За новогодишните цели и обещания

50 неща, които искам да направя до края на живота си
10.01.2014
Как да стартираме успешен бизнес през 2014 година
20.01.2014

За новогодишните цели и обещания

Въпреки че пиша за поставянето на цели и постигането им, бих искал да направя едно уточнение:  мое лично убеждение е, че това не е за всеки. Не се опитвам да обидя който и да е, въпреки че доста често ми се получава.

Вярвам, че хората са различни и така, както един има талант за музика, а друг за физика – по същия начин за един е “здравословно” да си поставя цели и да ги гони, докато за друг не е. Твърде възможно е да си от вторите и планирането да ти носи допълнителен стрес. В такъв случай  – просто не го прави и се остави бъдещето да те изненадва.

Тук ще ти покажа как аз и годеницата ми преразглеждаме целите от миналата година и си поставяме нови. Това, разбира се, не е целият процес, както и заложените цели не са единствените такива. По-скоро поставяме обща посока за 2014.

По същото време миналата година избрахме 17 цели. След като ги преразгледахме тази година видяхме, че от тях сме постигнали 15 ½ (да, и половина). Това, разбира се, ни мотивира много да бъдем по-амбициозни.

Ще дам пример, две от целите бяха да разработя бизнеса си и да напусна работа. Излишно е да споменавам, че работодателят ми не знаше за тази цел до последния момент, нали? Решението да напусна работа беше едно от най-добрите за 2013.

Четири типа цели

Има редица начини да класифицираш целите си. Ние ги разделяме на следните:

1. Бизнес. Тук изброяваме всичко, което искаме да направим с бизнеса си – да включим още хора в него, да намерим нови партньори, да започнем нов и т.н.

2. Финанси. Такива могат да бъдат свързани със семейния бюджет – да намалиш разходите си с 10%, да заделяш повече за образованието на децата си, да изготвиш финансов план и т.н.

3. Лични качества. Някои хора предпочитат “духовни” цели. Тъй като аз не разбирам “духовното” си поставям друг тип цели. Те са свързани с изграждане на нови навици, премахване на вредни, придобиване на нови умения и знания и работа върху черти от характера.

4. Здраве. Здравето ни има пряка връзка върху начининът ни на живот, как се чувстваме и вземането на решения. Все повече работим с умовете си и все повече пренебрегваме телата си. Целите свързани със здравето ни винаги трябва да са с висок приоритет.

Друг лесен начин, по който можеш да разделиш целите си е:

 • Да направя…
 • Да бъда…
 • Да имам…

Какви цели да заложа?

Това зависи от приоритетите ти. Важно е да си наясно с тях и с личните си принципи. Най-общо казано, това са нещата, с които никога не правиш компромис.

Независимо дали ги знаеш или не и ти имаш такива. Просто отдели време да ги формулираш и да ги запишеш. След като са пред теб много ясно можеш да прецениш какви цели да си поставиш и какви не.

Ако твой личен принцип е да не работиш за някой, който не цени труда ти, може би не е добра цел “Да си поискам повишение.”. Може би по-подходяща би била “Да напусна сегашната си работа.”

Колко цели да заложа?

Най-важното е да си амбициран да ги постигнеш. Ако са прекалено малко или много, ще ти е трудно да се мотивираш. Като за начало бих ти препоръчал да избереш по две в категория. Ако успееш да ги постигнеш преди годината да е свършила – постави нови.

Какво да правя след като ги поставя?

Прецени в какво се изразява постигането на целта. “Да печеля повече пари” не е цел, защото ако получаваш заплата 600 лв и ти я вдигнат на 620 лв пак печелиш “повече пари”. По-добра би била “Да увелича месечните си приходи с 500 лв” или “Да сваля 10 % мазнини”. Ако не можеш да измериш целта си, как ще разбереш, че си я постигнал?

Аз преразглеждам моите през 3 месеца, просто за да видя дали се движа в правилната посока и дали трябва да променям нещо. На този етап мога да открия, че някоя от тях вече не е толкова важна за мен. В такъв случай просто я премахвам.

Запрятай ръкавите

Следи прогреса си постоянно, преразглеждай целите си, разбий ги на по-малки стъпки, прави нещо всеки ден, което знаеш, че ще доведе до постигането на някоя от тях. Интересното е, че при нас някои от целите се постигнаха от само себе си. Дали щеще да стане така, ако не бяхме си ги поставили – не знам, но това, което знам със сигурност е, че колкото по-целеустремено работиш, толкова по-голям късметлия ставаш.

А ти поставяш ли си годишни цели? Какви?

Георги Георгиев
Жоро е онлайн предприемач от 2008г. Първоначално се насочва към SEO, affiliate & CPA marketing като постепенно се развива и в други насоки като оптимизация на уеб страници, онлайн репутация и email marketing. Към момента основната му дейност е свързана с разработка и промотиране на специфичен SEO софтуер.

3 Comments

 1. Ado каза:

  Много добри съвети, за което трябва да ти кажа браво! Като цяло аз нямам много цели за тази година. Да намеря работа зад граница, да науча местния им език, да събера капитал за собствен бизнес.

 2. Стойне Василев каза:

  Пожелавам ти успех с тези цели, Ado.

 3. Ivo каза:

  Много хубави статии. Определено ще са от полза на много хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.