Какво успях да постигна през 2013 година и какво не?

Как научих племенницата ми да прави бизнес
23.12.2013
5 бизнес идеи за 2014 година
06.01.2014

Какво успях да постигна през 2013 година и какво не?

Края на годината е време за равносметки – кой какво е постигнал, с какво се е преборил, от какво не е заспивал и какво е надживял през последните 12 месеца. Това е и времето да начертае планове за бъдещето или поне за следващата година. Аз също се обърнах назад и се опитах да синтезирам на едно място всичко, което съм постигнал (или не) през 2013 година, както и какви са „бъдещите ми творчески планове“ за годината на Коня по китайския хороскоп.

Тъй като от почти две години и половина непрекъснато споделям с вас какво ме вълнува и какво ми се случва в този и в предишните сайтове, не съм разделял постиженията и неуспехите си на лични и професионални, а съм ги събрал на едно място така, както съм ги почувствал.

Най-важното нещо, което ми се случи през тази година беше една новина, която чух малко след 5 часа сутринта в един прекрасен априлски ден. Резултата от нея го очакваме в началото на 2014 година. А сега останалите…

Роди се SmartMoney.bg

На 24 май 2013 година, точно в деня на българската просвета и култура стартирах новия сайт за лични финанси и собствен бизнес – SmartMoney.bg. Той е наследник на Блогът на Бат’ Тони и Финансовите съвети на Бат’ Тони. Новият сайт бързо привлече много верни читатели, които се включиха активно в неговия живот и с коментарите и градивната критика спомагат той да се подобрява непрекъснато. Благодаря ви, че подкрепяте нашите инициативи и проекти.

Искам също да благодаря на екипа на SmartMoney.bg – Борис Бачев, Петьо Чолаков, адвокат Минко Георгиев, Георги Георгиев, Диана Маринова, Иван Диков, Боян Божилов, Петя Аладжова, Елизабета Шуманова, Теодора Дончева, Ясен Деянов и Деян Ванков. Без тяхна помощ и прекрасни статии, сайта нямаше да се превърне в това, което е днес – най-голямата платформа за съвети в областта на личните финанси и собствения бизнес. Заедно ние помагаме на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си чрез подобряване на тяхната финансова грамотност.

Презентации и обучения

Винаги съм искал, освен да пиша добре и увлекателно, да мога да презентирам себе си и идеите си пред публика. Преди началото на тази година съм правил презентации в сравнително редки случаи и то главно пред колеги или като задача на някой тиймбилдинг. Това, обаче, се промени. Всичко започна с един страхотен (и много полезен за присъстващите) курс по управление на личните финанси, съвместно с Преслав Китипов и Теодор Георгиев, който направихме през месец февруари. На този курс аз представих темите „Да пестим повече като харчим по-малко или анализ на приходите и разходите“ и „Застрахователни продукти или да защитим това, което имаме“.

Малко след това бях един от основателите на Вътрешния трайнинг център в ДЗИ, който си постави за цел хора от компанията да споделят своите знания с колегите си. Там представях две теми „Продажба на застраховки и лични финанси“ и „Контрол и предотвратяване на измами и злоупотреби“, като втората стана част от въвеждащото обучение за всички нови служители на компанията. На 16 май 2013 година се състоя представянето на проекта SmartMoney.bg в зала Тържествена на УНСС с публичната лекция „Управлявай умно парите си“, на която присъстваха, освен много студенти и хора, които искат да повишат финансовата си грамотност.

През тази година презентирах и много други теми свързани с личните финанси, инвестирането, семейните бюджети, собствения бизнес, финансовата свобода и други, като мога да кажа, че ставам все по-добър, но това не ми е достатъчно и през 2014 година ще развивам това умение при възможност.

Дават ме по телевизора

През тази година имах няколко участия в телевизионни предавания, както и на много отказах, поради различни служебни ангажименти. Едно от предаванията, в което участвах беше Преди обед по bTV с водещи Десислава Стоянова и Александър Кадиев. На 28 май 2013 година с тях си говорихме за това как да намалим разходите на домакинството. Запис от това предаване може да гледате на този линк.

