Лице за контакт по кредитна карта. Има ли риск?

Онлайн кредити до 399 лева
02.04.2012
Онлайн уроци „Пътят към финансовата свобода”
17.09.2012

Лице за контакт по кредитна карта. Има ли риск?

Лице за контакт Снимка: www.sxc.hu

Последните две седмици ми се обадиха служители от три банки. Не, не заради просрочени вноски по кредити :). Въпросът, който ми зададоха беше един и същ „Познавате ли г-н/г-жа….и бихте ли станали лице за контакт по неговата/нейната кредитна карта?”. Интересен въпрос. И тримата кредитоискатели ги познавам – един приятел (нека го наречем ЖорЕ) и двама по-далечни роднини.

Предполагам, че ме бяха избрали, защото:

 1. Ми имат мобилния телефон.
 2. Компанията, в която работя ще говори нещо на служителите в банката.

След около десетина секунди размисъл се съгласих.

Но какво означава лице за контакт по кредитна карта? Това е човек, към който банката може да се обърне при проблеми в обслужването на вноски по кредитна карта, ако не може да открие длъжника или той не иска да съдейства. Това лице банката би потърсила в случай, че трябва да бъдат изпратени призовки, покани за доброволно изпълнение или някакви други уведомителни писма до длъжника. Но ако това лице за контакт не е подписало някакъв обвързващ документ (като Договор за поръчителство или Запис на заповед), към него банката не може да има никакви претенции и той не носи никаква отговорност за погасяването на вноските по кредитната карта.

Да, ако някой от тези хора забави или не погаси някоя вноска по кредитната си карта ще е неприятно, ще започнат да ми звънят разни досадни банкови служители, но ако човек си знае правата, не би се подал на техните заплахи (а такива ще има, повярвайте ми 🙂 ). 

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

23 Comments

 1. Теодора каза:

  Аз сигурно не бих се съгласила. Не понасям банки /особено една от тях/, не ми се занимава и с кредити, а хора които се крият ужасно ме дразнят.

 2. И аз така, Теди. Поне няма да съм поръчител. А в случая се издразних, защото хората изобщо не ме бяха предупредили предварително.

 3. Аз съм с Теди. Ако човекът не ме е питал, а направо ми е дал номера, нещо съм сбъркала да го сложа в списъка с приятелите.

  Иначе интересна компромисна практика от страна на банките. Добра идея.

 4. Е това е предполагам само за по-малки лимити. Всъщност, банковите служители не ми казаха какъв ще е лимита на кредитната карта.

 5. Теодора каза:

  А, може ли да ви питам нещо извън темата. Защо и двамата сменихте шрифта в сайта си на 10-ка. Това да не е нещо свързано със СЕО-то?

 6. sparko каза:

  Няма как да знаеш колко пари биха ти отпуснали по КК.
  Минаваш предварително скориране, на база кредитна история в банката, заплата, др. доходи, наем и прочие. Масовия кредитен лимит е 3 000 лева.
  Относно лицето за контакт – да не се бърка с поръчител. Предполага се, че ако кредитополучателя изведнъж “изчезне” – вие ще знаете къде е и любезно ще му предадете, че дължи пари на банката.
  Но, много ми е чудно, защо сте се съгласили, след като не са ви уведомили предварително. Банките, винаги питат кредитополучателя, дали лицето за контакт е уведомено че ще бъде такова.

 7. Не, този шрифт ми е по подразбиране в темата. Преди това, пишех статиите в Word и ги копирах в редактора на WP, но символите излизаха много странни и малки, затова слагах Параграф 3 за да излизат “нормално”.

  Сега и аз да те питам нещо. Как ти се струва настоящия шрифт? Лесно ли се чете? Аз отварям страницата през всички по-популярни браузери и ми се струва ОК, но ако ти имаш някаква препоръка, ще се радвам да я споделиш.

 8. И на мен ми стана странно. Но, след като казах, че ги познавам, явно за тях са ОК нещата.

  Това е нищо. Преди време бях нещо като “поръчител” на един близък, който беше кандидатствал за работа в една доста специална служба към МВР. Поканиха ме (по-скоро ме “викнаха”) на среща, на която посред бял ден човека, който ме разпитваше беше насочил почти към лицето ми лампата на бюрото (уж да чете досието на кандидата). Накрая ми записаха координатите и се подписах на нещо като Протокол от разпит 🙂 За там знам, че ако този роднина се издъни нещо, ще ме намерят със сигурност 🙂

 9. @Теди – аз харесвам по-големи шрифтове, по-лесно ми е на очите. Обаче моя го смених, понеже няколко души ми писаха, че им идвал много голям. Не мисля, че има нещо общо с оптимизацията, ама там ти май имаш повече познания 🙂

  @Тони – да, чете се.

