7 принципа, които прилагам при спад на пазара

Как да се възползваме от тенденциите на бъдещето? [видео интервю]
13.12.2021
Автоматизирана стратегия за инвестиране в ETF-и и как да се възползваме от нея [видео]
08.03.2022

7 принципа, които прилагам при спад на пазара

В края на миналата година повечето индекси и инвестиции бяха на най-високите си нива в цялата им история. Само за месец голямата част от тях спаднаха между 10% и 20%, а някои с над 40% като Bitcoin, PayPal, Netflix и други. Получих доста имейли и съобщения от инвеститори, които не знаят как да действат в подобна ситуация. В тази статия ще ти споделя моите принципи, които прилагам винаги когато има срив на пазара. Сигурен съм, че ще са ти полезни.

Корекция или мечи пазар

Пазарът да пада и ти да губиш пари не е особено забавно, но е част от инвестиционния процес. Ако спадът е между 10% и 20% от последния връх, говорим за пазарна корекция, а ако е по-голям – за мечи пазар. За последните 20 години сме имали само два пъти спад с повече от 20%, но той се е преодолявал сравнително бързо. В същото време е имало 8 корекции, една от които се случва в момента. Дали тя ще прерасне в по-голяма криза е трудно да се прогнозира и аз не бих се наел да го правя.

Ето и 7-те принципа, които следвам по време на срив на пазара:

Принцип № 1 Причината няма значение

След всеки спад на пазара се появяват десетки анализатори да ни обясняват защо това се е случило. Дали има масирани продажби заради решението на Федералния резерв да вдига поетапно лихвите през 2022 година, дали се очаква военен конфликт в Украйна, дали новият щам на вируса е по-заразен от предишните или има глобална заплаха от продължителна висока инфлация, за мен не е особено важно.

Може да изглеждаме по-интелигентни сред нашите приятели или във Facebook като търсим причините за поредния спад, ако това е нашата цел, но за мен най-важното е как дадено събитие или тренд на пазарите ще се отрази на моите лични финанси и инвестиции. В такива периоди се фокусирам върху активите, които вече притежавам или искам да придобия, защото исторически тези периоди не траят дълго и искам да се възползвам максимално от тях. Когато кризата отмине, ще се радвам да се съберем на по чаша бира в парка и да обсъдим „международното положение“.

Принцип № 2 Фундаментът е цар

Както кешът е цар по време на криза (но не инфлационна), така и фундаментът на дадена инвестиция е едно от най-важните неща, които ще ни спасят от големи загуби. Знам, че повечето инвеститори избират активите, в които да влагат парите си, по симпатии, по препоръка на приятели или заради FOMO ефекта (страх да не изпуснеш нещо).

По тази причина малко хора могат да ми дадат смислен отговор на въпроса „Защо инвестира в този фонд, в тази компания или в този крипто актив?“. „Това е бъдещето“ не е много разумен отговор. Бъдещето е неизвестно и има хиляди фактори, които влияят върху посоката, по която ще поеме.

Аз избирам само инвестиции със стабилен бизнес модел, разумно ниво на дълга (това доста ще ми помогне специално при тази криза и по-високите лихви, които се очакват), достатъчно кеш за развитие и покупка на други компании, добри продукти за клиенти, които не биха се отказали от тях заради конкурент или малко по-високи цени (това е полезно при инфлация), нарастващи приходи, печалби и сравнително ниска волатилност.

Принцип № 3 Защита, а не само нападение

По време на бичи пазар всички са агресивно настроени и инвестират само в растящи компании и сектори. Това води до високи печалби и измамното чувство, че всичко това се дължи на нашите знания и умения. Всъщност, това се дължи и на доза късмет, че цените на почти всички активи на даден пазар вървят нагоре и това няма нищо общо с нашата способност да избираме само печеливши инвестиции. Преживял съм го няколко пъти.

Това ме научи да залагам и на защитата на моето портфолио, а не само на нападението. В началото нямах нито един от т.нар. защитни активи и всичко беше в акции – директно и през ETF-и. Двата спада от 2018 година на фондовите пазари ме накараха да се замисля как да променя структурата на моите инвестиции. След доста четене избрах златото (през ETC) като застраховка. Първоначално то беше 5% от портфейла, но достигна близо 20% през 2020 година. След това постепенно продадох дяловете си и сега го замених с фонд, който следи борсово търгуваните стоки (commodities) с близо 18% от активите.

