5 бизнес идеи за 2014 година

Какво успях да постигна през 2013 година и какво не?
27.12.2013
Защо добрия счетоводител е толкова важен за бизнеса?
09.01.2014

5 бизнес идеи за 2014 година

Кризата, която дойде у нас някъде през 2008 година, остави много хора без работа, а стари бизнес модели, разчитащи главно на висока норма на печалба и растящо потребление, престанаха да съществуват или се борят за своето оцеляване. На много хора заплатите бяха намалени, както и допълнителните плащания от работодателите (под формата на пликове с пари). Ако кризата е засегнала и вас и търсите подходяща бизнес идея, тази статия ще ви е доста полезна.

Бизнес идеите, които ще ви представя в този материал може да стартирате (повтарям „да стартирате“) с малък първоначален капитал. Това не означава, че друго не се изисква от нас. Напротив. Трябва да вложите доста часове упорите работа и да се изправите срещу някои ваши страхове, като този да продавате – независимо дали това са продукти или услуги. Както всяко ново начинание и описаните идеи крият в себе си и риск от провал и загуба на вложените средства. Този риск, обаче, се намалява драстично в зависимост от вложеното време и усилия.

Когато прочетете съответната бизнес идея не си казвайте веднага – „Аз не разбирам от това“ или „Моето образование е в друга сфера“. Дайте си шанс. Както казах, един от компонентите на всеки успешен бизнес е отделеното време за неговото реализиране. Никой не може да ме убеди, че ако отделяте част от свободното си време, не можете да научите нещо. Когато бях в университета повечето предмети бяха по един семестър и завършваха с изпит.

Ако не си от прилежните студенти (под 5%), които си учеха лекциите през семестъра, имаш не повече от 5-6 дни, за да се подготвиш за съответния изпит. Не ме питайте как се учи цялото Търговско право за една седмица. А защо на вас да не са достатъчни по десетина часа на седмица, за да научите каквото и да е било?

Ето и 5-те бизнес идеи, които може да стартирате през 2014 година с минимални инвестиции:

Бизнес идея № 1 Лайф коуч

За повечето от вас тази професия не говори нищо, но пък набира все по-голяма популярност в България и по света. Лайф коучът (от английски life-живот, житейски и coach-треньор) е специалист, който помага на хората само чрез задаване на определени въпроси към истинските отговори и решения на неговите житейски проблеми (професионални или лични).

За първи път чух за тази професия (или бизнес) преди около една година. Веднага си купих книгата Коучинг с НЛП, която ми даде доста добра представа за какво става въпрос. Препоръчвам ви я и на вас, независимо дали мислите да се занимавате с коучинг или не. След това отидох на едно представяне по темата и от там си намерих моя лайф коуч, с помощта на която откривам отговорите на въпросите, които ме мъчат. Тя живее в чужбина и сесиите ги правим през Skype.

Какво ви трябва, за да започнете да практикувате тази дейност като основно занимание или като източник на допълнителни доходи? Само компютър с интернет и Skype. Тъй като тази професия не е регулирана все още в България не ви е необходим сертификат или диплома, въпреки че такива се предлагат и ще ви откроят от конкуренцията. Трябва ви доста четене и подготовка по въпроса, обаче. Не може да кажете аз съм коуч и да започнете да задавате въпроси (всъщност можете, но бързо ще ви разкрият, че услугите ви не си заслужават).

Ако решите все пак да станете специалист в тази област има институции, които предлагат да се сертифицирате като инвестицията ще е в рамките на 3 до 5 хиляди лева, в зависимост от времетраенето и модулите на обучението. Освен лайф коуч има и други видове коучове – за мениджъри, за предприемачи, за продажби, за работа в екип и други. Както казах, трябва само много четене, практикуване на уменията и да си намерите клиенти.

Бизнес идея № 2 Мултилевъл маркетинг

Мултилевъл маркетинга е бизнес като всеки друг. Единствената разлика е, че много схеми и откровени финансови пирамиди се представят за МЛМ компании и трябва да преценим добре с какво се захващаме. Другата особеност на този бизнес е, че в България си спечели много отрицателна слава, не само заради скритите пирамиди, а и заради агресивността, с която дистрибуторите или сътрудниците предлагат продуктите си.

