеца/ Ви препоръчвам да си изберете апарат и да обиколите независимите магазини- за пример: Галакси 4- Технополис – 1250лв. операторите на изплащане + двугодишен д-р 1140лв./с оскъпяването/ независим магазин 1065лв. с ддс+ три г. гаранция от Самсунг, ако е на изплащане 1165лв. за една година
  Аз лично бях втрещен от разликата, ако някой ми го беше разказал нямаше да му повярвам

 6. Стойне Василев каза:

  Елиян, няма нужда да се извиняваш – тук сме (пишем), за да помагаме на хората да управляват по-добре парите си. Твоето мнение определено е полезно. Прав си, че при мобилните телефони разликите в цените могат да са много горлеми. В някои случаи апарата на изплащане от оператор е най-изгоден. Аз преди 2 години си взех телефон, който в Глобул беше около 600 (а на другите места беше 700) на вноски без оскъпяване.

 7. Дени каза:

  Аз да вметна само нещо – има и трети вариант: online магазини, където обикновено цената също е по-ниска, в сравнение с мобилните оператори. Също така ако търсите по-стар модел телефон или някой по-непопулярен, почти няма шанс да го намерите другаде. Мобилните оператори и големите вериги имат налични само по-разпространените и рекламирани модели. А човек като тръгне да търси информация из интернет и да чете и сравнява много често се спира на модели, които не са и чували продавачите понякога (това последното от личен опит). В този случай е добре да се проверява и какви са процедурите при дефект и доколко е надежден магазина ако се наложи да се ползва гаранцията.

 8. Здравейте,

  Съжалявам за дребните грешки от бързината, но нямах възможността да направя обстойна редакция на материала в този аспект.
  Относно темата исках да наблегна точно на това, че човек в днешно време има неизчерпаем източник на информация като Интернет и е хубаво повече хора да се научат да го използват пълноценно.
  Варианта с онлайн магазините не съм го споменал, тъй като там има много голяма особеност с гаранционното обслужване на стоката, която може да получиш и темата щеше да стане твърде дълга, а така или иначе я бях орязал неколкократно. Това ми дава идея да напиша нещо за гаранционното обслужване в България, тъй като това е доста проблемна тема за много потребители, а аз лично наскоро си патих от подобен проблем.

 9. Темата за гаранционното обслужване ще бъда доста интересна и аз мисля да разкажа няколко истории свързани с рекламации и защита потребителите.

 10. Онлайн магазините, както казва Дени по-горе, са много добър вариант заради по-ниските цени. Но ми се ще да споделя моя опит с операционните системи. Преди да закупя първия ми смартфон много се колебаех, много мнения изчетох и още повече се колебаех. Накрая си взех Нокия, която е с Уиндоус. След около половин година ми попадна друг телефон – Самсунг с Андроид. Ами няма голяма разлика, по-скоро зависи за какво ще си ползвате телефона повече за бизнес или за игри. Факт е, че за Андроид има повече приложения, но ако ще си изпращате уърдовски и екселски файли по бизнес предимно уиндоус е може би малко по-добрата операционна система.

 11. За мен и не само за мен, iphone са най-добрите и правят наистина качествени телефони, които си заслужават цената напълно! При това предлагат и впечатляващия водоустойчив силиконов калъф, което говори, че мислят от всякъде за защитата на продукта си. Но пък ако трябва да се съобразим и с цената, защото едва ли всеки би дал около 1000 лв за телефон, тогава може да се задоволим съвсем спокойно и със samsung или nokia. Като последната, ако си купите малко по стар модел, може да ви излезне под 300 лв, а качеството е много добро. Имам възможност да наблюдавам разликите между ZTE и Nokia Lumia 520 и мога да твърдя, че първия засича и трябва да се рестартира всяка седмица, а Nokia-та макар и по-стар модел работи много по-добре и по-бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.