Какво не ни казва Робърт Кийосаки за личните финанси?

Честит 3-ти март, Българи!
03.03.2014
Блогърски двубой: Кой може да стане милионер?
10.03.2014

Какво не ни казва Робърт Кийосаки за личните финанси?

Всеки ден повечето хора се събуждат, извършват обичайните ритуали и… тръгват да вършат през деня неща, които изобщо не им харесват. Някои дори не осъзнават причината за това положение и просто недоволстват кога гласно, кога не – срещу уж очевидните причини на незавидният им живот. Виновна е държавата, чужденците, времето…

Да заживееш мечтания живот…

Други пък осъзнават, че нещо не е както трябва и мислят, че трябва да направят нещо… Но какво точно? Да си намерят по-добра работа? Да заминат да живеят на по-добро място? Въпроси, въпроси и малко отговори. И странна работа – като се замисли човек, коя е причината някои да живеят добре, а други не чак толкова – аргументите не са необорими. Навсякъде има бедни и богати, щастливи и нещастни – значи не е до местоположение, а до себеусещане. Да, всичко е в главата ни и начина на мироглед. Както се казва, ако искаш да бъдеш щастлив – бъди!

За тези, другите, които не се страхуват да си задават честно въпросите и да търсят отговорите, ще кажем – от вас зависи. Просто истински поискайте да промените нещата. И Животът ще се погрижи да изпълни желанието ви. Помнете

Животът няма други ръце освен вашите

Какво да направите за да заживеете живота, който винаги сте искали? Само с мотивация не става и първото нещо, което смятаме, че трябва да направите е да се образовате. Това препоръчва и авторът на поредицата книги от серията „Богат татко, беден татко“ Робърт Кийосаки (ако случайно не сте ги чели – съветваме ви да го направите).

И нямаме предвид университетско или друго академично образование. Тази система има други цели и никой няма интерес да ви дава знания за това как всъщност работят ипотечните кредити, фондовите борси, взаимните фондове и другите инструменти от света на инвестирането – всичко, което може да се каже с думата „пари“. Имаме предвид да се самообразовате в сферата на управление на личните ви пари. Онези пари, които ще ви направят свободен да избирате какво да правите след като се събудите.

Какво не ни казва Робърт Кийосаки…

Познавам доста хора и тези, с които по един или друг повод сме разговаряли по темата, често казват едно и също: „Да, прочетох доста от книгите му, но смятам, че това не е приложимо в България“ или пък казват: „Писани са отдавна и нещата вече не са такива“. Защо се получава така, че след прочитането им не се случва нищо?

Ние смятаме, че това е защото самите знания не значат нищо, ако не се прилагат на практика и не и не идват от реалния живот, в който живеем.

Затова решихме, че ще променим това и създадохме пълния курс за управление на личните пари в нашата реалност. При това ще боравим в него само с практически знания. Обученията в курса са разделени на 10 тричасови модула, във всеки от които има по две обучения от по един час и половина. Някои от обученията ще се провеждат с допълнителни, практически няколкочасови работилници.

Курсът започва съвсем скоро – на 25 март и местата са ограничени. Така че, запазете своето място още сега.

Подробности за цялостния курс по управление на вашите пари може да намерите на под-сайта на Републики за взаимопомощ, създаден специално за обученията, които предлагаме.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

24 Comments

 1. Елица каза:

  Здравейте,

  Едно такова начинание е много добра идея за всички, които искат да направят повече за себе си и личните си финанси. Въпросът ми е – няма ли как по някакъв начин информацията от подобен курс да се направи в дигитален вариант. Например за тези, които са в чужбина и не биха могли да присъстват реално.
  Лично аз бих си го закупила веднага, тъй като тези въпроси ме интересуват и искам да подобря доста неща в личната си финансова ситуация.

  поздрави и все повече успехи!

 2. Здравейте Елица!

  Плануваме да има възможност хората, които не могат да присъстват физически на курса да го направят онлайн с предварително записване. Имаме и идея дори някой да се е записал, но да не успее да бъде пред компютъра в същото време, да предоставяме запис на обучението.