  А за поръчителсво такива ужасяващи истории съм слушала, че никога не бих го направила, освен за най-близките ми хора.

 10. Теодора каза:

  Ами аз избрах да пиша на 12-ка, защото си е класика. На мен не ми пречи да чета и по-дребен шрифт, а ако ми е ситно кликам ctrl+ или ctr+scroll и си увеличавам. Не мисля, че е проблем по-дребния шрифт, по-скоро съм забелязала, че възрастните хора искат да им е по-четливо, но вас в крайна сметка ви четат предимно младежи. 🙂
  Рая, не разбирам много от оптимизация и уеб дизайн, само ме влече отвреме-навреме да чета и да пробвам някой приложения. А Джумлата я избрах, защото на нея могат да се правят и друг тип сайтове – корпоративни, ел. магазини, соц. мрежи и исках ей така от любопитство да я разцъкам.
  А за поръчител на кредит бих станала само за хора от семейството и за една приятелка.

 11. Теди, нещо един коментар на твоя сайт пак ми се изгуби. Ако го намериш, ще ми е интересно твоето мнение по въпроса.

 12. Теди, и аз карам постоянно на Ctrl+Scroll. Лично аз предпочитам по-едрите шрифтове… Но, щом има оплаквания, няма как да не се съобразя. А обратни оплаквания (да се върне едрия шрифт) няма.

  Joomla е доста сложно според мен 🙂 При всички случаи си по-напред от мен. А иначе само да знаеш, на WordPress има теми и за електронен magazin.

 13. Теодора каза:

  Да, видях го късно. Пуснах отговор. 🙂

 14. Теодора каза:

  Добре, аз не съм го разцъквала WP. Само четох мнения преди да си избера платформа. Ще ми е интересно в някакъв момент да разгледам и WP.

 15. Благодаря ти.

 16. betty46 каза:

  Здравей Тони, какво значи “но ако човек си знае правата” ставаше мъпрос за КК. Защо трябва някой друг да отговаря за чужда КК? Моля за пояснение.
  Благодаря предварително

 17. Здравей betty,

  Човек трябва да си знае правата, за да не се поддаде на заплахите на колекторските фирми и служителите на банката. Ако си само лице за контакт, те нямат никакво право да ти досаждат (или да заплашват) и може да се оплачеш в полицията.

 18. betty46 каза:

  Благодаря Тони за пояснението.Разбира се, че ще се оплача ако се наложи.
  Банките си превишават правата, но колкото по малко имаш вземане даване с тях, толкова по-добре. Ех и без тях не може разбира се.Още веднъж ти благодаря.

 19. Кирил каза:

  И аз изпаднах,в подобна ситуация съвсем наскоро.В общи линий лицето за контакт няма нищо общо с кредита на човека който го е посочил като такова лице нали така ?

 20. xristiana каза:

  Коментарът беше изтрит, защото не е на български и на кирилица. През 2013 година “Нямам кирилица на компютъра” не се приема.

 21. Таня каза:

  Моля ви помогнете!!!! …лице за контакт съм по кредит на моя бивша приятелка…мисля че подписах договор ……и наскоро ми званяха от банката и ми казаха че тя закъснява с две вноски и щели да запорират мои неща ….имат ли това право….мога ли по някакъв да се откажа да нямам никакъв контакт с тази жена ……благодаря ви .

 22. Стойне Василев каза:

  Здравей Таня, много зависи какви неща си подписала. Ако си подписала обвързващи документи като Запис на заповед или Договор за поръчителство, банката има право, след съответната процедура, да си търси парите от вас. Обикновено не се стига до там и банката си събира вземанията от длъжника.

 23. Сиси каза:

  Здравейте,
  Мога ли да попитам, какви въпроси се задават при първоначалното свързване с лицето за контакт? Дали познава лицето, което кандидатства? Къде работи? Интересува ме по-конкретно задават ли се въпроси във връзка с минали кредити на кандидатстващото лице и ЦКР-то му като цяло?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.