Имах и участие в едно от любимите ми телевизионни предавания Boom&Bust по Bulgaria On Air с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. С тях обсъждахме темата „Живот на кредит – ползи и негативи“, като запис от предаването може да гледате ТУК.

Участвах и в други предавания по различни казуси, свързани с личните финанси и собствения бизнес. Извън телевизиите имам публикувани статии в няколко вестника и участия с включвания в икономически радио-предавания.

Кариерно развитие

След почти 5 години в най-старата и една от най-големите застрахователни компании в България, излязох от финансовия сектор (след повече от 10 години) и преминах на следващото стъпало в моята кариера. От 1 октомври 2013 година отговарям за функцията Вътрешен одит в един от най- големите български холдинги, който притежава компании в различни сфери, но с фокус върху бързооборотните стоки. Това за мен е ново предизвикателство, което ще ми помогне да науча как се прави бизнес в още един сектор, а именно FMCG.

Какво не постигнах през 2013 година?

Не мога да кажа, че това са провали, а просто неща, които не са се получили по една или друга причина през 2013 година, но това не означава, че няма да бъдат постигнати в бъдеще. Първото от тези неща е, че и през тази година желанието за здравословен начин на живот, което включва полезна храна, повече движение и поне две посещение на фитнеса, си остана само желание. След успешния старт през януари и няколко килограма по-малко, липсата на време (това е може би само оправдание) и работата по различни проекти прекъсна първоначалния ми устрем или по-скоро го отложи за по-добри времена. Осъзнавам, че тялото е единственото нещо, което ще е с мен до смъртта ми и трябва да се грижа по-добре за него, но засега това не е станало приоритет №1.

Другото нещо, което не се разви според първоначалния план бяха двата онлайн проекта – сайта Личен финансов консултант (който пренасочих към SmartMoney.bg) и идеята за електронен магазин за ръчно плетени изделия Модерното коте. За първия – не ми стигнаха силите да го поддържам и затова реших всичките ми усилия да се насочат само към един сайт. За онлайн магазина имах голямо желание да се осъществи, но това не беше достатъчно и външни фактори попречиха на неговата реализация.

За финал, ще ви кажа, че през 2013 година се зароди в мен една мисъл, идея, или мечта (не мога да я определя точно), която трайно се настани в съзнанието ми и не ми дава покой. Въпреки, че се опитах да я изтрия или да я изтикам в някой ъгъл, тя си остана там и става все по-силна…

А за вас каква беше за вас 2013 година? С какво ще я запомните? Какво искате да промените през следващата година?

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

 1. Тони, и аз благодаря, че ми се довери да бъда първият човек от екипа, както и за последните месеци, които смятам ,че бяха доста успешни!
  Аз мисля, че предстои едно още по успешна 2014г. разбира се това до голяма степен зависи и от нас самите.
  Силно вярвам, че ще успеем през следващата година да задвижим всички проекти, за които сме разговаряли и да помагаме на все повече хора да управляват по добре парите си, бизнеса си и от там и живота си.

  Благодаря и на всички читатели за доверието и времето, което са ни отделили през последните месеци! Вярвам, че ще бъдете с нас и занапред!

  Весело посрещане на новата година!

 2. Иначе 2013г. за мен бе доста интензивна и изморителна, но в същото време изключително успешна и зареждаща с вяра и положителна енергия. През тази година ми се отдаде възможност да стана част от различни проекти, за които просто съм си мечтал до скоро ( Smartmoney.bg е един от тях).
  За мен цялата година бе доста поучителна. Успях да осъзная много неща, както за мен, така и за света, който ни заобикаля.
  Наистина вече знам кой пътя, по който искам да вървя и имам много по ясни цели и визия за бъдещето.
  Това, което не успях да постигна през годината, може би е няколко пътувания, но почивката на този етап не ми е сред приоритетите.

  Желая успех на всички през 2014г!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.