  С уважение,
  Борис Бачев

 3. Kолега хвърли едно око тука, може да ти е полезно:
  http://presscastle.com/udemy-wordpress-clone-academy/

 4. @ Елица

  Здравейте!

  Още като замислихме с колегите ми този курс, на мен лично не ми даваше мир мисълта за това, че вероятно ще има много желаещи за курса живеещи извън София, а ние ще правим само присъствени обучения. В крайна сметка решихме, че има начин да включим и онлайн обучаващите се. Това ще става с помощта на тази група в Google Plus https://plus.google.com/u/0/communities/102042381133963671018
  Заявете участие още сега – за 25 март!

 5. Kaiser Soze каза:

  Не ни казва как е забогатял. А именно – от книгите си, а не от бизнес начинанията си.

 6. Стойне Василев каза:

  Kaiser Soze, това го казва 🙂 Първоначално е имал компания за обучения за инвеститори, стигнал е до някакво ниво и я е продал. Истинския успех идва с играта и книгите. И аз първоначално си мислех, че такива хора печелят главно от книгите си, но не е съвсем така. Техните книги, наистина се продават в голям тираж, но цената им не е висока. Виж в България, книгите на Кийосаки са по десетина лева, колкото да се покрият разходите, комисионните на посредниците и да има малка печалба.

  Истинските пари идват от семинарите. Ако събереш в една зала 5 или 10 хиляди човека и на всеки вземеш по 1,000 долара (тази цена дори е занижена), това прави доста пари, нали?

  Ако оставим тези бакалски сметки без кръчмар, наистина се възхищавам на хора като Кийосаки, които са създали някаква идея, някакво световно движение. Самата идея за финансовата грамотност тръгва именно от него. Разбира се, не всички идеи могат да се приложат у нас и по света, но това да станеш по-образован в сферата на финансите е универсално. Именно, затова решихме да направим този курс – големите идеи на Кийосаки да ги “преведем” за нашите условия и да ги направим на отделни малки стъпки, които всеки може да следва, за да подобри финансовото си състояние.

  Няма да открия топлата вода като кажа, че българите управляват изключително лошо парите си. Това е една от основните причини винаги да сме на последното място по доходи в ЕС. Ако всеки вземе живота си в ръце и сам си помогне, ще помогне и на останалите хора, както и на страната като цяло. Осъзнавам, че с един курс няма да настъпи всенародна промяна, но и най-дългото пътешествие започва с една единствена крачка. Аз съм решил да посветя живота си на това, българите да се справят по-добре с парите си и да живеят по-добре. Пътят ще е дълъг, но не мисля да се отказвам. Ако и ти чуеш историите, които съм чувал и виждал аз, ще разбереш защо така мисля.

  За да не доскучавам ще разкажа накратко само една. Миналата година ми се обади една жена от Пловдив в много тежко положение. Самата тя е в инвалидна количка. Освен това, една банка се опитваше да вземе единственото ѝ жилище, защото някаква малка идеална част от магазин се е водила на нейно име. Причината е, че дъщеря ѝ и зет и взели голям кредит и заложили нейното жилище, за да правят бизнес, който не потръгнал. Проверих случая, консултирах се с приятел адвокат и намерихме решение да се преструктурина задължението по кредита и да се намали вноската. Същата тази жена ми се обади да ми честити Коледа и да ми благодари, че има все още хора, които помагат. Също ми каза, че животът ѝ вече се е променил и гледа по-оптимистично за бъдещето. Дори като пиша това се насълзявам. Това обаждане беше по-ценно от всички останали пожелания за Коледа.

