Програма за обучения по лични финанси за деца през 2022 година

Как да научим децата на благотворителност
18.03.2022
10 забавни начина да научите децата за парите това лято
21.06.2022

Програма за обучения по лични финанси за деца през 2022 година

Досега над 200 деца взеха участие в обученията по лични финанси, организирани от SmartMoney Kids. Всички успехи, които постигнахме заедно, ни дават куража да продължаваме да даваме на децата ценни знания и умения за тяхното бъдеще. Затова сме нетърпеливи да разкажем какви курсове по лични финанси предстоят да стартират през есента на 2022 година.

Едномесечен онлайн курс „Моята първа финансова цел“ за деца от 2 до 7 клас

На 3 септември 2022 година стартират два нови едномесечни онлайн курса. Първият е „Моята първа финансова цел“ за деца от 2 до 4 клас, а другият е „Моята финансова цел“ за деца от 5 до 7 клас.

По време на курса заедно с децата ще извървим пътя от определянето до постигането на една финансова цел. Ще им дадем всички необходими инструменти и знания, които ще приложат не само в рамките на този един месец, а цял живот.

Ние знаем, че децата учат най-добре с помощта на реални примери и чрез трупане на опит, а не като наизустяват сложни и непонятни термини. Затова нашата програма включва учене чрез действие. Всяко дете ще бъде мотивирано да приложи наученото още на момента и ще бъде предизвикано да постигне своята първа финансова цел още по време на курса.

А ние ще им осигурим всички необходими предпоставки да успеят да изпълнят предизвикателството, да придобият ценен опит и което е по-важно – да придобият самоувереност, която ще им бъде от полза при постигането на всички останали цели.

Защо избрахме темата на курса да бъде постигането на финансови цели?

За нас умението за постигане на финансови цели включва всички останали уменията, необходими на един човек, за да може да управлява по-добре парите си и да постигне финансова независимост.

Определяне на целта – всички знаем, че един от основните проблеми, свързани с управлението на парите, е харченето им за неща, които реално не са ни нужни. Затова при определяне на целта обръщаме специално внимание и заедно определяме дали избраното нещо е нужда или желание, с оглед задоволяване първо на важните потребности, а след това на всичко останало.

Отлагане на удоволствието – в света, в който живеем, сме заобиколени от хиляди възможности за харчене на пари и става все по-трудно да издържим на изкушението и да отложим купуването до момента, в който  ще имаме реална финансова възможност. Затова децата постигат целта си едва след като имат достатъчно пари да го направят, а не в момента, когато са го харесали на някоя витрина или реклама.

Добро финансово планиране – за съжаление не винаги имаме сумата, необходима за купуването на желаното нещо. Този проблем може да бъде преодолян с помощта на доброто финансово планиране. Добре е децата от малки да се научат да планират своите приходи и разходи. Затова ние им помагаме да направят приложим план, благодарение на който да успеят да купят това, което искат.

Печелене на пари – колкото и добър план да направим, ако нямаме достатъчно приходи, може да не успеем при постигането на целта. Затова с децата разглеждаме различни варианти, благодарение на които те могат да си осигурят допълнителни приходи, освен джобните, още сега когато са деца.

Спестяване – няма как да постигнем нашите дългосрочни цели, ако не умеем да спестяваме. Затова с децата разглеждаме различни техники, които да им бъдат от помощ по-лесно да спестяват част от своите пари. Ако днес се научат да спестяват за дребни свои цели, утре ще им бъде в пъти по-лесно да спестяват и за по-големи инвестиционни цели, които да им осигурят повече приходи.

Разумен избор – доволни и щастливи от постигнатия успех при осигуряването на необходимата сума, често забравяме, че за доброто управление на парите има един последен и много важен момент. Той е свързан с разумния избор на това, което сме определили като наша цел. Този разумен избор включва не само изгодната цена, но и съответствието между качеството и цената. Затова с децата разглеждаме различни варианти, благодарение на които да бъдем разумни и при самото купуване.

Благодарение на този курс и знанията, които децата ще придобият, те ще могат да постигат своите бъдещи малки и големи цели без да е необходимо да разчитат на финансовата подкрепа на своите родители.

Ако запишеш твоето дете до 30 юни 2022 година (включително), ще получиш 5% отстъпка за ранно записване с промокод RANO5.

Побързай, защото местата са ограничени и за предните издания групите се запълниха за няколко седмици, а следващото издание ще бъде чак през 2023 година!

Да, моето дете е от 2 до 4 клас и искам да го запиша на курса!

Да, моето дете е от 5 до 7 клас и искам да го запиша на курса!

Детска финансова академия

На 1 октомври 2022 година стартират Детска финансова академия за деца от 2 до 4 клас и Детска финансова академия за деца от 5 до 7 клас.

