Една различна Коледа за твоето дете

Как извънкласните дейности помагат на децата ни да постигнат успех в живота?
31.08.2021
Започват едномесечни онлайн курсове за деца от 1 до 8 клас „Моята първа финансова цел“
21.02.2022

Една различна Коледа за твоето дете

Остават само няколко седмици до Коледа и всеки родител се опитва да намери перфектните подаръци, с които да зарадва децата си. Те ще ги разопаковат в утрото на 25 декември, но често радостта им минава бързо и след няколко дни играчките вече са захвърлени в някой ъгъл на стаята. Ако искате тази Коледа да е различно и детето ви да получи най-ценния подарък, който заслужава, тази статия е за вас.

Като майка на две прекрасни дъщери знам, че колкото и радост да носят играчките, дрехите и технологичните джаджи, интересът към тях изчезва бързо и те вече искат следващото нещо, което да получат като подарък. Много по-ценни са преживяванията и особено знанията и уменията, които нашите наследници придобиват. А кое е по-важно от това те да управляват по-добре парите си и сами да могат да си позволят нещо, което желаят?

В тази статия ще споделя няколко идеи как може да превърнем празничната подготовка във възможност да научим децата да подобрят отношенията си с парите и да ги използват по най-подходящия начин.

Личният пример е най-важен

Завладени от еуфорията на празничната подготовка и в стремежа си да изберем най-хубавите подаръци, често забравяме, че децата продължават да следят всяко наше действие и да запаметяват всяка наша дума.

Макар да е празник, за добрия личен пример, който трябва да дадем на децата, няма почивен ден. Затова е от изключителна важност за миг да спрем и да се замислим дали това, което правим, е най-доброто, на което може да научим децата си. Дали безразсъдното харчене на пари от наша страна не би положило основата на един грешен начин на мислене, който може да има непоправими последици за финансовото бъдеще на децата.

А не е сложно да бъдем добър пример. Само трябва да използваме по правилен начин празничната подготовка и да дадем на децата така важните финансови уроци.

Създаване на общ празничен бюджет

Знам, че старата българска традиция повелява за празниците да се пазарува „като за последно“ и обичайно януари, а за някои дори и следващите няколко месеца, са изключително трудни от финансова гледна точка.

С цел да бъде предотвратено подобно затруднение, е добре да направим празничен бюджет, а в неговото планиране да се включим цялото семейство, дори и децата.

Освен безспорните ползи за семейните финанси, това е добър момент да обясним на децата какво представлява бюджетът. Благодарение на него те ще разберат, че парите са ограничен ресурс и че от правилното им разпределение ще зависи финансовото им положение.

Първото нещо при съставянето на празничния бюджет е да разберем с каква сума разполагаме. След това съобразно нея, е добре да определим за кое колко ще дадем, като разделим нещата в съответните категории – подаръци, храна, пътувания, празнична украса и всичко останало, което преценим, че е важно за празника.

Съставяйки списък с важните неща, ще научим децата, че за доброто управление на парите е важно да сме наясно какви са нашите приоритети. Така по-лесно ще им обясним защо правим компромиси и защо в списъка са посочени едни неща, а не други.

При определянето на отделните категории разходи е добре да определим и каква сума ще дадем на децата за техните лични разходи. Идеята тук е всяко дете да има собствен празничен бюджет, който да бъде използван за купуването на подаръци за близки и приятели или за празнични приключения.

Давайки им възможността сами да планират начина, по който да използват тези пари, им даваме съвкупност от безценни уроци по лични финанси, които ще им служат цял живот.

На по-малките деца може да им е по-лесно да схванат как се случва разпределението на парите, ако им дадем сумата, определена за подаръците, които те да купят, в брой. И заедно да ги разпределим на купчинки, съобразно написаното в бюджета. Това ще онагледи как и по колко ще трябва да дадат.

За правилното разпределение на получената сума е важно първо да определят на кого искат да купят подарък – мама, тате, баба, дядо, брат, сестра, приятели, учители, както и какви лични празнични забавления искат да си осигурят.

След като списъкът е готов, може заедно внимателно да го разгледаме и да го обсъдим. Твърде вероятно е в него да има повече хора или повече забавления и това да създаде затруднения при следващото планиране на разпределението на парите спрямо този списък.

За да си спестим излишното напрежение, което би помрачило доброто ни настроение, е добре децата още в самото начало да знаят, че няма да получат допълнителни средства и за целта е от изключителна важност да се придържат към първоначално определената сума. А след като са участвали в съставянето на общия празничен бюджет, ще бъдат наясно, че ако похарчат повече, това ще бъде за сметка на нещо друго, което е предвидено за доброто преживяване на празничните дни.

Разбира се, може да им обясним, че не е нужно да жертват желанията си за подаръци, ако намерят начини да направят повече с по-малко. На нас като възрастни, често ни се налага да проявяваме креативност, за да извлечем максимума от нашите ограничени ресурси. Защо да не насърчим и децата да направят същото?

Целта на всичко това не е да превърнем децата ни в чичо Скрудж. Целта е друга: да разберат от малки, че даването и получаването на подаръци, както и доброто празнично преживяване, не е свързано непременно с харченето на огромни суми. Както и че правилното планиране и разпределение на наличните средства, ще гарантира тяхното финансово спокойствие през останалата част от годината.