  Ако мога да променя живота или поне настоящата ситуация на повече хора, аз ще съм постигнал целта си. Не е ли всъщност това важното? Ние сме се затворили в себе си и изобщо не обръщаме внимание какво се случва около нас…

 7. bg mafia каза:

  повече от това което казва Робърт вие не можете да преложите така ч

 8. bg mafia каза:

  че за хора които разбират от тези неща подобни курсове които са се нароили наполследък са безмислени ….които не разбира и не е чел може да има полза …направете един курс как ни ограбват банките в Бъглария с най-високите лихви в цяла Европа – престанете да бъдите тъпи овце блеещи като пред заколение ….питайте се защо цените тока и парното и тн са най-високите в цяла Европа ….разбверете чев и крадат от вжсякъде а и Робърт да дойде не може да ви помогне при тези условия в БГ ….не можете да инвестирате в имоти в БГ освен ако нямате много пари като свободен ресурс ! аман от заблудени в тая държава …. престанете да блеете

 9. Стойне Василев каза:

  bg mafia, не мислиш ли, че точно защото си траем се случват тези неща в България. А как да кажеш нещо на някоя банка например, като ти нямаш достатъчно добра финансова грамотност. Банковия служител ти дава един “стандартен” договор със “стандартна” лихва по кредита и те кара да го подпишеш. Ако не може да прочетеш какво пише вътре, как ще искаш нещо. Подписваш и си излизаш. Честито! Следващите 30 години ти си буквално роб на банката. А това ти е голяма част от твоя съзнателен живот.

  Ето един виц за тази ситуация:

  Решила добрата ламя Спаска да стане лоша. Срещнала тя в гората лисицата:
  – Лисо, идваш вечерта в пещерата, ще те ям. Има ли въпроси?
  – Ами няма.
  Дошла вечерта и ламята изяла лисицата…
  На другия ден вървяла, вървяла ламята и срещнала вълка:
  – Вълчо, идваш вечерта в пещерата, ще те ям. Има ли въпроси?
  – Ами няма.
  Дошла вечерта и ламята изяла вълка…
  На третия ден вървяла, вървяла ламята и срещнала заека:
  – Зайо, идваш вечерта в пещерата, ще те ям. Има ли въпроси?
  – Ами има.
  – Казвай.
  – Може ли да не дойда?
  – Може.

  Изводът: Питайте банките може ли да НЕ подписвате “стандартен” договор 🙂

 10. Петрова каза:

  Тони, позволявам си да разкажа малко от личния си опит. Простете, ако ви се струва грубо нахлуване в „пространството” на добрата идея.
  Почти всеки ден слушам разни лекции по Интернет и чета разнообразна литература по управление на лични финанси, инвестиране и т.н. Силно харесвам семинарите на една жена-инвеститор в имоти. Та…
  1. Тя буквално „гони” от своите уебинари хора с месечни доходи под 1200 лева. Изпраща ги първо да се научат да изкарват поне тази сума на месец и тогава да се върнат, за да питат как да ги управляват.
  2. Блокира в чата всички мрънкачи, които постоянно „пилят” кое как точно няма да стане, кое не е приложимо в дадената страна, защото идва от цивилизованите държави и прочие неудачници.
  3. Продава скъпо своите курсове, защото е практик и дава точни технологии за постигане на реални печалби.
  Тони, вие явно сте много добре възпитан и толерантен човек. На вашия сайт не искате да си позволите по-рязко отношение с хората, които не знаят защо го посещават. Затова аз, като най-редовен читател, моля всички, които нямат какво да предложат на останалите посетители, да се въздържат от коментари.
  Тук са се събрали хора интелигентни с желание да бъдат полезни безвъзмездно. Пишете само конструктивни коментари, моля ви!

 11. БГ търси балъци а не таланти каза:

  м дам наложи ми се да си сменя ника …. баълците в БГ НИКОГА АМА НИКОГА няма да свършат ! за да инвестираш в имоти ти трябва огрмно количество свободен ресурс .. нещо което 90 % от хората в БГ НЯМАТ ! ако теглите кредит от българска финансова инстутция вие се подлагате на чисто и просто лихварство …. който иска да си слага примката на врата … явно още има желаещи …. слушайте още пишман експерти да ви вземат парите … прост народ – слаба държава !

