Автоматизирана стратегия за инвестиране в ETF-и и как да се възползваме от нея [видео]

7 принципа, които прилагам при спад на пазара
07.02.2022
7 грешки при инвестиране в акции
31.03.2022

Автоматизирана стратегия за инвестиране в ETF-и и как да се възползваме от нея [видео]

Живеем в интересни времена. Инфлацията расте с бързи темпове и няма изглед това да спре скоро, а в същото време парите в банките имат нулева доходност. Много българи търсят възможности за инвестиране, но не всеки може да избере подходящи взаимни или борсово търгувани фондове, които са най-достъпните активи.

В това видео интервю с Ивайло Пенев от Елана Фонд Мениджмънт си говорим как може да вземем най-доброто от двата свята (активното и пасивно инвестиране) и има ли автоматизирани стратегии за инвестиране в ETF-и, които са подходящи за хора, които не разполагат с много свободно време и знания, за да си управляват сами инвестиционните си портфейли.

В разговора с Ивайло включихме въпроси и теми като:

 • Какви са разликите между активното и пасивното управление?
 • Какви са плюсовете и минусите на всяко едно от тях?
 • В какви периоди се препоръчва да имаме по-активна стратегия на пазарите и в какви – по-пасивна?
 • Какви са плюсовете и минусите на взаимните фондове?
 • Какви са плюсовете и минусите на борсово търгуваните фондове (ETF-и)?
 • Има ли инвестиция, която съчетава най-доброто от активното и пасивното инвестиране, както и от взаимните и борсово търгуваните фондове?
 • Какво представлява компанията Ned Davis Research и каква е философията на нейния създател Нед Дейвис?
 • Кои ETF-и са включени във фонда ЕЛАНА Нед Дейвис Рисърч Динамична Стратегия?
 • Може ли сами да си направим портфолио от пасивни фондове?
 • Трябва ли да включваме суровини и материали (commodities) в нашето портфолио?
 • Какви са плюсовете и минусите на изцяло автоматизираното инвестиране в американски пасивни борсово търгувани фондове?
 • Какви са очакванията на Ивайло за развитието на световните финансови пазари? (тук си водех доста подробни записки, защото той сподели доста ценни неща)

Ето и самото интервю:

Инвестициите и ресурсите, които споменахме по време на интервюто:

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

3 Comments

 1. Николай каза:

  Здравей Стойне, искам да попитам след направения рисърч и след интервюто какво ви е мнението за фонда ndr? Вие инвестирахте ли, обмисляте ли да го направите преди края на срока без началната такса от 2.5% и защо? Често споменавате, че харесвате взаимните фондове и имате инвестиции в такива. Конкретно на този фонд идеята наистина е иновативна и без аналог за момента в България. На хартия излиза че за 20 години средната годишна доходност излиза около 10.5% без годишната такса от 1.5%, но има много малко години със сериозни спадове. Ще се радвам да чуя и вашето аргументирано мнение преди да взема решение.

 2. Стойне Василев каза:

  Здравей, Николай,

  Все още не съм инвестирал, но смятам скоро да го направя. Не знам дали ще успея в срока до 31 март.

  За мен най-положителното е, че този фонд съчетава най-доброто от двата свята – активното управление и пасивните фондове. Когато това е подплатено със сериозен алгоритъм на известна компания за икономически изследвания и доказано работи във времето досега, нещата изглеждат още по-добре. Инвестицията в този фонд ще ми спести време и усилия аз да търся добрите ETF-и, да следя ситуацията в света и да купувам и продавам отделни позиции.

  Това бяха положителните неща. Входящата такса и таксата за управление са по-високи от пасивните фондове, но когато взема предвид комисионните за търговия в платформите, нещата са на кантар. За начало ще инвестирам сравнително малка сума, която ще увеличавам с времето. Ако изникне нещо, за което не става въпрос в разговора, ще пиша.

  Разговорът с Ивайло Пенев и нещата, които съм писал не са препоръка, разбира се, а лично мнение. Аз вярвам, че всеки сам трябва да взема финалното решение за парите и инвестициите си.

 3. Алекс каза:

  Привет Стойне,

  Благодаря за материала. Имам 2 въпроса:

  Гледах цялото интервю и беше много интересно! Каквото не видях в обзора за риска обаче, е как е обезпечен самият фонд. Ако е имплементация по методологията на Нет Дейвис, но като инструмент си оставя чисто български продукт означава ли, че купуваме акции от фонда но от собственик Елана? Какво става ако Елана изпаднат в несъстоятелност? Какво ще става с парите ми?

  А за втори въпрос: сега сме към края на 2023, инвестирахте ли последно в този фонд? Ако не, защо? Намерихте ли нещо друго подобно което бихте препоръчали на БГ инвеститори да се позапознаят?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.