Въпреки негативната слава, този бизнес има бъдеще в България. В световен мащаб това е единствения сектор от икономиката, който бележи ръст в продажбите и приходите по време на финансовата криза. Причина за това е неговия фундамент – бизнес без офис, без служители, без склад и други жизненоважни предпоставки за успешен бизнес в традиционната търговия. Тук не работите за никого, няма шеф и досадни колеги. МЛМ е може би едно от малкото места в бизнеса, където подкупите и връзките не са от значение.

Към днешна дата над 88 милиона души в света работят в тази индустрия, като техния брой стремително нараства. В България (според различни източници) техния брой е между 56 и 60,000 дистрибутора. Според Световната федерация за директни продажби приходите в световен мащаб за 2012 година са около 167 милиарда долара, като за България те са около 84 милиона долара.

Какво ви трябва за този бизнес? Само от 30 до 50 лева за първоначална такса, но за да е успешен бизнеса ви трябват известни познания за комуникация, продажби, психология и други. Хубавото е, че повечето компании предлагат добро обучение по тези теми, както и подкрепата на другите дистрибутори от вашия екип. Маржа с който работите обикновено е 30%. Няма друг такъв бизнес, който да стартирате на цената на една вечеря в ресторант и да ви носи такава печалба. За всеки друг франчайз ще трябва да се бръкнете с поне няколко хиляди лева. Успеха зависи от самите вас, но дори да не успеете какво губите? А, да, 50 лева.

Бизнес идея № 3 Личен консултант по здравословно хранене

Лично на мен ми трябва такъв 🙂 . Разбрах, че има такава професия преди няколко месеца. От тогава, все повече хора ми казват, че имат личен треньор по здравословно хранене и той им позволявал да ядат това или онова. Обикновено, това са хората, които изготвят и съответната фитнес програма, но не е задължително. За да не се ограничаваме само до тялото, нека наречем тази нова дейност за България треньор по личностно развитие, като включим и малко психология в нея. А ако добавите и техники за духовно израстване от далечния изток, ще сте хит на пазара.

Личния консултант по здравословно хранене ще върне баланса в живота ви

Личния консултант по здравословно хранене ще върне баланса в живота ви

Какво ви трябва, за да започнете? По-стегнато и релефно тяло (заради наложените стереотипи), знания, практика и реклама от уста на уста. За да сте успешни, обаче, ще трябва да се посветите изцяло на тази идея. Не може да набивате кюфтета и мазни храни, а да карате вашите клиенти да ядат само плодове и листни зеленчуци, нали? Надали, аз съм точния човек, който да дава съвети в тази сфера, но нека погледнем на тази идея от бизнес гледна точка.

Все повече хора осъзнават, че тялото ще е единственото нещо, което ще е с нас през целия ни живот и трябва да го поддържаме, за да ни служи вярно дълги години. Не е нормално млади хора (непушачи) да имат високи нива на холестерол и да се задъхват при изкачването на два етажа. И така, ако вашата страст е здравословното хранене, духовното извисяване и движението (във всичките му форми) тази бизнес идея е за вас.

Бизнес идея № 4 Финансов консултант

Това, което аз съм научил за финансите и по-скоро за личните финанси е главно от практиката, а не от лекциите в Техникума по икономика и в университета. Така че всеки, който отдели време да се специализира в някоя от областите на финансите като банково дело, застраховане или инвестиции, може да изкарва добри пари. Въпреки, че на пръв поглед има много финансови консултанти в България, много малко от тях си разбират от работата, а още по-малко предлагат точните продукти на своите клиенти и обслужване на европейско или световно ниво.

Независимо от вашето образование, не е трудно да се специализирате в застраховките „Живот“, например. Изберете компанията, която предлага най-добрите условия за вашите потенциални клиенти и станете техен агент. Тя ще ви предложи първоначално обучение за продуктите и как да ги продавате, а след това всичко зависи от вас. Няма да е лесно, защото работата по една дългосрочна застраховка не приключва с нейното сключване, а тогава започва и вашите ангажименти към клиентите ви ще са през следващите 20 или 30 години.