 12. Тодор каза:

  Ами по отношение на банките отговорът в повечето случаи е “НЕ МОЖЕ”. Пробвал съм.
  Но това не значи, че човек не трябва да мисли за парите си ида ги управлява по най-добрия начин.
  Никой няма да ви свали лихвата заради черните ви очи. Но може да пробвате рефинансиране или предоговаряне. Понякога, ако обясните на банките че имат конкуренция, ще предложат по-добри условия (И това съм го пробвал и става).
  И както много пъти съм казвал и другаде :
  ЗА БОГА ХОРА МИСЛЕТЕ!!!
  Парите са инструмент. Но когато работите с тях мислете как го правите.
  Направете си една таблица и следете какво харчите и какво получавате.
  Внимавайте, когато взимате кредити – банките гледат собствената си печалба, а не вашата.
  Внимавайте когато инвестирате или почвате бизнес.
  Следете какво се случва във банковия и финансовия сектор, включително промените в законите.
  Правете това дори в момента да нямате пари.
  Следете офертите на банките и четете внимателно какво всъщност предлагат. Особенно ако имате кредит.

 13. Стойне Василев каза:

  Тодор, напълно съм съгласен с теб. Ако знаеш какво искаш и как да си го поискаш, няма невъзможни неща. Много пъти съм го пробвал и е ставало. Когато аз бях в банка и аз съм правил много компромиси на клиенти и съм сключвал невъзможни на пръв поглед сделки.

 14. Galarad каза:

  госпожо Петрова, а може ли все пак да ни кажете коя е тази жена-инвеститор в недвижими имоти, стана ми любопитно да прочета някоя точна рецепта.

 15. Петрова каза:

  Г-н Galarad, само се опасявам да не съм ви подвела в предишния ми коментар. Можете да прочетете стратегии за инвестиране. Технологиите (точните рецепти) ги продава. Иначе става дума за Наташа Закхайм.

 16. Galarad каза:

  О, сега ми стана ясно. Вие не говорите за България, нито госпожата е Българка (Наташа Закхайм), нали така?

  Понеже руския не ми е много силен, може ли да направите една презентация на същността на нейния метод, или да дадете някакъв подход за инвестиране, който сте научили? Google не знае почти нищо за г-жа Закхайм и не мога да се ориентирам (предлага ми думи като “развод”, “отзиви”, “биография”).

 17. Garcia каза:

  Разгледах набърза модулите и не виждам какво повече може да се предложи от учебниците по икономика. Освен това в интернет е пълно с блогове на тази тематика, стига да знаете английски. А и в последно време забелязвам, че и на български започват да се появяват.

  А какво да кажа за Модул 4: Финансов анализ и инвестиции? Не може някой трезво мислещ човек да вярва, че такава сложна материя може да бъде преподадена за три часа. Сферата е толкова всеобхватна, че освен да научите какви са финансовите отчети и какво има в тях, за друго едва ли ще стигне времето.

  Освен това на няколко пъти в този сайт съм чел как буквално се плюе по нашата борса, как само мафиоти и измекяри има там и всеки се опитва да отмъкне парите на горката будала решила да инвестира на българската борса. Затова малко ми е непонятно присъствието на г-н Николов в курса.

  Тъй че всеки добре да помисли преди да се запише за този курс. Защото такива инициативи обикновено продават мечти и пълнят джобовете на организаторите.

  Поздрави, Гарсия!

 18. Стойне Василев каза:

  Здравей Гарсия,

  Благодаря ти за коментара. Ти говориш за традиционния вид академични обучения – един човек застава пред групата и си изнася лекцията, която е същата, като в учебника. Бил съм на много такива лекции. Цялото ми образование от началното до висшето беше такова.

  Ние предлагаме нещо различно от този традиционен модел – учене чрез действие. Ние, хората, най-лесно учим, когато играем и прилагаме на практика наученото. Именно това е нашия подход – с различни игри, дискусии и работилници, да помогнем на всеки да извлече максимума от курса или от отделен модул и когато си отиде вкъщи да знае, стъпка по стъпка, как да подобри финансовото си положение.

