Какво ни пречи да изградим страхотен екип

Жената и нейната вселена
14.10.2015
Тайните за успешния бизнес, които не се преподават в училище
24.11.2015

Какво ни пречи да изградим страхотен екип

Рядко ми се случва да не мога да пиша за някоя книга веднага след като съм я прочела. Това не се дължеше на факта, че не харесах книгата „Петте основни слабости при работата в екип” от Патрик Ленсиони. Напротив, книгата е страхотна, но ти трябва време, за да я осмислиш и поне още толкова, за да пишеш за нея.

Отваряш я, четеш първите редове, прелистваш няколко страници, затваряш я и едва тогава осъзнаваш, че това е КНИГАТА. Отново я отваряш и историята започва.

„Не финансите. Не стратегиите. Не технологиите. Екипната работа си остава най-голямото конкурентно предимство, защото е едновременно толкова могъща и толкова рядко срещана”.

Хайде признайте си, че сте напълно съгласни с това твърдение. Колко често сте попадали на екип, в който хората не умеят да работят заедно? Колко често това е бил проблемът за успеха на Вашата компания или на компанията, в която работите? Помните ли какви чувства изпитвахте тогава? Вашият шеф съумя ли да се справи със ситуацията, или просто не му се занимаваше? А вие в крайна сметка напуснахте ли?

Има книги, които ти казват какво да направиш и други, които те учат на нещата, които си струва да НЕ правиш. Е, аз еднакво не харесвам и двата типа книги. Мразя да ми казват какво да правя и обикновено правя точно обратното. Не обичам да ме учат какво да не правя, изхождайки от опита на някой друг.

Харесвам книги, които разказват истории. Истории, в които откриваш себе си, живееш живота на един от героите, размишляваш заедно с него и накрая сам решаваш как да постъпиш – дали да се поучиш от неговия опит, или сам да се сблъскаш с живота. Е, тази книга е от любимите ми.

В нея авторът ни разкрива петте слабости, които могат да провалят работата на всеки екип – дори и на най-добрия. Разказва ни историята на един изпълнителен директор, който се опитва да се справи с основните проблеми при изграждането на добре работещ екип.

„Ако успееш да накараш всички хора в една организация да гребат в една и съща посока, можеш да господстваш във всеки бранш, на всеки пазар, над всякаква конкуренция и по всяко време”, казва приятел на автора, с когото няма как да не се съгласим.

Отваряйки книгата се потапяш в един свят, колкото и да не ти се иска, близък до реалния, сблъскваш се с действителни проблеми, четеш познати неща, които под една или друга форма вече си преживял.

Сигурна съм, че ако прочетете книгата, ще си зададете поне един от следващите въпроси – Какво е екипът? Как да създадеш добре работещ екип? Как да станеш част от такъв екип? Защо този екип е важен за успеха на компанията ти?

Лесно бих ви дала отговорите на всички тези въпроси, но така няма да преживеете историите на героите от книгата. Няма сами да изберете посоката, в която да се развивате. Няма да осъзнаете грешките си и да стигнете сами до поуките. „Петте основни слабости при работата в екип” е книга за изборите, които правим всеки ден и които определят живота ни. Ето защо аз няма да ви предоставя наготово липсващите ви отговори.

Изборът дали да я прочетете отново оставям във вашите ръце. Искате да научите формулата за изграждането на успешен и добре работещ екип. Страхотно, но това най-вероятно ще стане по начина, по който се научихте да карате колело – постепенно, с помощни колела, с много падания и изправяния. Тази книга ще ви даде нужните съвети, но решенията ще зависят само от вас.

Питате ли се вече за кого е тази книга? „Петте основни слабости при работата в екип” е задължително четиво за всички ръководители на фирми или отдели, които управляват екипи или искат да управляват ефективно екипи. Тя ще е от сериозна полза на всички консултанти, които обучават или консултират на екипна работа.

Тя е и за студентите, изучаващи управление, както и за преподавателите, преподаващи мениджмънт, организационно поведение и управление на човешките ресурси. И не на последно място, тя е за всички, които искат да са част от един сплотен и добре работещ екип.

