“Поздравления, току що спечели безплатен iPhone!” или как се правят $100 на ден

7 полезни урока от 8 безполезни брокерa
25.09.2013
Важни съвети при рекламация на дефектна стока
14.10.2013

“Поздравления, току що спечели безплатен iPhone!” или как се правят $100 на ден

*Предварително се извинявам, че част от термините, използвани тук са на английски език. Причината е, че или не мога да намеря най-добрия превод за тях или написани на кирилица изглеждат нелепо.

Въведи e-mail адреса си и ще ти го изпратим

Срещал си го нали? А “Създай безплатен профил в Travian”? Откъде идват тези реклами, защо ги виждаш и наистина ли ще спечелиш безплатен iPhone/Xbox/Playstation?

CPA или Cost Per Action

Това е един вид affiliate маркетинг. Най-общо казано, в affiliate маркетинга човек изплаща определена комисионна на този, който успее на продаде продукта му. В повечето случаи комисионната е в проценти.

При CPA изплащаш предварително определена сума пари когато настъпи дадено събитие – някой купи продукта ти, инсталира приложение, направи профил на сайта ти или в най-разпространения случай – въведе e-mail адреса си (т.нар. “email submits”)

Ще го обясня с пример. Аз искам да събера голям списък от e-mail адреси с някаква цел. Решавам, че най-добрият начин е да обявя състезание с награда… iPhone. От всички имена, които получа един ще спечели нов телефон, а останалите… е за тях имам други планове.

Та, как да стигна до най-много хора ако аз самият не разполагам с големи източници на трафик? Ще си платя за да използвам чужд трафик. Свързвам се с така наречените CPA компании. Техният бизнес е да предложат моята оферта на хора, които ще ми намерят такива e-mail адреси. В този случай, аз съм “рекламодател”, а този, който ще разпространява рекламата ми е т. нар. “publisher”.

Преценям, че мога да предложа 80 стотинки за всеки реален e-mail адрес, компанията слага нейната комисионна и така крайната оферта, която стига до всички publishers е 70 стотинки за e-mail адрес (т. нар. “lead”)

Ето така работи Cost Per Action – за всеки адрес, който получа аз плащам 80 стотинки, компанията получава 10 и разпространителя – 70. По същия начин аз мога да изплащам 2 лева за всеки нов регистрирал се в моята “безплатна” онлайн игра. Друг е въпросът как тази уж безплатна игра плаща за реклама или дали наистина давам iPhone като награда.

Няма да се спирам на това как се проверяват e-mail адресите – дали са истински, дали не идват от един IP адрес и други подобни. Истината е, че този тип бизнес може да бъде изключително печеливш. Има хора, които правят над $10,000 месечно само от това.

“Заключване на съдържанието” (Content Locking)

Един от най-ефективните начини за правене на пари от CPA оферти е чрез “заключване на съдържанието”. Сигурно си виждал събщения от типа на “За да свалиш този файл попълни поне една от посочените оферти” или така разпространеното “Харесай Facebook страницата ни за да видиш клипчето”.

Ще ти кажа за един експеримент, които аз и моят партньор направихме преди няколко месеца. Дали от скука или от любопитство решихме да направим един уебсайт. Идеята му беше да се обновява сам и да предлага определено съдържание след като човек попълни една от 4 предложени оферти.

За да го настроим ни бяха нужни 3 дни. Щяме да го направим и за един, но се появиха технически проблеми, които ни забавиха. След това предадохме изцяло SEO-то в ръцете на “професионалист”. Последното в последствие се оказа грешка, но въпреки това резултатите бяха доста добри. Още от третата седмица и в продължение на два месеца този уебсайт ни носеше приходи от средно $100 на ден без да правим каквото и да е повече по него.

$100 на ден са несериозни!?!

Мой познат каза, че този бизнес е “несериозен”. Всъщност за два месеца без никаква работа от наша страна, този проект донесе приходи малко по-големи от годишната му заплата.