  Този курс, определено, не е за теб. Хората, които си мислят, че всичко знаят няма какво да научат. Трябва умът ти да е отворен за нови неща, за да са ти полезни подобни обучения. Прав си, че знанието сега е по-достъпно от всякога и аз винаги съм го казвал. Въпросът е как да го намериш, как да го систематизираш, как да го приложиш и колко време би ти отнело това. Знанието, което нашия екип предлага е базирано на стотици книги и хиляди статии, прочетени по темата; над 10-годишен опит на всички лектори в тази сфера и присъствие на много обучения и водене на не по-малко.

  Идеята, която имахме и сега ще реализираме е за цялостен курс, който да обхване всички теми в тяхната всеобхватност. Можехме да направим просто еднодневно обучение и да да отделим по половин час на всяка тема, но това нямаше да е полезно на участниците. Сега предлагаме всяко обучение по 3 часа, като към него има практическа работилница за същото време.

  Последно за българската борса – не знам къде си чел това, но не е било от мен. Аз активно инвестирам на нашата борса и никога не съм я плюл. На никой пазар, никой не се опитва да отмъкне парите на друг, той сам си ги дава и трябва да е финансово грамотен, за са спечели от нея.

  И това, което казваш на финала е типично по български – аз всичко знам и мога и няма да им “пълня гушите” на тия. Няма да го коментирам. Ще ти кажа за себе си – аз давам хиляди левове на година за курсове, обучения и книги. Не съжалявам за нито един лев, защото те са ми донесли стотици пъти повече. Също така, се доверявам на професионалисти и давам парите ми за техните знания и умения. Да, и аз мога да се науча да поправям колата си. Ще ми отнеме доста време, но накрая ще се науча. Въпросът е защо да си губя времето, вместо да изкарвам пари с това, което мога.

  Поздрави,
  Стойне

 19. Garcia каза:

  Здравей Стойне,

  Благодаря за отговора ти!

  Възможно е да предлагате нещо по-различно. Ако говоря от собствен опит. Преди съм ходил на не малко “иновативни и практически насочени” лекции на знайни незнайни лектори, като някои дори бяха дошли специално от чужбина. По-добре да не изпадам в лични нападки към определени хора. Та, на самата лекция освен да обяснява какъв велик бизнесмен е и да сподели 2-3 примера от своята практика, където разбира се в крайна сметка излиза с невероятна печалба, аз друго не съм запомним. Не ме разбирай грешно! Дано вашето начинание да помогне на хората да управляват по-добре парите си. Но винаги преди началото на такива “работилници” може да се зададе въпрос защо лекторите ще се наемат на презентира пред хора, ако за същото време можат могат да изкарат повече пари със собствени средства. Защото в крайна сметка по-ценен актив от времето няма. И всеки да намери отговор на този въпрос преди лекцията, за да не остане с неприятен вкус в устата след нея 🙂
  И аз бих си закарал колата на майстор, вместо да я оправям сам пред блока. Обаче знам, че майсторът прави това по цял ден, това му е основното занимание. Хора като Кийосаки правят повече пари от лекции и книги, отколкото от инвестирането, за което раздават съвети така старателно.

  А аз горещо насърчавам хората да четат постоянно. Защото с един курс нещата не се научават. Трябва време, търпение и много четене. А както казах, в Интернет и библиотеките има много материал и много полези четива.

  Относно нашата борса – все още помня статията ти “Имам излишни пари. Къде да ги инвестирам?” и по-точно коментарите под нея. Как всички на борсата били комарджии и търсели бърз удар. Е няма как да се съглася с теб, защото в момента има много хора, които правят пари от поскъпването на акциите на ТИМ групата. Тези хора не купуват Химимпорт на 2 лв и го продават на 2.10 лв с цел лесна печалба. Познавам хора купули доста големи пакети на 90/95 ст, когато фондът Артио излизаше от инвестицията. Та тези хора все още си го държат макар, че цената вече е 2.30 лв. Мислиш ли, че те са търсили еднократен удар?