Детска финансова академия е цялостна програма за изучаване на лични финанси, инвестиране и предприемачество. Създадохме този курс, защото искаме да помогнем на децата да бъдат подготвени от най-ранна възраст за реалния живот, като придобият знанията и уменията, необходими за изграждане на богатство и бъдеща финансова независимост.

По-голямата продължителност на този курс не е случайна. Нашето желание е да обхванем всички теми и да им дадем всички знания, които ще им бъдат необходими след завършване на училище и започване на работа.

Освен знанията, които получават, ние разполагаме с достатъчно време, за да изградим в тях начин на мислене и да създадем ценни навици, благодарение на които те спокойно, уверено и правилно да управляват своите пари.

Какво е включено в 4 нива на курса?

Темите в отделните нива са взаимосвързани и всяко ниво доразвива и надгражда останалите.

Няма как да започнем да четем без да знаем азбуката. Затова в Първо ниво „АБ на парите и икономиката“ децата ще научат всички основни понятия и важни икономически процеси. Благодарение на тези знания те ще разберат как общото икономическо състояние в страната и света се отразява на техните лични финанси, инвестиции или бизнес.

След полагане на основата във Второ ниво „Лични финанси“ фокусът на знанията се насочва към управлението на личните финанси по начин, който ще им помогне в бъдеще да изградят своята финансова независимост.

След като децата знаят повече за икономиката и умеят да управляват добре своите лични финанси, в Трето ниво „Инвестиране“ разглеждаме инвестициите и възможностите, които те ни предоставят за по-голямо финансово благополучие и финансова свобода.

След като умението за добро управление на парите е затвърдено, в последното Четвърто ниво „Предприемачество“ обръщаме специално внимание и на начините за печелене на пари. Темите, заложени в това ниво, целят да изградят в децата предприемчиво мислене, такова което ще им помогне да виждат в заобикалящата ги среда повече възможности за постигане на финансов успех.

Какво е различното в Детска финансова академия?

В Детска финансова академия учебното съдържание и метода на преподаване са изцяло съобразени с децата, техните интереси, възприятия и начин на мислене.

Нашата цялостна програма излиза извън кориците на учебника, защото знаем, че децата учат най-добре от реални примери и чрез трупане на опит. Затова нашия метод на преподаване включва създаване на проекти, отразяващи ситуации от живота. Всяко дете е мотивирано да приложи наученото още на момента, да експериментира, да се провали, да получи обратна връзка и да опита отново.

Ние не поставяме оценки и не правим тестове, защото знаем, че децата се мотивират най-добре от собствените си успехи. Затова им осигуряваме среда, в която всяко дете ще бъде насърчено да мисли, да генерира идеи и само да създава условия за постигане на успехи.

Ние не преподаваме сложни финансови теории, защото знаем, че децата лесно губят интерес и мотивация за учене, когато изпитват затруднения. Затова в процеса на обучение децата преминават през теорията, изигравайки разнообразни игри, които им помагат да придобият, както знания за света на парите, така и умения за работа в екип, творческо мислене и презентационни умения.

Ние знаем, че уменията за боравене с пари не могат да съществуват самостоятелно без наличието и на други универсални умения. Затова нашата цялостна програма помага на децата да станат отговорни, предприемчиви, умеещи да постигат своите цели, както и да изградят своите презентационни и комуникационни умения, отговорност и целеустременост.

Всичко това ни дава увереността, че всяко дете, което е преминало през цялостната програма на обучение в Детска финансова академия, има 100% гаранция за успех в живота.

Ако запишеш твоето дете до 30 юни 2022 година (включително), ще получиш 5% отстъпка за ранно записване с промокод RANO5.

Побързай, защото местата са ограничени и за предното издание групата се запълни за по-малко от месец, а следващото издание ще бъде чак през 2023 година!

Да, моето дете е от 2 до 4 клас и искам да го запиша на Академията!

Да, моето дете е от 5 до 7 клас и искам да го запиша на Академията!

Кой е организаторът на тези обучения по лични финанси за деца?

Ние сме Стойне и Адриана. От 2011 година неуморно следваме нашата цел да помагаме на хората в България да повишават финансовата си култура, да управляват по-разумно парите си и да стават по-богати.

След всички безспорни успехи при постигането на тази наша цел и като горди родители на две момичета, решихме, че е време да отдадем заслуженото внимание на финансовото образование на децата на България. Затова създадохме SmartMoney Kids и нашата образователна програма за деца.

Нашето мото е „Инвестирай в бъдещето на своето дете“, защото вярваме, че най-добрата инвестиция и с най-висока възвръщаемост, несъмнено е в нашите деца.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.