Друг вариант за инвестиционните продукти. Много хора вече осъзнават, че банковите депозити не са най-доброто нещо на света и покупателната им способност се топи с всяка изминала година. Както и при застраховките, проучете пазара и си изберете дружеството, което предлага точните продукти за вас и вашите клиенти.

За да сте успешни в този бизнес, трябва да мислите дългорсочно и да не се поддавате на временни изкушения като това да предложите грешен продукт на ваш клиент, само защото ще вземете малко по-висока комисионна. Това е много грешно и ако го превърнете в практика, много бързо ще напуснете този бизнес.

Бизнес идея № 5 Специализирано фотостудио

Както стана на въпрос малко по-нагоре фотографията изживява своя ренесанс и това, въпреки факта, че всеки има смартфон с камера. В тази връзка, наскоро чух за една сватба, на която младоженците решили да не наемат професионален фотограф и видео-оператор, а техните приятели и роднини да правят снимки и видео клипчета и после да ги обединят. Резултатът изобщо не бил добър и младоженците съжалявали, но вече не могат да върнат събитията назад.

Ключовата дума тук е „специализирано“. Не просто да снимате каквото ви падне, а да се насочите към точно определена област, където има търсене. Ще ви дам един пример. Всеки родител иска да запечати растежа на своите деца в снимки, но не такива от любителския фотоапарат, а направени във професионално фотостудио. Именно, в професионални фотосесии на бременни и на малки деца се е специализирала г-жа Череша, за която разбрах от хубавите снимки на моята племенница.

Ако децата и техните родители не са вашите предпочитани клиенти, може да се насочите към професионални фотосесии на тийнейджъри, абитуриенти, абсолвенти, за CV или т.нар. рекламна фотография (на хора, на продукти или на хора и продукти).

Какво ви трябва, за да стартирате този бизнес? На първо място добър фотоапарат, помещение и подходящо осветление. За да започнете тази дейност, инвестицията няма да надхвърля 5,000 лева, а ако не ви е нужно студио и ще снимате навън или при клиента, дори по-малко. Цените на професионалните програми за обработка на снимки също вървят надолу през последните години, като има и доста безплатни алтернативи.

Това бяха бизнес идеите за 2014 година, които може да стартирате с минимални средства. Те не са от сорта на „нова боя, с която може да направите вашето куче зелено“, а напълно приложими в България за всеки без специализирано образование. Единствено ви е нужно свободно време и страст. Ако те са налице, вашия бизнес ще е успешен.

Пожелавам успешна 2014 година на всички настоящи и бъдещи предприемачи!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

35 Comments

 1. Voltron каза:

  Господи, това не са бизнес идеи, а ляляджийски истории.
  Ето една бизнес идея: Наемате 5-10 декара земя и започвате да произвеждате например зеленчуци.

 2. Стойне Василев каза:

  Voltron, не се мисля чак за Господ 🙂 Бизнес идеята е нещо лично и аз дори да ти кажа най-великата идея, ти пак няма да може да я реализираш, защото тя е моя, а не твоя. В тази статия само давам насоките, ако някой е решил да стартира бизнес и се чуди в каква сфера да е той. Между другото, това със зеленчуците също е печеливша идея, стига да снаеш как да я реализираш.

 3. man0l каза:

  Те са прекрасни идеите, само, че си пропуснал да споменеш 2-3 години специализация за всяка идея 😀 Освен при МЛМ, там бизнеса е чисто консултантски и има обучения и менторство от първия ден.

  Относно консултанта по здравословно хранене, ще споделя набързо една лична история, свързана с фитнес – бях се зарибил по Zumba Fitness през 2011 и 2012 и бях един от най – добрите в групата, в която ходих и не знам как изведнъж реших да ставам инструктор ( инструктор се става за 2 дни и инвестиция от 560 лв. ). Е, станах инструктор, имах диплома, намерих една зала и водих на цели 3ма човека ( в най – добрият случай ) 2 пъти в седмицата. После прекъснах, защото нямаше смисъл. Съществува и другият модел – да работиш за заплата. Инструктори се търсят по фитнес залите и винаги ще се търсят, въпроса е, че заплащанията са нетолкова интересни, поне за мен, тъй, като съм програмист. Старите инструктори разбира се работят за себе си и имат групи по 30-40 човека и наистина изкарват добри пари.