„Катрин Питърсън – новият изпълнителен директор на „Дисижън Тех” – е изправена пред сериозна криза: тя трябва да сплоти ръководен екип, който е толкова объркан и разединен, че застрашава съществуването на самата фирма. Ще успее ли, или фирмата ще фалира?

Фикционалната история, с която Патрик Ленсиони онагледява своите теоретични открития, ни припомня старата истина, че за да стоиш начело са ти нужни и кураж, и мъдрост.” В хода на разказа авторът ни очертава напълно осъществимите стъпки, с чиято помощ да се преодолеят тези често срещани препятствия по пътя към изграждането на ефективен екип.

Колкото и да изглежда трудно да се изгради сплотен екип, това не е чак толкова сложно нещо. Всъщност жизненоважно е нещата да бъдат опростени, независимо дали ръководите екип на мултинационална компания, малък отдел в по-голяма фирма или дори ако сте само член на екип, който се нуждае от усъвършенстване.

Изграждането на сплотен екип е най-ценното нещо за една компания, защото „раздробеният екип прилича на счупен крак или ръка – наместването му е винаги болезнено, понякога трябва да счупиш костта отново, за да зарастне правилно.

А второто счупване боли много повече от първоначалното, защото трябва да го направиш нарочно”. Това може би е любимият ми момент в книгата – сблъсъкът с думи, от които настръхваш и чиято истинност не подлежи на съмнения. Обичам книги, в които нещата са толкова ясни и същевременно толкова трудно постижими.

Понякога се ядосвам, че глупавото ми упорство ме среща с такъв тип книга чак сега, само защото предубедено не надниквах зад кориците ѝ. С месеци не я отворих, а тя търпеливо изчака времето си. Може би не е случайно, може би и на Вас ще Ви трябва време, за да я прочетете, да я споделите с приятели, а защо не и да я подарите на някого.

Патрик Ленсиони извежда следните пет основни слабости, които пречат на екипа да функционира правилно:

Първата и може би най-важната слабост, която пречи за изграждането на добър екип, е липсата на доверие сред членовете му. Без него екипната работа е почти невъзможна. Тази слабост се корени основно в нежеланието да бъдеш уязвим в групата. „В добрите екипи хората са искрени един към друг, не се боят да изнесът на показ „мръсното си бельо”, признават грешките си, слабостите си и тревогите си без страх от възмездие.”

Истината е много проста – ако не можеш да се довериш на хората, с които работиш, едва ли ще станете екипът, който в крайна сметка ще постигне резултати и ще доведе компанията до желаните печалби. Екипите, в които доверието липсва, губят много време и енергия, за да се справят с поведението и вътрешните отношения в групата.

Втората слабост, която до голяма степен е свързана с първата, е страх от конфликти. Екипите, в които липсва доверие, са неспособни да влизат в невъзпирани от автоцензура и разгорещени спорове в защита на някакви идеи. Когато не дебатират открито и не изразяват несъгласията си относно важни идеи, членовете на екипа често прибягват до персонални атаки, които са далеч по-неприятни.

Ирония на съдбата е и фактът, че много хора избягват конфликтите в името на ефикасността, а всъщност здравословните конфликти пестят време. „Надали човек може да свикне докрай със сблъсъците. Ако не изпитва леко неудобство, тогава сблъсъкът не е истински. Въпросът е просто да продължим да го правим.” Конфликтите са необходимото „зло” за успеха на всяка една компания.

Липсата на здравословни сблъсъци е проблем, който води и до третата слабост при изграждането на успешен екип – липсата на ангажираност. Ако членовете на екипа не заявят ясно своето мнение по даден проблем, те рядко приемат и се ангажират с взетите решения, макар да се преструват, че са съгласни с тях. Силните екипи вземат конкретни решения и продължават напред с пълно приемане от страна на всеки от членовете на екипа, дори и на онези, които са гласували против решението.

Когато не се ангажират с проблемите и не се противопоставят на решенията, членовете на екипите избягват търсенето на отговорност, което според Ленсиони е четвъртата слабост на всеки екип. „От едни е трудно да търсиш отговорност, защото те винаги са готови да помогнат. От други – защото заемат отбранителна позиция. От трети – защото стават агресивни.

