5 бизнес идеи за под 5,000 лева

Изгодно пазаруване
01.05.2013
Застраховка Живот за 25-годишен
02.05.2013

5 бизнес идеи за под 5,000 лева

В тази статия ще ви представя 5 бизнес идеи, които може да приложите още през 2013 год. Всички те са идеи, които съм видял някъде, някой познат вече ги е реализирал или имат потенциал да станат печеливши. Общото между тях е, че са приложими и първоначалните инвестиции за тях ще са под 5 000 лева.

1.  eBay бизнес. Някъде бях прочел, че няма нещо, което да не се е продало в eBay. Ако не стане от първия път, то със сигурност ще стане от 2, 3, 4 или 5 път. Да станете търговец в eBay е доста лесно, дори това е един от най-лесните познати начини за да стартирате собствен бизнес. Всичко от което се нуждаете за да започнете е да се регистрирате в сайта, да качите няколко снимки на вашите стоки и кратко описание към тях.След това вие може да ги продавате на хора от цял свят. А какви да са тези стоки? Избора също е огромен – от старите вещи в мазето до традиционни български продукти, които се продават само у нас. Изборът е ваш.

И докато самото започване на търговията е сравнително лесно, то да я направите успешна не е толкова просто. Както всеки собствен бизнес и eBay бизнеса изисква да му отделите много време за проучване и анализи при избора на продукти и отчитането на продажбите след това. Комуникацията с купувачите също е важна част от този бизнес.

Разходите, свързани с този бизнес са два типа. Първия са таксите, които заплащате за публикуването на всяка стока за продажба и втория тип са разходите, които заплащате за създаването на онлайн-магазин (започващи от 15 паунда в английския eBay). Доходите зависят изцяло от вас и вашите умения.

2. Сватбена агенция. Този бизнес е свързан с цялостната организация на едно сватбено тържество – от изготвянето на поканите, украсата в ресторанта, фото-услуги, музикалната програма за деня до сватбената торта. Този бизнес не е само за жени, както си мислят повечето. Има и доста мъже, които се справят много добре в тази дейност. Хубавото е, че можете да започнете този бизнес със сравнително малко инвестиции. При него се работи изключително с подизпълнители и такива на граждански договори. Достатъчно е да намерите точните хора.

За този бизнес, според мен трябва наистина добър сайт, защото повечето младоженци са млади хора и това е техния начин да намерят правилната сватбена агенция. Другите инвестиции са свързани предимно със закупуването на компютри, софтуер, хубав цветен принтер, плотер и други. Офиса трябва да е с удобно местоположение, защото се налага често младоженците и техните близки да ходят до там.

Приходите могат да са в широки граници. В началото, когато работите само с подизпълнители, ще получавате процент от техните приходи. Например, ако си наемете фотограф и той взима 500 лева на сватба, вие ще получите от 20 до 30% от тези пари (ако фотографа е нает от вашата агенция, разбира се). Такава е ситуацията и с другите услуги, като според мен най-много се печели от дребните неща като бутониери, разни цветчета, слончета, вазички, паднелки на столовете и др.

Сватбена-агенция

3. Заведение на самообслужване за вкусна и здравословна храна. То трябва да е разположено задължително близо до офис сгради или търговски обекти и трябва да внушава онова чувство у всеки клиент, че той се храни здравословно. Все пак, когото храната е приготвена със захтин (вместо олио), с кайма по стара българска рецепта, картофите са домашни, а яйцата са от щастливи и свободни селски кокошки, дори най-мазната манджа се превръща в здравословна и невероятно вкусна. А когато прибавиш и малко екзотични италиански и испански ястия, хората се тълпят все едно са пуснали банани на 39 стотинки.

Като прибавим и невероятно вкусните супи се получава бизнес модела на едно заведение, което често посещавам – Супатерията на Славейков. В такива заведения на самообслужване най-важното нещо е чистотата. Всичко трябва да е идеално чисто, а служителите трябва да са с ръкавици (с които не пипат пари). Другото важно условие е цените да са достъпни. Няма логика една мусака в такова заведение да струва колкото в изискан ресторант със сервитьори.

Близкото местоположение до офиси покрива още един сегмент от пазара – храната за офиса или за вкъщи. Всеки ден виждам много хора, които купуват храна в пластмасови купички и след това я консумират в офиса (аз това не го разбирам, но ми се е случвало), в някоя градинка или я носят вкъщи с репликата „Виж ся, каква паеля съм ти сготвила!”.

Разходите зависят от големината и типа на заведението. Най-скъпо е кухненското оборудване. В началото може да започнете с една печка и уред, който да поддържа храната топла. Тях може да ги купите на старо от някой фалирал ресторантьор.

4. Кариерни консултанти. В годините на бурен растеж на пазара на труда беше лесно да си намериш работа. Имаше много свободни места и малко качествени кандидати. HR-е преглъщаха по някакъв начин неграмотно написаните мотивационни писма и автобиографии в името на това да се намери все пак човек за тази работа (аз съм виждал най-отгоре на CV-то да пише SV, а кандидата беше натрупал мениджърския си опит на бригада за бране на ягоди в Англия).

Но, сега нещата са различни. Обяви за работа се пускат изключително рядко. Кризата показа на работодателите, че работата ще върви и с по-малко хора, които се натоварват повече. А на малкото обяви кандидатстват минимум 100 човека. Всичко това доведе до пазар на работодателя, където той е бог, а HR-те са неговите наместници на Земята. И те използват дадената им власт за да „режат неподходящите кандидати”. А такива колкото щеш. Някой допуснал правописна грешка в кавър летъра. Това веднага се превръща в повод за дружен смях в малкия и сплотен колектив на ТРЗ-тата, нищо че човека кандидатства за пазач в земеделска кооперация.

