Изгодно пазаруване

Не е ли време да подобрите своето онлайн присъствие?
29.04.2013
5 бизнес идеи за под 5,000 лева
01.05.2013

Изгодно пазаруване

Всеки от вас има ограничен доход, независимо колко е висок той. Да, богатите хора имат значително по-висок доход от бедните, но и той е ограничен, както и всички ресурси на Земята. Затова са се зародили пазарните отношения. Това научих от първия ми урок по Икономика преди много години.

Желанието на всеки човек е да размени този месечен доход за стоките и услугите, които му трябват за да оцелее и да задоволят неговите потребности. В днешно време това не е трудно. Всеки може да намери нещата, които му трябват. Въпросът сега е „Как да получа повече стоки и услуги за същите пари?”.Като тук не говорим за производството на домашен сапун или ползването на Интернет в офиса за лични нужди. Става въпрос да получите същите стоки, със същото качество, от същите любими марки и производители, но на по-ниска цена или да получите нещо допълнително към тях.

Ще ви издам една тайна. Сега това е много лесно. Американците казват Cash is king (Кеша е цар). Сега това важи и за България, а и не само. В тази статия ще ви покажа как да си позволите някоя и друга дреболия повече или да ви останат повече пари за спестяване или инвестиране.

По-ниски цени

Доста често сме водили един и същ разговор с един колега относно пазаруването. Той казва, че изобщо не гледа цените в магазина и ако те са в някакви граници просто купува продуктите. Например ако знае, че един шоколад Милка е около 1.50 лв. и цената в магазина е до 2 лева и нещо, той ще си го купи. Също така, не пазарува в определени магазини. Просто когато се прибира към вкъщи, минавайки покрай някои магазин той влиза и си купува нещата, които му трябват.

Да вземем горния пример. Колко процента е разликата между 1.50 лв. и 2 лв.? Да, точно така – 33%. Много или малко е тава. Ами, ако ви кажа, че ще ви продам кола с 33% по-ниска цена? Всичко зависи от големината на спестената сума. Аз си купувам по един шоколад на 2-3 дни. За една година си купувам около 100 шоколада, при разлика в цената от 50 стотинки, аз ще спестя за това време 50 лева. Малко или много е това. В един дом за сираци, това е месечната издръжка на едно дете. Може да я дарите на тях, ако за вас тази сума е незначителна.

Така стигаме до различните типове магазини. Част от тях са дискаунтъри, т.е. продават на най-ниската възможна цена, но често това се отразява на качеството на продуктите, други имат по-добро обслужване и т.н. Но, всеки знае, че продуктите, които си купува всеки месец са на различни цени в различните магазини. Може определено сирене да е по-евтино в един магазин, а един и същ хляб да е по-скъп.

Как ще разберете това ли? Просто като пазарувате в различните магазини. Аз не съм фен на тези проволинейни спестители, които ходят с лист и молив в ръка и записват цените на стоките или като пенсионерите,  които обикалят целия град и ползват градски транспорт (който им е почти безплатен), само за да си купят чушки с 3 стотинки по-евтино. Просто моя съвет е гледайте цените на стоките и се ориентирайте къде те са по-ниски, като пак повтарям, че става въпрос за едни и същи продукти.

Аз например пазарувам шоколади и вафли от един магазин, хляб и мляко от друг, сирене от трети, плодове и зеленчуци от четвърти и т.н. При основно седмично пазаруване от 100 лева, това прави около 5,000 лева на година. Ако ги намалим с 33-те процента от горния пример, това означава, че съм спестил над 1,500 лева за 1 година. Това е малко по-голяма сума нали?

Промоции   

Доста модерна дума стана в последните години. Какви са мотивите на производителите и търговците да предлагат промоции и намаления за определени стоки за определени периоди, тук няма да коментирам. Фактът е, че те ги правят и защо да не се възползваме от тях.

За да съм честен, не бих дал 250 лева за обувки, но когато те се намалени на 125 лева, сделката ми се струва доста изгодна. Така е и с много други стоки. Хипермаркетите (а все повече и по-малките квартални супермаркети) правят определени намаления за определени стоки. Тук, не ви карам да си купувате нещо само защото е на промоция (гардероба ми е пълен с дрехи от промоции, които не нося). Става въпрос, ако така или иначе трябва да купувате нещо, просто да погледнете за една минута в седмичните листовки на магазините, с които сръчни младежи ви пълнят пощата.

Много стоки са доста изгодни, когато са на промоция

Много стоки са доста изгодни, когато са на промоция

Гледате, че кафявата ви захар свършва. Поглеждате брошурките и забелязвате, че точно тази седмица (и точно за вас) магазин Кауфланд прави намаление на любимата ви кафява захар. С цели 20% при това, а това прави 1 лев. Или още по-добре, трябва да сменяте дограмата. Това е щастливия ви ден. Фирма Х прави 15% на всички видове PVC дограма. Току що спестихте 1,000 лева.

Карти за лоялност

Много магазини и заведения издават такива карти. Аз имам поне 10-ина. Малко е неудобно да ги нося в портфейла всичките, но те ми спестяват пари. Ще ви дам за пример последната ми карта. Тя е от кафенетата Онда. Всяка сутрин, преди работа ходя в едно от техните заведения, пия едно кафе, пиша статии (дори тази) или чета нещо. Преди няколко месеца забелязах, че има посетители с някакви карти. Попитах момичето на касата и тя ми каза, че може да ми издадат и на мен такава. С всяка покупка получаваш толкова точки, колкото пари си дал. След това като събереш определен брой точки може да ги размениш за продукти.

