Готови ли сте да полетите?

ТОГАВА И СЕГА: 10 неща, които научих от първия ми бизнес
10.03.2015
Smart предприемачи: Теодор Георгиев и Лъчезара Прунарова от MBAcademy
18.03.2015

Готови ли сте да полетите?

През последните месеци, във връзка с Академията и събитията от проекта СтартБизнес.bg, се видях и чух с доста хора, които искат да стартират собствен бизнес. Техните истории, мотиви и страхове за това важно решение бяха много близки и дори се повтаряха. В тази статия ще се опитам да синтезирам техните (а вероятно и вашите) мотиви, за да станат предприемачи и страховете, които им пречат да го направят.

Всъщност, до началото на първата по рода си в България Академия по стартиране на бизнес СтартБизнес.bg, остава точно една седмица. На 23 март (понеделник) от 18.45 часа в Есенс център ще е първият модул от това приключение, което може да промени живота ви. В него ще си говорим за Решението да изберем свободата и да станем предприемачи.

Лектори ще са Мая Атанасова от издателство Клевър бук и аз – Стойне Василев. Мая ще разкаже за прехода си от наемен висш мениджър до свободен предприемач, и как съчетава грижите за нейните 3 деца с това да има успешен собствен бизнес. Аз ще ви разкажа моята история и неща от нея, които не съм споделял досега. Заедно ще открием какво ни спира да последваме живота на мечтите си. Ще издам в аванс, че сред участниците има чужденец и хора с вече изграден бизнес.

За Академията остават точно 7 свободни места и за седем от вас ще предложим специална отстъпка от 16% с промокод „LAST7”.

Button

Писна ми! Махам се!

Сигурно и на вас ви е писнало да се скъсвате от работа и да няма кой да го оцени? Не сте единствени. Ако всеки път, когато чувах, че ще има допълнително възнаграждение за моите усилия и след това не е ставало, получавах по един лев, щях да съм милионер. Как шефовете забелязват точно какво е направил Иван, а не и това, че всеки ден оставате след работа, за да завършите онзи важен проект?

С течение на времето сам се убедих, че на този, който работи много, винаги го товарят повече. В това има логика, нали? Защо да даваш работата на Лили, като тя няма да я свърши и ще те пита поне хиляда пъти какво точно да направи, вместо на Катя, която е доста натоварена, но винаги успява да завърши нещата в срок, нe мрънка и не те притеснява през 5 минути?

Тази система е повсеместна и присъстваше в повечето от историите, които чух. Българските мениджъри са далеч от разбирането за истински лидери, които подкрепят хората си, а не са просто чиновници, които вървят по линията на най-малкото съпротивление. Но това води до стрес, умора и тотален блокаж на съвестните служители, които все пак искат да си свършат работата. Те, обаче, си имат праг на търпимост и когато чашата прелее, си търсят нова работа или влагат усилията си в нещо свое.

Представяте ли си всеки ден как отивате при шефа ви и му казвате в очите „Писна ми! Напускам! Да видим сега как ще накараш Петър да работи!”. Почувствахте се добре, нали? Но това е само приятна мисъл, която ви топли, докато стискате зъби и довършвате поредния „качамак”, оставен от някой друг.

Button

И тук е същото! Искам промяна!

Това е история, която чух много пъти с различни вариации. За да бъда честен, и аз съм си мислил, че попадам все на кофти места и някъде там е по-различно. Този процес на търсене и осъзнаване се оказа доста дълъг при мен, цели 11 години. От едно място на друго място, от един шеф на друг шеф, от едни колеги на други колеги, без да разбера нещо много основно, за което ще ви разкажа една притча:

Тя е за орловото яйце, което се търкулнало в гнездо с кокоши яйца. И в крайна сметка било мътено заедно с останалите. Излюпило се орлето и било отгледано от кокошката, заедно с другите й пиленца. Орлето си мислело, че е кокошка, ровило земята с клюн за да намери червеи и правило всичко останало, което се очаквало да прави всяка кокошка.

Но понякога, само понякога, когато над двора прелитали волни птици, то изправяло глава към небето и душата му се изпълвала с един непознат копнеж – да лети, там горе във висините. Да се рее на воля в простора… но знаело, че това не е работа за птиците от неговия вид. Кокошките не правили такива неща. Не били родени за полет във висините… Краят на историята е поучителен, но и много тъжен. Орелът изживял целия си живот като кокошка. И накрая умрял – без да знае, че всъщност е роден за полет.

И аз така бях „възпитан” – да си намеря хубава работа, да се разбирам с колегите и да чакам времето да минава. Това е мечтата на много хора. Само че, шило в торба не стои. Всеки път, когато говорех със свободни предприемачи, си мислех за деня, в който и аз ще се опитам да полетя…

Button

Страх ме е и не знам как да…

Най-честите думи, които чувах бяха „страх” и „не знам”. Всъщност, те са свързани. Човек се страхува от нещо, което не познава, и това е напълно естествено. Как да преодолеем този страх, обаче? Да, като научим повече неща за нещото, с което искаме да се занимаваме. Ако мислите, че аз не съм се страхувал при смяна на работата или при стартиране на бизнес, лъжете се. Винаги го има този страх. „Ами, ако не стане?”, „Ако не съм достатъчно добър?”, „Ако не знам и няма кого да попитам?” – всеки си задава тези въпроси.

Около една година преди да стартирам бизнес прочетох всичко, което се отнасяше за предприемачество, изгледах стотици клипчета в интернет и посетих много събития. Нямаше много ефект. Всичките книги за стартиране на бизнес са доста мотивиращи, както и събитията, но те биха помогнали на хора, които искат да станат предприемачи в САЩ или Западна Европа, защото всичко в тях е насочено към тяхната действителност. Не казвам, че в България не могат да се приложат тези принципи, но съгласете се, че у нас ситуацията е доста различна от страна като Великобритания, например.

В първия ден като предприемач осъзнах, че единственото полезно нещо от цялата ми „подготовка” е силната мотивация и вярата в себе си. А останалото? Как да си определя цената на курсовете? Как да ги рекламирам? Как да направя качествена продажбена система? Не знаех. Това, което ми помогна са разговорите с предприемачи, които вече бяха минали по моя път. И бяха успешни тук, в България, а не някъде на Запад.

Сега искам да ви срещна с тях и те да станат ваши ментори по пътя на свободата. От хора като Даниил Дукат, Минко Георгиев, Щелян Калчев, Жюстин Томс и Любомир Русанов има какво да научите. Ще е ценно дори само да се запознаете с тях и чуете техните истории и съвети за това как се прави успешен бизнес в България. Всичките лектори в Академията са успешни предприемачи и говорят от личния си опит, а не от преведени от английски книги.

Button

Остават само няколко дни до тази серия от събития и сега е последният ви шанс да участвате в това приключение. Не знам, дали друг път ще се съберат толкова качествени лектори на едно място, но всичко зависи от вас. Ние може само да поставим пред вас различните блюда, но вие ще решите какво и колко да си вземете.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

  1. Венелин каза:

    притча. Тя е за орловото яйце, което се търкулнало в гнездо с кокоши яйца.

  2. Венелин каза:

    Искам да прочета цялата притча за орловото яйце, което се търкулнало в гнездо с кокоши яйца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.