7 полезни урока от 8 безполезни брокерa

Бизнес идеи: Сайт за оплаквания
15.09.2013
“Поздравления, току що спечели безплатен iPhone!” или как се правят $100 на ден
09.10.2013

7 полезни урока от 8 безполезни брокерa

Искрено се надявам да не ти се е налагало да търсиш брокер на недвижими имоти наскоро. Не знам с какво го бяхме заслужили, но с годеницата ми минахме през този ад два пъти: преди две години, когато търсехме квартира и тази година, когато купувахме апартамент.

Накрая купихме точно това, което търсехме за цената, която бяхме готови да платим. Изводите, които следват са резултат от работа с 8 агенции и петте месеца, в които те безпощадно ни учеха как НЕ се прави бизнес.

Първо искам да разясня, че търсихме апартамент в източните райони, ново строителство, на шпакловка и замазка. И така…

1. Интернет не хапе

Все още има хора, които упорито отказват да приемат, че живеем в 21-ви век. Твоят уебсайт е твоята визитка, независимо дали бизнесът ти е онлайн или офлайн.

Ако имам нужда от ключар първото, което ще направя е да потърся в интернет, а не да звъня на съседи и да ги разпитвам.

Ако уебсайтът ти е непрофесионален оставяш у хората впечатление, че просто не ти пука за бизнеса ти. Това не води до голяма клиентела, само за информация.

2. Нищо, че е електронна, пак си иска внимание

Не мога да преброя колко пъти съм изпращал запитване по e-mail и не съм получавал отговор. Друг път ми се отговаря с две седмици закъснение, а най-добрият случай беше на запитване, изпратено през декември 2012 година и отговор, получен август 2013 година.

Да не отговаряш на запитвания по електронната поща е като да не си вдигаш телефона. Продължавай да го правиш и после обвинявай правителството и кризата за липсата на клиенти.

Друго, което ме кара да се съмнявам в качеството на услугата е безплатната електронна поща (Gmail, abv.bg и други). Купи си домейн и използвай него, не е нито скъпо нито сложно.

3. Не бъди отчаян или поне се постарай да не изглеждаш така

Веднъж попаднахме в офиса на голяма агенция за недвижими имоти и още от вратата две брокерки ни подхванаха с кафенца, водичка и бонбонки. В конферентната им зала докато разговаряхме се държаха така, сякаш не са виждали сделка от месеци.

Причината може да е всякаква, но такова агресивно поведение не прави добро впечатление и само плаши клиентите. Голяма тяхна грешка беше да се опитат да ни “вържат” с договор още от първата среща. Това ме подсеща за…

4. Без евтини трикове ако обичате!

dr evil

Договорът ни задължаваше да търсим имот само чрез тях, а ако успеем да намерим по друг начин, пак им дължахме комисионна. От тяхна страна щяха да смъкнат комисионната си с 1%.

Много примамливо предложение, наистина. Все пак решихме да се откажем защото… е, сещаш се, врабчето в ръката и това в храстите.

Когато търсихме квартира попаднахме на апартамент, който беше рекламиран като “обзаведен”. Отидохме на оглед и открихме, че единственото му обзавеждане са плочки и тапети. Въпреки това, брокерът ни увещаваше, че мебелите и уредите са поръчани и ще пристигнат “следващата седмица”.

Докато ни демонстрираше “предимствата” на имота даже ни казваше “Тук си представете пералнята, тук си представете спалнята…”

Добре, а ти сега си представи, че ти давам едни пари.

Такива номера могат да успеят да ти донесат печалба в момента, но в дългосрочен план единственото, което правиш е да накърняваш сериозно репутацията си. Другото, което показваш по-този начин е страх от конкуренция.

5. Не че нямам доверие на паметта Ви, но все пак…

Мога донякъде да осмисля, че Вселената е безкрайна. Приех някакси, че ми се наложи да показвам на мениджър как 128 е повече от 43 (не се шегувам!). Това, което все още не разбирам е как предприемачи и професионалисти не си водят записки и не планират какво трябва да свършат (страшният “to-do” списък).

На горепосочената среща нито една от брокерките не извади лист и химикал за да запише какво точно търсим. Едната само спомена “Аз после ще си запиша.” Срещата продължи повече от час. Реших да не подценявам когнитивните й способности, но в последствие се оказа, че точно това е трябвало да направя.

Както споменах в “Губиш ли си времето?”, умът не е за да складира информация. Когато записваш, не само показваш интерес към клиента, а и подсигуряваш себе си, в случай че забравиш някой детайл.

6. Понеже търсите ново строителство, Ви намерихме страхотно блокче от 1975 год.

Очевидно всички брокери учат по един и същи учебник защото всеки един ни казваше, че това, което търсим в Младост не може да се намери на тази цена, но понеже са готини ще ни покажат напълно обзаведен и по-скъп апартамент в Западен Парк, Дружба или Лозенец.

