Какво успях да постигна през 2013 година и какво не?

Как научих племенницата ми да прави бизнес
23.12.2013
5 бизнес идеи за 2014 година
06.01.2014

Какво успях да постигна през 2013 година и какво не?

Края на годината е време за равносметки – кой какво е постигнал, с какво се е преборил, от какво не е заспивал и какво е надживял през последните 12 месеца. Това е и времето да начертае планове за бъдещето или поне за следващата година. Аз също се обърнах назад и се опитах да синтезирам на едно място всичко, което съм постигнал (или не) през 2013 година, както и какви са „бъдещите ми творчески планове“ за годината на Коня по китайския хороскоп.

Тъй като от почти две години и половина непрекъснато споделям с вас какво ме вълнува и какво ми се случва в този и в предишните сайтове, не съм разделял постиженията и неуспехите си на лични и професионални, а съм ги събрал на едно място така, както съм ги почувствал.

Най-важното нещо, което ми се случи през тази година беше една новина, която чух малко след 5 часа сутринта в един прекрасен априлски ден. Резултата от нея го очакваме в началото на 2014 година. А сега останалите…

Роди се SmartMoney.bg

На 24 май 2013 година, точно в деня на българската просвета и култура стартирах новия сайт за лични финанси и собствен бизнес – SmartMoney.bg. Той е наследник на Блогът на Бат’ Тони и Финансовите съвети на Бат’ Тони. Новият сайт бързо привлече много верни читатели, които се включиха активно в неговия живот и с коментарите и градивната критика спомагат той да се подобрява непрекъснато. Благодаря ви, че подкрепяте нашите инициативи и проекти.

Искам също да благодаря на екипа на SmartMoney.bg – Борис Бачев, Петьо Чолаков, адвокат Минко Георгиев, Георги Георгиев, Диана Маринова, Иван Диков, Боян Божилов, Петя Аладжова, Елизабета Шуманова, Теодора Дончева, Ясен Деянов и Деян Ванков. Без тяхна помощ и прекрасни статии, сайта нямаше да се превърне в това, което е днес – най-голямата платформа за съвети в областта на личните финанси и собствения бизнес. Заедно ние помагаме на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си чрез подобряване на тяхната финансова грамотност.

Презентации и обучения

Винаги съм искал, освен да пиша добре и увлекателно, да мога да презентирам себе си и идеите си пред публика. Преди началото на тази година съм правил презентации в сравнително редки случаи и то главно пред колеги или като задача на някой тиймбилдинг. Това, обаче, се промени. Всичко започна с един страхотен (и много полезен за присъстващите) курс по управление на личните финанси, съвместно с Преслав Китипов и Теодор Георгиев, който направихме през месец февруари. На този курс аз представих темите „Да пестим повече като харчим по-малко или анализ на приходите и разходите“ и „Застрахователни продукти или да защитим това, което имаме“.

Малко след това бях един от основателите на Вътрешния трайнинг център в ДЗИ, който си постави за цел хора от компанията да споделят своите знания с колегите си. Там представях две теми „Продажба на застраховки и лични финанси“ и „Контрол и предотвратяване на измами и злоупотреби“, като втората стана част от въвеждащото обучение за всички нови служители на компанията. На 16 май 2013 година се състоя представянето на проекта SmartMoney.bg в зала Тържествена на УНСС с публичната лекция „Управлявай умно парите си“, на която присъстваха, освен много студенти и хора, които искат да повишат финансовата си грамотност.

През тази година презентирах и много други теми свързани с личните финанси, инвестирането, семейните бюджети, собствения бизнес, финансовата свобода и други, като мога да кажа, че ставам все по-добър, но това не ми е достатъчно и през 2014 година ще развивам това умение при възможност.

Дават ме по телевизора

През тази година имах няколко участия в телевизионни предавания, както и на много отказах, поради различни служебни ангажименти. Едно от предаванията, в което участвах беше Преди обед по bTV с водещи Десислава Стоянова и Александър Кадиев. На 28 май 2013 година с тях си говорихме за това как да намалим разходите на домакинството. Запис от това предаване може да гледате на този линк.