Пишейки тази статия имах две цели:

 • Да ти покажа, че съществува един друг свят, в който хора издържат семействата си, радват се на живота и изкарват сериозни пари от “несериозни” работи.
 • Да знаеш какво точно се случва когато видиш “Поздравления, току що спечели iPhone.”
Георги Георгиев
Жоро е онлайн предприемач от 2008г. Първоначално се насочва към SEO, affiliate & CPA marketing като постепенно се развива и в други насоки като оптимизация на уеб страници, онлайн репутация и email marketing. Към момента основната му дейност е свързана с разработка и промотиране на специфичен SEO софтуер.

13 Comments

 1. Niki каза:

  Мдааа…и аз съм го писал много пъти – в мрежата има пари,ако знаеш как да си ги вземеш 🙂
  Вече 3 години и нещо аз печеля от интернета, без да влагам нито стотинка – сайтове, реклами,публикации,банери,бюлетини.За това време мога сериозно да кажа”Аз мога да работя когато си искам, без да имам шеф, да работя от вкъщи, да печеля и да издържам семейството си от тази работа!И пак ще повторя – тук инвестицията не са парите, а времето и търпението!Човек с идеи, време и търпение, при всички случаи може да спечели от Интернет-а!Успех на всички!

 2. feeria каза:

  Добре бе пич, кажи как се казва сайтът, който сте направили.
  И как по-точно сте спечелили.

 3. Galarad каза:

  @Георги Георгиев – би било интересно, да разберем как да се свържем с хората, които заплащат за тези неща.

  @Niki – целта на повечето читатели тук е финансова независимост. Ти явно си я постигнал, защо не напишеш малко по-подробно как?

 4. Георги Георгиев каза:

  @Niki – Браво! На мен това не ми е основният бизнес и не мога да му обръщам толкова внимание вече, но смятам след месец-два да започна с нови тестове.

  @feeria – Не искам да казвам кой е по редица причини. Една от тях е, че вече не печели така, прави около $100 месечно. Причината беше “пишман” SEO майстора. Печелихме точно от CPA комисионни:
  1. Намерихме нещо, което много се търси онлайн.
  2. “Заключихме” го и хората можеха да го получат след като участват в някоя от офертите.
  3. Качихме го на първа страница в Google за няколко много търсени ключови думи.

  Това е идеята. Принципът е прост, вече точно как ще го направиш е малко по-сложно.

  @Galarad – има редица такива компании. Можеш да потърсиш “top CPA networks” в Google. Да те приемат в тях обаче не е лесно защото искат да знаят какви сайтове имаш, как смяташ да промотираш офертите, а някои от тях ти звънят и по телефона да те проверят. На нас са ни отказвали от няколко само защото нямахме готови сайтове когато кандидатствахме.

 5. Никога не съм кликала по pop-up прозорци с послания: Печелите iphone и подобни. Несериозни изглеждат наистина. Но явно масово имат успех. Не мога да обиня хората, които се възползват от това 🙂

 6. Вафла каза:

  Първо към Тони малко препоръки. Днеска съм в хеитърско настроение, но ще се постарая да съм обективен. Ако не беше wordpress-a и хубавата Sahifa тема (впрочем добър избор, май вкусът ни тук съвпада)… та ако не бяха те, с тези “кенефни” драскачи сайта ти щеше да слезе до нивото на Squeeze page-а за Iphone (от по – горе). За да не сметнеш, че е хейтърско ще обесня защо:

  1. “Жоро е онлайн предприемач от 2008г. Първоначално се насочва към SEO” – “След това предадохме изцяло SEO-то в ръцете на “професионалист” – Yes of course. Как не се сетих, започнал е със СЕО преди 5 години, обаче си няма и идея от него. След този период от време – 99% от хората си правят СЕО-то сами или имат силно доверени и утвърдени партньори. Най – вероятно са му набили много директни беклинкове към сайтчето и Гугъл го е накал.

  2. “За да го настроим ни бяха нужни 3 дни. Щяме да го направим и за един, но се появиха технически проблеми, които ни забавиха.” – Да разбира се, и за един час. Само дето на това със събирането на данните на потребителите се вика Squeeze Page и е просто страница на сайта. Ако ползваш темплейт може и за 5 минути да го направиш. Тука Тони може сам да сподели, колко време му е отнело да си развива сайтовете и дали 1 ден би му стигнал.