Мен ако питате, не е лесно да търсиш сметка от когото и да било, дори от собствените си деца”, споделя един от героите в книгата, а ние едва ли бихме се осмелили да му противоречим. Колкото и странно да звучи, най-ефективната мярка за поддържането на високи стандарти за работа в екипа е натискът от страна на колегите.

Teamwork-New

Неспособността на хората да се държат един друг отговорни създава среда, в която се появява и последната слабост – отклоняване от резултатите. Когато членовете на екипа поставят индивидуалните си потребности или нуждите на своите отдели над общите цели на екипа, успехът на компанията е почти невъзможен. За неговото постигане е важно да определим целите си по най-простия начин, така че те да бъдат лесни за възприемане и достатъчно конкретни, за да бъдат постигнати.

Екипите, които казват „ще направим всичко възможно, пък каквото стане”, се подготвят за провал. Тук идва и съществената роля на лидерите на екипи, които трябва да познават тези слабости и да вземат своевременни решения за тяхното отстраняване. Екипната работа се влошава, ако се позволи дори само една от тези слабости да процъфти.

В крайна сметка, членовете на наистина сплотения екип се доверяват един на друг, впускат се в откровен сблъсък на идеи, ангажират се с решенията и плановете за действие, държат се отговорни един друг за неизпълнението на тези планове и се съсредоточават върху постигането на колективните резултати.

„…Представете си баскетболен треньор на полувремето в съблекалнята. Той извиква центъра на отбора в кабинета си и говори с него на четери очи за първото полувреме, след това прави същото с атакуващия гард, с гарда, който стреля от зоната на трите точки, с крилото, без всеки от тях да знае какво е говорил с другите. Това не е отбор, а сбор от индивиди.” Така за жалост се получава в много фирми, които никога не успяват да достигнат резултатите, за които мечтаят.

Книгата „Петте основни слабости при работата в екип” е полезна и с още нещо. В нея авторът ни предлага разработени въпросници за оценка на всяка една от 5-те слабости. Така всеки ръководител може да определи слабостите в работата на своя екип.

Дали обаче Катрин Питърсън успя да сплоти екипа, или фирмата „Дисижън Тех” фалира, можете да разберете само ако си я купите  и я прочетете. А ако искате да разберете как да се справите с вече дефинираните 5 слабости при работата в екип, ще трябва да изчакате нашето ревю и на втората книга на Патрик Ленсиони „Преодоляване на петте основни слабости при работата в екип”. Двете книги се разпространяват в България благодарение на издателство „Изток-Запад”.

За автора 

Патрик Ленсиони е автор на бестселърите „Петте изкушения на ръководителя” и „Четирите мании на изключителния ръководител”. Той е консултант и лектор, който ежегодно помага на хиляди хора по теми, свързани с умението да се ръководи, работата в екип, мениджмънта и фирменото развитие.

Надя Ненкова
Здравейте, казвам се Надя Ненкова и съм един от авторите в SmartMoney.bg. По професия съм филолог и журналист, а по душа - просто пишещ човек. Хубавите книги са ми страст и вярвам, че емоцията от срещата с тях трябва да се споделя. Обожавам да чета и да пиша, но едва ли бих могла да Ви кажа, кое обичам повече. Интересувам се от реклама, маркетинг, PR, бизнес комуникации, социални мрежи, блогове, писане за уеб, копирайтинг. Имам опит в редактирането и коригирането на документи и книги. Била съм част от екипа на няколко телевизионни предавания. Пиша статии за различни сайтове. Има много неща, които обичам, но сега ще ви споделя няколко, които наистина НЕ харесвам: неграмотността, писането на латиница, кафе (особено чисто), Мак Доналдс и всички подобни, цигари и цигарен дим (ама много, много мразя!), тежък метъл, снега (освен на Коледа), липсата на възпитание, вулгарното поведение, лъжата, лицемерието, наглостта, пияните по улиците (и не само там...), да ми губят времето... Списъкът е дълъг и непрекъснато се допълва. Ще се радвам да споделя с вас впечатленията си от прочетените книги и ще очаквам вашите въпроси и коментари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.