Имах и участие в едно от любимите ми телевизионни предавания Boom&Bust по Bulgaria On Air с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. С тях обсъждахме темата „Живот на кредит – ползи и негативи“, като запис от предаването може да гледате ТУК.

Участвах и в други предавания по различни казуси, свързани с личните финанси и собствения бизнес. Извън телевизиите имам публикувани статии в няколко вестника и участия с включвания в икономически радио-предавания.

Кариерно развитие

След почти 5 години в най-старата и една от най-големите застрахователни компании в България, излязох от финансовия сектор (след повече от 10 години) и преминах на следващото стъпало в моята кариера. От 1 октомври 2013 година отговарям за функцията Вътрешен одит в един от най- големите български холдинги, който притежава компании в различни сфери, но с фокус върху бързооборотните стоки. Това за мен е ново предизвикателство, което ще ми помогне да науча как се прави бизнес в още един сектор, а именно FMCG.

Какво не постигнах през 2013 година?

Не мога да кажа, че това са провали, а просто неща, които не са се получили по една или друга причина през 2013 година, но това не означава, че няма да бъдат постигнати в бъдеще. Първото от тези неща е, че и през тази година желанието за здравословен начин на живот, което включва полезна храна, повече движение и поне две посещение на фитнеса, си остана само желание. След успешния старт през януари и няколко килограма по-малко, липсата на време (това е може би само оправдание) и работата по различни проекти прекъсна първоначалния ми устрем или по-скоро го отложи за по-добри времена. Осъзнавам, че тялото е единственото нещо, което ще е с мен до смъртта ми и трябва да се грижа по-добре за него, но засега това не е станало приоритет №1.

Другото нещо, което не се разви според първоначалния план бяха двата онлайн проекта – сайта Личен финансов консултант (който пренасочих към SmartMoney.bg) и идеята за електронен магазин за ръчно плетени изделия Модерното коте. За първия – не ми стигнаха силите да го поддържам и затова реших всичките ми усилия да се насочат само към един сайт. За онлайн магазина имах голямо желание да се осъществи, но това не беше достатъчно и външни фактори попречиха на неговата реализация.

За финал, ще ви кажа, че през 2013 година се зароди в мен една мисъл, идея, или мечта (не мога да я определя точно), която трайно се настани в съзнанието ми и не ми дава покой. Въпреки, че се опитах да я изтрия или да я изтикам в някой ъгъл, тя си остана там и става все по-силна…

А за вас каква беше за вас 2013 година? С какво ще я запомните? Какво искате да промените през следващата година?

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

 1. Тони, и аз благодаря, че ми се довери да бъда първият човек от екипа, както и за последните месеци, които смятам ,че бяха доста успешни!
  Аз мисля, че предстои едно още по успешна 2014г. разбира се това до голяма степен зависи и от нас самите.
  Силно вярвам, че ще успеем през следващата година да задвижим всички проекти, за които сме разговаряли и да помагаме на все повече хора да управляват по добре парите си, бизнеса си и от там и живота си.

  Благодаря и на всички читатели за доверието и времето, което са ни отделили през последните месеци! Вярвам, че ще бъдете с нас и занапред!

  Весело посрещане на новата година!

 2. Иначе 2013г. за мен бе доста интензивна и изморителна, но в същото време изключително успешна и зареждаща с вяра и положителна енергия. През тази година ми се отдаде възможност да стана част от различни проекти, за които просто съм си мечтал до скоро ( Smartmoney.bg е един от тях).
  За мен цялата година бе доста поучителна. Успях да осъзная много неща, както за мен, така и за света, който ни заобикаля.
  Наистина вече знам кой пътя, по който искам да вървя и имам много по ясни цели и визия за бъдещето.
  Това, което не успях да постигна през годината, може би е няколко пътувания, но почивката на този етап не ми е сред приоритетите.

  Желая успех на всички през 2014г!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.