Нужда или желание

В този празничен сезон предпоставките за прекомерно харчене на пари са много. Всички витрини са празнично украсени, рекламите звучат весело, всичко около нас изглежда, мирише, усеща и има вкус на празник. Опиянени от тази празнична атмосфера, се отпускаме и ставаме по-лекомислени, а това не се отразява добре на бюджета ни.

При децата е още по-сложно да се противопоставят на тези стимули за харчене. Те не са изградили нашите стопери срещу непрекъснатите атаки на рекламите. А рекламодателите го осъзнават много добре.

Едно от ключовите умения, които децата трябва да развият като част от финансовия си живот, е определянето на приоритетите и компромисите: разграничаване на това кои неща са важни, какви неща са по-малко важни и как да управляват парите си по начин, който отразява тези представи.

Преди да е станало прекалено късно и нещата да излязат от контрол, е добре още при съставянето на празничния бюджет и списъка с покупки, да обсъдим кое в него считаме за необходимо и какво смятаме за нужда и да ги подредим спрямо тяхната важност.

В противен случай може да се окаже, че на празничната трапеза ще има само захарни бастунчета, лакомства и шоколадови коледни фигурки, а под елхата ще има огромен куп с играчки или вещи, които ще бъдат забравени след една седмица.

А за да запазим финансовото си положение добро и след празниците, е добре да научим децата да се противопоставят на импулсивното пазаруване, като разпознават своите нужди и желания, обмислят предварително своите покупки и стриктно се придържат към съставения списък.

Да бъдем разумни в избора си

След като сме направили празничния бюджет, подредили сме нещата в списъка в реда на тяхната важност, на следващо място трябва да пристъпим и към самото пазаруване. Тази задача може да се окаже по-трудна, отколкото сме си представяли.

Причината се крие в препълнените с какви ли не неща магазини. Обхванати от празничната еуфория много лесно може да се подведем и да не направим най-изгодния и разумен избор. Напълно възможно е да похарчим голяма част от бюджета още преди да сме изпълнили целия списък.

За да избегнем подобна ситуация, отново с помощта на децата, е добре да определим какво точно искаме, колко от парите ни ще похарчим за него, с каква алтернатива бихме се задоволили, ако нашият избор се окаже неоправдано скъп.

Децата обичат игрите и предизвикателствата, затова вместо да играят игри на телефона, може да ги помолим да потърсят най-разумният вариант на избрания подарък във всички онлайн магазини. А ако са по-големи, може да отидат и до близките магазини, да сравнят цените и да намерят най-изгодния вариант. И всичко това с уговорката, че спестените пари ще бъдат добавени в техния личен празничен бюджет.

По този начин те по-лесно ще видят и осъзнаят ползите от разумното, а не импулсивно пазаруване. А това умение ще им служи цял живот.

Изграждане на съпротива срещу разочарованието

Знам, че ще кажете „Коледа е, ако не сега, кога да поглезя детето ми“.

Но независимо от финансовите ни възможности, преди да започнем да купуваме всичко, изброено в писмото до Дядо Коледа, е добре да помислим какво е по-важното за децата.

За съжаление съм всекидневен свидетел на това как деца, които получават всичко, което искат, бързо се адаптират към тази реалност. А това води след себе си до все по-големи и по-големи очаквания.

Това създава от тях възрастни, които не могат да се справят с разочарованието, като не получават това, което искат. Те не са находчиви по отношение на задоволяването на своите потребности и затова могат да влязат в дългове по кредитни, например, защото смятат, че имат право на всичко.

И макар да е празник, е добре да се замислим за бъдещето и какви уроци и послания оставяме на децата ни.

Удовлетворение от даването

Празниците са добър момент, в който може да научим децата на различни умения и ценности, свързани не само с парите. Може да използваме времето, което ще прекараме заедно и в разговори за хората, които нямат нашия късмет и нямат дом, подаръци, храна или близки хора, с които да споделят празничната трапеза.

Заедно с децата бихме могли да измислим начин да помогнем на тези хора да се почувстват дори и за малко по-добре. Това би бил един чудесен урок по щедрост, който ще помогне на децата да изпитат удовлетворение от даването и помагането.

Нека не забравяме, че предстои най-вълшебната част от годината. Преди всичко друго е добре да си създадем добро празнично настроение, защото след години всички ние, деца и родители, няма да помним какъв е бил подаръкът и колко е струвал. Но в спомените ни ще останат хубавите моменти от най-светлия семеен празник и времето с най-близките ни хора.

Ако темата за личните финанси за деца е важна за теб и искаш да получиш още ценни идеи, как да помогнеш на твоето дете да усвои правилни финансови навици, може да се абонираш за имейл бюлетина на SmartMoney Kids. Два пъти в месеца ще споделям с теб моите знания и опит с финансовото образование на децата. А като подарък ще получиш моята електронна книга “Как да помогнем на детето ни да има финансови успехи в бъдеще?”.

Адриана Манолова
Казвам се Адриана. Част от екипа на SmartMoney.bg от самото му създаване. По професия съм юрист. С времето открих, че моята сила не е да помагам на хората, като спазвам буквата на закона. Моята сила е да помагам на другите да изясняват ценностите и приоритетите си, да формулират целите си, които ще допринесат за материалното и душевното им благополучие и да ги насърчавам в процеса на постигането им. Затова завърших програмата на Noble Manhattan и в момента съм сертифициран коуч. Също така организирам и провеждам играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки. Последните два проекта, по които активно работя са лични финанси за жени и лични финанси за деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.