7 риска, които всеки предприемач трябва да поеме

Как да си изготвим празничен бюджет?
19.11.2014
Как продажбата на земеделска земя може да ни осигури пари за имот
01.11.2019

7 риска, които всеки предприемач трябва да поеме

Поемането на рискове е неразделна част от предприемачеството. За да започнеш и развиваш собствена фирма, ще трябва да рискуваш както кариерата си, така и финансовото си състояние, а най-вероятно и здравето си.

За повечето предприемачи перспективата да взимат сами решения и да държат съдбата си в свои ръце, е достатъчно добра причина да го направят. Но ако ще бъдеш успешен бизнесмен, ще се наложи да се подготвиш за всичките рискове и предизвикателства, които вървят с това.

Предоставяме ти списък със седем риска, които всеки предприемач трябва да поеме по време на израстването си:

Риск № 1 Откажи се от сигурния си доход

Преди да се потопиш в света на собствения бизнес, ще трябва да се сбогуваш със сегашната си работа, а в някои случаи направо с кариерата си. Някои хора си имат резервен план и възможност да се завърнат към старата си работа в случай, че се провалят, което е напълно възможно.

За повечето хора обаче е въпрос на поемане на риск. Няма гаранция за доходи, особено през първите няколко месеца, понякога дори години, от откриване на фирмата, а ти вероятно ще бъдеш твърде зает да осигуриш друг източник на доходи през това време.

Риск № 2 Жертваш собствен капитал

Някои предприемачи успяват да стартират фирмата си благодарение на чужди капитали. Това обикновено означава, че те са успели да се снабдят с пари от различни източници, като инвеститори, европейски програми и други такива. Много от предприемачите обаче се налага да извадят пари от джоба си, да прибегнат до собствени спестявания, за да стартират бизнеса си.

Разбира се, това не означава, че ще трябва да стопиш 100% от спестяванията си, но до голяма степен означава, че може да се наложиш да се лишиш от сериозна част от личния си капитал. Дори това да стане, не започвай да мислиш за закриване на фирмата, защото такива мисли са нормални в моменти на стрес. Ако все пак се стигне до там, те съветваме да се обърнеш към професионалистите от Profirms.bg за закриване на фирмата, защото процедурата не е никак проста.

Риск № 3 Не можеш да разчиташ на поток от пари

Дори да имаш солидна кредитна карта, ще ти бъде трудно да си набавяш регулярен поток от пари. Може и на годишна база да си на печалба, но това не означава, че няма да има месеци, в които ще ти е трудно да посрещнеш всичките си нужди.

Сметките могат бързо да се трупат и ако нямаш достатъчно печалба да ги обслужваш, е възможно доста бързо да изразходваш запасите и да се наложи да прибегнеш до заеми. Бъди готов за това.

Риск № 4 Изучавай интересите на хората

Независимо какви проучвания и изследвания правиш, едва ли ще успееш да определиш с перфектна точност конкретните интереси на хората. Те са непредвидими, а това може да отвори огромна дупка в иначе добре подредените ти планове.

Дори, когато изглежда, че цялата информация е на твоя страна, все пак има шанс да не успяваш правилно да прецениш насоките за развитие на фирмата си, което може от своя страна да доведе до провал.

Риск № 5 Да се довериш на ключов служител

Когато в началото стартираш компанията си няма как да имаш пълен набор от отдадени служители, които да работят за теб. Вместо това, вероятно ще имаш малък, но сплотен екип, който ще дава (или поне би трябвало) всичко от себе си, за да се развива фирмата. Искаш или не, ще ти се налага да им се доверяваш, особено пък, ако притежават специфични умения, които не е лесно да се намерят на пазара на труда.

Понякога ще се налага изцяло да се доверяваш дори на един конкретен човек, от когото е възможно да зависи ключов фактор в развитието на компанията. В този ред на мисли, е важно, когато дойде този момент да се довериш на един човек да върши нещо от висока важност за фирмта, да може наистина да имаш доверие в този човек. И едно трябва да е ясно – каквото и доверие да е изградил у теб този човек, рискът винаги ще съществува. Въпросът е да се сведе до поносим минимум.

Риск № 6 Крайният срок е неизбежен

Стартиращите компании поначало са отворени към сблъсъци с крайни срокове, така да се каже. Финансите им все още не са достатъчно стабилни, а евентуалните инвеститори биха искали час по-скоро да видят резултати. В резултат на това, предприемачите са принудени да си поставят доста цели, които да им се налага да постигат в рамките на притискащи крайни срокове. Те, от своя страна, могат да бъдат критични.

Бъди готов да се изправяш срещу подобни трудности, които ще те притискат до стената и ще подлагат на сериозно изпитание нервната ти система.

Риск № 7 Жертваш личното си време и здраве

Предприемачеството, както разбрахме, изисква жертви. Ще прекарваш голяма част от денонощието, работейки за успеха на собствената си фирма, а през останалото време ще се притесняваш дали трудът, който си положил, ще даде желаните резултати. Това означава, че ще спиш по-малко, ще имаш по-малко време за себе си и най-неприятното – ще си подложен на страхотен стрес.

По всяка вероятност плодовете на твоя труд напълно ще си струват всички тези лишения, но без тях просто няма да стане, ако искаш наистина да стигнеш далеч.

Рисковете по никакъв начин не бива да те отказват от предприемачеството. Вместо това гледай на тях по следния начин – те са просто едно обстоятелство, което няма как да бъде заобиколено. Поради тази причина няма какво толкова да се мисли, а направо се насочвай в центъра на бурята.

С промокод #SMARTMONEY читателите на сайта получават 10% отстъпка от цената на всяка услуга, която не е намалена към момента. Офертата важи до края на 2015 година.

Правни бизнес услуги от Profirms.bgProfirms.bg е компания, занимаваща се правни услуги за бизнеса. Ако желаете да стартирате нов бизнес или да закупите такъв или пък искате да закриете фирмата си, те са хората, които могат да помогнат. Повече за услугите, които компанията предлага можете да откриете на техния сайт http://profirms.bg.

Бележка: Това е платена публикация от Profirms.bg.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Comments are closed.