 4. Стойне Василев каза:

  man0l,

  Трябва време, със сигурност. На някой може да отнеме 2 години, на друг 3,4 или дори 5 години, но без страст и постоянство няма успех. Никой не е станал професионалист от първия ден. Моята кариера и дейности ги разделям на 5 годишни проекти. За това време (около 10,000 часа) научавам около 90% от нещата в съответната сфера. Останалите 10% ще ми отнемат може би още 5 или 10 години, защото са някакви тънкости. Аз, обаче, не искам да ги уча, защото напредъка е много бавен и сменям сферата. Важно е също, не колко време си на едно място, а какво правиш. Има хора, които трупат само стаж за CV и житейски опит 🙂

 5. man0l каза:

  хаха, съгласен съм, че трябва да се действа и да се прилага наученото, да се придобие практически опит, но и трябва да се стремим към ниво на експертност в професиите/бизнеса 😉 че да има високо ниво на обслужване, качество на услуга/продукт, внасяне на добри практики и т.н. :d

 6. Niki каза:

  Стойне, чета те често и моите уважения към теб, но тук с тия идеи си се поизложил малко…Несериозно е , наистина!

 7. Алекс каза:

  Относно бизнес идея № 2 Мултилевъл маркетинг ето едно предложение http://aleksandar.sci.sc/

 8. Стойне Василев каза:

  Niki, дай един пример за бизнес идея, която може и други хора да реализарат, не само ти.

 9. Galarad каза:

  И аз смятам, че предишните бизнес идеи, които Тони предложи – фирма за почистване, сватбите и т.н. бяха доста по-добри.

  За да не са празни приказки, ето моите 3:

  – производство на хранителни добавки – близко до това, с което Борис Бачев се е занимавал. Само че не просто електронен магазин, а собствен продукт. За суровина на такива продукти може да се ползва отпадъчна суровина от други производства – например Червеното грозде съдържа в ципата и семките си резвератрол, а те са отпаден продукт от винопроизводството.

  – консултантска фирма, фокусирана в това да определя “дарбите” и “заложбите” на деца 1-3 клас (примерно). Всеки родител ще иска да има някаква професионална оценка на това накъде да развие детето си, а той няма как да провери всичко сам.

  – доставка на биопродукция до ресторанти. Според мен това е свободна ниша, тъй като локалните производители нямат лесна дистрибуция извън мястото, където са разположени, а ресторантите биха искали да ползват по-качествени продукти, стига цената да не е много над пазарната (не би трябвало да е, тъй като локалните производители пласират стоката си в региони, по-неплатежоспособни от София град).

  И за трите според мен не се налага повече от 5000 – 10 000 лв. инвестиция

 10. Стойне Василев каза:

  Galarad, наистина много добри бизнес идеи. Тази година реших моите предложения за бизнес да са по-проктически и да може буквално всеки да ги осъществи. Да, може би не са толкова оригинални, но са идеални за стартиране на бизнес или за допълнителен доход в сфери, които са още “млади” в България (дори за МЛМ има огромен потенциал).

 11. Петя каза:

  Идеята за специализираната фотография не е лоша и е приложима. Имам познат, който с това се занимава от години,той е сватбен фотограф и оператор. Познават го и има доста поръчки. Непрекъснато се интересува от най-новите програми за обработка и работа на филми, клипове,снимки и пр. Така,че не нападайте бат Тони. Има ниши, които дават добри пари и които доста хора отминават.

 12. Galarad каза:

  Петя, идеята за специализирана фотография не е лоша, но е много трудно да развиеш дори среден бизнес с такава идея. Няма място за верига фотостудия за специализирана фотография на малки деца – моя опит показва, че заможните родители си купуват фотоапарати за 3-5000 лв. и снимките стават чудесни, освен това можеш да снимаш колкото и където си искаш, а не да водиш детето си специално на снимки.

