Децата и парите: „Парите са мръсни”

Как моето семейство управлява личните си финанси
18.11.2013
Как да открием таланта в нашето дете?
18.12.2013

Децата и парите: „Парите са мръсни”

Темата за децата и парите е все още нова за България. Като родители не обръщаме внимание на това как нашите деца възприемат парите. Смятаме, че има много по-важни неща. Но нали искаме тези деца да имат добри възможности, когато пораснат! Всъщност не виждаме как ние се отнасяме към парите и как учим децата си да не обичат парите, да не ги ценят и да не им се радват. Как?

Една от грешките, които допускаме е изразът: „Парите са мръсни! Веднага си измий ръцете!“. Какво става с това изречение, когато попадне в съзнанието и от там – в подсъзнанието? То се наслагва с времето, превръща се в истина. Дедето израства с мисълта, че парите са „мръсни“. Подсъзнателно ние бягаме от „мръсните неща“. И така това дете, което расте и става голям човек, вече е с изградено разбиране, че парите са мръсни и подсъзнателно бяга от тях. То не може да им се радва нито като дете, нито като възрастен, защото „знае“, че те са нещо мръсно, нещо нередно. И какво се случва?

Човек си мисли: „Аз обичам парите. Как става така, че нямам?“ Да вярно, но вътрешният запис, подсъзнателният запис, говори друго. Ние слушаме този запис, той е истината за нас. Ние сме устроени така, че да се грижим за себе си, да оцеляваме. И ако вярваме, че нещо е лошо за нас, нашият организъм инстинктивно ни предпазва от него. По този начин сами създаваме нашата действителност.

Това, което вътрешно усещаме заема външна форма и става действителност за нас. Затова, ако казвате на децата си: „Парите са мръсни“, обърнете се към себе си, порменете отношението си към парите и едновременно с това променете и светогледа на детето. Всяко дете има нужда да знае, че парите са прекрасни и че са символ на изобилието в живота ни.

Елизабета Шуманова
Детски психолог, психотерапевт, семеен терапевт. Образование и обучения в сферата на: психотерапията, педагогиката, логопедията, детската психология, фамилната терапия, артерапията, и за първи път в България – Американската системата на Лечебните кодове. Работи с деца вече 11г. Професионален опит: в Институт по позитивна психология; по Програма „Не на агресията в училище“ в екип с Мадлен Алгафари; в Америка в дневен център за деца с интеграция; за Институт по позитивна психотерапия превежда психологическа литература; организира и провежда първото за Перник Училище за родители; в Медицински център „Евита“; лични консултации в офис в гр.Перник.

2 Comments

  1. Метафорично съм съгласна със статията, но все пак наистина – банкнотите са мръсни. Това не важи за виртуалните пари, разбира се 🙂

  2. Елизабета Шуманова каза:

    Вярно е. Но също е вярно, че и много други неща са мръсни! Но ние не повтаряме постянно, че всичко е мръсно. А от време на време, при някои родители по-често, казваме на децата си да си измият ръцете или им даваме мокри кърпи. Ако наистина смятаме, че парите са мръсни, можем да се погрижим ръцете на децата да са чисти, без много да обясняваме. В противен случай целият свят става едно мръсно и неприветливо място – и тук се настаняват неврозите 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.