  Никъде не съм казал, че знам всичко. Дори напротив – човек се учи докато е жив. Смятам, че няма по-добра инвестиция, от инвестицията в себе си. От това да си купиш една книга и да разшириш кръгозора си, да си направиш абонамент за бизнес вестник, да попътуваш из света и да видиш други култури, което да ти даде идеи за това как в чужбина се прави бизнес. Така, че всеки лев вложен в себе си е добра инвестиция, особено ако е вложен правилно и целесъобразно.

  Поздрави!

 20. Стойне Василев каза:

  Здравей Гарсия,

  Аз също съм бил на много обучения, кое по-добро, кое не, но винаги се стремя да науча нещо. Прав си, че всеки сам кове съдбата си и трябват усилия и време, с едно обучение няма да стане. Дори да дойде най-великия лектор или инвеститор и да ми даде формулата на успеха, ако аз не направя нищо, какъв е смисъла?

  Този сайт и обученията, в който съм лектор не ги правя за някаква печалба, затова и сайта е безплатен, а обученията – с минимални цени. Целта ми е да помагам на хората, а парите ми идват от друга област и инвестиции. Аз не съм правил удари, всички уроци съм ги научил по трудния начин – с много грешки и загубени пари. Ясно е, че не всеки ще стане финансов гуру, но не е и нужно. Достатъчно е да управлява добре парите си и да не става “жертва” на банки, посредници и консултанти. Защото има много такива хора – подписват договори без да гледат и после питат “Как така?”. Ние учим неща за биологията, химията и физиката, които никога няма да ни потрябват, но не учим как да управляваме парите си, въпреки че целия живот ни е свързан с тях.

  Аз ти предлагам да дойдеш на първия модул и ако не получиш това, което очакваш и не ти е полезно обучението ще ти върнем парите без въпроси. Това предлагаме на всички участници – нулев риск. Мисля, че подобна оферта малко лектори предлагат.

  Поздрави,
  Стойне

 21. […] Или пък направо се запишете за този семинар на Стойне Василев и SmartMoney.bg […]

 22. […] Или пък направо се запишете за този семинар на Стойне Василев и SmartMoney.bg […]

 23. Valpet каза:

  Това, което не ни казва Кийосаки е, че няма безрискова пазарна стратегия, която да гарантира сигурна печалба, тъй като допускането, че има, води до следния логически абсурд: Такава стратегия веднага би придобила абсолютна известност и всеки би я прилагал, като в резултат всички биха били печеливши, без да има губещи. Но за всеки здравомислещ човек е ясно, че за да има печелещи, трябва има и губещи, тъй като парите и техният еквивалент – стоките са крайно (ограничено) количество.

  Кийосаки премълчава факта, че много други инвеститори са прилагали подобна на неговата стратегия, но само малцина от тях са имали неговия късмет да забогатеят. Повечето са се разорявали не защото са били по-глупави или непоследователни, а просто заради фундаментално-хаотичния пазар, който има свойството “да си играе на зарове”.

  Кийосаки и неговите последователи не заслужават доверие.

 24. до Стойне каза:

  Привет Стойне!
  Направо ме разбихте с тази статия. Право в десятката!
  Чела съм на Кийосаки някои неща по препоръка на моя приятелка, която развива мрежови бизнес… но нещо инстинктивно усещах, че не е съвсем така както ми го говорят. Бях и на няколко семинара на мрежовия бизнес и също не можеха да ме убедят в техните лекции, истории и “добър опит”… Бях убедена, че тези на “високо ниво” печелят всъщност от този месечен абонамент за “дискова програма” (всеки месец по 20 лв от всеки абониран…. готино) и за честите семинари, на които се плащат различни суми в зависимост от мащаба на семинара. Там има много екзалтирани хора, които сега започвали да мечтаят за хубави живот… а горките не могат и да разберат, че са просто едни хамстерчета във вътрележка…

  Иначе хубава дискусийка си заформихте чрез коментарите с читателя Garcia, което също беше от полза 🙂

  Та благодаря за поредната хубава статия!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.