Вече съм събрал доста точки и няколко пъти съм получил безплатно кафе (при цена от 1.90 лева и това не е малко). Идеята е, че и без това всяка сутрин съм там и с купувам кафе, тези пари ги давам така или иначе. Защо да не получа нещо срещу тях.

Подобна ми е схемата и при зареждането на гориво. Има карти от почти всички бензиностанции и когато трябва да зареждам, избирам най-близката и зареждам там. Дали се спестяват много пари. Аз пътувам често и 4 или 5 стотинки на литър бензин или газ не е малко. Може би се събират 3-4 лева на седмица.

Имам и различни карти за дрехи (Andrews), бързо хранене (KFC), хранителни магазини (Billa) и още няколко. От време на време, продавачката в някой от тях ми казва, че имам събрани 10 или 15 лева и ако искам, може да си взема продукти на тази стойност или да ги използвам като намаление.

Отстъпки за количество или стойност

Един друг приятел, като му казах че съм се договорил в Технополис за отстъпка, ми каза, че няма да се пазари като циганин, само и само да получи някаква отстъпка. А историята е следната. Последните 2 години направих основен ремонт на апартамента, който купих. Естествено, трябваше и обзавеждане за него. Когато стигнах до покупката на уредите за кухнята (съдомиялна, фурна, котлони и абсорбатор) направих предварително проучване и избрах няколко уреда от Технополис. Отидох в един от техните магазини и казах, че искам да говоря с служителя, отговарящ за кухненските уреди. Обясних му каква е ситуацията и, че искам да получа отстъпка, защото общата стойност беше около 1,800 лева.

Казах му, че вече съм си избрал уредите и от него зависи от къде ще си ги купя – от този магазин, от друг или ще си ги поръчам по Интернет. Не му трябваше много време да го убедя. Попълних някакъв документ с моите данни, уредите и персоналния номер на служителя (явно и той получава нещо отгоре в тези случаи). Отстъпката ми беше около 200 лева. Ще кажете, че не искате да се пазарите за някакви си 200 лева. Ами недейте тогава, избора е ваш.

В България все още има едно такова чувство да не се изложиш и да не се правиш на циганин само за да получиш отстъпка. Повечето хора си мислят, че продавача трябва сам да им предложи. Да, може и някой да го направи, но това не е честа практика. „Поискай и ще ти се даде” е казано още в Библията.

Талони за отстъпки

Вече писах статия по тази тема. У нас все още не е честа практика магазините и заведенията да раздават талони за намеления. Случва се, но не е масово. В САЩ има много хора, които изрязват талони за намаления от вестници и списания, и в много случаи покупките им излизат без пари (гледайте „Изгодно пазаруване” по TLC).

Талони-за-намаления

Резултата от кампанията, която направихме със талоните за 10% отстъпка беше сравнително успешна. Може би около 20% от талоните се върнаха, но техните притежатели не им бяха обърнали особено внимание. Трябваше да ги подканяме да си намерят тези талони, защото знаехме, че сме им дали.

И с талоните историята е същата, както с другите отстъпки. Когато подадеш талон, едва ли не се унизяваш и ти не си за тези 50 стотинки, ти си богат и не искаш другите да разберат, че ще получиш отстъпка. Но, и това ще мине. Усилено вървим към зрелия капитализъм, където тази практика е нормална. Все повече виждам млади хора и ученици, които събират различни талони и флаери с намаления и не се притесняват да си ги искат и да ги ползват. А и как да устоиш на оферта от „1 бутилка уиски с 5 ред була само за 60 лева” в дискотека.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

6 Comments

 1. DimitkoSter каза:

  Много добър начина за спестяване на пари е да си планирате покупките във времето и да пазарувате веднъж в седмицата или веднъж в месеца. Това ви дава възможност да сравните цените в различни магазини и да прецените кой продукт от къде да купите.

 2. Борис Бачев каза:

  Планирането е хубав метод. Но хората много лесно се подлъгват от рекламните листовки, които ни препълват пощите и веднага хукват към магазина (случайно) да не свърши продукта.

 3. Станислав каза:

  Добра статия! Няма нищо лошо да се пазариш и да търси отстъпки. Спестих около 350 лева, когато си купувах уредите от Технополис, но важното е че ме спечелиха като клиент и продължих да си купувам по дребни неща /на промоция :)/ от тях. Не е необходимо повече от 30 минути на седмица да прегледам промоциите в нета и да реша от къде да пазарувам например: памперси когато са на промоция спестявам 5лв/пакет, за 4 пакета месечно си е 20 лева.

 4. Galarad каза:

  Намерете си фирма, за която вашата покупка е разход. Ако фирмата е регистрирана по ДДС, много е вероятно да ви възстановят половината ДДС, ако им дадете фактура и тя е истинска. Например, правите ремонт – вземете фактура за всички материали на името на фирмата. Купувате електроника, плащате Интернет и т.н.

 5. Стойне Василев каза:

  Galarad, да ти кажа много съм се замислял да си направя фирма само за да спестявам от ДДС, но формалностите са доста от данъчна гледна точка и май не си струва. Ако имаш опит, ще се радвам да го споделиш.

 6. Galarad каза:

  Според мен не си струва, трябва да изготвяш и подаваш ДДС декларации всеки месец, ако си на възстановяване на ДДС вероятно ще ти направят проверка и т.н. Но, ако се съберете няколко човека и ако един от тях е счетоводител – тогава ще си струва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.