  3. “Още от третата седмица и в продължение на два месеца този уебсайт ни носеше приходи от средно $100 на ден без да правим каквото и да е повече по него.” – Да, разбира се и ги декларирахте пред НАП.
  Само има една подробност. При такова изказване независимо дали в западен или български сайт, въпрсният потребител или прилага Screenshot или го обявяват за Scammer и си получава Ban.
  Всеки от тук присъстващите може сам да си влезе в един блакхат форум и да прочете тяхните “истории”. Ще се убедите, че от 1000 истории, в една единствена някой е успял да започне да печели и то по 5-10 долара на ден. А средно на 10 000 в една история се говори, както потребителят искарвал $100, само дето има подробен лог, снимки и прочие как стават нещата.

  Тони, мисля че ще си по – добре, ако си набереш екип от кадърни редактори. А тез “кенефните” маняци ги спри от изказвания във форумът, понеже или ще те притеснят от НАП с въпроси, какви са тез дето се хвалят с доходите си по интернет или ще имаш проблеми с недоволни потребители, които са наястно с нещата и не им се четат “ревюта на интернет действителността”, само че актуални към 2009-2010 година.

  Поздрави.

 7. Вафла каза:

  Tеди: И аз не кликам. Не няма масов успех, поне в момента. Имало е преди години, както и Имейл спама.
  В момента социалните мрежи и прочие големи сайтове взимат мерки против такива изпълнения и дърпането на трафик от тях. Освен това интернет технологиите много напреднаха и дори 10 годишно дете трудно ще се върже на идеята за “попълни анкета 20 страници и си изтегли линка”. Всъщност модата е да сложиш “Фалишив” файл за линк-а. Примерно крак за Мортал Комбат 12 (няма такъв мортал комбат все още издаден). Но да не се оливаме…Това вече не е модерно и не е печелившо…ако някой твърди обратното да си постне скреенове 🙂

 8. Galarad каза:

  Вафла, с този стил на писане ще остъргваш социалното дъно още дълго време. Тези “кенефни” автори са живи хора, млади, тепърва откриващи кое как се прави. Да, нормално е да пишат малко по-приповдигнато и да се хвалят с първите си успехи.

  Но такива като теб, които са големите капацитети, но единствения смисъл в поста им е да обиди някой, са абсолютната измет. Не видях да си написал нещо, което самият ти си постигнал. Не видях да си дал съвет как нещо от написаното да се подобри.

  Явно не си имал късмета да попаднеш на някой, който да ти обърне внимание какъв катил си. Е, днес аз го правя, няма нужда да ми благодариш.

 9. Георги Георгиев каза:

  @Вафла – Виждам, че искаш да покажеш, че разбираш. Напълно разбираемо е. Интересното е какво точно компенсираш.

  Някога занимавал ли си се с разработка на софтуер? Така и предполагах. Защо не опиташ докато работиш за някой по 8 часа на ден да работиш върху бизнеса си (разработка на софтуер) и да се занимаваш със SEO.

  Ако изобщо искаш да спиш и да поддържаш горе-долу добро психическо и физическо здраве отговорът на задачата е -> Outsourcing. Това, че разбираш от нещо означава ли, че сам трябва да го правиш? (риторичен въпрос)

  Ако прочетеш, ще видиш, че говоря за Content Locking. Не само се пише по различен начин от Squeeze Page (или “Lead Capture Page”), ами е и напълно различно нещо.

  Парите са декларирани, благодаря за притеснението все пак.

  Още един съвет от “кенефния маняк” -> SEO & CEO не са едно и също нещо.

  Поздрави,
  Георги

 10. Владимир Василев каза:

  Искам да спечеля

 11. Marian marinov каза:

  Много добра статия, Жорка!

  Директен, лек и забавен стил (y)

 12. Ивелина каза:

  Имали хора който са спечелили телефони и лаптопи от гугъл

 13. Габриела каза:

  Искам нов телефон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.