  От всички предложени от Тони идеи за мен само първата е подходяща, останалите са занимания за сам човек.

 13. Петър Нановски каза:

  Стойне улавя прекрасно тенденциите и на тази база формулира перфектно бизнес идеите! Прозорливите хора яхват тренда, успешните го превръщат в бизнес 🙂

  Поздравления за статията

 14. @Galarad, идеята ти “Консултантска фирма, фокусирана в това да определя „дарбите“ и „заложбите“ на деца 1-3 клас (примерно) е Страхотна! Не виждам как ще стартираш първата и последната с инвестиция 5 – 10 хил.
  Да разгледаме първата “Производство на хранителни добавки”:
  Предполагам не си технолог и не знаеш, по какъв начин може да се произведе въпросния продукт, за който говориш. Какво е нужното оборудване и неговата цена? Какво количество трябва да произвеждаш за да има смисъл и не на последно място канали за реализация и др.
  Сега да разгледаме и последната “Доставка на биопродукция до ресторанти”:
  Да приемем, че си намерил ферми близо до София, от които да взимаш продукцията. Нуждаеш се от поне 2 автомобила (тип ван и тук надвишаваш 10 хил) за да можеш да ги натовариш със стока и да обикаляш по ресторантите. С един автомобил не мисля, че ще се получи. Колко ресторанта в София биха имали интерес от доставка на биопродукти?

 15. @Алекс – преди да се опитваш да предлагаш продукт и МЛМ бизнес, се поинтересувай какво точно представлява МЛМ. Какъв е този бизнес? Как трябва да изглежда бизнес модела? Как функционира? Най-елементарното, което ще ти кажа е начина, по който се канят хората да чуят за тази възможност, но този начин се научава в истинските компании МЛМ, които имат специализирани обучения. Ако компанията, в която участваш беше истински МЛМ и бяха се постарали да организират обучение на своите партньори, щяха да са ти казали ,че постването на линк към твоето предложение в някой сайт е абсолютно погрешно и смешно и няма да доведе до никакъв резултат. Все пак ти желая успех, но поне се запознай с това какво е МЛМ.

 16. Определено всички предложения на Тони, освен МЛМ, се нуждаят от солидна подготовка, знания и инвестиция на голямо количество време. В случай ,че сметнем всички разходи по подготовка и учене инвестициите надхвърлят 5000лв. Но всичко зависи от целите на човека и от качеството, което гони. Все пак за да започнеш работа, примерно в банка, се нуждаеш от образование. Пък и да не забравяме, че “времето е пари”.

 17. Стойне Василев каза:

  Мда, лошата слава на МЛМ се дължи само на онези 99% от дистрибуторите 🙂 Боби, най-важната инвестициия за повечето от идеите е времето, което всеки си оценява различно, но това да стоиш години без работа и да казваш “Нищо не става в тази държава”, вместо да вземеш и да попрочетеш нещо, ето това не го разбирам.

 18. Galarad каза:

  Борис,

  Не съм технолог, инженер съм :). Можеш да произведеш какво ли не – при хранителните добавки на практика трябва да е вредно, полезността е размито понятие. За около 3 минути търсене в Google достигнах до следното описание на процеса на извличане на полезни съставки от джибри:

  “Суровината (джибрите) се подава в смесителния съд (2), където
  едновременно с това се прибавя екстрагентът – водата, обра-
  ботена в инсталацията за структуриране(1).
  Сместа джибри – вода, се подава кък дезинтегратора (3), от
  където след зададена предварително степен на оситняване,
  постъпва в колоидната мелница (4). От там колоидният разтвор
  постъпва в реактора (5). При точно определени стойности
  на вакуум, температура и време на третиране (различни при
  раличните суровини), протича процес на деструктуриране на
  дисперсната система. Получената в реактора смес се подава
  в трикантера (6), където протича процес на разслояване в три
  рязко разграничени фази: олеозен екстракт (масло), воден
  разтвор на полифеноли и утайка (експелер).”