Не избрах облигациите като традиционен защитен елемент, защото когато те се купят индиректно през взаимен или борсово търгуван фонд, те се доближават по-скоро до спекулативен инструмент, а не толкова защитен. Причината е движението на техните цени на борсата, което може да доведе до много висока доходност (над 30%), но и до голяма загуба (над 20%).

Принцип № 4 Времевият хоризонт е спасението при всяка корекция

Когато започвах да инвестирам, всеки спад и корекция на пазарите ме притесняваше ужасно. Търсех хиляди причини защо се случва и исках да прогнозирам бъдещето, за да зная какво да правя. Причината беше много проста – бях инвестирал пари, които ми трябваха в краткосрочен план (до няколко месеца или години). Също така, си мислех, че инвестирането е някакъв вид спринт като финала е края на всяка година. Тогава раздават медалите и този, който е постигнал най-висока доходност е победител, а останалите трябва да се задоволят с трохите.

Другото нещо е че много мразех да губя, особено пари. Като гледах оцветените в червено суми и проценти, не бях на себе си. Непрекъснато се опитвах да подобря положението, но то ставаше още по-лошо.

Ситуацията се промени, когато направих моя финансов план, който беше 20-годишен. Основната ми стратегия, в която са близо 80% от моите спестявания, е пасивно дългосрочно инвестиране. Това ми помогна да осъзная, че за този период ще има поне 2 големи кризи, поне 7-8 корекции на пазара и стотици дни със спад в цената на моите активи (просто статистика). Те вече не ме притесняват, защото знам каква е моята цел и моят хоризонт. Времето за следене на инвестициите и стресът ми се намали драстично, а резултатите се подобриха.

Принцип № 5 Не търси дъното

Стратегии като „Купи на дъното и продай на върха“ са много популярни и милиони инвеститори по цял свят търсят това дъно. За съжаление, малко го намират и купуват активи на най-ниската им цена. Дори да има такива, това е по-скоро плод на случайност, отколкото на задълбочен анализ, който може да се мултиплицира в бъдеще. Аз съм купувал близо до дъното някои активи, но го отдавам на чист късмет. Вече дори не искам да си губя времето да го търся и прогнозирам.

Правя нещо различно – почти автоматизирана стратегия за купуване при спад. Освен да купувам ежемесечно дялове от фондове и акции (осредняване на цената), правя допълнителни вноски при всеки спад от 10%. Така купувам на минус 10%, минус 20%, минус 30%, минус 40%, минус 50% (досега не ми се е случвало да купя на ½ от цената) и т.н. Ако ме питаш на какво разчитам при тази стратегия, ще ти кажа, че историята и статистиката са в моя полза. Когато пазарът се възстанови (рано или късно), това ми носи допълнителна доходност.

Разбира се, минусът на тази стратегия е, че с по-агресивното осредняване на цената аз изтривам част от предишните печалби, но моят план е дългосрочен. Да, ако продам близо до върха и след това вляза близо до дъното, ще реализирам добра доходност при възстановяването, но вече се наиграх. В лични разговори с големи инвеститори се оказа, че и те не са толкова смели, за да хванат падащ нож с голи ръце (buy the dip).

Принцип № 6 Емоциите са враг

Най-големият ни враг по време на спад (а и не само) са нашите емоции и действията, които предизвикват. Пазарът е един и същ за всеки инвеститор, но неговата реакция ще определи дали е успешен или не. Много хора се подават на паника по време на корекция и продават, за да ограничат загубите си, без да помислят внимателно върху ситуацията и как може да се развие тя.

Сигурно си мислиш, че това е добра стратегия, но познавам инвеститори, които са вложили стотици хиляди (дори милиони) лева на капиталовите пазари и един спад от 10% води до загуби от наистина много пари. Това, което правя аз при подобни ситуации е да си дам малко време на тишина и да преосмисля ситуацията. Ако пада целият пазар, това не ме притеснява особено, но ако има срив само при една или две мои инвестиции, тогава нещата са по-сериозни, защото се е реализирал някакъв специфичен риск.

Най-често това са спадове с по няколко процента, които се дължат на по-лоши годишни или тримесечни резултати, отколкото са прогнозирали анализаторите. Идеята е, че в текущата цена са отчетени по-добри финансови данни и когато те не се оправдаят, следва спад. При компаниите със силен фундамент, този период е кратък. Ако компанията няма добър бизнес модел и дойдат лоши новини за нейните продажби или за забавяне на важен проект, спадът може да е по-сериозен. Като цяло не съм фен на много волатилни активи без сериозен фундамент.

