Как да изберем най-подходящата форма на обучение за нас

Стартира третото издание на Академията по лични финанси и инвестиране
31.08.2015
Безплатен уебинар „Как да изградим нашата машина за пари”
23.09.2015

Как да изберем най-подходящата форма на обучение за нас

Сигурно сте чели, че е най-добре да инвестирате в себе си и в своите знания и умения. Но как да изберем най-подходяща за нас форма на получаване на знания, от която ще получим желаните резултати, а не просто да си прекараме времето добре и да си мислим, че “инвестираме” в себе си, а не просто харчим пари? Този избор е индивидуален, разбира се, но ако още се колебаете, в тази статия ще ви дам насоки за плюсовете и минусите на различните източници за вашето развитие.

Какви резултати очаквате?

За начало да дефинираме какви резултати очакваме от всеки начин за придобиване на знания. За мен, това е не само да се научиш да правиш нещо, но и да го прилагаш на практика, като предварително си определиш как ще измерваш напредъка. Ще ви дам пример: ако отида на курс по телефонни продажби, ще очаквам да увелича броя на разговорите, които са довели до уговаряне на среща с потенциален клиент, като в началото ще съм консервативен и ще заложа само 10% увеличение и 15% след няколко месеца практика. Този принцип може да се приложи и към почти всички обучения за меки и твърди (професионални) умения.

А защо да измерваме резултати от бизнес книги, които сме прочели или курсове, на които сме ходили? Най-простият отговор е за да разберем дали сме придобили актив или пасив. Нали си спомняте определението на Робърт Кийосаки “Активът е нещо, което слага пари в моя джоб, а пасивът е нещо, което вади пари от моя джоб”. Ако само сме научили нещо, което не използваме, то това е пасив, но ако същото нещо ни помогне да си намерим нова работа с по-висока заплата или изкарваме пари с него – то това е актив.

Ще ви дам пример. Двата сертификата в областта на финансовите продукти и одита, които придобих ми помогнаха да получа повишение в работата си, както и да отида след това на по-висока позиция, като получените знания се оказаха решаващи, за да предпочетат мен. Така парите и времето, което отделих за придобиването на тези тапии се оказаха добра инвестиция в себе си. Ако си бях сменил професията или имах сертификат за майстор-сладкар, това щеше да е пасив за мен, защото щях да имам просто хартийка на стената без никаква практическа стойност.

Сега да разгледаме различните източници на инвестиция в себе си:

Безплатни онлайн материали

Преди да стигнете до онлайн материалите е добре да сте завършили висше образование. То няма да ви даде особено практически знания (особено в БГ университетите), но ще ви създаде навика да се развивате и да придобивате нови знания, както и да четете критично предлаганата ви информация, т.е. това е билетът, за да влезете в киното, а след това сами трябва да се оправяте.

И така, най-достъпният източник на знания са материалите в интернет. Мрежата е толкова голяма, че в нея може да се намери (почти) всичко – от древни египетски текстове до размишленията на неизвестен 15-годишен индиец за световната икономика и финансова криза, и може би над 99% от всички материали са безплатни. Това обаче определя и тяхното качество. Има, разбира се, и добри неща от ентусиасти, но те рано или късно се отказват, ако не намерят начин да монетизират своя труд (а той изобщо не е малко, повярвайте ми).

Друг недостатък, освен трудното намиране на качествена информация, е повърхностното разглеждане на дадена тема или казус. В тези безплатни статии ще откриете предимно готови и универсални решения. Всъщност, точно такива бързи и лесни начини за решаването на техните проблеми търсят и повечето хора. По тази причина и предлагането е огромно, а качеството – ниско. Вие пробвате начин след начин (да отслабнете, например), но ако никой от тях не действа, какво правите?

Добрите стари книги

Вторият най-достъпен източник на знания и умения са книгите. Може да намерите качествени книги на български език само за 15-20 лева. Не всички си струват, но това ще го разберете с времето, като не разчитайте друг да ви препоръчва какво да четете и какво – не. Ако знаете английски възможностите са практически неограничени – почти всяка книга в света е преведена на този език.

Човек и добре да живее, си купува електронен четец и започва да чете още повече. Аз наскоро се сдобих с Kindle и започнах да чета буквално навсякъде – в задръствания, докато чакам приятел за среща или докато разхождам Кари с количката. До преди това си мислех, че може да се чете и на екрана на лаптопа или на смартфона. Не е същото, повярвайте ми. Дори да не го усещате веднага, очите много се уморяват от светлите дисплеи, докато електронното мастило е все едно четеш хартиена книга – очите не се натоварват, а се наслаждаваш само на четенето.

Основният проблем при материалите в интернет и книгите е ниската ангажираност на читателите, т.е. човек си казва “да, интересно беше”, но не следват никакви действия от това. Също така, ако не разбереш нещо, няма кой да попиташ. Признайте си – колко пъти сте чели качествени материали (а в SmartMoney.bg има стотици такива), “надъхали” сте се за минути, а след това нищо не сте предприели и след няколко дни дори не си спомняте за какво ставаше дума?