Причините, разбира се, е че нямаха предложения за източните райони, комисионната на по-скъп апартамент е по-голяма, а и не им се търсеше много много. Имахме случай, в който даже получихме предложение за наем.

Моля те, ако клиентът ти иска изработка на уебсайт не му предлагай счетоводни услуги.

7. Комуникация, комуникация, комуникация!

Няма нищо по-дразнещо от това да се ангажираш да работиш с някой, даже и да му платиш, и после да ти се налага да го гониш и да питаш какво става. Отношенията ни с няколко агенции прекъснаха след като те просто спряха да отговарят.

Дръж клиента постоянно информиран за това какво се случва. По този начин му показваш, че се интересуваш. Ако не можеш да му отговориш или да му помогнеш – кажи му го!

А сега нека спомена какво направи брокерът, който ни намери апартамента:

 • На първата среща, в продължение на повече от час и половина, ни разясняваше как работи и ни разпитва какво точно търсим докато водеше записки. Не ни излъга като каза, че ще е трудно. А да, имаше и бонбонки.
 • Търсеше даже и в неработни дни.
 • Намери ТОЧНО това, което искахме за по-малко от месец. Значи можело, а?
 • Не си губихме взаимно времето да ходим на огледи на имоти, които не ни интересуваха.
 • Когато не харесвахме апартаментите не се опитваше да ни убеждава в това, колко са подходящи за нас.
 • Беше с нас от началото на процеса, до края: от търсенето, през преговорите до подписването. Даже след като получи комисионната си ни помагаше със съвети по документацията.
 • След като купихме апартамента ни подари сувенир, ключодържател за новите ключове. Не е нещо голямо, но жестът прави огромно впечатление.
 • Взе добра комисионна, за разлика от останалите.

Какво направихме ние за този брокер? Не спираме да му изпращаме нови клиенти, даже и един потенциален партньор.

Прави си изводите!

Георги Георгиев
Жоро е онлайн предприемач от 2008г. Първоначално се насочва към SEO, affiliate & CPA marketing като постепенно се развива и в други насоки като оптимизация на уеб страници, онлайн репутация и email marketing. Към момента основната му дейност е свързана с разработка и промотиране на специфичен SEO софтуер.

20 Comments

 1. Невястата каза:

  Георги, поздравления за новодомството!
  Благодаря Ви, че споделяте опита си от живия живот, в който нещата се случват точно по този начин, за съжаление.
  Смятам обаче, че към Вашия успешен изход от цялата ситуация е задължително да се прибави следният акцент (8 правило, ако щете, към всички бъдещи купувачи): Не купувайте имот самостоятелно! Намерете доверен брокер, който да ви посредничи при сделката. Не се заемайте с работа, в която не сте професионалист и нямате опит.
  Вие не сте споменали това правило, защото изначално сте решили да търсите чрез посредник. Но личното ми мнение е, че всички разбират от всичко и често „спестяваме” от услугите на професионалисти.
  Вярно е, че добри специалисти, отдадени на грижата за клиента, се намират трудно. Но търсенето си струва!

 2. Георги Георгиев каза:

  @Невястата – Това е задължително, независимо дали става дума за брокери на недвижими имоти или други професионалисти.

  Едно от нещата, за които никога не се скъпя е професионален съвет и помощ. Даже наехме фирма за интериорен дизайн, които се занимават с апартамента от началото до края.

  Нямаш си представа колко критики отнесохме за това, че “си пръскаме парите” за специалисти и как трябвало да търсим апартамент директно от продавач, после как трябвало ние сами да си го ремонтираме и обзаведем.

  Предупреждаваха ни как ще ни излъжат и как само ще ни вземат парите. Ужас! Радвам се, че не ги послушахме.

  Нито аз, нито годеницата ми разбираме от строително-монтажни дейности, електрически инсталации и т.н. Освен това си имаме и друга работа.

  Това е все едно сам да се оперираш ако имаш проблем вместо “да си даваш парите” по хирурзи.

  Тази седмица планирам да напиша статия за това как аз и бизнес партньора ми наехме консултант за $1,000 месечно, какво направи за нас и после как го уволнихме 🙂

 3. bg mafia каза:

  това че ние българите не можем да правим бизнес е ясно отдавна … въпросът е е как не се научихме за толкова години ….24 вече минаха ….. започвам да си мисля че проблемът е в главите на хората и манталитета ….друго обяснение нямам ….прост ни е народа за съжаление !

 4. Димитър каза:

  Моля кажете името/агенцията на брокера, който е свършил такава добра работа.
  Той едва ли ще има нещо против, а тази информация ще трансформира статия ви от `обобщаваща` в `полезна`.