  Статията е “Гроздово масло от остатъците на винопроизводството”, инж. Юлиан Данчев

  Нямам представа дали работи или не, но за бюджет от 10 000 лв. съм убеден, че мога да започна да произвеждам продукт в малки серии – първите два месеца ще чета, питам, оглеждам. След това ще си потърся оборудване – ако може под наем, защото няма смисъл да го закупувам веднага. Първоначалната цел е да се произведе тестова серия, за да се даде на лаборатория за анализ, да се предложи на дистрибутор или на търговец и т.н., което може да означава и 50 бр. продукт, което и в домашни условия ще го постигнеш, ако си наясно с процеса.

  Другия пример е още по-вероятен. Всъщност имам приятел, който се занимава с това да доставя продуктите на една ферма, но към крайни клиенти – мен включително. Дори и да се наложи да купиш автомобил (да предположим, че нямаш собствен), за 3000-3500 лв. ще вземеш достатъчно добър. В началото един е достатъчен, така или иначе за втори ти трябва шофьор. Колко ресторанта ще искат да купуват – не знам, трябва да се направи проучване. Сигурно поне 5% от ресторантите ще се съгласят, което за София сигурно е 60-70 ресторанта.

 19. Иванов каза:

  Относно първата идея, може би има потенциал в нея, но аз лично съм негативно настроен към такъв тип коучове. Просто съм на мнение, че никой не ме познава по-добре от мен самия и никой не може да ми отговори на житейските въпроси или да ме насочи по-добре от колкото аз самия. Може и да разсъждавам твърде ограничено, но това е положението. 🙂 Тук са споменати и коучовете за мениджъри, а това ме подсети за една друга доста добра идея – управленски консултант. Въпреки че управленското консултиране съществува у нас вече 22-23 години, то не е достатъчно разпространено и в близко бъдеще ще се развива все повече. На Запад и особено в Щатите, това е един доста печеливш бизнес.
  За втората идея също съм изначало негативно настроен, тъй като пирамидите създават лош имидж за този вид бизнес. Но както и за първата идея, негативната ми лична нагласа не означава, че тези бизнеси не биха били печеливши.
  Третата идея е добра. Тук е важно да се оцени конкуренцията на медицинските специалисти. От една страна, някои хора биха имали повече доверие на медицинско лице в болница, отколкото на някой консултант и съответно биха предпочели да се консултират с лекар. От друга страна, ползването услугите на консултант осигурава по-голямо спокойствие в сравнение с “лекарското предписание”, което създава асоциация за здравословни проблеми.
  Четвъртата идея също е добра. Но от съществено значение е да се изясни вида на консултирането. Най-добре то да е относно инвестиране на личните доходи, оптимизиране на разходите и др. Избирането на една застрахователна компания и предлагане на нейните продукти, според мен не е добра идея. По-скоро консултантът трябва да е запознат с продуктите (и условията), които предлагат повечето застрахователни компании и да насочва своите клиенти към най-подходящата спрямо индивидуалните им особености и предпочитания. Същото, даже в по-голяма степен, се отнася и за избора на инвестиционни продукти и компании, защото задължително трябва да се отчете индивидуалната склонност към риск и на тази основа да се състави инвестиционен портфейл от най-подходящите активи, предлагани от отделните компании.
  В последната идея също има потенциал. Но както е посочено в статията, трябва да се сегментира пазара и да се избере целевия сегмент. Може и да са два сегмента, например снимане по сватби, създаване на контакти с младите семейства и след това снимане на моменти от детството на бъдещите им деца. Но ако се специализира в снимки на деца, това не е особено разпространено и не е по финансовите възможности на всички семейства, затова би било добре бизнесът да се локализира в голям град и по възможност в някой от по-богатите квартали.

 20. Стойне Василев каза:

  Иванов, много добър анализ, за което Ви благодаря. Ограничението за застрахователните компании идва от това, че всеки може да стане агент само на една от тях. Другият вариант е да работи през брокер или с консултантски договори.

