Как да си изготвим празничен бюджет?

7 риска, които всеки предприемач трябва да поеме
27.04.2015

Как да си изготвим празничен бюджет?

Наближава най-хубавото време от годината – Коледните и Новогодишни празници. Заедно със семейния уют, подаръците в блестящи опаковки и дългите семейни вечери, тези празници често са свързани и със сериозни разходи.

Освен за изненади за близки и роднини, семейният бюджет се товари и от пътувания, храна, празнична декорация, вечери навън и много други.

Човек лесно може да се справи с управлението на тези разходи, следвайки 3 лесни стъпки, съветват експертите в потребителското кредитиране на БНП Париба Лични Финанси.

Определете бюджет за празниците

Първата стъпка е определянето на лимит на бюджета за празниците. Той трябва да бъде определен така, че да останат и свободни пари до първата заплата за следващата година. Едва след като сте наясно колко ще похарчите, можете да пристъпите към избор на подаръци и подготвяне на списъци за пазаруване.

Определете приоритети

След като сте определили бюджета си, е време да решите и какво ще купите.

Когато правите списъка на разходите, включете в него всичко, за което се сетите:

  • Специален пазар за Бъдни вечер и Коледа – направете си списък на гостите, които ще посрещнете. Това ще ви помогне по-лесно да изготвите менюто и количеството на продуктите, които ще са необходими за празничната вечеря или обяд.
  • Подаръци – тук отново ще ви е необходим списък, в който да опишете на кой какви подаръци е най-подходящо да подарите. Списъкът ще ви помогне и за коледните картички.
  • Вечеря за Нова година – ако планирате да посрещнете новата година в ресторант или на друго място извън дома, трябва да включите в списъка с разходите цената на куверта. В случай, че сте решили да празнувате в домашна обстановка, то разходите ви ще зависят от броя на гостите и менюто, което изберете.
  • Транспортни разходи – в зависимост от дестинацията, която сте избрали, сметнете разходите си – било то за билет или бензин. Ако ще ползвате автобус, влак или самолет, е добре да закупите по-рано билетите, предвид натоварения трафик по време на празниците.
  • Покупка на празничен тоалет – ако решите да посрещнете празниците с нов тоалет, уточнете разходите и за него.
  • Елха и украса – казва се, че е хубаво да се купи поне една нова коледна играчка всяка година. Дори и да решите да използвате миналогодишната украса, предвидете в списъка с разходите минимална сума, в случай че се изкушите от голямото разнообразие от предложения по време на празниците.

След като сте готови със списъка на разходите, определете кои са задължителни и кои е възможно да отпаднат. Отделете в нов списък само тези, които не можете да си спестите и разпределете за тях бюджета. За всяко едно перо е добре да си определите лимит и да се стремите да се придържате към него, за да не се изкушите по време на празничната еуфория да изхарчите повече. 

Не пазарувайте в последния момент

Не е тайна, че покрай Коледа и Нова година, човек се отпуска, завладян от празничното настроение, и харчи повече, отколкото е предвидил. За да избегнете това, не пазарувайте в последния момент.

Не оставяйте пазаруването за края на работния ден, тъй като е много вероятно заради стреса и напрежението да купите първото нещо, което видите и да не се огледате за по-изгодни предложения. А може и да не откриете точно каквото търсите и да сте принудени да направите компромис с бюджета си, за да не бъдете с празни ръце.

След като изберете подарък, разгледайте дали не няма да е по-изгодно да го поръчате онлайн. Така можете не само да ползвате отстъпка, а и да избегнете пълните молове. Разбира се, разгледайте и намаленията, които магазините предлагат през декември.

Ако за празниците ще пътувате в чужбина или страната, ще ви е необходимо и по-сериозно планиране на зимната ваканция.

Експертите посочват, че съставянето на семеен бюджет може да ви помогне за цялостното управление на личните финанси, а не само по време на празниците.

Бележка: Това е платена публикация от БНП Париба Лични Финанси.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Comments are closed.