Инвестиции и спестяване

Урок №1 Какво е финансовото ви състояние
02.05.2013
Данъчно облекчение за млади семейства с ипотечен кредит
03.05.2013

Инвестиции и спестяване

Спестяването е познато още от зората на човечеството. Тогава първобитните хора са заделяли част от месото на убития мамут, за да имат храна за по-дълго време. След това в библията има история със седем мършави крави, които символизират седем гладни години след изобилието и се стигне до наши дни, където хората спестяват за неща като 42-инчов 3D LED телевизор.

От къде идват вашите спестявания тук няма да коментирам. Моят съвет е да спестявате поне 1/10 част от вашия доход. Аз не винаги спазвам този принцип, защото не съм толкова систематичен и най-често заделям от извънредно получени суми като бонуси и премии.

И така, вече сте събрали известна сума пари, познати като „Бели пари за черни дни” или фонд „И аз съм човек” и се чудите какво да ги правите. А те ви гледат така изкушаващо и ви шепнат неща като нов телевизор, iPhone или онова домашно кино с 5-каналния звук, което е на промоция. Трябва бързо да направите нещо, за да не се озовете неусетно в някой магазин за техника.

Има няколко начина за запазване или увеличаване на спестяванията, които са достъпни за всички:

Под дюшека

Това е най-сигурния начин да запазите спестяванията си, но при определени условия. Трябва да вземете някакви мерки против кражба или унищожаването им като метална врата, детектор за дим и други. Ако сумата е по-голяма е добре да ги застраховате. Лошото е, че крадците стават все по-изобретателни, а както се казваше в една реклама на банка – „Щом ние знаем къде си държите парите, значи всички знаят”.

Друга разновидност на спестяването „Под дюшека” или в „Захарницата” е съхраняването на парите в обществен трезор, но и там в случай на кражба те са застраховани само до определен лимит. При тези методи за съхранение на спестяванията ви, обаче не може да се възползвате от най-важната способност на парите – да нарастват с времето. Те дори ще намалеят, защото трябва да отделите част от тях за застраховка или годишна такса за трезора.

Депозит в банка

Лично аз го препоръчвам на хора, които нямат много свободно време за да управляват спестяванията си и не притежават задълбочени финансови знания. Депозитите най-общо се делят на стандартни и гъвкави. Стандартните са за вас, ако знаете, че за определен период (например 1 година) няма да ви трябват спестените пари. Аз след като загубих не малка сума от лихва, защото прекратих стандартния си депозит 20 дни преди падежа, предпочитам гъвкавите варианти. При тях получавате по-ниска лихва, но може да изтеглите част от парите си по всяко време без да загубите от доходността.

Обикновено при откриването на депозит не се дължат такси. Освен това, влоговете до 196 хил. лева (или 100 хил. евро) са гарантирани от държавата т.е. ако вашият депозит е до тази сума, в случай на фалит на банката, вие ще си получите цялата сума обратно. Сега остава само да изберете вашата банка и вашия продукт от многото предложения.

Облигации

Облигациите представляват дълг, разпределен на много дялове. Когато на дадена фирма и трябват пари за нова производствена сграда, която струва 1 млн. лева, тя може да издаде облигации на същата сума, като ги гарантира със залог на административната си сграда. Обикновено, лихвите които предлагат компаниите по техните облигации са по-високи от лихвите по депозитите в банките и са за по-дълъг срок (над 1 година).

Лихвата (или купона) се изплаща на някакъв период (например 6 месеца), като в края на периода си получавате първоначалната сума. Не знам дали стана ясно? Аз не съм почитател на този тип инвестиции. Последните години изобилстват от новини как големи фирми не изплащат задълженията си по облигационни заеми.

Акции

Акциите са дялове от компании, които ви дават определени права. От тях може да спечелите по два начина – или от покачването на тяхната цена или от дивиденти (има естествено и други начини, но те са малко неприложими в България). Аз, обаче, загубих от инвестицията в акции. За грешките при инвестиране в акции прочетете 7-те грешки при инвестиция в акции.

Взаимни фондове

Това са фондове, които инвестират вместо вас. Тъй като вие нямате време да правите анализи и да следите информацията за компаниите всеки ден, тези фондове го правят вместо вас. Понякога вие сами не може да инвестирате в някои активи. Например искате да инвестирате в недвижимо имущество като търговска сграда, но тя струва 10 милиона лева. Тъй като вие не притежавате тази сума отивате във взаимен фонд, който може да я купи. Той разделя тези 10 млн. лева на 1 млн. акции по 10 лева. И така, ако ви си купите 100 акции ставате собственик на 0.01% от сградата. Всичко това звучи много добре, но на практика нещата са различни.

Моя опит показва, че акциите на взаимните фондове се покачват с по-малък темп от пазара при растящ пазар, а при падащ пазар те падат с темповете на пазара. С цифри нещата изглеждат така – вложи ли сте известна сума във взаимен фонд, който инвестира в строителния сектор. В началото акциите струват 10 лв. В края на годината тяхната цена е вече 12 лева (т.е. вашата доходност е 20%). В същото време ако бяхте инвестирали в няколко строителни компании същата сума, в края на годината доходността ви щеше да е 25 или 30%. Това, естествено, е много обобщен пример и има много фактори, но ми схванахте идеята. Обратно при падащ пазар, доходността от взаимния фонд ако е -5%, то и пазара е паднал горе-долу със същия темп.

В себе си

Това е най-добрата инвестиция и в дългосрочен винаги е печеливша. Инвестирайте в образование, курсове и каквото друго се сетите. Дори да няма бърза възвръщаемост, няма със сигурност и да загубите. Особено важно е образованието свързано с управление на парите. Дори загубата ми на борсата я приемам като много ценен урок, който съм научил. И да съм загубил някаква сума, в бъдеще мога да спечеля 100 пъти повече и това ще се окаже нищожна цена.

Като казвам инвестирайте в себе си  нямам предвид само умствено развитие. Инвестициите в здравето и в тялото ви също ще са успешни. Преди Нова година на едно коледно парти срещнах една дама, която изглеждаше на не по-вече от  27 години. Доста поддържана и със стегнато тяло. Личеше си, че отделя част от времето си за физически упражнения. Също и част от дохода си за козметика. Впоследствие се оказа на 36 години. Но тази нейна визия щеше да и носи предимство, каквото и да правеше, както в бизнеса, така и в личния живот. Тогава се замислих, че това е най-сигурната инвестиция – в себе си.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.