Smart предприемачи: Теодор Георгиев и Лъчезара Прунарова от MBAcademy

Готови ли сте да полетите?
16.03.2015
4 неща, които ще улеснят работата ви от вкъщи
20.03.2015

Smart предприемачи: Теодор Георгиев и Лъчезара Прунарова от MBAcademy

С тази статия поставяме началото на нова рубрика в сайта „Smart предприемачи”, в която ще ви срещаме с хора, които са избрали нелекия път на собствения бизнес и градят своето бъдеще и това на децата си в България, а не някъде навън. Първите ни участници в рубриката са Теодор Георгиев, който е лектор на Академията СтартБизнес.bg и неговата съпруга Лъчезара.

Разкажете повече за себе си и бизнеса си?

Management & Banking Academy или MBAcademy започва като семеен бизнес. Основател съм аз (Теодор Георгиев), като в началото на 2010 година измислих цялата концепция и името на компанията. Моята съпруга Лъчезара Прунарова се присъедини към мен няколко месеца по-късно като отговаря за ПР-а и корпоративния имидж. Дейността е бутикова и покрива обучения в сферите банкиране, финанси, инвестиции, мениджмънт, а от последните 3 години и т.нар. „меки умения”.

Как и кога стартирахте?

Поставихме началото през 2010 година, този месец празнуваме 5 години. Идеята дойде от предишния ни проект – организирахме курс по инвестиционно банкиране за една американска компания. Впоследствие решихме да правим обучения на подобна тематика, в сферата на корпоративните финанси и банкирането. Постепенно разширихме портфолиото от теми.

Лесно ли взехте решението?

По-скоро да. Идеята се роди спонтанно, така че не беше трудно да вземем и съответното решение.

С колко пари стартирахте?

1000 лева начален капитал.

Как ви дойде идеята за вашия бизнес?

Занимавахме с организирането на обучения 1 година преди да започнем нашия бизнес.

Със съдружник ли работите или сам? Защо?

Работим сами. Работата със съдружник се оказа трудно начинание. Защото досега всички наши партньори често са искали да получават повече, отколкото да дават. В други случаи споделят идеи, но не искат да участват нито с оперативна работа, нито с отговорности и инвестиции.

Кой е най-големият урок, който научи като предприемач?

Научихме, че няма сигурна заплата. Работиш здраво, нямаш гаранция. Трябва да акумулираш идеи всеки ден и от това зависи къде си позициониран. Нямаш право да дремеш или нещо там да симулираш дейност. Ти си лидерът и задаваш тенденциите!

Коя е най-голямата ви грешка?

Лъчезара: За мен грешките са отправна точка, път за развитие. „Най-голямата грешка” смислово съдържа нюанс на фаталност, а в нашия бизнес не сме правили такава.

Теодор: Няма „най-голяма грешка”, когато бизнесът е в твоите ръце – казусите, решенията и действията зависят от теб. Това е процес на развитие и учене. Разбира се, няма и шеф, който да ти вменява измислена отговорност за неговите лични грешки, че провалът е заради теб конкретно.

Как приемате провала?

Лъчезара: По принцип провалът е шанс за ново начало. Всички провали са се случили в точното време и на точното място, по определена причина. И колкото и налудничаво да звучи, наше преимущество е да разчитаме знаците.

Теодор: Не е лесно да приемеш провала, тогава когато знаеш, че си направил всичко възможно по силите си. Но трябва да намериш начин и да го преживееш, за да продължиш напред по пътя на собственото си развитие.

Кое е най-голямото ви постижение?

Лъчезара: Лично за мен това е фактът, че за 5 години успявам да съчетавам различни социални роли, включително ПР, майка, дистрибутор на AVON, танцьорка и т.н. В професионален план се научих да бъда всичко в работата си, най-вече успешно да продавам обученията.

Теодор: Постиженията, с които се гордея са в личен план – прекрасно семейство с 2 красиви и умни деца. Бизнесът ми е вариант да разполагам с времето си и да имам повече свободно време за тях.

Какво цените у хората, с които работите?

Лъчезара: Ценя професионализма, точността, амбициозността, постоянството и умението да работят под напрежение.

Теодор: За да не повтарям Лъчи, нека ви кажа какво не харесвам, но често срещам в България –шикалкавенето, празнодумството и отмятането от вече направени уговорки.

Кой успява в България?

Лъчезара: Смятам, че успяват амбициозните и способни хора, които не се отказват. Напоследък изключително много се спекулира с понятието „успех” и в този смисъл много мозъци изтекоха на Запад. И това не е обвинение, просто мисля, че все още има успешни хора в България – образовани, работливи и мотивирани.

Теодор: Напоследък се убеждавам, че в България е трудно да успееш, ако си независим и работиш на чисто пазарен принцип. Вярвам обаче, че това ще се промени.

Какво ще кажете на хората, които искат за напуснат работа и да стартират бизнес?

Лъчезара: Да бъдеш предприемач не е за всеки! Трябва да имат предварителна подготовка – да знаят, че излизаш напълно от зоната си на комфорт, понякога работиш извънредно, случва се някои проекти да се провалят. Но в крайна сметка работиш за себе си, така че трупането на опит е предимство. Както и трупането на материални средства. А те от своя страна ни помагат свободно да изберем стандарта си на живот. И свободата, не на последно място.

Теодор: Не е толкова лесно, колкото изглежда отстрани. Преди да се скочи в „дълбокото”, трябва внимателно да обмислите вашия бизнес. На базата на моя опит, успешният бизнес трябва да предполага растеж в следващите поне от 3 до 5 години, да бъде устойчив и да не се влияе от политическата обстановка в страната, да бъде независим от държавните институции, да бъде вашата страст и хоби. Тогава ще бъде и успешен!

Благодарим на Теодор и Лъчезара от MBAcademy за това интервю, а вие очаквайте скоро новите ни Smart предприемачи.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Милен Ненков каза:

    А как става на около 300км от София?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.