Уебинари и онлайн курсове

Развитието на технологиите позволи да получавате качествени курсове и уебинари на екрана на вашия лаптоп, таблет или смартфон. В много от онлайн курсовете на Coursera има над 100,000 участници от всички краища на света. Както и при книгите и материалите в интернет, има и много некачествени и лошо направени електронни обучения и от вас зависи да изберете най-подходящите за вашето развитие. Не се подвеждайте от цената, за да определите качеството на един курс. Аз съм купувал обучения за 10 евро, които са в пъти по-полезни и практически от такива за 200 евро.

При обученията взаимодействието с лекторите е малко по-голямо, отколкото при книгите и статиите, но пак няма как един обучител да обърне внимание на 200, 1 000 или 150 000 участници, нали? В тази образователна форма най-полезното за мен са форумите, където може да общуваш с другите курсисти, защото всеки от тях има уникални знания, от които може да се възползваш. Другото голямо предимство е удобството – ти определяш къде, кога, как и с кого да се обучаваш. Особено подходящи са за хора от по-малките градове или в такива, където има малко качествени обучения на живо.

И трите изброени досега източника на знания са едностранна и най-вече пасивна форма на образование. Те не ви дават нужните инструменти, за да приведете знанията в действие и да успеете.

Книжарниците и интернет са пълни с информация как да направите това или онова, но ако още не сте богати, това, определено, не е от липса на информация, нали?

Липсващата съставка няма нищо общо с някаква „тайна” или най-модерната стратегия. Липсващата съставка е катализатора, който ви помага да преодолеете пропастта между знания и ефективни действия. Ключът от бараката не е да знаете какво да правите, а реално да го направите. Само така се постигат резултати.

Обучения на живо

Няма да крия, че това е предпочитаната от мен форма за придобиване на знания и за самоусъвършенстване. Всяка година аз посещавам десетки събития в сферата на финансите, личностното развитие, продажбите, маркетинга, PR и други. Инвестицията ми в тях (освен време, разбира се) е няколко хиляди лева на година, като повечето ги считам за активи, защото възвращаемостта ми от тях е била многократно по-голяма от вложените средства.

По време на тези обучения на живо може да се „докоснеш” до презентатора, да почувстваш увереността му и да разбереш онези дребни неща, които са го довели до там, където е сега. Много от лекторите на събитията, на които съм присъствал, с радост биха ви отделили няколко минути в почивката между сесиите или след края на презентацията. Възможността да говориш с такива успешни хора, дори за малко, е безценна.

За мен, като лектор и като участник най-ценни са по-продължителните обучения (академиите), в които всеки израства и преживява истинска трансформация. В тях участниците се опознават и го няма онова напрежение на еднократните или еднодневни тренинги, в които нещата се претупват и се препуска по материала, за да има време за всичко предвидено. Това не води до резултати, а само до стрес.

На добрите обучения се отпускаш и се наслаждаваш на самия процес на учене. Продължителните курсове дават и още нещо – време за саморефлексия. Всеки има различен стил на учене и му е нужно малко време, за да преосмисли това, което е чул и то да премине през неговата призма.

За да получите резултати от обучението, трябва да запомните материала, нали? Но човек забравя голям процент от нещата, които е чул или видял. Най-устойчивият начин за запомняне е правенето, т.е. в симулация (игра) да приложи на практика това, което е научил. Обученията, в които са предвидени интерактивни занимания за запомняне на наученото са истинска инвестиция в себе си.

Ангажираността в събитията на живо е на най-високо ниво. Ако си отделил от малкото си свободно време, инвестирал си немалка сума пари, ще си силно мотивиран да положиш нужните усилия, за да получиш това, за което си отишъл, нали? Въпреки, че част от лекторите на обученията имат публикувани книги, в които са систематизирали техните знания, аз предпочитам да ги гледам на живо, именно поради всички тези причини, които споменах досега.

Индивидуални срещи и консултации

Това е върха на сладоледа при инвестицията в себе си. Да се срещнеш на живо с човека, които искаш и той да ти отдели от ценното си време, за да работи само по твоя казус и твоя път към успеха, е уникално преживяване. Тези консултации са и много скъпи имено по тази причина – личния ангажимент на консултанта, но инвестицията определено си заслужава.

Аз съм много благодарен на десетките успешни хора, които са ми отделили част от своето време, за да ми разкажат как са започнали в началото, през какви етапи са преминали и какво ги е мотивирало да преследват така силно целите си. Тук не говоря само за предприемачите, а и за всички хора, които са постигнали успех в своята сфера.

Въпреки че у нас не се ценят особено консултациите с такива хора, аз се надявам това да се промени. По света хората плащат хиляди левове на час само, за да се срещнат с човек, който е минал по техния път и може да им спести много пари и време, или да им донесе милиони като приходи. Личните срещи с хора като Робърт Кийосаки и Тони Робинс струват по няколко милиона долара на година, но богатите хора с радост ги дават, защото знаят, че те ще ги направят още по-успешни и богати. Надявам се някой ден да имам възможността (и парите) да се срещна с хора като тях.

А ако искате да се присъедините към над 11,000 умни хора и да получите 2 безплатни книги, която ще ви помогнат да повишите финансовата си грамотност, запишете се за нашия Бюлетин – ще ви отнеме само няколко минути:

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.