 5. Borislava Dimova каза:

  Аз също ще съм много благодарна, ако ми дадете името и агенцията на брокера!

 6. Георги Георгиев каза:

  Името на агенцията е “Анреал Имоти”.

  Ето тук можете да видите контактите: http://anrealimoti.homes.bg

  Успех!

 7. Стойне Василев каза:

  Страхотна статия, а и доста полезна. Темата за брокерите и недвижимите имоти ми е на сърцето. Надявам се повече хора да я прочетат, за да отсеят добрите от безполезните брокери и пазарът да се поизчисти малко.

 8. Страхотна статия! И аз смятам да разкажа една история свързана с брокер на недвижими имоти.

 9. Много добра и полезна статия, поздравления! Трудно ще стане отсяването на добрите професионалисти в областта от останалите гастрольори, а трябва да се има предвид и че за глупостта няма защита.

 10. ивана каза:

  Би ли казал името на брокера, тъй като ми предстои покупка на жилище и бих искала да се свържа с него?

 11. Искам да изкажа Благодарности на автора на тази статия .Възхищение на Брокера и радоста си от всичко написано по горе.
  Няма нищо по хубаво от това да прочетеш за успеха на даден човек и удовлетвореността на клиент .
  Аз бях брокер ,сега съм мениджър в собствената си фирма за недвижими имоти.Искам да споделя първо с Вас ,че съм съгласна с всичко написано по горе и действително в днешно време има много не коректни колеги с който вече втора година се опитваме да отстраним от пазара в Бургас ,но за съжаление без успех. Успешния Брокер е този който 70 % слуша и 30 % говори.Когато говори той задава въпроси относно покупко продажбата на недвижим имот ,комплексно си води и записки (анкетна карта),тези записки всъщност са въпроси чиито отговори в бъдеще ни помагат да предложим търсения имот на клиента ,а когато взимам оферта за продажба първото което правя е подробен оглед на имота ,заснемане на имота и много дълги записки .По някога продавачите искат много висока цена на имотите си и тогава започвам един анализ който е подобен на данъчна оценка написан и предоставен на продавача във вид на документ .Анализат завършва с искана цена от продавача ,предложена цена от мен и приблизителна продажна цена в рамките до 3 месеца.
  Много е важна обратната връзка между клиента и брокера ако няма комуникация се губи нишката.Моята първа сделка преди години беше след 78 -ия оглед с клиенти аз също като колегата бях до края с тях докато не влезнаха във владение на имота.В самия ден на сделката им подарих един малък ,но за мен много ценен подарък даден с много желание и огромна радост ,че направих това семейство много щастливиМили хора преди да закупите имот проверете и прочетете какви са стъпките за закупуване на недвижим имот .Не се колебайте да потърсите съдействие от компетентен брокер .Желая на всички бъдещи клиенти успех във всяка покупка или продажба..

 12. Тодор каза:

  Ужасна реклама на агенция която не работи с колеги, обявите им са само за частни лица и целят да правят само двойни сделки 🙂

 13. Стефан Белчев каза:

  Хубава и поочителна статия.Бихте ли споделили контакт на брокера.

 14. Георги каза:

  Хайде да се включа и аз към даването на съвети – това явно всички го умеем най-добре. Когато страва въпрос за жилища, купени с ипотечен кредит, може да се доверите на брокер – в този случай работата ще свърши банката. По друг начин стои въпросът, когато става дума за къща с двор. Дори и да има съвест (защото рядко, но се случва и нормални хора да станат брокери) пред гишето в общините е в позиция и получава отношение, както към всеки друг гражданин, т.е. бива препращан по институциите и ще бъде консултиран от служителите според настроение и компетенции.
  Ясни правила за работата на брокерите на недвижими имоти не са регламентирани законово. Те имат право да вземат пари, но не и да носят отговорност. Не се учудвайте, ако в дъждовни дни нямате огледи. Вие вече сте подписали и това, че няма къде да живеете, на тях не им е интересно. Много от тях дори не смятат за нужно да се регистрират като администратори на лични данни. А най- силно се изумявам, когато желаят да (не)представляват интересите и на двете страни. Случи ми се да ме изнудват като ме заплашват, че няма да предоставят документите, ако не подпиша договор точно с тях. Съветвам всички, които имат вземане даване с брокери да изискват задължаващи клаузи в договорите, да проверяват, да си търсят и борят за правата си – само така може да получим качество. А и крайно време е държавните институции да се самосезират. Подобен произвол от разни паразити съществува не само в тази сфера

 15. аст2017 каза:

  Малко странно има за агенция – Анреал Имоти (в превод го тълкувам като НЕ-реални Имоти)
  Някой друг ползвал ли е услугите им?