Така стигнахме до бизнес идея №4 – фирма за кариерни консултанти. За служители трябва да назначите задължително бивши HR-и или най-малкото психолози. Те ще консултират кандидатите за работа коя е подходящата за тях професия, как да си напишат CV-то, каква информация да включат в него, как да се държат по време на интервю и т.н. Някъде бях чел, че в Англия над 50% от автобиографиите на кандидатите за работа се изготвят с помощта на консултант. Може би процента на наетите с такива CV-та ще е още по-голям.

HR-агенция

5.  Фирма за почистванеКризата помогна на този бизнес да се развие. Много работодатели прецениха, че им е по-изгодно да наемат външна фирма за почистване, отколкото да плащат заплати и осигуровки (които изобщо не са ниски) на служители. Така се реши още един проблем – за качеството на работата. С външната фирма има договор, в който са описани всички подробности като площ за почистване, колко пъти в седмицата ще се чисти, с какви машини и т.н. Всяко неизпълнение по нещо ще доведе до санкции за външната фирма. Докато, я накарай леля Пенка да измие прозорците.

Разновидност на тази услуга е почистването на общите части в блоковете. Направих си един експеримент. Една съседка почиства нашия вход, срещу което получава възнаграждение. Жената почиства всяка седмица, а на няколко месеца мие и външните прозорци. Всички съкооператори сме много доволни. Тя ме помоли, тъй като има свободно време, да разпитам в съседните блокове дали нямат нужда от чистачка. Залепих няколко листовки на съседните входове, че се предлага качествено почистване на добра цена. Обадих се и на колеги Домоуправители. За няколко дни с мен се свързаха доста хора със запитване. Явно имаше търсене. Съседката се договори с няколко от тях и сега си докарва допълнителни доходи. Наистина, приходите не са космически, но пак е нещо. Представете си, че имате няколко такива жени на граждански договори. Колко входа може да обслужите за един месец?

Това бяха 5-те бизнес идеи, които може да приложите още сега през 2012 година. Те не изискват някакво специално разрешително или лиценз. Най-хубавото е, че може да стартирате такъв вид бизнес и в свободното си време.

Ако имате някакви въпроси или коментари по тези идеи, ми пишете или оставете коментар.

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

12 Comments

 1. Мариан каза:

  Относно бизнеса в eBay, основните разходи според мен са високите цени на куриерските услуги от България до другите близки и далечни страни. Какво трябва да продаваш, за да платиш най-малко 20лв. за доставката му до клиента. Ако пък той я плаща, дали ще си купи стоката + космическите куриерски разходи? На eBay се търгуват предимно китайски стоки и на повечето клиента не плаща доставката. Така че тук сме неконкурентнооспособни….

 2. Да много зависи с какви стоки търгуваш. Естествени, че трябва да са един вид уникални. Хубав пример са „Snug Essential“. Или някакъв вид колекционерски стоки. Имам един приятел, който търгува с билети от футболни срещи. Друг с монети, марки, снимки и т.н. Ръчно направени бижута, които да продаваш на едро в по-близките дестинации. Има много примери и много хора, които го правят в България.

 3. симеон каза:

  Относно за заведението за хранене на самообслужване според мен начален капитал от 5000 лв са прекалено малко !

 4. палатка каза:

  С 5000лв от опит знам ,че са достатъчни за започването на малък бизнес , с персонал от 1-2 човека

 5. Стойне Василев каза:

  палатка, поздравления за сайта. Много функционален и свеж.

 6. Бонев каза:

  Само с пари няма да стане.Пробвай да намериш персонал който да ти върши работа.Тогава ще видиш как се прави бизнес.Първо ще те крадат,второ ще те дънят с работното време.Трето- не познават думата качество и хигиена.Това са работниците днес от личен опит.

 7. Камен каза:

  Здравейте! Баба ми е в мафията с почистването на входовете. Почиства само нашият, де, но се замислих, какво ще спечеля аз, ако наема жена. Винаги могат да се свържат от съответния вход и да и предложат те да и плащат, за да не получавам аз пари. Каква точно е идеята?

 8. Камен каза:

  Здравейте! Искам да попитам, от къде точно ще е печалбата ако наема жени за почистване, като входовете ще могат да се свържат директно с тях за да им плащат по-малко, а не да минават през мен парите?

 9. Стойне Василев каза:

  Камен, това е общ „проблем“ на комисионерския бизнес – винаги има опасност да те „прескочат“. Ако ти обаче, предлагаш качествени услуги и този същия вход не се занимава всеки месец да си търси нова чистачка, защото предишната е отишла да гледа внучето в Лондон, или иска повече пари – ще изберат теб (или баба ти, в случая).

 10. Венци Станчев каза:

  Здравейте, колеги! На няколко пъти писах в различни страници на Smartmoney за партньорство с мъниграм или уестърн юниън. Имам каса на изи пей и се чудя дали да не работя с някоя от двете услуги. Търся коментари от хора, които са опитвали и с двете, за да споделят мнение и съвет.

 11. Стойне Василев каза:

  Здравей, Венци,

  За съжаление, аз имам опит само като клиент на WU и MoneyGram.

 12. Николета каза:

  Здравейте, имам къща в голямо оживено село до морето.Тук няма сладкарница.Много ми се иска да направя такава от първия етаж, но без производство на първо време.Само продажба на торти и други. Клиенти има предостатъчно.Навсякъде чета за цехове,не и за сладкарски магазинчета или законът не ги разделя по смисъл?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.