Започна записването за Детска финансова академия за деца от 2 до 7 клас за учебната 2023-2024 година

Летен присъствен курс за тийнейджъри „Потоци пари“ 2023
30.04.2023
Курсове по финансова грамотност за деца
12.11.2023

Започна записването за Детска финансова академия за деца от 2 до 7 клас за учебната 2023-2024 година

Искате ли Вашите деца да станат богати, без да е необходимо да им давате пари? Звучи ли Ви странно, дори невъзможно? Възможно е и още как! Просто трябва да научим децата как да го направят.

За целта екипът на SmartMoney Kids се е погрижил да създаде уникална програма за изучаване на лични финанси, инвестиране и предприемачество от деца. На 30 септември 2023 година започва новата учебна година на Детска финансова академия.

В тази статия ще научите за третото обновено издание на Академията и как може детето Ви да стане част от нея.

Защо финансовото образование е важно за децата?

Всички ние знаем, че финансовото образование е важно за нас, защото ни помага да имаме финансови успехи, а те пък ни осигуряват животът, за който мечтаем.

Но колко от нас обръщат внимание на финансовите знания и умения, които имат децата

Според много изследвания голяма част от децата не могат да управляват добре парите си, не зная как да ги печелят, не могат да спестяват, не могат да взимат по-сложни финансови решения, не знаят как действа икономиката и какво въздействие върху парите оказва. Най-лошото е, че не осъзнават, че те са един ограничен ресурс и от доброто им управление зависи финансовото им положение днес и в бъдеще.

Как това може да се промени?

Затова създадохме Детска финансова академия за деца от 2 до 7 клас, в която в четири отделни нива да обхванем всички теми, които да им осигурят нужните знания как да изградят сами своето богатство и финансова независимост.

Учебна програма има едно основно предназначение – да научи децата да могат да вземат информирани решения за управлението на техните пари, независимо дали ще се касае за харченето на 10 лева или на 1,000,000,000 лева.

А ранното запознаване със света на парите и изграждане на тяхното критично и аналитично мислене при управлението им, гарантира, че те развиват жизненоважни умения за вземане на финансови решения.

Децата ни растат в един различен свят

Ние като родители трябва да си дадем сметка, че светът, в който растат нашите деца, е много различен. Разнообразието от продукти, атаките от рекламите и непрекъснатите изкушения, които ги заобикалят, прави нашата задача да ги научим да харчат разумно парите си, много по-трудна.

Не е така с децата, които посещават Детска финансова академия. Ето например Станислава, която е само на 8 години, но сама стигна до извода, че не трябва да купува нищо от училищната лавка, защото там цените са много по-високи от останалите места.

Или пък Ники, който е на 12 години, за една година успя да спечели и спести 800 лева за своята мечта, защото разбра как се правят и постигат приложими финансови планове.

Това са само малки примери за успеха на едни деца да бъдат по-отговорни към харченето на парите, които мама и тате им дават. Но всъщност ни показва, че нашите деца възприемат наученото и с лекота променят своето поведение към по-добро.

В Детска финансова академия учим децата да ценят парите и да се въздържат от хилядите изкушения около тях, защото знаем, че това е една от предпоставките те да станат възрастни, които знаят как да превръщат парите, които печелят от своята професия, в богатство и финансова независимост.

Какво научават децата в Детска финансова академия?

В първо ниво „Лични финанси“ полагаме основата от знания за парите. Децата научават какво са парите, как са възникнали, какви са техните функции и предназначение. След това погледът ни се насочва към управлението на личните ни средства и изграждането на богатство. Децата научават как да печелят пари, как да ги харчат разумно, каква е разликата между нужда и желание, както и между цена и стойност, как се прави личен бюджет, финансов план, как да постигат краткосрочни и дългосрочни цели, как да спестяват с лекота своите пари, как да защитят себе си и парите си, как да използват парите си, за да помагат и на нуждаещи се хора.