 16. pokepa каза:

  Браво на автора, страхотна статия! Моето семейство също премина през този процес на търсене, огледи и закупуване на жилище. За щастие ние намерихме точния коректен брокер още почти в самото начало – на късмет! Ходехме на огледи в извънработното му време, съобразяваше се кога точно на нас ни е удобно, включително през уикендите. Казваше си личното и честно мнение за всеки имот, дали го вижда като подходящ за нас или не, какви са му плюсовете и минусите. Толкова коректен и отдаден на клиента беше той, че дори след над 30 огледа (чрез него и още няколко брокерски агенции) харесахме жилище, което се продаваше само и единствено от друг брокер. Чрез съдействието на нашия брокер, купихме апартамента от другия брокер. Нашия брокер ни води навсякъде от началото до края, дори за неща, които не го касаеха – смяна на партида на вода, ток, регистрация в данъчно и т.н. Всяка Коледа ни изпраща хартиена поздравителна картичка в пощенската ни кутия вече няколко поредни години. Дори имаме неангажиращи партньорски взаимоотношения – ние го свързваме с клиенти (наши познати) и получаваме % от комисионната му. Още поддържаме връзка, а минаха години.

 17. Vasil каза:

  След прочетеното бих се радвал да споделите контакта на брокера.

 18. Ангелов каза:

  Истината за имотния пазар в София е такава, че без брокер почти не може да продадете и купите жилище. Обявите за имоти, продавани директно от собственик, са по-малко от 1 – 1,5% и вероятността да ги откриете е също толкова процента. Проблемът не е толкова в 3-те % комисионна, а в компетентността на работещите в тази сфера. Част от тях при огледа ще видят също като вас имота за първи път, други ще ви водят в обекти, които не отговарят на Вашите критерии, а близо 100% от тях няма да могат да ви кажат нищо за недостатъците на имота. Добрият начин е да си формулирате изискванията (можа да ползвате критериите, описани в ho-re.biz) и да отправите писмени запитвания в избраните от Вас агенции. Добрите агенции ще Ви потърсят, само ако имат на разположение това, което търсите!
  В цял свят ухажвани са купувачите, които движат реално пазара, но в България всичко е наопъки – тук на почит са продавачите и сетете се чии интереси ще защитава избраната от Вас агенция! В София има 1200 имотни агенции и само една се рекламира като агенция на купувачите, но реално нейните собственици притежават други две агенции за продажба на имоти. В много държави с развит имотен пазар не се допуска една агенция да работи едновременно за продавачи и купувачи – все едно един адвокат на обвинението и на защитата в съдебната система!

 19. Маги каза:

  Миналата година, моите родители решиха да продадат жилището си и да си закупят друго.Брокера с който работеха ги манипулираше.Продадоха жилището си в петък, във вторник трябваше да закупят новото.Но собственика в понеделник продава на друг.Имахме три седмици спешно да намерим ново.Разговарях с доста агенции.Потрес-не отговаряха, пълна апатия, при положение, че от това живеят.Попаднах на една нова брокерка-жената просто не знаеше нищо, но много ни помогна.След година, един от брокерите се е сетил и позвъня на родителите ми с въпрос-търсите ли още имот???Така се случи, че в момента а продавам два имота в две различни области и търся друго.Разговарях с въпросния брокер, харесах едно, извършихме оглед.НО-описанието не е вярно, -попитах брокера защо лъже-той мънка…Решил е , че може да преметне някой.Отказах този имот.В момента продължават да ми звънях брокери-продавате апартамент-ами имаме клиент за него, но ще го предложим на клиента само ако станете наш клиент иначе не!Това ми прилича на изнудване..Отказах.Поведението им е арогантно и нагло.

 20. Бивша брокерка каза:

  А истината е по средата. Работила съм като брокер. Имаше еднакво противни и некоректни собственици и купувачи/наематели. Представяте ли си какво е да обикаляш с клиенти като гид и накрая да се свържат директно с продавача или наемателя или да се окаже , че работят с още пет агенции. Вуте разбира от всичко и не дължи на никого нищо. Да, има и некоректни или с лош професионализъм агенции. Брокерите г-не работят на процент. Без заплата. Собствениците на агенции очакват сделки , а не разходки.На това донякъде се дължи настъпателното поведение на някои от тях. Това е политика на агенцията.Да, сред тях има хора с непрофесионално, нагло и безотговорно поведение.Колкото до подписването на комисионен договор с условие да ползвате услугите на въпросната агенция, прави са. Защото се влагат пари за реклами, обяви, телефони и загубено време на брокера. В някои държави имате право на не повече от три огледа, за които задължително си плащате.След това сте свободен да изчакате друг момент за търсене или да отидете в друга агенция. И за бога, брокерите също имат семейства, личен живот , което предполага някакви почивни дни и вечери. Не съм подарявала ключодържатели, но името ми беше гаранция за коректност. За жалост не мога да кажа това за клиентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.