 21. Дина каза:

  Да наистина са ляляджийници,дъра бъра.Откъде ти толкова инвестиции и то за нещо дето не ти е сигурно.

 22. Стойне Василев каза:

  Дина, колкото повече сигурност искаш, толкова по-малко свобода ти остава. Най-сигурното място е в затвора. Този, които иска да стартира бизнес, не търси сигурност, а свобода и възможности.

 23. Иванов каза:

  Дина, човек не поема рискове в един единствен случай – когато е закопан на 2 метра под земята. Моята мечта е да открия бизнес (или някаква друга инвестиция), който е сигурен и не носи никакъв риск… ама няма. 🙂 Вярно, че рискът може да се оценява, измерва и управлява, но това е друга тема.

 24. juggernaut каза:

  Ето ви една бизнес идея, която доказано работи. Започнете да казвате на хората как могат да си подобрят живота, формата на поднасяне сами си я избирате. Този бизнес работи, защото има твърде много ( повечето всъщност) недоволни хора с чувство за малоценност и склонност към депресия. Какво чакате още ? Нещастниците са готови за жътва..

 25. Росен Минчев каза:

  Хора моля ви, не пишете прибързани коментари, ами проучете малко преди това, поинтересувайте се (без лоши чувства ъф коурс)!!! Списание Inc имат цяла секця за стартиране на бизнес http://www.inc.com/startup както и най-един от най-успешните блогове в USA http://mashable.com/startups/
  Дори и в “Entrepreneur ” имат огромна маса от Data, за това как се стартира бизнес и какъв може да бъде той http://www.entrepreneur.com/startingabusiness/
  И понеже сме в разгара на IT индустрята, ще споделя с вас няколко бизнес идеи, които могат да се практикуват, чрез “онлайн”: http://www.vibetechmedia.com/18-internet-business-ideas-to-make-money-online/888
  Надявам се да намерите полезна за вас информация.

  Хев а найс дей анд гуд лък.

 26. Galarad каза:

  Росен, това може и да работи в USA, но не работи в BG. Затова, вместо да линквате чуждо съдържание, напишете нещо свое :). Изисква малко повече време, но пък е далеч по-ценно за читателите.

 27. Росен Минчев каза:

  Galard да съгласен съм, определено авторското съдържание е в пъти по-ценно за читателите, но с тези линкове давам насоки не идеи. И не сте пояснили, кое по точно не работи в БГ.Това,че вие не можете да го реализирате не значи, че някой друг, по-посветен, по-усведомен и отдаден човек няма да успее. Въпросат е колко усилия и време ще вложите за постигането на дадена кауза.

 28. Galarad каза:

  На база на моя опит като предприемач, оценявам потенциала на всички предложения в линка като много нисък. Тук не става въпрос дали аз мога да ги реализирам, а дали познавам някой, който е реализирал такъв тип бизнес.

  И правилно отбелязвате, въпросът винаги е “колко време” и “колко пари”. Това дефинира “успяване” и “неуспяване”. Ако за вас успяване е 500 лв. доход на месец след една година усилия, супер. Но, за мен това е допълнителен доход, не и бизнес начинание.

  Ще ми е доста трудно да опиша 18 случая, като се аргументирам подробно защо смятам, че са неработещи. Изберете 3-5 от тях и ще ви отговоря конкретно. И пак ви призовавам, напишете нещо от вашия опит, дори и да е скромен, вместо да слагате линкове – мога да ви дам 100 такива линка и “идеи”, това не е полезно за незапознатия читател, той ако можеше на база на прочетена в англоезичен сайт идея да реализира бизнес, вече щеше да го е направил.

 29. desislava каза:

  здравейте, следя какво публикувате от известно време. Имам малко магазинче/алкохол, цигари и т.н./ което не можа да се разработи, а и не ми идва от вътре. Искам да се занимавам с организаторска дейност, като ги обединя и с почистването. Не знам от къде да започна. Първо сайт ли да си направя, флаери ли да раздавам или да стоя пред компютъра и да се почудя още малко 🙂 Истината е че нямам търпение и искам нещата да се получават бързо.