Принцип № 7 Избягвай паниката в медиите

При всеки спад на пазара се пишат хиляди статии, които вещаят поредната криза или края на света такъв, какъвто го познаваме. Тяхната цел е да ти привлекат вниманието, да ги отвориш и докато ги четеш по диагонал (за да установиш, че няма нищо ценно в тях) да видиш поне 10-ина реклами на безполезни продукти или услуги. А както знаеш, рекламата е в основата на бизнес модела на почти всички медии и те се състезават за твоето внимание и време.

Другите ми „любими“ хора, които окупират медиите са т.нар. „пазарни анализатори“, които работят обикновено за инвестиционни посредници и управляват парите на техните клиенти. Тази седмица те вещаят поредният спад в цените на този или онзи актив, а другата седмица са „позитивно настроени“ за тях и прогнозират силен растеж. Тяхната цел е ясна – създаване на паника, за да могат инвеститорите да действат (да купуват и да продават активи) и компаниите на тези анализатори да реализират приходи от комисионни. В същото време, тези хора са на заплата и рядко инвестират собствени средства в инвестициите, които коментират.

Третата категория, които са особено активни при спад на пазарите са тези, които очакват края на света да настъпи скоро и тази корекция е поредния сигнал за тях, че календарът на маите, баба Ванга или Алена са били прави и след срива на световните пазари ще настъпи Апокалипсиса. В началото на корона кризата тези хора се увеличиха драстично. Струваше ми доста усилия и време да махна от моите контакти всички хора, които мислят, че този вирус е създаден от Бил Гейтс, за да не намали драстично населението на Земята. Такива истории.

Когато трябва да взема важни решения за моите инвестиции избягвам всякакъв медиен шум, гръмки новини и празните приказки на кибици (които просто наблюдават пазара, но държат парите си на депозит). Не чета и прогнози на знайни и незнайни „експерти“. Направи си труда и виж дали някой е познал поне две корекции или кризи. Няма такива хора. В ситуации като сегашната чета анализи на сериозни медии и хора, които са спечелили моето доверие.

За финал

Знам, че очакваше да ти кажа точно какво да направиш с твоите инвестиции – дали да ги продадеш на загуба, да ги задържиш или да купиш още от тях. Ако бяхме на индивидуална консултация, щеше да вземеш решението по-лесно, след като обсъдим опциите, но тази статия има по-голяма цел. А тя е да създадеш собствени принципи как да инвестираш и как да действаш всеки път, когато попаднеш в дадена ситуация. Може да използваш моите, да ги модифицираш или да си измислиш твои собствени.

Това ще ти помогне да намалиш значително стреса и загубеното време, а от друга страна ще ти донесе по-предвидими резултати и по-висока доходност в дългосрочен аспект. Успех!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

8 Comments

 1. Атанас Атанасов каза:

  много умни съвети,подкрепени с практиката

 2. Веселин Дончев каза:

  Благодаря. Наистина са полезни тези съвети.

 3. Велислав Пенев каза:

  Mного добре написано и публикувано в точния момент. Практическите съвети са ценни и работят. Стойне, благодаря ти че споделяш личния си опит и знания. Следя всички твои публикации с голям интерес.

 4. Светлин Станчев каза:

  Здравей Стойне,
  Ще се радвам ако можеш да разясниш, какво по-точно имаш в пред вид пишейки в Принцип N 5 по-горе “…минусът на тази стратегия е, че с по-агресивното осредняване на цената аз изтривам част от предишните печалби,…”. Ще оценя усилието и отделеното време. Благодаря предварително.

  Поздрави,
  Светлин Станчев
  Шумен

 5. Стойне Василев каза:

  Здравей, Светлин,

  Имам предвид, че ако продам на върха или близо до него, аз ще реализирам добри печалби. Когато купувам при спад, аз пропускам тази възможност и трябва да се надявам на дългосрочен ръст, за да спечеля.

 6. Калин Стоев каза:

  Здравей,
  Би ли споделил в кой борсово търгуван фонд (commodities) инвестираш, като вид защитен актив?

 7. Стойне Василев каза:

  Това е фондът – https://fundcentres.lgim.com/uk/en/fund-centre/ETF/All-Commodities/

 8. Кирил Донев каза:

  Благодаря!Стойне кой ЕТФ използваш за инвестиция в злато?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.