Автоматизирана стратегия за инвестиране в ETF-и и как да се възползваме от нея [видео]

7 принципа, които прилагам при спад на пазара
07.02.2022
7 грешки при инвестиране в акции
31.03.2022

Автоматизирана стратегия за инвестиране в ETF-и и как да се възползваме от нея [видео]

Живеем в интересни времена. Инфлацията расте с бързи темпове и няма изглед това да спре скоро, а в същото време парите в банките имат нулева доходност. Много българи търсят възможности за инвестиране, но не всеки може да избере подходящи взаимни или борсово търгувани фондове, които са най-достъпните активи.

В това видео интервю с Ивайло Пенев от Елана Фонд Мениджмънт си говорим как може да вземем най-доброто от двата свята (активното и пасивно инвестиране) и има ли автоматизирани стратегии за инвестиране в ETF-и, които са подходящи за хора, които не разполагат с много свободно време и знания, за да си управляват сами инвестиционните си портфейли.

В разговора с Ивайло включихме въпроси и теми като:

 • Какви са разликите между активното и пасивното управление?
 • Какви са плюсовете и минусите на всяко едно от тях?
 • В какви периоди се препоръчва да имаме по-активна стратегия на пазарите и в какви – по-пасивна?
 • Какви са плюсовете и минусите на взаимните фондове?
 • Какви са плюсовете и минусите на борсово търгуваните фондове (ETF-и)?
 • Има ли инвестиция, която съчетава най-доброто от активното и пасивното инвестиране, както и от взаимните и борсово търгуваните фондове?
 • Какво представлява компанията Ned Davis Research и каква е философията на нейния създател Нед Дейвис?
 • Кои ETF-и са включени във фонда ЕЛАНА Нед Дейвис Рисърч Динамична Стратегия?
 • Може ли сами да си направим портфолио от пасивни фондове?
 • Трябва ли да включваме суровини и материали (commodities) в нашето портфолио?
 • Какви са плюсовете и минусите на изцяло автоматизираното инвестиране в американски пасивни борсово търгувани фондове?
 • Какви са очакванията на Ивайло за развитието на световните финансови пазари? (тук си водех доста подробни записки, защото той сподели доста ценни неща)

Ето и самото интервю:

Инвестициите и ресурсите, които споменахме по време на интервюто:

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

 1. Николай каза:

  Здравей Стойне, искам да попитам след направения рисърч и след интервюто какво ви е мнението за фонда ndr? Вие инвестирахте ли, обмисляте ли да го направите преди края на срока без началната такса от 2.5% и защо? Често споменавате, че харесвате взаимните фондове и имате инвестиции в такива. Конкретно на този фонд идеята наистина е иновативна и без аналог за момента в България. На хартия излиза че за 20 години средната годишна доходност излиза около 10.5% без годишната такса от 1.5%, но има много малко години със сериозни спадове. Ще се радвам да чуя и вашето аргументирано мнение преди да взема решение.

 2. Стойне Василев каза:

  Здравей, Николай,

  Все още не съм инвестирал, но смятам скоро да го направя. Не знам дали ще успея в срока до 31 март.

  За мен най-положителното е, че този фонд съчетава най-доброто от двата свята – активното управление и пасивните фондове. Когато това е подплатено със сериозен алгоритъм на известна компания за икономически изследвания и доказано работи във времето досега, нещата изглеждат още по-добре. Инвестицията в този фонд ще ми спести време и усилия аз да търся добрите ETF-и, да следя ситуацията в света и да купувам и продавам отделни позиции.

  Това бяха положителните неща. Входящата такса и таксата за управление са по-високи от пасивните фондове, но когато взема предвид комисионните за търговия в платформите, нещата са на кантар. За начало ще инвестирам сравнително малка сума, която ще увеличавам с времето. Ако изникне нещо, за което не става въпрос в разговора, ще пиша.

  Разговорът с Ивайло Пенев и нещата, които съм писал не са препоръка, разбира се, а лично мнение. Аз вярвам, че всеки сам трябва да взема финалното решение за парите и инвестициите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.