 30. Galarad каза:

  Здравейте Десислава,

  Първото, което трябва да направите е да седнете пред компютъра и да опишете максимално подробно, все едно ще се явявате на изпит, идеята си. Целта е да изчистите за себе си какво точно искате да постигнете.

  След това си представете, че документа е писан от някой друг и вие го четете като оценител. Какви въпроси ви хрумват? Може би нещо, свързано с финансирането, или нещо, свързано с маркетинг и т.н. Набележете въпросите и се постарайте да им отговорите в рамките на документа.

  Документът ви вече трябва да е станал поне 2-3 страници, колкото повече, толкова по-добре. Сега вече трбява да съберете мнения за идеята си – разкажете на приятели, коментирайте тук. Нанасяйте корекции, докато се получи така, че успявате да отговорите на 80% от въпросите и потенциалните проблеми. В този момент вече ще сте готова за старт.

 31. Венцислав каза:

  Въпреки, че не мога да го нарека “бизнес” какво мислите за бизнеса с къща/мини хотел на някой от нашите морски курорти?

 32. Стойне Василев каза:

  Венцислав, всяка дейност може да стане печеливш бизнес. Ще ти кажа аз какво търся в един хотел или къща за гости. Вече отминаха времената, когато се предлагаха само легло и закуска (bed and breakfast) и това беше достатъчно за хората. Сега се търси преживяване. Ето това може да ти е полезно, ако не си го чел http://smartmoney.bg/kakuv-e-idealniq-hotel/

 33. std каза:

  Здравейте, попаднах на статията не случайно – търся идея за нов бизнес… имам начален капитал. Преди година и половина напуснах постоянната си работа основах фирма и след всички проби все още търся своята бизнес ниша. Минал сам през студио за масаж; web магазин за дрехи, бельо и аксесоари – от който все още 2000-3000лв стоят на склад; малак магазин под наем за да продам стоката от web магазина; фирма за почистване на блокове; в момента се занимавам с недвижими имоти. Търся интересна идея която съм готов да реализирам????!

 34. Стойне Василев каза:

  @std – Интересните идеи не са интересни само пи себе си, защото може са се реализират от малко хора. Доста бизнеси, при това различни, си направил, но не разбрах какво си работил преди това. Най-лесно е да правиш това, в което си добър. Аз няма да тръгна да правя и продавам банички, защото нищо не разбирам. Да, мога да се науча, но ще ми отнеме доста време и пак ще има тънкости, които не съм усвоил, защото не съм го работил.

 35. Ровя се последно време в нета и това е най-смислената дискусия ,на която попаднах ! АЗ имам обратния проблем :имам идеи, стотина може би и се чудя с коя да се хвана допълнително . Аз оценявам високо първата идея,която не е нова за мен. АЗ чета и прилагам от 20 год. програмите на Тони Робинс и мечтата ми е , ако събера повечко парички ,да отида на негов семинар(около 20 хил долара ) И от там съм си втълпила ,че е много важно да четеш и да знаеш ,но още по-важно какво прилагаш ,действаш ли ?И аз върнах с идеята да стана треньор ли ще е българския вариант на лайф коуч?:) Много имам да кажа на хората, но не е работа за всеки,аз съм учител и за мен публичната изява е нормална,но трябва да имаш и уверенос и опит,че ще се справиш . И САМ ДА СИ УСПЯЛ!,за да ти повярват хората ! Бях и при Мел Гил ,чудесен гуру:)
  Минала съм и през МЛМ преди време: достанеща научих,добри контакти имам и умения,но като седнех с приятели се чудех как да дойда до темата да им продам продукта:) професионално изкривяване.
  Сега съм горда че имам собствено производство на много добър продукт -ортопедична седалка “РАй за седящия”-www.laskacenter.com iвъпреки ,че продаждите вървят добре ,не е достатъчно,искам да обхвана и пазара в Гърция ,защото нямат такова производство. Колебя се между тел реклама ,реклама в Кауфланд,опитах електронните мазазини. В кой вид реклама да инвестирам Ако някой има опит идеи ,ще ми е в полза !
  Костанца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.