Във второ ниво „Инвестиране“, след като вече знаем как да управляваме личните ни средства така че да ни стигат, обръщаме поглед и към инвестициите. Децата научават какво е инвестирането, как то може да им помогне да изградят своето богатство, как да накарат парите да работят за тях, какво е фондова борса, какви видове инвестиции има, как да изберат най-добрата за тях самите инвестиция.

В трето ниво „Предприемачество“ обръщаме внимание и на още един начин за изграждане на богатство, а усилията ни са насочени към създаване на инициативност и предприемчивост в децата. Там те научават каква е разликата между служител и предприемач, как могат да станат предприемачи, какво означава да имат собствен бизнес, как да го стартират, как да изберат най-добрата идея за печелене на пари, как да направят своя план за печелене на пари, как да направят своя бизнес успешен.

В четвърто ниво „Парите и икономиката“ поглеждаме на парите по-общо с цел децата да разберат каква е връзката между богатството на държавата, в която живеят и тяхното лично богатство, как случващото се в държавата се отразява на техните инвестиции, какво е инфлация и финансова криза и как може да предпазят личните си средства и инвестиции от евентуални проблеми, научават също и как действа банковата система и какво са заемите.

Да, моето дете е от 2 до 4 клас и искам да получи всички тези знания!

Да, моето дете е от 5 до 7 клас и искам да получи всички тези знания!

Какво НЕ се случва в този курс?

В Детска финансова академия НЕ учим скучни и неразбираеми неща от учебник. Не наизустяваме определения и сложни концепции без да имаме идея какво означават и какво е тяхното приложение в реалния живот.

Вместо това децата учат от собствения си опит. Урокът не е по време на 60 минути, в които сме заедно, а във времето между двата урока. Това е така, защото всички деца прилагат наученото на момента и в една напълно безопасна среда на принципа „проба-грешка“ научават кое е най-доброто за тях и техните пари. Този натрупан безценен личен опит ще е онова, което ще им помогне в бъдеще да изградят своето богатство и финансова независимост.

В Детска финансова академия НE правим контролни и не се изпитваме.

Вместо това всички уроци включват стратегии за активно учене, които насърчават децата да задават и отговарят на въпроси, да участват в групови дискусии. По този начин децата освен, че се научават да боравят спокойно с думи и термини, свързани с парите и финансите, се научават и да изразяват и отстояват своето мнение и да представят идеите си пред останалите деца в групата.

Вярваме, че всяко дете, което мине през тези стъпки и придобие тази толкова широка гама от знания, има 100% шанс да изгради само своето бъдещо богатство без да е необходимо да му давате пари.

На 30 септември 2023 година започва новата учебна година за Детска финансова академия.

Ако искате и Вашето дете да придобие всички тези важни знания и умения, може да го запишете още сега, тъй като групите са малки и се запълват много бързо, а следващото издание ще бъде чак през 2024 година.

Още информация за начина на провеждане на курса, както и формата за регистрация и условията за записване с отстъпка от редовната цена, ще откриете тук:

Да, детето ми е от 2 до 4 клас и искам да бъде част от Детска финансова академия!

Да, детето ми е от 5 до 7 клас и искам да бъде част от Детска финансова академия!

Адриана Манолова
Казвам се Адриана. Част от екипа на SmartMoney.bg от самото му създаване. По професия съм юрист. С времето открих, че моята сила не е да помагам на хората, като спазвам буквата на закона. Моята сила е да помагам на другите да изясняват ценностите и приоритетите си, да формулират целите си, които ще допринесат за материалното и душевното им благополучие и да ги насърчавам в процеса на постигането им. Затова завърших програмата на Noble Manhattan и в момента съм сертифициран коуч. Също така организирам и провеждам играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки. Последните два проекта, по които активно работя са лични финанси за жени и лични финанси за деца.

1 Comment

  1. Стоименова Анна каза:

    Здравейте, интересувам се кога се провежда занятието и разбира се колко е като цена?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.